גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצור! אל תמהר לחתום על פשרה עם חברת הביטוח

מבוטחים רבים מעדיפים להימנע מסחבת ולקבל כסף מיידי במקרה של אירוע ביטוחי ■ האם חתימה על "כתב ויתור" מחסלת את סיכוייהם לקבל כספים בעתיד בגין מצבם? ■ למדריך מעודכן – אובדן כושר עבודה

ביטול חוזה / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטול חוזה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

כאשר נגרם נזק למבוטח, באופן טבעי הוא פונה לחברת הביטוח בדרישה לקבלת כספים (תגמולי ביטוח) בגין נזקיו. אם דרישתו של המבוטח נדחית על-ידי חברת הביטוח, הוא יכול לפנות לבית המשפט בתביעה משפטית כנגד חברת הביטוח. הליך זה כרוך בהוצאות לא מבוטלות, אורך זמן רב (כמה שנים), ומרחפת מעליו אי-ודאות באשר לתוצאות פסק הדין. לפיכך נוטים מבוטחים רבים להגיע לפשרה מהירה עם חברת הביטוח, לקבל פחות מהסכום לו קיוו אבל "להרוויח" זמן, עוגמת-נפש ויכולת לשקם את הנזקים.

ככל שהצדדים מצליחים להגיע להבנות ביניהם, נדרש המבוטח לחתום בדרך-כלל על הסכם פשרה לסילוק סופי ומוחלט של דרישותיו מחברת הביטוח. הסכם פשרה זה ידוע גם כ"שטר/כתב סילוק" או "כתב ויתור".

האם כאשר מבוטח חותם על הסכם פשרה כאמור, אשר אינו משקף בהכרח את מלוא נזקיו, נחסמת בפניו הזכות לקבל כספים בעתיד?

באחד הימים התייצב ס' ("התובע") במשרדו של סוכן הביטוח ("הסוכן") לשם הסדרת תשלום פוליסת רכב שרכש. באותו היום החליט התובע לרכוש פוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה מחברת ביטוח מסוימת, באמצעות הסוכן. 3 ימים בלבד לאחר מכן, ובטרם קליטת הפוליסה במשרדי חברת הביטוח, נפגע התובע בתאונת עבודה, כאשר נפל מגובה רב, ונגרמו לו שברים קשים בגפיים. התובע אושפז למשך מספר שבועות בבית חולים ופנה לסוכן, ולטענתו הוסבר לו כי על-פי הפוליסה הוא זכאי לפיצוי בגין 4 רכיבים: ימי אשפוז, שברים, נכות ומצב סיעודי.

חברת הביטוח שלחה חוקר מטעמה במטרה לברר אודות נסיבות עריכת הפוליסה ומועד הנפקתה. התובע והסוכן הציגו בפני החוקר את השתלשלות האירועים וזה לטענתם השתכנע שהפוליסה הונפקה לפני התאונה. התובע טען, שהסוכן הודיע לו כי אושר לו תשלום בסך של 74,000 שקל בגין השברים ובגין ימי האשפוז.

עוד נטען כי זכאות התובע לפיצוי בגין נכות וסיעוד טרם קמה, מאחר שהנכות טרם התגבשה. התובע הוסיף,כי הוא ואשתו הגיעו לחתום על מסמך לשם קבלת פיצוי בגין השברים וימי האשפוז. בשלב מאוחר יותר הופתע התובע לגלות כי המסמך עליו חתמו הוא ואשתו הוא "שטר סילוק סופי" (שחוסם אפשרות לקבלת כספים נוספים מחברת הביטוח). התובע העלה שלל טענות כנגד חברת הביטוח וכנגד הסוכן וציין כי התגמולים הנוספים להם הוא זכאי בגין רכיבי הנכות והסיעוד בפוליסה נאמדים על סך של כחצי מיליון שקל. עקב סירובה של חברת הביטוח לשלם סכומים כלשהם הגיש התובע תביעה בבית המשפט.

חברת הביטוח טענה להגנתה כי התובע חתם על שטר סילוק סופי, ולכן יש להורות על דחיית התביעה. חברת הביטוח הוסיפה כי הפוליסה למעשה הונפקה לאחר התאונה ולאור הסיכון להיעדר כיסוי ביטוחי הסכים התובע לחתום על שטר הסילוק, אשר נערך לבקשתו.

הסוכן טען כי כתב התביעה הוגש בחוסר תום-לב תוך ניסיון של התובע להתעשר שלא כדין. נטען כי לאחר שחברת הביטוח שלחה שטר סילוק הסוכן הזמין את התובע למשרדו והסביר לו את המשמעות של המסמך. הסוכן הוסיף כי הוא המליץ לתובע לפנות לעורך דין, אלא שזה בחר לחתום על שטר הסילוק במקום.

האם הנסיבות בהן נחתם שטר הסילוק מונעות מהתובע להעלות טענות נוספות? בית המשפט בחן את שטר הסילוק עליו חתמו התובע ואשתו, והדגיש כי כאשר אדם חותם על מסמך קמה חזקה שהוא מודע ומסכים לאמור בו וככל שברצונו לסתור את החזקה חל עליו נטל מוגבר. על-פי הראיות לא הופעל כל לחץ על התובע ועל אשתו לחתום על שטר הסילוק, והם למעשה הבינו היטב את משמעות חתימתם.

בית המשפט דחה את טענותיו של התובע, לפיהן מדובר בטעות, הטעיה, עושק, כפיה ועילות ביטול נוספות מתחום דיני החוזים. בית המשפט קבע כי לא נפל כל פגם בחתימה על שטר הסילוק ואין מקום להורות על בטלותו.

עוד נקבע כי לא הוכח שהסוכן התרשל ואין הוא חייב לפצות את התובע בגין הנזקים שנגרמו לו כתוצאה מהתאונה. בית המשפט דחה את התביעה וחייב את התובע בהוצאות מופחתות (בית משפט השלום, חיפה, 50474-09-14).

"חתמתי תחת השפעת תרופות"

במקרה אחר א' ("התובע") נפגע בתאונה, ונגרמו לו נזקי גוף. במהלך אשפוזו בבית החולים חתם התובע על הסכם פשרה מול חברת הביטוח, שביטחה את האירוע. על-פי הסכם הפשרה התובע קיבל פיצוי כספי בסך 3,000 שקל מחברת הביטוח. במקביל פנה התובע למוסד לביטוח לאומי לשם הכרה באירוע כתאונת עבודה ולשם קביעת אחוזי נכות. המוסד לביטוח לאומי קיבל את בקשת התובע, ולבסוף נקבעה לו נכות לצמיתות בשיעור של 42%. התובע ערך תחשיב נזק עם עורך דינו, ונמצא כי נזקיו נאמדים בשיעור של למעלה ממיליון שקל. התובע קיבל כספים מהמוסד לביטוח לאומי, ובניכוי הכספים הללו נמצא כי היתרה לה הוא זכאי נאמדת בסך של כ-600 אלף שקל אותם הוא דרש לקבל מחברת הביטוח, אשר סירבה לשלם בטענה כי התובע חתם על כתב סילוק. התובע לא השלים עם סירובה של חברת הביטוח והגיש תביעה בבית המשפט.

התובע טען כי חתימתו על הסכם הפשרה נערכה בבית החולים בהיותו נתון להשפעת תרופות, והסכום ששולם לו אינו הולם ואינו משקף את הנזקים שנגרמו לו. עוד נטען כי הסכם הפשרה אינו ממצה את זכויותיו המשפטיות וחברת הביטוח פעלה למעשה בחוסר תום-לב.

חברת הביטוח טענה להגנתה כי הסכם הפשרה נחתם לאחר שלא התגלו ממצאים רפואיים כלשהם שהעידו על נזקיו של התובע. בנוסף, נטען כי התובע חתם על הסכם הפשרה, וחתימתו מאשרת את סילוק התביעה במלואה.

עוד נטען כי חברת הביטוח לא מחויבת לבחון האם סכום הפיצוי עליו הוסכם עם המבוטח אכן משקף את נזקיו, בוודאי כאשר המסמכים הרפואיים לא מעידים על פגיעות משמעותיות. הפיצוי למעשה שיקף את מצבו הרפואי של התובע במועד החתימה על הסכם הפשרה. ככלל, הסכמי פשרה נחתמים תוך נטילת סיכון כי בעתיד יתרחשו שינויים במצב הרפואי.

בית המשפט ציין תחילה כי למרות שהסכם הפשרה נחתם בזמן שהתובע היה בבית החולים, לא הוכח שהוא היה נתון להשפעת תרופות. על-פי הדין, כאשר אדם רוצה להוכיח עניין רפואי עליו לצרף חוות-דעת רפואית, והתובע לא פעל כאמור. יתרה מזאת, מהראיות שהוצגו בהליך עלה כי התובע הבין את המשמעות של הסכם הפשרה והוא חתם עליו מרצונו החופשי. בנוסף, צוין כי התובע לא היה עקבי במסירת הגרסאות שלו לבית המשפט, והדבר פועל לרעתו.

בית המשפט סיכם את פסק הדין, בציינו כי הסכם הפשרה שיקף במועד חתימתו את האינטרסים של שני הצדדים. התובע נטל על עצמו סיכון, שמצבו הרפואי עלול להשתנות לרעה בעתיד. התביעה נדחתה (בית משפט השלום, תל-אביב, 14942-03-14).

■ הכותב הוא מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע, הדר ושות' ומשמש, בין היתר, כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי