גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית אב לשכונת רמת שקמה בר"ג: לתכנון מושכל יש ערך כלכלי

"אנחנו מבינים שגוש דן הולך ומצטופף, ולא כולם ירצו לעבוד בבורסה. החזון הוא שבמגדלים החדשים שליד כביש הטייסים יהיו שתי קומות משרדים"

מבני שמינייה / צילום: תמר מצפי
מבני שמינייה / צילום: תמר מצפי

במשך שנים רבות נחשבה שכונת רמת שקמה, הממוקמת בחלק הדרום מערבי של העיר רמת-גן, חלשה ומוזנחת. רק בשנים האחרונות, בזכות קרבתה למרכז תל-אביב, לפארק הלאומי ברמת-גן ולפארק אריאל שרון המתהווה, החלה קרנה לעלות. הבנייה הנמוכה יחסית הפכה את המקום לרלוונטי ואטרקטיבי ליוזמות התחדשות עירונית בהיקפים גדולים.

בתקופה שבה כיהן צבי בר כראש העיר קודמו במקום פרויקטים נקודתיים, אך לאחרונה הושלמה תוכנית אב להתחדשות עירונית בשכונה, המגדירה בצורה ברורה את מתווה התכנון העתידי הכולל. התוכנית, שעדיין לא נחשפה לציבור, מלמדת שחלק מהמרקם הקיים יישמר, לא הכול ייהרס ולא בכל מקום יבנו מגדלים. בעיריית רמת-גן משוכנעים שכולם יצאו מבסוטים.

בדומה לשכונות אחרות שנבנו בשנות ה-50 על ידי משרד השיכון, השכונה תוכננה בגיאומטריה שרירותית שמזכירה בועה ומנותקת מהמרקם העירוני הוותיק, כמו השכונות קריית שלום בתל-אביב ומורשה ברמת-השרון.

הבנייה היא בעיקר של שיכוני "רביעיות", או "שמיניות" בגובה של שתי קומות, אך יש גם בנייני שיכון טוריים בגובה שלוש וארבע קומות. השכונה ירוקה למדי ובמרכזה עוברת שדרת ויצ"ו, שהיא ירוקה ומוצלת ומקשרת את דרך הטייסים והפארק הלאומי.

"התחדשות מגדלית"

בתקופת כהונתו של בר אושרו מגדלים בדופן הדרומית והמערבית של השכונה. בינתיים, נבנו שני מגדלים בצמוד לפארק ("מגדל על הפארק" ו"אור על הפארק"), אך כרגע נמצאות בשלבים שונים של קידום כמה תוכניות, ביניהן המגדלים ברחוב שלם (פינוי של 144 יח"ד ושטחי מסחר לצורך בנייה של 500 יח"ד בשלושה מגדלים בני 28-30 קומות), "שקמה על הפארק" ברחוב אחד העם (פינוי של 44 יח"ד ובניית שלושה מגדלים ובהם 216 יח"ד) ופרויקטים ברחוב מתניה.

בחודש מארס השנה הוצגה בפני מליאת מועצת העיר רמת-גן תוכנית אב חדשה לשכונה, שהוכנה על ידי האדריכל יאיר אביגדור ומשרד האדריכלים מנעד. כיום יש בשכונה 2,440 יח"ד (6,250 תושבים), והתוכנית להכפילן ל-4,500 יח"ד.

בהיקף השכונה, לאורך הפארק הלאומי וכביש הטייסים, מתוכננת "התחדשות מגדלית" והכוונה היא לבנייה בגובה של עד 20 קומות. לצד השדרה המרכזית של השכונה מתוכננת בנייה "מרקמית" בגובה של עד 10 קומות. הבנייה הדו-קומתית מוגדרת על ידי המתכננים כ"גן-גג" ומרביתה אמורה להישאר במתכונת הקיימת, אם כי יינתנו אחוזי בנייה שיאפשרו הגדלה של הדירות ובניית תוספות על הגגות - בעיקר בחלק המזרחי של השכונה. חלק מבתי השיכון מועדים להריסה ובמקומם תהיה "התחדשות מרקמית" בגובה של עד תשע קומות, בעיקר בחלק המערבי, זה שיותר קרוב לכביש הטייסים.

אביבית מאור-נמרודי, יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, רואה בהכנתה של התוכנית מפנה משמעותי בתפיסה התכנונית של ההתחדשות העירונית בשכונה.

לדבריה, המגדלים שנבנו בשכונה הם בבחינת "נטע זר", ואינם מתאימים לרוח השכונה. מקומם אותה גם שחלק מהבניינים נבנו על שטח שבו היה קאנטרי קלאב ושלא הייתה ראייה כוללת, שדאגה לצרכי הציבור. היא מודה שעורכי התוכנית היו צריכים להתמודד עם תוכניות נקודתיות שכבר אושרו. לדבריה, לכל תושבי השכונה נשלחו מכתבים המודיעים על הכנת תוכנית האב ועצירת כל היוזמות שקודמו עד כה ולא אושרו.

- איך תתמודדו עם זה שחלק מבעלי הדירות יקבלו דירות חדשות וגדולות ויהיו כאלה שבתיהם יוכרזו לשימור מרקמי? אתם לא חוששים מהתמרמרות?

"אנחנו חושבים שאם ישמרו על צמודי הקרקע, ערכם יהיה יותר גדול אפילו מאלה שעוברים פינוי-בינוי. חוץ מזה שנותנים גם להם זכויות בנייה".

- כשמשוטטים בשכונה רואים אינספור הרחבות ותוספות. איך התוכנית מתייחסת לבלגן הזה?

"למדנו מהטעות של רמת עמידר ששם אין אחידות וזה נראה כמו סלאמס. קבענו שהגלישה לשכונת רמת חן תהיה הדרגתית ונמוכה, כדי שלא יווצר מצב של מגדל ליד צמוד קרקע. חוץ מזה שאנו דורשים שמי שיקבל ויממש את זכויות הבנייה יצרך לשפר את כל המבנה. לא רק ברמת הדירה".

- ומה בנוגע לעומס על התשתיות הציבוריות הקיימות?

"אני מאמינה במרחב הציבורי. השכונה תגדל כמעט פי 3 וחייבים לדאוג שיהיה בתוך השכונה מענה לכל הצרכים. לחלק מהבניינים תהיה אפוא חזית מסחרית. אנחנו מבינים שגוש דן הולך ומצטופף, ולא כולם ירצו לעבוד בבורסה. החזון הוא שבמגדלים החדשים שליד כביש הטייסים יהיו שתי קומות משרדים".

עד לא מזמן רמת-גן הייתה ידועה כגן עדן ליזמים. מהנדס העיר הקודם, חיים כהן, האמין שחייבים לבנות הרבה, וכמה שיותר צפוף יותר טוב. הוא לא היה מוטרד ממצוקה בתשתיות ירוקות, ממחסור בחניות או מעומס בכבישים. תוכניות מדיניות נתפסו בקדנציה של כהן כמכשול בפני הקידמה.

"הפקרות באכיפה"

לפחות ברמת ההצהרה, רמת-גן עברה לעידן אחר: תוכנית המתאר שהוקפאה מקודמת עתה במשנה מרץ, נערכות תוכניות אב לשכונות, ויש מדיניות בנייה לגובה. על פניו, תוכנית האב של שכונת רמת השקמה, שמשלבת בנייה חדשה עם שימור האיכויות הפיזיות וניזהרת מהעמסת יתר על התשתיות המקומיות, מעודדת מאוד.

עו"ד רועי ברזילי, חבר מועצת העיר מטעם סיעת הצעירים, נחשף לתוכנית כשהוצגה בפני מליאת המועצה בחודש מארס. אף שהוא רואה אותה בחיוב, יש לו הרבה ביקורת. לדבריו, העירייה נכוותה מתהליך הכנת תוכנית ההתחדשות של שכונת רמת עמידר, כי חרף העובדה שהושקע שם סכום של כ-2.5 מיליון שקל בשיתוף ציבור, התוכנית לא עברה.

ברזילי חושב שהסיבה לכישלון קשורה בעיקר לכך שמבני השמיניות, שאותם הוא מכנה "בתי תותח", הורחבו מאוד (באופן בלתי חוקי), ולבעלי דירות לא היה אינטרס לשתף פעולה עם מדיניות של פינוי-בינוי. להערכתו, ברמת שקמה תיווצר בעיה דומה: "שתי השכונות הופקרו מבחינת אכיפה. יש שם הרבה עובדי עירייה ולכן יש עבירות בנייה רבות שמהן העלימו עין. אף יזם לא יוכל לפצות אדם שהגדיל את ביתו ללא היתר. צריך שוט כנגד המתנגדים להתחדשות. אני מעריך שהתוכנית תיתקע".

רמת שקמה: הראשונה בפרויקט שיקום שכונות

שכונת רמת שקמה נבנתה בתחילת שנות ה-50 בשטחים החקלאיים של הכפר הערבי סלמה, שהיה עד 1948 הכפר הגדול ביותר בארץ, ולמעשה עיירה קטנה. בקצה הצפון מערבי של השכונה, במקום שנקרא "גבעת גאולה", ניתן עדיין לראות מקצת מבתי הכפר הערבי.

אחרי הקמת המדינה התיישבו כאן עולים מתימן, שיצרו לעצמם מרקם מגורים חמולתי, המזכיר במקצת את אורח חייהם בארץ מוצאם. עד היום לא הוכרו תושבי השכונה כבעלי זכויות על הקרקע. ב-1954 הועברו לשכונה החדשה תושבי המעברות חירייה, סקיה וסלמה. בהתחלה קראו לשכונה סלמה ג' ורק ב-1966, כחלק מהנסיון לייצר זהות ישראלית חדשה ולחבר את השכונה לרמת-גן, שונה שם השכונה לרמת שקמה.

במשך שנים רבות נחשבה השכונה לאזור מצוקה ובשנות ה-70 אף הייתה הראשונה שנכללה בפרויקט שיקום שכונות של משרד השיכון. לפי נתוני מפקד האוכלוסין של שנת 2008, השכונה מוקמה באשכול החברתי-כלכלי ה-10 (מתוך 20), כלומר, במצב נמוך יחסית לשכונות אחרות בעיר. במפת אזורי הארנונה של העיריה שייכת השכונה לאזורים ג' ו-ד', שבהם שיעורי הארנונה הנמוכים ביותר בעיר. על פניו, האפיון הזה מלמד על כך שמדובר באחת משתי השכונות היותר חלשות בעיר.

חשוב לציין שגם אם מרבית האוכלוסיה אינה אמידה, הרי שמחירי הדירות בשכונה גבוהים למדי, במיוחד במגדלים המשקיפים על הפארק. בחודש אפריל השנה נמכרה דירה בשטח 120 מ"ר במגדל חדש ברחוב אחד העם ב-3.2 מיליון שקל, בחודש מארס נמכרה דירה בשטח כ-50 מ"ר ברחוב מתניה, בבניין משנת 1980, ב-1.1 מיליון שקל. בחודש ינואר נמכרה דירה בשטח 70 מ"ר בבניין משנת 1970 ברחוב יהושפט, במחיר של 1.2 מיליון שקל.

נמוך באמצע, מגדלים בצדדים / הדמיה: עיריית רמת גן

עוד כתבות

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת, והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבוצה של החברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה - וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים, הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים