גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוה"ד ברק טל ומאיר מזרחי מובילים במירוץ לביהמ"ש העליון

בוועדה לבחירת שופטים תרים אחר עו"ד מהשוק הפרטי, "דמוי יורם דנציגר", שהקדנציה שלו בעליון נחשבת למוצלחת מאוד ■ ההחלטה למנות עו"ד מהשוק הפרטי מקובלת על שרת המשפטים שקד, על נשיאת העליון נאור ועל הנשיאה הבאה חיות

ברק טל ומאיר מזרחי / צילומים: איל יצהר
ברק טל ומאיר מזרחי / צילומים: איל יצהר

ברק טל ומאיר מזרחי, הם שני עורכי הדין מהשוק הפרטי המובילים, לפי שעה, בהתמודדות על כיסא השיפוט המתפנה בבית המשפט העליון, עם פרישתו של השופט יורם דנציגר בחודש פברואר 2018 - כך נודע ל"גלובס".

נזכיר כי טרם מינויו לעליון בנובמבר 2007, עמד השופט דנציגר משך שנים בראש משרד עורכי דין יחד עם שותפיו, בהם עו"ד אביגדור (דורי) קלגסבלד. כעת מחפשים בוועדה לבחירת שופטים מועמד מהשוק הפרטי, "דמוי דנציגר", שהקדנציה שלו בעליון נחשבת מוצלחת מאוד (למרות המהמורה שהתגלעה בדרך בדמות קשריו עם ראש עיריית בת-ים לשעבר, שלומי לחיאני).

ההחלטה למנות עורך דין מהשוק הפרטי לעליון במקום דנציגר, שהחליט לפרוש משיפוט בגיל 64 מסיבות אישיות, מקובלת על שרת המשפטים, איילת שקד; על נשיאת בית המשפט העליון בהווה, מרים נאור; על הנשיאה הבאה, אסתר חיות; וכמובן שגם על לשכת עורכי הדין, שמעוניינת שנציג הציבור שהיא מייצגת ימונה לעליון.

עו"ד ברק טל הוא שותף בכיר במשרד יגאל ארנון ושות', אחד ממשרדי עריכת הדין המסחריים הגדולים בארץ. ב-2012 נבחר טל על-ידי יועצים משפטיים פנימיים של תאגידים שונים ברחבי העולם כליטיגטור המוביל בישראל. הקריטריון המרכזי להענקת הפרס הוא "היכולת להוסיף ערך אמיתי לעסקם של הלקוחות, מעל ומעבר לשחקנים אחרים בשוק".

ואכן, לטל יש ניסיון רב בתחומים מגוונים של ליטיגציה אזרחית-מסחרית, לרבות דיני חוזים, דיני חברות, דיני בנקאות ועוד. תחום התמחות ייחודי בו עוסק טל הוא תביעות ייצוגיות. בנוסף עוסק ברק בהגנה על נאשמים בעבירות "צווארון לבן".

בשנים 2002-2008 כיהן טל כחבר בית דין וכאב בית דין בבית הדין המשמעתי של לשכת עורכי הדין, והוא שימש גם כשופט בבית הדין המשמעתי הארצי (לערעורים) של לשכת עורכי הדין. טל, שרכש את השכלתו המשפטית באוניברסיטת תל-אביב, גם מרצה בלימודי תואר שני בפקולטה למשפטים של האוניברסיטה התל-אביבית.

עו"ד מאיר מזרחי הוא הבעלים של משרד בוטיק, מהמובילים בתחום המיסוי (מיסוי מקרקעין, מס הכנסה ומע"מ). המשרד מציע ללקוחותיו ליווי מיסויי מלא החל משלב תכנון העסקה (ייעוץ מיסויי וחוות-דעת) וכלה בדיונים מול רשויות המס (דיוני שומות, השגות וניהול הליכים בערכאות השונות).

מזרחי שימש בעבר כמנהל תחום מיסוי מקרקעין בנציבות מס הכנסה וכיועץ משפטי למשרדי מיסוי מקרקעין ופקידי שומה. הוא חיבר את הספר מיסוי הפקעת מקרקעין, והוא מרצה באקדמיה ובלשכות המקצועיות, כגון לשכת רואי החשבון, לשכת עורכי הדין, לשכת השמאים ולשכת המתווכים. מזרחי הוא גם בעל טור שבועי בענייני מיסוי ומשפט ב"גלובס".

מזרחי מגיע מהציבור הדתי-לאומי, והוא חובש כיפה. מתנגדיו של מזרחי טוענים כי הוא לא בעל שיעור-קומה משפטי מספק לכהונה בבית המשפט העליון.

אבל לא רק ד"ר יורם דנציגר פורש במהלך 2018 מהעליון, אלא גם השופט אורי שהם. שהם צפוי לפרוש בחודש אוגוסט, בהגיעו ל-70 - גיל הפרישה של שופטים. במקום שהם צפוי להתמנות לערכאה העליונה אחד השופטים בבתי המשפט המחוזיים ברחבי הארץ.

אחד המועמדים המובילים להחליף את שהם, הוא פרופ' עופר גרוסקופף, שופט בית המשפט המחוזי במחוז המרכז. פרט להיותו שופט מקצועי ומוערך בעל מזג שיפוטי ויושרה, היתרון הגדול של גרוסקופף על פני מתחריו במירוץ לעליון היא מומחיותו בכלכלה. גרוסקופף רכש את השכלתו המשפטית-כלכלית באוניברסיטת הרווארד היוקרתית בארה"ב ובאוניברסיטת תל-אביב, והוא מתמחה בתביעות ייצוגיות ותביעות נגזרות שתפסו מקום חשוב במשפט הישראלי. גרוסקופף הוא גם מועמד שמקובל על נאור וחיות.

עם זאת, בניגוד לפרסומים בימים האחרונים, גרוסקופף אינו מועמד ודאי להחליף את השופט שהם, ולפחות בשלב זה אין הסכמה על מינויו לעליון. יותר מגורם אחד הקשור לעבודת הוועדה לבחירת שופטים הכחיש היום (ב') בפנינו בתוקף את הפרסום, שלפיו שקד ונאור כבר הגיעו להסכמה על מינויו.

כמו בסבבי המינויים האחרונים, שני המינויים הקרובים לעליון ייעשו במסגרת עסקת חבילה בין נאור וחיות לבין שקד ובמעורבות לשכת עורכי הדין והפוליטיקאים חברי הוועדה. גרוסקופף, המקובל על נאור וחיות, נחשב לשופט אקטיביסט, והוא יקודם לעליון רק אם שקד "תקבל בתמורה" מינוי של שופט שמרן המקובל עליה.

לפי ההערכות, אם ברק טל ימונה על טיקט עורך הדין מהשוק הפרטי, סיכוייו של גרוסקופף להתמנות יירדו, שכן שקד לא רואה את טל כמי שצפוי להיות שופט שמרן. לעומת זאת, אם יוחלט לבחור בעו"ד מאיר מזרחי לעליון, יגדלו סיכוייו של גרוסקופף להתמנות, שכן מזרחי מגיע מהציבור הדתי-לאומי - אותו ציבור המזוהה עם מפלגתה של שרת המשפטים, והוא נחשב למועמד מועדף על שקד.

השופט גרוסקופף ועורכי הדין מזרחי וטל אינם השמות היחידים המוזכרים בבורסת שמות המועמדים לעליון בסבב הבחירה הקרוב. בין השאר אפשר להזכיר גם את השופטים גלעד נויטל, קובי ורדי, שאול שוחט, מיכל אגמון-גונן, וחאלד כבוב,מבית המשפט המחוזי בתל-אביב; ואת השופטים רם וינוגרד ומשה סובל מהמחוזי בירושלים.

עוד קודם להחלטה על שני המינויים לעליון, יצטרכו שרת המשפטים שקד ונשיאת העליון נאור לפתור ביניהן את הוויכוח בסוגיית הסניוריטי ולבחור רשמית באסתר חיות למחליפתה של נאור בראשות העליון.

נזכיר כי בשבוע שעבר התגלעה מחלוקת חדשה בין שקד לנאור סביב נוהג "הסניוריטי", שלפיו השופט הוותיק ביותר בבית המשפט העליון מתמנה לנשיא העליון. בעוד שנאור וחבריה לערכאה העליונה תומכים בהמשך נוהג הסניוריטי - שקד מפקפקת בו ומבקשת לקיים דיון עקרוני בסוגיה ולבחון את נחיצותו.

על הרקע הזה הגיש ח"כ יואב קיש מהליכוד הצעת חוק לביטול נוהג הסניוריטי. קיש מציע שנשיא העליון ייבחר על-ידי הכנסת בהצבעה חשאית. עם זאת, לפי ההערכות, סיכויי ההצעה להפוך לחוק נמוכים מאוד, וחיות, שהיא מועמדת יחידה להחליף את נאור, תהיה נשיאת העליון הבאה.

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית