גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות הנאמנות ממשיכות את המגמה החיובית בגיוסים

מתחילת השנה גדלו נכסי קרנות הנאמנות ב-6% לכ-227 מיליארד שקל, בעוד שנכסי תעודות הסל קטנו ביותר מ-2% לכ-94 מיליארד שקל ■ אלטשולר שחם ואקסלנס בולטים בפדיונות

הבורסה בת"א, בורסת ת"א / צילום: תמר מצפי
הבורסה בת"א, בורסת ת"א / צילום: תמר מצפי

בחודש מאי 2017 רשמו קרנות הנאמנות גיוסים של כ-2.5 מיליארד שקל, כך שבסיכומו נוהלו על-ידי הקרנות בישראל נכסים בשווי כולל של כ-227 מיליארד שקל - כ-13 מיליארד שקל יותר מאשר שווי הנכסים שנוהלו על-ידי קרנות הנאמנות המקומיות בסוף 2016. הגידול האמור בנכסים, בשיעור של כ-6.1%, נרשם בחמשת החודשים הראשונים של השנה הודות לגיוסים שרשם הענף בכל אחד מחודשי השנה, עד כה, וגם הודות לתשואות חיוביות שנרשמו ברמת השוק. גורם בשוק קרנות הנאמנות מספר כי בסיכום כולל המשקיעים בקרנות נהנו במאי מתשואה ממוצעת חיובית של 0.9% בממוצע, כך שמתחילת השנה מדובר בתשואה ממוצעת של כ-3.2% למשקיעים בקרנות הנאמנות.

הגידול לא מאפיין באותה המידה את שלל אפיקי ההשקעה. כך, קרנות מניות בארץ והקרנות הגמישות, שרשמו קיטון קל בהיקף הנכסים במנוהל באמצעותן בחודש מאי, מהוות כ-9.8% מהשוק כולו, וזאת לעומת נתח שוק של כ-8.1% בסוף 2016 - גידול של כמעט 5 מיליארד שקל בהיקף הנכסים בקרנות אלה. לצד קרנות אלה, קרנות מניות חו"ל מנהלות כיום נכסים בהיקף שמהווה כ-5.2% משוק קרנות הנאמנות, לעומת נתח שוק של כ-4.9% בסוף 2016, ואחר גידול של כ-1.4 מיליארד שקל בנכסים המנוהלים באמצעותן.

מנגד, קרנות אג"ח בארץ שקליות מחזיקות עתה בנתח של כ-8% משוק הקרנות, לעומת 9.5% בסוף 2016, כשהיקף הנכסים המנוהל באמצעותן הצטמק בתקופה זו בכ-2.2 מיליארד שקל. קרנות אג"ח בארץ מדינה ירדו מנתח של כ-14.9% משוק הקרנות בסוף 2016 לנתח של כ-12.5%, בצל קיטון בנכסים בהיקף של כ-3.4 מיליארד שקל, בעוד שקרנות אג"ח בארץ - חברות והמרה מהוות כ-16.1% מהשוק לעומת שיעור של כ-15.3% שהיה בסוף 2016. היקף הנכסים המנוהלים בקרנות אג"ח בארץ - חברות והמרה גדל מתחילת השנה בכ-3.8 מיליארד שקל.

לצד קרנות אלה ישנן קרנות אג"ח בארץ כללי, שמנהלות כיום נכסים בשווי של כ-84.1 מיליארד שקל ומהוות כ-37% משוק הקרנות - 12.1 מיליארד שקל יותר מאשר היה בהן בסוף 2016, אז הן היוו כ-33.7% משוק הקרנות. כמו-כן, קרנות אג"ח חו"ל מהוות כ-3.4% משוק הקרנות המקומי, לעומת נתח של כ-4.1% בסוף 2016 , בצל ירידה של כ-1.2 מיליארד שקל בכספים המנוהלים באמצעותן.

עוד נציין כי הקרנות הכספיות מנהלות כיום נכסים בשווי של כ-16.5 מיליארד שקל בסך הכל, לאחר ירידה של כ-2.4 מיליארד שקל בשווי הנכסים שבהן מתחילת השנה. מדובר בהמשך מגמה ברורה על-פני תקופה של הצטמקות אפיק זה, שבשיאו נוהלו בו נכסים גדולים בהרבה. כך, בנובמבר 2014 נוהלו בקרנות הכספיות כ-54 מיליארד שקל, מתוך שוק קרנות נאמנות שהסתכם אז בכ-271 מיליארד שקל. כך או כך, בסוף מאי 2017 נוהלו בקרנות הכספיות נכסים שהיוו כ-7.3% משוק הקרנות כולו, לעומת כ-8.8% בסוף 2016.

בשוק מסבירים כי "חודש מאי הסתיים בעליות שערים במדדי המניות המקומיים והגלובליים. בנוסף לזאת, האג"ח הקונצרניות והאג"ח ממשלתיות סיכמו אף הן את החודש במגמה חיובית, כך ש"בעקבות המגמה החיובית המתמשכת בשווקים, קצב הגיוסים בקרנות המסורתיות עולה לרמתו הגבוהה ביותר מתחילת השנה ומסתכם בכ-2.9 מיליארד שקל", כש"הקטגוריות המגייסות ביותר היו אג"ח כללי וקרנות מנייתיות". עוד גורם אומר כי "מגמת יציאת הכספים מהאפיקים הסולידיים בתעשייה המשיכה להיחלש ואפיקים אלה פדו סכומים נמוכים בלבד" תוך שהוא מפרט ש"שלושת האפיקים הסולידיים המסורתיים: אג"ח מדינה, אג"ח שקליות ואג"ח חו"ל, פדו יחדיו פחות מ-900 מיליון שקל, לעומת קצב חודשי של כ-1.6 מיליארד שקל בחודשים ינואר עד אפריל השנה".

אנליסט גייס 2.4 מיליארד שקל השנה

בצמרת המגייסים השנה ממשיכים לאחוז שני בתי השקעות: מור וילין לפידות, שגייסו מתחילת השנה כ-3.2 מיליארד שקל ו-3.1 מיליארד שקל, בהתאמה. עוד נציין לחיוב את אנליסט, שגייס מתחילת השנה כ-2.4 מיליארד שקל, את רוטשילד שגייסו מתחילת השנה כ-958 מיליון שקל ובחודש מאי חצו לראשונה את רף ה-3 מיליארד שקל נכסים מנוהלים, ואת אילים שגייס 914 מיליון שקל באותה התקופה.

לצד אלה נציין עוד שני גופים שבעבר היו מאריות השוק ושעד כה השנה יכולים לשוב ולהציג קבלות, במיוחד בקרנות המסורתיות המנוהלות על-ידם: מגדל שוקי הון, שהקרנות המסורתיות שלו גייסו מתחילת השנה יותר מ-1.4 מיליארד שקל; ואי.בי.אי, שהקרנות המסורתיות שלו גייסו מתחילת השנה כ-910 מיליון שקל. עוד במגייסים סיגמא, פורסט - שרק לאחרונה יצא לדרך עצמאית, איילון ומיטב דש. מנגד, ישנם מספר גופים שממשיכים לסבול מתוצאות שמביאות את יועצי הבנקים להוביל את הציבור החוצה מהקרנות שלהם: אלטשולר שחם, אקסלנס, הראל פיא ואלומות.

מתעודות הסל נפדו 5 מיליארד שקל

איגוד תעודות הסל בלשכת המסחר מסר כי "בחודש מאי 2017 נפדו כ-380 מיליון שקל משוק תעודות הסל", כך ש"מתחילת השנה נפדו כ-5.1 מיליארד שקל מהענף", שמנהל כיום נכסים בשווי מצרפי של קצת פחות מ-94 מיליארד שקל.

מהיכן באו הפדיונות בתעודות הסל? בחודש מאי נפדו בתעודות סל על מדדי מניות בארץ כ-280 מיליון שקל, כשמנגד בתעודות סל על מדדי מניות בחו"ל היו גיוסים בסך 436 מיליון שקל. מתחילת השנה קטן שווי הנכסים המנוהל על-ידי תעודות הסל המקומיות בכ-2.3% לכ-94 מיליארד שקל. יחד עם זאת, לדברי רונן סולומון, מנהל תחום פיננסים ושוק ההון באיגוד לשכות המסחר, "היקף הנכסים המנוהל על-ידי ארבעת מנפיקי תעודות הסל בישראל גדל במהלך חודש מאי, לעומת כ-93.3 מיליארד שקל שנוהלו בסוף חודש אפריל 2017, בעיקר לאור עליות השערים בבורסות העולם, ובכללם גם בבורסת תל-אביב".

לסיום, מתחילת השנה פדו כל ארבע חברות ניהול תעודות הסל, כששלוש הגדולות: תכלית של מיטב דש, קסם של אקסלנס, ופסגות סל, פדו כ-1.6-1.7 מיליארד שקל כל אחת, בעוד שהראל סל פדתה "רק" 200 מיליון שקל. אגב, במאי בלבד הייתה רק הראל סל בצד המגייס, בעוד ששלוש מתחרותיה הגדולות ממנה רשמו פדיונות.

הגיוסים והפדיונות בשוק קרנות הנאמנות מאי 2017

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

התקרבות במו"מ? סמוטריץ' ויתר על הרפורמה בפנסיה התקציבית במערכת הביטחון

הדיונים לאישור תקציב המדינה לשנת 2026 נמשכים: המחלוקת המרכזית במרכז הדיונים בין משרד האוצר לממשלה היא גובה תקציב הביטחון ● סמוטריץ' הסיר מהצעת התקציב את השינויים שהיו אמורים לחול על תנאי הפנסיה והמיסוי במערכת הביטחון בתמורה להסכמת צה"ל לקבל על עצמו התייעלות בסיסית בתקציב הביטחון ● רפורמת החלב צפויה לעבור

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

בנייה בחדרה / צילום: Shutterstock

מחירי קרקע נמוכים יחסית: אלה מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול

השתתפות ערה יחסית של יזמי נדל"ן נרשמה בשורה של מכרזי רמ"י שנסגרו אתמול, שחלקם מיועדים למחיר מטרה ● המחירים שהושגו במכרזים אלה היו נמוכים ושיקפו ירידות בערכי קרקע, כמו גם בדחייה אפשרית של מימוש הפרויקטים

הבניין בגבעתיים / צילום: L&D GROUP

תוך 3 חודשים בלבד ולפני קבלת היתר בנייה: שלוש דירות נמכרו בבניין המיועד לפינוי־בינוי בגבעתיים

בניין בשכונת בורוכוב בגבעתיים נבנה בשנות ה־70, והדיירים בו חתמו על הסכם פינוי־בינוי, אך עדיין רחוקים מהיתר ● שתיים מהדירות נקנו ע"י משקיעים, ואחת ע"י משפרי דיור ● נעמה יסקרוביץ, סוכנת נדל"ן מחברת L&D GROUP: "אנשים מחפשים אלטרנטיבה לת"א"

סכום שיא שעבר ליורשים המיליארדרים / צילום: Shutterstock

"משימור הון להעצמת הדור הבא": הטרנד החדש של המיליארדרים

מנהלת ההון הגלובלית, UBS, פרסמה היום (ה') את דוח המיליארדרים שלה לשנת 2025, שמצביע על עלייה של 8.8% במספר האולטרה-עשירים בעולם ● מלבד אלו שיצרו את הונם בעצמם, 91 יורשים הפכו למיליארדרים כאשר ירשו סכום שיא של 297.8 מיליארד דולר ● ומה קורה בישראל?

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע במשק באוקטובר: 13,620 שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי הלמ"ס, מדובר בעלייה של 2.9% לעומת אוקטובר 2024 ● קצב האינפלציה באוקטובר 2025 עמד על 2.5%, כך שגם ריאלית מדובר בעלייה קלה לעומת החודש המקביל בשנה שעברה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

בהנחה משמעותית: וויז שכרה את הקומות העליונות במגדל לנדמרק 2 בת"א

וויז, שממוקמת כיום במגדל רחוב דובנוב בת"א, שכרה את הקומות העליונות במבנה שבמתחם שרונה ● את השטח היא השיגה בהנחה משמעותית, תודות למו"מ שניהל המשקיע הראשון בחברה, גילי רענן

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

כשהחברה שייסדה צנחה בבורסה היא לקחה הלוואות כדי לקנות עוד מניות. ואז הגיע קאמבק של 760%

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים: "אחיינית שלי רצתה לקנות קיה פיקנטו. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'" ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה

חיסון / צילום: ap, Sean Rayford

העליון: יש להימנע מעירוב ילדים במאבקי חיסונים בין ההורים

אב גרוש ביקש להורות על מתן חיסון משלים לבתו - חרף התנגדות האם, שטענה כי לילדה הייתה תגובה קשה למנת החיסון הראשונה ● המומחה הרפואי דחה את טענות האם בדבר רגישות הילדה לחיסון, ואילו האפוטרופוסית לדין התרשמה שההורים מנהלים את הקונפליקט ביניהם על גב הילדים ● המאבק הגיע עד לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

''משתפים הכל וכל היום''. חייל צה''ל בשטח / צילום: AP- Lefteris Pitarakis

לוחות זמנים, תנועות כוחות ותיעודים מהשטח: צה"ל התמכר לוואטסאפ, וזה כל מה שחמאס צריך

בעוד צה"ל אוסף מקצינים כלי רכב סיניים ומגביל שימוש במכשירי אנדרואיד, דווקא וואטסאפ הפכה לזירה העיקרית להעברת מידע רגיש, בלי נהלים או בקרה ● מומחי סייבר ומודיעין מבהירים ש"הסודות הגדולים לא מעניינים את האויב כמו מידע טקטי חי" ● נראה שלא למדנו כלום מהאזהרות החוזרות ונשנות

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

בריאות, טכנולוגיה ושווקים מתעוררים: ההמלצות של ענקית קרנות הסל מוול סטריט

בסטייט סטריט, שמנהלת נכסים פיננסיים בסך 5.4 טריליון דולר, מאמינים ב־AI, כולל הזדמנויות השקעה במדינות אסיה, וממליצים גם על מניות הבריאות והפיננסים ● מנהל הפעילות בישראל: "ההשקעות בבינה מלאכותית עדיין נמוכות, בהשוואה למהפכות אחרות בהיסטוריה העולמית"