גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסיפת הנושים הסתיימה: הסדר החוב של פישמן לא אושר

בנק הפועלים הבהיר: "אין מקום להסדר חוב עם פישמן, עמדתנו היא כי יש לקדם הליכי פשיטת רגל" ■ עשרות הפגינו מחוץ לאסיפה: "זה הכסף שלנו, באנו להפעיל לחץ על נציגי הבנקים"

עורך דין יוסי בנקל/ צילום:תמר מצפי
עורך דין יוסי בנקל/ צילום:תמר מצפי

אחרי הדיון הסוער שנערך היום (ג') בוועדת הכלכלה של הכנסת בנושא הסדר החוב של אליעזר פישמן, נערכה הערב אסיפת נושים של איש העסקים, באותו נושא. 

פישמן עצמו לא התייצב לדיון. האסיפה, שהתנהלה במשרדי כונס הנכסים הרשמי בתל-אביב, נוהלה על-ידי רותי מזרחי, מנהלת המחוז.

נזכיר כי לפי מתווה ההסדר המוצע, משפחת פישמן תחזיר לקופת הנושים, בתרחיש אופטימי, כ-400 מיליון שקל מתוך חובות בסך כ-1.8 מיליארד שקל, שעיקרם לבנקים ולרשות המסים. מדובר בכ-76%.

"אף אחד מהנושים לא ראה את ההסדר בינתיים, כולל הבנקים", פתח המנהל המיוחד בתיק, עו"ד יוסי בנקל, את אסיפת הנושים בעניינו. הוא תיאר בכמה מלים את ההסדר - 140 מיליון שקל עכשיו, 260 מיליון שקל אחר-כך, סך של 400 מיליון שקל שישולם - וציין כי ישנם תנאים מתלים לקיום ההסדר, אולם מדובר רק בעקרונות, ו"ברור כי כשתנאי מתלה הוא ספציפי, אז אם הנושה לא ייתן הסכמתו - הכדור יחזור לידי החייב ומשפחתו".

הוא הוסיף כי "המשא-ומתן הביא להסדר שהוא רחוק מלהיות מושלם, אבל זה טיבו של משא-ומתן".

בתום הדברים התקיים דיון בין הנושים למנהל המיוחד, שהיה חסוי לתקשורת. ניתן רק לשער כי התנגדותם של הנושים - ובכללם בנק לאומי ובנק הפועלים - מבטאת גם את רחשי הלב של האזרחים, שלא זוכים לוויתורים מפליגים כל-כך על חלקים מחובותיהם.

כ-20-30 איש הפגינו מחוץ למשרדי כונס הנכסים בתל-אביב, שם התקיימה האסיפה, בשירת "רוצים חקירה, נרדמתם בשמירה", "ההסדר - לא יעבוד" ובקריאות עיקשות של "העם בלתי מחיק".

כאמור, ההסדר השנוי במחלוקת שנערך לאיש העסקים אליעזר פישמן עלה הבוקר לדיון סוער בוועדת הכלכלה של הכנסת. "יש להקים ועדת חקירה פרלמנטרית שתבחן את היחסים בין הבנקים והטייקונים, את התנהלות הדירקטוריונים ואת התנהלות הפיקוח על הבנקים", אמר בדיון יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל. "אני שואל את עצמי למה בנק ישראל והמפקחת על הבנקים לא הודיעו על חקירה. איש לא ימשיך לטייח את הדברים כפי שהיה עד עכשיו. כבר ראינו איך אנשים חוזרים למועד ב' ויוצאים צחים כשלג. זה לא יקרה הפעם".

בסופו של דבר, אסיפת הנושים הערב הסתיימה בלא בשורה, וההסדר לא אושר. לדברי עו"ד אייל רוזובסקי, נציג בנק לאומי, "הסיבה היא התנגדותו של הנושה הגדול ביותר - בנק הפועלים. הוא יקיים בחינה במשך 30 הימים הקרובים, בסופם יחזרו לשולחן המשא-ומתן. לשאר הנושים היו חסרים נתונים, ותתבצע בדיקת היתכנות של ההסדר".

בהמשך לאסיפת הנושים שהתקיימה הערב, בנק הפועלים הבהיר כי אין מקום להסדר חוב עם פישמן, וכי עמדת הבנק היא שיש לקדם הליכי פשיטת רגל ומימוש נכסים. המלצה זו תובא לדירקטוריון הבנק.

"זה הכסף שלנו"

במקביל לאסיפה, מפגינים שעמדו בחוץ ענו לשאלות "גלובס". הם סטודנטים, מגיעים מתנועה בשם "ישראל 2050". "זה על שם הטווח הרחוק בו נזדקק לכסף שלנו, והוא לא יהיה, בדיוק בגלל הסדרים כאלה עליהם דנים בחדר הזה עכשיו", הם מסבירים.

התנועה שייכת להתאחדות הסטודנטים הארצית, והיא הוקמה לפני 4 שנים כדי להילחם במה שהיא מזהה כריכוזיות בבנקים. אחד המפגינים ממהר להצטרף לקריאות "הון, שלטון, עולם תחתון", בעוד השני נשאר לתחקור קצר.

- אתה בא לפה הרבה?

" דווקא לא. אנחנו תנועה שנלחמת דרך מחקר ולמידה ולא דרך הפגנות ברחוב. ככה הבאנו להמלצות ועדת שטרום - פשוט כי נפגשנו עם דרור שטרום ".

- מי הכי מעניין אתכם מהחבורה שם למעלה?

"נציגי הבנקים. חד-משמעית, באנו להפעיל עליהם לחץ שלא לקבל את ההסדר אלא להכריז על פישמן כפושט רגל. בנק ישראל אישר את ההלוואות ואיפשר למצב להגיע לאן שהגיע, ועל כך דרושה חקירה. לאזרח הפשוט לא היו מוחקים שום חוב. אנחנו פה כדי לוודא שקול הציבור יישמע ולפרק את הקשר בין ההון והשלטון".

- אז למה בעצם אני סופרת פה רק 20-30 מפגינים?

"אנשים לא מבינים שהכסף שייך להם, ולכן זה לא 'בבטן' של אף אחד. אם הציבור היה מבין שהבנקים משחקים בכסף שלו, מפסידים אותו ומוותרים עליו - כמות המפגינים הייתה עצומה".

ההסבר רווי הלהט מסתיים, והמפגינים נפנים לשיר במגפון "זה הכסף שלנו". מתי הם ילכו? בסוף האסיפה הזו, ואולי רק ב-2050.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"