גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיסטוריה והכסף מאחורי גמר ליגת האלופות

כיצד הוזמנה ריאל מדריד להשתתף במפעל, מדוע תקבל יובנטוס יותר כסף מריאל גם אם תפסיד לה בגמר בקרדיף (21:45), ומה גובה הבונוסים שמשלמים לשחקנים על זכייה?

דיבאלה ורונאלדו / צילומים: רויטרס
דיבאלה ורונאלדו / צילומים: רויטרס

היסטוריה. 61 שנים עברו מהגמר הראשון של גביע אירופה. כל כך הרבה שינויים, שדרוגים, מיתוגים, ובעיקר כסף שהחל לזרום למשתתפות, ודבר אחד בלבד נותר כשהיה - ריאל מדריד שהופיעה בגמר הראשון ב-1955 בפארק דה פראנס (נגד סטאד ריים) תופיע בו גם בשבת בקרדיף (מול יובנטוס). איך קרה שריאל, שלא הייתה המועדון הטוב והמעוטר בספרד עד אותה שנה, דווקא היא הוזמנה מבין כל המועדונים בספרד למפעל החדש?

ויותר חשוב - האם ריאל מדריד הפכה למועדון הכדורגל הגדול בעולם (כן, מועדון הכדורגל הגדול בעולם. במונחים ספורטיביים: 11 זכיות בגביע אירופה לאלופות, ארבע יותר ממילאן שמדורגת שנייה בטבלת הזכיות; וגם מבחינה כלכלית: בעידן שבו נכנס הכסף הגדול לכדורגל, מובילה ריאל את טבלת המועדונים המכניסים בעולם עם 11 הופעות בפסגת הדירוג ב-12 העונות האחרונות) רק בזכות הפנייה להצטרף למפעל? על השאלה הזאת, לפחות, מנסה לענות מחקר של בורחה גרסיה-גרסיה מאוניברסיטת לוגבורו, ראמון יופיז גואיג מאוניברסיטת ולנסיה וכתב העיתון אס, אגוסטין מרטין.

נחזור 6 עשורים לאחור. בדצמבר 1954 יצא "דיילי מייל" הבריטי בכותרת המפורסמת "וולבס אלופת העולם!". וולבס, אלופת אנגליה אז, סיימה סדרת משחקי ידידות - כולל 10-0 מול נבחרת מכבי ישראל - עם ניצחון על הונבד ההונגרית. הונבד לא הייתה סתם קבוצה: בהרכבה שיחקו 6 משחקני נבחרת הפלא ההונגרית של פרנץ פושקש, שרק חודשים לפני כן נוצחו בגמר גביע העולם על ידי מערב גרמניה.

העורך של עיתון הספורט הצרפתי "ל'אקיפ", גבריאל האנוט, שגיחך כבר לפני כן על הפסטיבל של האנגלים - כתב למחרת המשחק, שוב, שהגיע הזמן לייסד תחרות ספורט בין 12-14 מועדוני הכדורגל הטובים ביבשת. "ל'אקיפ" החל לדחוף באובססיביות את הרעיון ונטל על עצמו את האחריות לפגוש את הקבוצות הטובות ביבשת ולהציע להן להצטרף ליוזמה. קרלוס פארדו, כתב העיתון בספרד, נפגש עם ראשי ברצלונה והציע להם להגיע על תקן הנציגה הספרדית. ברצלונה ויתרה ואמרה שאם כבר היא מעדיפה להחיות מחדש את אליפות קטלוניה, טורניר ששוחק עד מלחמת האזרחים בספרד.

ספרד הייתה תחת שלטונו של גנרליסימו פרנקו ותחת בידוד בינלאומי. אבל ב"ל'אקיפ" המשיכו לחפש מועמדים. כשפארדו העלה את הרעיון בשיחת טלפון לראשי ריאל מדריד, הוא קיבל תשובה נלהבת - אנשי ריאל ביקשו מהעיתונאי לטוס מיד לפגישה עם נשיא המועדון, סנטיאגו ברנבאו.

ריאל לא הייתה קבוצה גדולה אז בספרד. כשעלה על השולחן הרעיון של התחרות האירופית, ריאל בדיוק סיימה 20 שנים יבשות וזכתה בתואר השני בסך הכול שלה. לברצלונה היו 6 אליפויות, לאתלטיקו בילבאו 5, לאתלטיקו מדריד 4 ו-ולנסיה 3. אבל מכל הקבוצות הללו, הטלפון הגיע דווקא לסנטיאגו ברנבאו.

ברנבאו, שמונה לנשיא ריאל ב-1944, הוביל שינוי במועדון. ב-1947 השלים פרויקט גרנדיוזי של בניית אצטדיון (שבהמשך נקרא "אצטדיון סנטיאגו ברנבאו") כדורגל נדיר של 120,000 מקומות, שלבנייתו הייתה משמעות מכרעת להצלחות של ריאל. הקבוצה זכתה בכל חמש המהדורות הראשונות של המפעל החדש, כשהיא משחקת בבית 17 פעמים ומנצחת בכל המשחקים בסנטיאגו ברנבאו בהפרש שני שערים לפחות (למעט משחק אחד שהסתיים על חודו של שער). בהמשך הביא למועדון את כוכב העל הארגנטיני אלפרדו די סטפאנו, כשהוא חוטף אותו מידיה של ברצלונה.

לממשלה הספרדית היה אינטרס גדול לעזור לריאל. פרנקו הביא את ספרד לבידוד בינלאומי, שרק החל אט-אט להיפתח עם הסכם סחר והסכם צבאי שנחתם עם ארה"ב. מועדון כדורגל חזק שיתחרה בבמה האירופית החדשה ויארח קבוצות מהיבשת היה פוטנציאל למפגן כוח מרהיב. מדריד הפכה מהר מאוד למוקד של הפעילות האדמיניסטרטיבית - הדיונים על הפורמט של המפעל וההסכמים שנחתמו עם הקבוצות המשתתפות נעשו בבירה הספרדית.

העיתונאי הספרדי פרנסיסקו סרסדו כתב 20 שנה מאוחר יותר: "ללא ספק, שלושת האירועים הגדולים בתקופה שבין 1950 ל-1960 היו חתימת הקונקורדט עם הוותיקן, חתימת ההסכם עם ארה"ב וחמש הזכיות (של ריאל) בגביע אירופה. אפשר להגיד שהאפיפיור פיוס ה-11, אייזנהאואר, וסנטיאגו ברנבאו הובילו את ספרד להיות חברה מלאה בקהילה הבינלאומית".

כסף. אחת הטענות נגד ליגת האלופות היא הפיכתה למועדון סגור שמאפשר לקבוצות הגדולות לפתוח פערים כלכליים בלתי מחיקים על פני הקבוצות האחרות ביבשת. מאז הגמר המפתיע לפני 14 שנים בין מונאקו לפורטו, לא הצליחה להשתחל אפילו פעם אחת קבוצה שאיננה בין 20 עשירות היבשת למשחק הגמר. גם הגמר של השנה לא שונה - ריאל מדריד מדורגת במקום השלישי בין הקבוצות העשירות באירופה (הכנסה של 620 מיליון אירו), יובנטוס במקום העשירי (341 מיליון אירו).

לאורך השנים הכספים המחולקים הלכו וגדלו והמעגל נהיה מעגל שמזין את עצמו: כסף גדול יותר לקבוצות העשירות, שמשתמשות בו לקנות שחקנים יקרים וטובים יותר, שמאפשרים להן להמשיך ולהגיע לשלבים הגבוהים של המפעל. יובנטוס, בין שתזכה ובין שלא, תקבל השנה מאופ"א יותר מ-100 מיליון אירו עבור השתתפות בליגת האלופות. ריאל, בין שתזכה ובין שלא, תקבל הרבה פחות. איך זה קורה? באופן פרדוקסלי, שיטת חלוקת הכספים מיטיבה עם קבוצות כמו יובנטוס שדומיננטיות מאוד בארצן, ומקטינה את סכומי הפרסים למדינות ששולחות כמה נציגות חזקות במקביל למפעל - למשל ספרד (עם נציגות חזקה מאוד בשנים האחרונות של ריאל, ברצלונה ואתלטיקו).

השיטה עובדת כך: מתוך סך הכספים (1.26 מיליארד אירו) שמבטיחה אופ"א למשתתפות ליגת האלופות, 60% הולכים לחלוקה על פי הישגים במגרש ו-40% לחלוקה על-פי זכויות שידור ודירוג בליגה המקומית. ב-60% הראשונים אין הפליה - מה שהקבוצה צברה וככל שהתקדמה בשלבים, לא משנה אם קוראים לה ריאל, מונאקו או פרטיזן בלגרד, הולך לכיס שלה.

החלק המהותי יותר, זה שיוצר את הפערים בין הקבוצות, הם אותם 40% הנוספים (קצת יותר מחצי מיליארד אירו): על פי השיטה של אופ"א, הכסף הזה מחולק בין הקבוצות בשני אופנים - מחצית מהסכום מחולק על פי הדירוג של הקבוצה בליגה המקומית בעונה שעברה (האלופה מקבלת יותר, והסכום הולך ויורד עד לקבוצה שסיימה במקום הנמוך ביותר). החצי הנוסף ניתן לקבוצות ביחס לכסף שמתקבל מהמדינות שלהן מהסכמי טלוויזיה. האנגליות והאיטלקיות מביאות יותר? הן יקבלו יותר.

למה יובנטוס נהנית יותר ותיהנה גם העונה? ככל שקבוצה דומיננטית יותר במדינה שלה, כך היא מנכסת לעצמה יותר אחוזים מהכסף שמחולק למדינה. יובנטוס נהנית ארבע פעמים - קודם כול מהעובדה שהשוק האיטלקי של שידורי הצ'מפיונס ליג הוא חזק ונכנס ממנו הרבה כסף; פעם שנייה בזכות העובדה שבכסף הזה מאיטליה חלקו רק שתי קבוצות - יובנטוס ונאפולי - אחרי שהנציגה השלישית רומא הודחה בפלייאוף; פעם שלישית אחרי שהפכה לנציגה איטלקית יחידה משלב רבע הגמר בעקבות ההדחה של נאפולי בשמינית. ופעם נוספת בזכות העובדה שהיא מקבלת את מרב הסכום המחולק לזוכה באליפות בעונה שלפני כן.

לא שצריך לרחם על הכסף ועל חשבון הבנק של ריאל מדריד, אבל הספרדיות נאלצות "לסבול" בשנים האחרונות בגלל העובדה שהן שולחות שלוש נציגות חזקות מאוד עד לשלבים המאוחרים של המפעל - ריאל, אתלטיקו וברצלונה. העונה העפילו כל ארבע הנציגות הספרדיות לשלב הנוק-אאוט. עד כמה זה משמעותי? עבור יובנטוס מהווה הנתח של ליגת האלופות, בעונה כמו זו, כ-30% מהתקציב הכולל של המועדון. אצל ריאל זה כמעט כסף קטן - בקושי 15%.

בונוסים. הבעיה היא שלהצלחה יש גם מחיר כבד. בעונת הטראבל של 2014/15 שילמה ברצלונה כ-50 מיליון אירו בונוסים לשחקנים עבור הישגים. מדובר כ-10% מתקציב המועדון באותה שנה. בתכנון השנתי רק חלק מהבונוסים מובאים בחשבון כהוצאות מתוכננות, וכל היתר נכנס להוצאות כבדות ולא מתוכננות. באופן לא מפתיע - אצל קבוצות כמו ריאל מדריד וברצלונה אפשר לראות בבירור בדוחות הכספיים שעונות שמסתיימות עם הרבה תארים הן עונות פחות מוצלחות פיננסית.

הבונוסים לשחקנים נהיו כבדים עד כדי שקבוצות החלו לבטח את עצמן בגין זכייה בתארים. כך לפחות תיפול ההוצאה על חברת הביטוח. עם הדומיננטיות של כמה מהקבוצות בשנים האחרונות, העלו חברות הביטוח את הפרמיה לקבוצות כמו ריאל מדריד או ברצלונה לרמה כזאת שחסר טעם לבטח את התארים.

הקבוצות פנו לאפיק פיצוי אחר: התשלומים שמחלקת אופ"א גדלו משמעותית, ובנוסף כל הסכם מסחרי שנחתם היום מהווה מעין תוכנית ביטוח בכך שהוא כולל מרכיבי בונוס גבוהים מאוד עבור זכייה בתארים (וגם קנסות כבדים אם הקבוצה לא מעפילה למפעל אירופי, נושרת מוקדם וכו').

בשנה שעברה שילמה ריאל 32 מיליון אירו בונוסים לשחקנים - 700 אלף אירו לכל שחקן עבור זכייה בצ'מפיונס ליג, ועוד 100 אלף אירו בגין הניצחון בליגה על ברצלונה. העונה, מפרסם המארקה, אם ריאל תנצח בשבת בקארדיף את יובנטוס, יקבל כל שחקן 1.5 מיליון אירו בעבור הזכייה בדאבל (אליפות ליגת אלופות), הישג שלא רשמה מאז 1958. בסך הכול ישלם המועדון "קנס" של 80 מיליון אירו עבור ההצלחות שלו עצמו.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה