גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ילדים אוהבים מפלצות

במרדף הנואש שלנו אחר האוקסיטוצין, אנחנו חייבים להרגיש רע כדי להרגיש טוב

סקי לילדים / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
סקי לילדים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

השאלה הכי נפוצה בכל תרבות היא "מה חדש?"

חדשות הן עבורנו כמו פחמימות. זה מגרה ומנחם בה במידה.

אנחנו מכורים לפחמימות כי הן משחררות לנו את החומרים הנכונים במוח. באופן דומה, אנחנו מכורים לסיפורים, כי סיפור טוב מגלה לנו משהו חדש. וחדש גורם לנו לחוש שמחה.

אנשים לא מתעניינים במותגים כפי שנדמה לנו. הם לא קמים בבוקר כדי ללמוד מהם יתרונותיה של חברה כלשהי. אנשים חיים בכאוס הרגיל של החיים, מתוכו צצות לנגד עיניהם הזדמנויות להרגיש טוב במיוחד. את זה הם צורכים. בכל פורמט שהוא, לרבות כאשר מדובר במותגים. אוקסיטוצין הוא אחת מיסודות המוטיבציה שלנו להטות אוזן, לאמץ אל לבנו, להעדיף. 

מותגים טובים רואים דרכנו את הרעב הזה להרגיש טוב. הם גם יודעים להפעיל אותנו דרך רעב זה ולהבטיח שובע. רגעי. כמו פחמימה טובה, שיודעת שהיא יכולה לעשות אותנו שמחים, ולו לרגע. 

Airbnb הצליח לבנות את רכבת ההרים המושלמת: הפחד להיות אבוד בעיר זרה ומיד לאחר מכן ההבטחה לחוש שייך באופן מיידי ופלאי - מייצר את הנוסחה המושלמת.

כיום, כך הבינו ב-Airbnb, אפשר לספק את אותה חוויה לאו דווקא באמצעות ה-sublet, כלומר: המגורים. האתר מציע מגוון חוויות שתייר מזדמן לא יבחין בהן: כיצד להשתלב במקום כאילו השתייכת אליו במשך שנים. הסיפור תמיד יהיה רלוונטי, כי החשש להישאר מחוץ לסצנה של מקום זר תמיד יקנן בנו, ועל כן הפורמולה להציע השתייכות תמיד תשמח אותנו כימית ומנטלית. ההבטחה belong anywhere נמתחה מ-sublet ל experiences באופן כללי, ועסק הליבה עליו צועד המותג עבר שינוי מהותי. 

מה שמסובב את העולם זה ההשתוקקות שלנו לחוויית שמחה ומשמעות. במלים נוירולוגיות, מדובר במרדף הנואש שלנו אחר דופמין ואוקסיטוצין, פה ושם גם סרוטונין ואנדורפין. אבל כדי להשאיר את זה פשוט, נדבר על אוקסיטוצין. כימיקל שהוא גם הורמון וגם נוירוטרנסמיטר, שאחראי על חוויות עונג, אימהות, סקס וזיקה והשתייכות חברתית.

אחד התפקידים של אוקסיטוצין הוא למלא אותנו אופוריה, לאחר התמודדות במצבי סטרס. לידה שמכניסה אותנו לסטרס תשחרר ברגע השיא אוקסיטוצין ותמלא את היולדת אופוריה. גם סרט ג'יימס בונד שמכניס אותנו למתח ויגון, ישחרר קורטיזול ומיד לאחר מכן, בסוף הטוב והמפתיע - אוקסיטוצין. אנחנו אוהבים את הנדנדה הזו ורוצים להיכנס למתח, כדי להרגיש שחרור ושמחה מיד לאחריו. להרגיש רע, כדי להרגיש טוב.

ילדים מאוד אוהבים לפחד. לכן הם אוהבים מפלצות, מכשפות וכמובן סוף טוב. הבקשה האלמותית "עוד פעם" מצד ילד שסיפרו לו לפני רגע את "מקס וארץ יצורי הפרא", היא הוכחה ניצחת לכך שאנחנו מכורים לאופוריה של אחרי הפחד. על-פי הכתבה הטרייה של חדשות ערוץ 2 על אפרים סידון ויוסי אבולעפיה, ילדים נמשכים למפלצות וזקוקים לסיפורים מהסוג הזה, בהם הטוב אמנם מנצח, אבל לא לפני שהוא התמודד עם הרע מכל. 

סיפור מתקיים כאשר יש מתח ופתרון. בלי מתח אין קשב. בלי פתרון אין שינוי.

למשל, ברור שדויד לא יכול לנצח את גוליית. בגלל המקלע המפורסם בעולם, הפך סיפור הניצחון של דויד את גוליית ל-Just do it הראשון בהיסטוריה. האוקסיטוצין שהגיע אחרי קורטיזול הדאגה הציף אותנו בשמחה, והמותג "דויד" מקפל בתוכו, מאז, את הנרטיב: "כשהכול נראה אבוד, התושייה מנצחת". 

Paul Zak מתאר את חווית הסיפור כמו רכבת הרים. אנחנו עולים עליה, חשים חרדה ומסיימים את הסיבוב באושר ותחושת רווחה ורוחב-לב. ההורמונים מאפשרים לנו לחוש כאילו השגנו הישג בכוחות עצמנו. ניסויים שעשה פול זק במעבדה הוכיחו שאוקסיטוצין מגביר את הנדיבות, עד כדי מוכנות לחלוק יותר כסף עם זרים. 

רוברט מקי, כהן ה-storytelling, מדבר גם הוא על צריכת סיפורים כאילו היו דבר מוחשי שאנחנו נזקקים לו כדי להמשיך הלאה.

הסופרת Jeanette Winterson מדברת בספרה "Why be Happy if you can be Normal" על הימים בהם כל מה שלא היה מקופל בצורה של סיפור - התנדף כלא היה. אנשים לא כתבו ולא קראו, אבל תמיד שאלו "מה חדש" וציפו לתשובה שתפתל אותם סביב המתח וההפתעה.

כשאנחנו רואים לוגו של BMW, אנחנו ישר רואים את ג'יימס בונד נוהג בפראות, לא כי הוא פרוע, אלא כי הרעים רודפים אחריו. להיות פרוע כי החיים דוחפים אותנו לכך, לא כי אנחנו באמת כאלה זה נרטיב שכל מה ש-BMW צריכים לעשות זה רק לתחזק ולטפח. כי הוא נצחי ומעצב. 

המושג האנגלי making a difference מסביר שסיפור חייב לעשות שינוי. לערער על הקיים. לפרוץ את הדעה הרווחת ולשמוט את השטיח תחת רגלינו. עסק טוב מפתיע אותנו. מערער על מה שחשנו וחשבנו עד כה, ועל מה שנחשוב בהמשך, בתחומו.

זה נעים ומגרה להרגיש שאפשר אחרת. על-פי ג'נט וינטרסון, סיפור חייב לכלול דבר צפוי שקורה במקום לא צפוי או דבר לא צפוי שקורה במקום צפוי. הפאניקה שמתלווה להפתעה היא היא הסף שמבטיח שנשים לב, שנקשיב.

אחרת, לא ישתחרר החומר הנכון במוח וסביר שכל מה שמשווע לתשומת-לב - יישאר מחוץ לרדאר שלנו.

השיבוש, משום מה, ממלא אותנו תקווה ושמחה. אני לא יודעת אם זה עצוב או מצחיק שהכול הורמונלי וכימי, אבל הנה פרדוקס מעניין. מצד אחד מותגים רוצים לפרוץ את חומת השגרה שלנו, אבל מצד שני הם נאמנים במשך שנים לאג'נדה שהם יצרו.

ההשתוקקות שלנו לחדשות צץ בכל מקום. פיפה מידלטון התחתנה, אבל את הציבור מעניין איפה הייתה מייגן מארקל, בת זוגו של הנסיך הארי. חיפוש בגוגל מעלה מספר לא מבוטל של מסכים עם התוצאה מדוע נעדרה המיועדת מהחתונה. אנחנו צורכים ריגושים וכדי לבנות ריגוש נכון צריך מתח ופתרון, שיא והתרה. לא כי ככה מלמדים בשיעורי ספרות, אלא כי המוח שלנו צורך את החומרים האלה. 

ספרו לנו מה שתרצו, רק אל תשכחו לטעת בנו ספק וחשש שאולי זה בלתי אפשרי או מסוכן או מפחיד. לכדו את תשומת-הלב שלנו ותנו לנו להרגיש שההישג שלכם הוא ההישג שלנו, ושהאור שמנצח את החושך. זה אמנם לא חדש מבחינה אבולוציונית אבל זה בדוק, וזה מנצח כל ניסיון לצאת דידקטי, צודק ולשעמם אותנו, בכך, למוות.

עוד כתבות

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות