גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסון סביבתי הקרוי טראמפ

פרישת ארה"ב מהסכם פריז מבטאת עיוורון חדש-ישן, האופייני לנשיא האמריקאי

דונאלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונאלד טראמפ / צילום: רויטרס

למי שיש זיכרון היסטורי ארוך דיו, אין חידוש עקרוני במה שעשה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ל"הסכם פריז" (אמנת האקלים) לצמצום פליטת גזי החממה. בדברי הימים נתקלנו לא במעט מקרים שבהם נחלצו לוחמי אור למאבק נגד מידע חדש וגישות חדשות. לא מעטים הטילו ספק בממצאים שסיפק המדע המתקדם, והמשיכו להאמין כי הארץ היא שטוחה, ואם אינה שטוחה - שהיא אינה סובבת סביב השמש, או שהשטן פוגע בנו בעזרת מכשפות שעל נשמתן השתלט.

או ברמה אחרת של עיוורון: גם כאשר התקדמה הטכנולוגיה וערערה על המבנה החברתי הקדם-תעשייתי, נלחמו לוחמי אור אחרים על "החזרה אל האדמה", וביקשו להשאיר את החברה האגררית על כנה. ומה שרלוונטי לענייננו במיוחד - כאשר איים התיעוש על מלאכת היד, התנפלו על המכונות ושברו אותן. במקרה האחרון, אפשר גם להבין את המוחים, שכונו לודיטים, שעיסוקם באריגה - הם מחו על אובדן פרנסה ועל תחרות שאינה הוגנת מצד המכונות, או מצד מי שהשקיעו את הונם במכונה.

אלא שהמחאה, במקרה של הלודיטים כבמקרה של טראמפ, כוונה למקום הלא נכון: לשבור את המכונה במקום לסייע בפועל למי שניזוק ממנה. שמירה על האינטרסים של הממסד הישן, בין שהוא הכנסייה, הפיאודליזם או הקפיטליזם, אך ורק כדי לשמר את מעמד הבכורה שלהם, היא מרשם לאסון.

כאז כן עתה. אם המסקנה היא שהסכם על צמצום גזי חממה פוגע בפרנסתם של כורי פחם ויצרני הפלדה, הפתרון אינו בפרישה מן ההסכם, אלא ביצירת מקומות עבודה חלופיים, תשתית אנרגיה חלופית וחשיבה מקורית. לוחמי האור האמריקאים מן הזן הרפובליקני, השמרני ללא תקנה, לא היו מוכנים בעבר להגיע למסקנה זו, ולאחר שהמועמד לנשיאות אל גור והנשיא ברק אובמה, שניהם דמוקרטים, חוללו סוף-סוף את המפנה התודעתי והפוליטי שהביא להצטרפות ל"הסכם פריז", עושים הרפובליקאים וטראמפ בראשם את סיבוב-הפרסה בחזרה אל בסיס הבית, "הום ראן" כמיטב מסורת הבייסבול האמריקאי.

בשבוע שעבר, מיד לאחר המפגש המתסכל בין טראמפ לבין ששת השותפים ב-G7, ביטאה אירופה ההמומה את מחאתה בקול. אחת מצורות המחאה הייתה מפגש כפול, שלא זכה להד עולמי, בין קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לנשיא הקודם של ארה"ב, ברק אובמה, בדיון שנערך בפני כנס באי הכנסיות בגרמניה (לרגל מלאת מחצית האלף לתנועה הפרוטסטנטית של לותר).

כאן נפגשו שניים שאינם מאמינים שהארץ שטוחה, או שהשמש סובבת סביב כדור-הארץ, אלא שניים שמבינים לא רק שמין האדם מערער - לאחר שהמציא את המכונה - את שיווי-המשקל העולמי ומסכן את העתיד, אלא שהוא יכול לצפות לעתיד ולצמצם את הנזק.

הם מבינים גם שמדובר ביותר מ"הסכם פריז", כי מדובר בסינדרום: הערעור על הנחות היסוד של מדיניות סביבה עדכנית, משתלב היטב עם תפיסה של סוחר נדל"ן כשמדובר במחיר שמירת השלום העולמי או בלחימה עיקשת על זכותם של יצרני נשק למכור יותר ויותר, ברמה הלאומית (על-פי התיקון השני לחוקה האמריקאית) או ברמה הבינלאומית.

הוא משתלב היטב עם מדיניות ערלת-לב (אטומה) לפליטים ולמהגרים, שמעדיפה חומות ומכשולים וסבל אנושי עצום על השקעה בסיוע בינלאומי שימנע כבר בטווח בינוני את לחץ ההגירה והבריחה. נגד הסינדרום כולו יוצאת המחאה לאחר פרישת אמריקה של טראמפ מהסכם פריז, גם מסין ומאוסטרליה הרחוקות, אך בראש ובראשונה מאירופה שנטלה את מקומה של ארה"ב כלוחמת למען עקרונות החירות והנאורות.

מרבית האירופים, ועימם מרבית העולם, כולל הכלכלות העולות באסיה, הפנימו את המסר הירוק לאחר כשנות דור של יוזמות פוליטיות וכלכליות ירוקות. להסב את הגלגל לאחור בשם אינטרס סקטוריאלי ומקומי - מקומות העבודה באמריקה של כורים ועובדי תעשייה שעבר זמנה - מדהים אותם. מדהימה אותם גם ההנחה האופיינית לטראמפ בדבר מזימה עולמית העומדת מאחורי מדיניות ירוקה - עד כמה מסוכנות "תיאוריות קשר" למדנו כבר מתולדותיה של האנטישמיות והמדיניות שהופעלה בשמה.

מדהימה אותם החשיבה לטווח קצר על-חשבון החשיבה לטווח ארוך. העולם כולו עובר לאנרגיה מתחדשת, משקיע בה, יוצר אגב כך מקומות עבודה ובסיס להשקעות בהיקף עצום - האם לא מוטב כך מאשר להיאבק במזימה שכביכול, לנקוט אמצעים שנקטו בהם הלודיטים לפני 200 שנה, וללכת בעיניים פקוחות אל האסון? האם אסונות מזן אל-ניניו וקתרינה אין בהם די כדי לגרום לשקול מחדש את נושא המחיר של התעלמות מהתחממות כדור-הארץ?

וגם כאן - אנחנו עוסקים רק בחלק מן הסינדרום הסביבתי: גם מתחרהו האחר של הפחם כמקור האנרגיה, הכור האטומי, מעמיד את החושבים ירוק בפני אתגר: האם לא היה די זמן כדי ללמוד מאסון צ'רנוביל (1986) ומאסון פוקושימה (2011)? ואגב: מסתבר שגם בקרב מפלגתה של מרקל יש קבוצה שחולקת על דרכה של מנהיגתה, ומבקשת דווקא לראות את היתרונות של התחממות כדור-הארץ. ההבדל הוא, שקבוצה זאת נשארת בחזקת קוריוז, בשעה שטראמפ הוא שוליית הקוסם בתנופה.

נחמה קטנה ועצב גדול מלווה את הידיעה, שהעולם שעדיין מאמין משום-מה בתפקידה המוביל של ארה"ב, יכול לשים יהבו על כוחות הפועלים בתוככי המשק האמריקאי המעוניינים מסיבותיהם הם בהצטרפות להסכם פריז, ומוכנים למאבק נגד האסון הסביבתי הקרוי טראמפ.

בדומה לארץ, שבזכות האינטרסים של המשקיעים בגז אנחנו מתחילים לצמצם את האסון שהבאנו על עצמנו במעבר לאנרגיית הפחם בשנות השמונים, כך גם בארה"ב, יהיו אלה בעלי אינטרס כלכלי, שיתמודדו עם שגיונותיו של טראמפ, ובעתיד גם עם אלה של הנשיא לעתיד, מייק פנס.

עוד כתבות

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"