גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסון סביבתי הקרוי טראמפ

פרישת ארה"ב מהסכם פריז מבטאת עיוורון חדש-ישן, האופייני לנשיא האמריקאי

דונאלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונאלד טראמפ / צילום: רויטרס

למי שיש זיכרון היסטורי ארוך דיו, אין חידוש עקרוני במה שעשה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ל"הסכם פריז" (אמנת האקלים) לצמצום פליטת גזי החממה. בדברי הימים נתקלנו לא במעט מקרים שבהם נחלצו לוחמי אור למאבק נגד מידע חדש וגישות חדשות. לא מעטים הטילו ספק בממצאים שסיפק המדע המתקדם, והמשיכו להאמין כי הארץ היא שטוחה, ואם אינה שטוחה - שהיא אינה סובבת סביב השמש, או שהשטן פוגע בנו בעזרת מכשפות שעל נשמתן השתלט.

או ברמה אחרת של עיוורון: גם כאשר התקדמה הטכנולוגיה וערערה על המבנה החברתי הקדם-תעשייתי, נלחמו לוחמי אור אחרים על "החזרה אל האדמה", וביקשו להשאיר את החברה האגררית על כנה. ומה שרלוונטי לענייננו במיוחד - כאשר איים התיעוש על מלאכת היד, התנפלו על המכונות ושברו אותן. במקרה האחרון, אפשר גם להבין את המוחים, שכונו לודיטים, שעיסוקם באריגה - הם מחו על אובדן פרנסה ועל תחרות שאינה הוגנת מצד המכונות, או מצד מי שהשקיעו את הונם במכונה.

אלא שהמחאה, במקרה של הלודיטים כבמקרה של טראמפ, כוונה למקום הלא נכון: לשבור את המכונה במקום לסייע בפועל למי שניזוק ממנה. שמירה על האינטרסים של הממסד הישן, בין שהוא הכנסייה, הפיאודליזם או הקפיטליזם, אך ורק כדי לשמר את מעמד הבכורה שלהם, היא מרשם לאסון.

כאז כן עתה. אם המסקנה היא שהסכם על צמצום גזי חממה פוגע בפרנסתם של כורי פחם ויצרני הפלדה, הפתרון אינו בפרישה מן ההסכם, אלא ביצירת מקומות עבודה חלופיים, תשתית אנרגיה חלופית וחשיבה מקורית. לוחמי האור האמריקאים מן הזן הרפובליקני, השמרני ללא תקנה, לא היו מוכנים בעבר להגיע למסקנה זו, ולאחר שהמועמד לנשיאות אל גור והנשיא ברק אובמה, שניהם דמוקרטים, חוללו סוף-סוף את המפנה התודעתי והפוליטי שהביא להצטרפות ל"הסכם פריז", עושים הרפובליקאים וטראמפ בראשם את סיבוב-הפרסה בחזרה אל בסיס הבית, "הום ראן" כמיטב מסורת הבייסבול האמריקאי.

בשבוע שעבר, מיד לאחר המפגש המתסכל בין טראמפ לבין ששת השותפים ב-G7, ביטאה אירופה ההמומה את מחאתה בקול. אחת מצורות המחאה הייתה מפגש כפול, שלא זכה להד עולמי, בין קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לנשיא הקודם של ארה"ב, ברק אובמה, בדיון שנערך בפני כנס באי הכנסיות בגרמניה (לרגל מלאת מחצית האלף לתנועה הפרוטסטנטית של לותר).

כאן נפגשו שניים שאינם מאמינים שהארץ שטוחה, או שהשמש סובבת סביב כדור-הארץ, אלא שניים שמבינים לא רק שמין האדם מערער - לאחר שהמציא את המכונה - את שיווי-המשקל העולמי ומסכן את העתיד, אלא שהוא יכול לצפות לעתיד ולצמצם את הנזק.

הם מבינים גם שמדובר ביותר מ"הסכם פריז", כי מדובר בסינדרום: הערעור על הנחות היסוד של מדיניות סביבה עדכנית, משתלב היטב עם תפיסה של סוחר נדל"ן כשמדובר במחיר שמירת השלום העולמי או בלחימה עיקשת על זכותם של יצרני נשק למכור יותר ויותר, ברמה הלאומית (על-פי התיקון השני לחוקה האמריקאית) או ברמה הבינלאומית.

הוא משתלב היטב עם מדיניות ערלת-לב (אטומה) לפליטים ולמהגרים, שמעדיפה חומות ומכשולים וסבל אנושי עצום על השקעה בסיוע בינלאומי שימנע כבר בטווח בינוני את לחץ ההגירה והבריחה. נגד הסינדרום כולו יוצאת המחאה לאחר פרישת אמריקה של טראמפ מהסכם פריז, גם מסין ומאוסטרליה הרחוקות, אך בראש ובראשונה מאירופה שנטלה את מקומה של ארה"ב כלוחמת למען עקרונות החירות והנאורות.

מרבית האירופים, ועימם מרבית העולם, כולל הכלכלות העולות באסיה, הפנימו את המסר הירוק לאחר כשנות דור של יוזמות פוליטיות וכלכליות ירוקות. להסב את הגלגל לאחור בשם אינטרס סקטוריאלי ומקומי - מקומות העבודה באמריקה של כורים ועובדי תעשייה שעבר זמנה - מדהים אותם. מדהימה אותם גם ההנחה האופיינית לטראמפ בדבר מזימה עולמית העומדת מאחורי מדיניות ירוקה - עד כמה מסוכנות "תיאוריות קשר" למדנו כבר מתולדותיה של האנטישמיות והמדיניות שהופעלה בשמה.

מדהימה אותם החשיבה לטווח קצר על-חשבון החשיבה לטווח ארוך. העולם כולו עובר לאנרגיה מתחדשת, משקיע בה, יוצר אגב כך מקומות עבודה ובסיס להשקעות בהיקף עצום - האם לא מוטב כך מאשר להיאבק במזימה שכביכול, לנקוט אמצעים שנקטו בהם הלודיטים לפני 200 שנה, וללכת בעיניים פקוחות אל האסון? האם אסונות מזן אל-ניניו וקתרינה אין בהם די כדי לגרום לשקול מחדש את נושא המחיר של התעלמות מהתחממות כדור-הארץ?

וגם כאן - אנחנו עוסקים רק בחלק מן הסינדרום הסביבתי: גם מתחרהו האחר של הפחם כמקור האנרגיה, הכור האטומי, מעמיד את החושבים ירוק בפני אתגר: האם לא היה די זמן כדי ללמוד מאסון צ'רנוביל (1986) ומאסון פוקושימה (2011)? ואגב: מסתבר שגם בקרב מפלגתה של מרקל יש קבוצה שחולקת על דרכה של מנהיגתה, ומבקשת דווקא לראות את היתרונות של התחממות כדור-הארץ. ההבדל הוא, שקבוצה זאת נשארת בחזקת קוריוז, בשעה שטראמפ הוא שוליית הקוסם בתנופה.

נחמה קטנה ועצב גדול מלווה את הידיעה, שהעולם שעדיין מאמין משום-מה בתפקידה המוביל של ארה"ב, יכול לשים יהבו על כוחות הפועלים בתוככי המשק האמריקאי המעוניינים מסיבותיהם הם בהצטרפות להסכם פריז, ומוכנים למאבק נגד האסון הסביבתי הקרוי טראמפ.

בדומה לארץ, שבזכות האינטרסים של המשקיעים בגז אנחנו מתחילים לצמצם את האסון שהבאנו על עצמנו במעבר לאנרגיית הפחם בשנות השמונים, כך גם בארה"ב, יהיו אלה בעלי אינטרס כלכלי, שיתמודדו עם שגיונותיו של טראמפ, ובעתיד גם עם אלה של הנשיא לעתיד, מייק פנס.

עוד כתבות

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עוקפת את הצפי בשוק, אבל התחזית שוב מאכזבת

מובילאיי פרסמה את דוחותיה הכספיים, מהם עולה כי חברת האוטוטק הישראלית מסכמת שנה עם צמיחה של 14.5% בהכנסות ● התחזית של החברה ל-2026 נמוכה ממה שציפו בשוק, ומניית החברה ירדה בוול סטריט

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: ap, Anjum Naveed

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר ננעל בעליות: ארית בלטה, ומה עשתה רמי לוי נדל״ן

המסחר בת"א ננעל בעליות ובשיאים חדשים: מדד ת"א 39 עלה בכ-0.3%, ת"א 90 קפץ בכ-1.2% ות"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות הגיבו בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בירידות קלות ● המסחר באירופה במגמה מעורבת: הקאק יורד בכ-0.3%, הדאקס מוסיף לערכו כ-0.1% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-13% במסחר המוקדם

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו

אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● דיווח בלבנון: חיל האוויר תקף בעומק המדינה ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ●  מחבלים יידו אבנים במהלך הלילה לעבר רכב צבאי לא מאויש של כוחות צה"ל שפעל במרחב יריחו ●  בישראל נערכים לפתיחת מעבר רפיח ● דיווחים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון