גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לפעמים נשארתי במחלקת טיפול נמרץ כמה ימים רצוף"

הסטארט-אפ ארט מדיקל מגייס 20 מיליון דולר כדי לנטר את מצבם של חולים מונשמים ומוזנים: "כשנראה לבתי החולים שאנחנו מורידים את עלות האשפוז או אפילו חוסכים יום אשפוז בממוצע בטיפול נמרץ, המחיר של המערכת כבר לא יהיה אישיו"

מימין: איתן סקפה, לירון אליה וגבי עידן / צילום:יורם רשף
מימין: איתן סקפה, לירון אליה וגבי עידן / צילום:יורם רשף

חברת ארט מדיקל (ART MEDICAL) גייסה 20 מיליון דולר. החברה מפתחת פתרון אינטגרטיבי לניטור חולים מונשמים ומוזנים, כדי למנוע את הבעיה הנפוצה של תמותה והחמרת התחלואה של החולים מסיבוכים הנובעים מן ההנשמה וההזנה, גם כשהבעיות שבגללן הגיעו לבית החולים, מטופלות היטב. את רוב הכסף השקיעה קרן ההשקעה הפרטית Advance Medical Technologies, שהינה מועדון של מספר משקיעים פרטיים. מאז הקמתה גייסה החברה 27 מיליון דולר, כולל הסבב הנוכחי.

ארט מדיקל הוקמה ב-2008 על ידי לירון אליה, שניהל באותה תקופה קשר עם רופאה צעירה. הרופאה חוותה תסכול כאשר פרוצדורות רפואיות מורכבות הצליחו להציל את חייהם של חולים, אך הללו נפטרו בהמשך בגלל סיבוכים שונים, בעיקר בגלל דלקת ריאות שנובעת משאיפה של מזון אצל חולים המוזנים דרך צינור הזנה. "הרופאה הצעירה הזו הייתה כל כך מתוסכלת", מספר אליה בראיון ל"גלובס", "היא אמרה לי - עשיתי את המקסימום, ובסופו של דבר חולה מת מסיבוך. זו לא הייתה אחריותה - אלא כשל בסיסי במערכת".

"הרקע שלי הוא מעולם המתמטיקה ומדעי המחשב", מספר אליה, "אבל בעקבות המפגש עם הבעיה הזו התחלתי לקרוא ספרי רפואה ודי במהרה עלה לי רעיון ורשמתי פטנט. נפגשתי עם פרופ' איתן סקפה, מנהל מכון הגסטרו-אנטרולוגיה באסף הרופא. הוא התלהב מהרעיון, אמרתי לו - בוא תשקיע כסף ותהיה הסמנכ"ל הרפואי. הוא הכיר לי את ד"ר גבי עידן שהמציא את גלולת האבחון של גיוון אימג'ינג. גם הוא השקיע בחברה והפך לסמנכ"ל המדעי. בהתחלה הם עבדו במשרה חלקית והיום כבר במשרה מלאה. שני אנשים מבריקים וכל כך נחמדים - כמה שהם גאונים כך הם מקסימים".

"צינור טיפש"

אליה ניסה לפתור תחילה את הבעיה החמורה של מוות מדלקת ריאות אצל חולים מוזנים. "היום מכניסים צינור 'טיפש' שאין לו שום חיווי, ומתחילים להזין. לפעמים הצינור זז מהמקום (למשל כאשר מזיזים את המטופל כדי למנוע ממנו פצעי לחץ, או במקרה שבו התעורר לרגע ובהיסח דעת ניסה להוציא את הצינור הלא-נוח מן הגרון). המזון עולה ללוע, משם הוא נשאף לריאות - זה נקרא אספירציה. בעיה אחרת היא כשהצינור במקום אבל כיוון שמדובר בחולים עם בעיות עיכול חמורות, בנוסף ליתר הבעיות שלהם, המזון עצמו עולה למעלה. זה נקרא רגורגיטציה. גם אז הוא יכול להישאף". מזון שנשאף לריאות יכול להירקב ולהוביל לזיהום הריאות ובהמשך למוות.

הרעיון הראשון של אליה היה לייצר צינור שעליו מורכבים חיישנים, שמספקים מידע לגבי מיקום הצינור וגם לגבי מיקום האוכל סביבו (מכאן גם שם החברה - Anti Reflux tube). נתון נוסף שניתן להפיק מהמערכת נוגע לכמות המזון שהחולה אכל בפועל.

"כיום ישנו רק טיפול אחד אפקטיבי שמפחית את הסיכון לאספירציה, והוא השכבה של החולה בזווית של 30 מעלות. פתרון נוסף הוא לשאוב מזון מתוך הפה של מטופל באופן קבוע, אולם גם שאיבה קבועה מתבצעת רק כל כמה שעות, במקרה הטוב. ייתכן שבין שתי שאיבות, האוכל כבר נשאף לריאות".

"השאיבה אמורה גם להפחית את הסיכון לאספירציה וגם לתת חיווי כמה המטופל אכל", אומר אליה. מעבר לשיקול הרפואי, ישנה חשיבות כלכלית להבנה מה בדיוק קרה לאוכל. "השאיבה התכופה הזו של המזון מהפה, וכן בעיות העיכול של החולים, מובילים לכך שהם מעכלים חלק קטן מן המזון שמוצע להם, והיתר נזרק לפח. מזון רפואי הוא מאוד יקר, ומדובר בהוצאה משמעותית", אומר אליה, "הצד השני של הסוגיה הזו הוא ש-80% מהחולים לא מקבלים מספיק מזון, אבל אין שום חיווי של תנועת מזון, אז אף אחד לא יודע מי מהחולים נמצא בתת תזונה חמורה".

כאשר החל אליה לפתח את הפתרון שלו למניעת דלקות ריאות שנגרמות משאיפת מזון, הוא גילה גורם נוסף לאותן הדלקות. "ישבתי בבית החולים - נהגתי ואני עדיין נוהג לבלות המון שעות בבתי חולים, במחלקות טיפול נמרץ - וראיתי שני חולים מונשמים. האחד היה בהכרה חלקית, והוא כל הזמן ירק. הוא לא הצליח לבלוע את הרוק, כי בגרונו תקוע צינור. החולה שלידו היה מחוסר הכרה לגמרי, והוא לא ירק. אז לאן הולך הרוק שלו?". לפעמים הרוק מגיע לריאות, בתהליך שנקרא מיקרו-אספירציה, שגם הוא גורם לדלקת ריאות.

בעקבות זאת פיתחה ארט מדיקל את החלק הבא של הפתרון. בנוסף לחיישני מעקב על גבי צינור ההזנה באזור הקיבה והגרון, התווספו חיישנים על גבי צינור ההנשמה או ההזנה באזור הלוע, אשר בודקים האם הלוע מתמלא ברוק. "רופא לא יזהה את התופעה עד שלא יעשה צילום רנטגן לריאות, ויראה שם את הזיהום".

כשהבין אליה שהוא אינו מייצר "צינור הזנה חכם", כפי שחשב תחילה, אלא מערכת שלמה של חיישנים אשר מגלים לרופאים מה קורה בתוך מערכות העיכול והנשימה של חולה מוזן ומונשם, הוא החליט להוסיף למערכת רכיב נוסף - חיישנים על גבי צינור השתן. היום, תפוקת שתן של חולים המטופלים בקטטר, נאמדת באופן גס ביותר, על ידי מבט של האחות אל עבר השקית. "אבל אם התפוקה נמצאת בירידה לאורך ארבע השעות האחרונות, אין על כך מידע וזה עלול לאותת על כשל כלייתי חמור".

המערכת הסופית כוללת מידע על כל הפרמטרים אשר הוזכרו לעיל, אשר מעובד בענן. "היום שום רכיב מהמידע הזה לא קיים", מדגיש אליה, "כיוון שמדובר בחולים מאוד מורכבים, אנחנו צריכים לחבר את כל הרכיבים כדי להבין מה בדיוק קורה איתם ומה עלול לסכן אותם. אנחנו מייצרים מערכת כוללת לסיכונים שנובעים מעצם ההזנה וההנשמה ושלא קשורים לבעיה המקורית".

"תהליך אלים"

חלק מהחולים בטיפול נמרץ יחלימו ויחזרו לחייהם, אולם רבים מהם הינם חולים קשים. גורמים ציניים יכולים לומר כי המערכת לא תעשה הרבה כדי למנוע מהם דלקת ריאות, כי אחרת היא תצטרך להמשיך לטפל בהם.

"זה בשום פנים ואופן לא נכון, ולא תואם את החוויה שלי. הרופאים בטיפול נמרץ מחויבים ביותר. הם רק רוצים להציל את החולה ולייצב אותו כך שיוכל לצאת מהמחלקה. הם אינם חושבים בצורה צינית. באשר למערכת הכלכלית של בית החולים, הרי שהם מתוגמלים על טיפול בבעיה המקורית שהביאה את החולה לטיפול נמרץ ולא מקבלים תגמול נוסף על סיבוך. יש להם אינטרס למנוע סיבוכים.

"אחד הדברים שהבנו הוא שאם אנחנו מנסים לגרום לרופאים להשתמש בצינורות אחרים מכפי שהם רגילים, זה לא יצליח. הדבר נכון בעיקר לגבי צינור ההנשמה, שבדרך כלל מוחדר בשטח ואף אחד לא רוצה להחליף אותו לאחר שהוחדר, כי זה תהליך מאוד אלים. המוצר שלנו כבר אינו 'צינור חכם' אלא מערכת של חיישנים שמתלבשת על צינור קיים גם לאחר שהוחדר. אפילו לראש המחלקה, אם יגיע לבית החולים כפצוע, לא יחליפו את הצינור הזול שהוחדר בשטח".

- כמה זמן בילית בטיפול נמרץ כדי להבין את תהליכי העבודה?

"שעות רבות בכל שבוע. לפעמים נשארתי במחלקה כמה ימים רצוף. אין דבר חשוב יותר מזה להתפתחות של החברה".

- למדת את תהליכי העבודה בבתי החולים גם בחו"ל או בעיקר בארץ?

"התחלנו בארץ, כדי שאוכל מבחינה לוגיסטית להקדיש לזה את הזמן. כעת אנחנו מתחילים לשבת בבתי חולים בחו"ל. החברה כבר קיבלה אישור FDA על חלק ממרכיבי המערכת, אולם החלטנו להשיק את המערכת רק כשהיא תיתן פתרון כולל, ולכן דרושים ניסויים נוספים".

- לא קל לחברה צעירה לשווק מכשור רפואי.

"ההוכחה הקלינית פותחת את הדלתות. כשנראה לבתי החולים שאנחנו מורידים את עלות האשפוז או אפילו חוסכים יום אשפוז בממוצע בטיפול נמרץ, המחיר של המערכת כבר לא יהיה אישיו. ייתכן שבהמשך נחבור למערכות ניטור בטיפול נמרץ, כמו אלה של GE ופיליפס, שמספקות הרבה מידע על המטופל אבל אין להן כלום בתחום שלנו".

"היינו בשקט שמונה שנים, וזה התאים לי מאוד", מוסיף אליה, "שקט מונע תשומת לב ממתחרים פוטנציאליים שיכולים להתחיל להתעניין ברעיון, גם אם אינם מעתיקים אותו אחד לאחד.

"למרות השקט נפגשתי עם המון משקיעים, למעשה עם כל משקיע פוטנציאלי שיכולתי להגיע אליו, כולל כאלה שמראש אמרו לי לגביהם שהם יכולים להשקיע רק סכום קטן. נלחמתי על כל 50 אלף דולר, ובסופו של דבר משקיע קטן כזה קישר אותי עם משקיע גדול ששם את רוב הכסף".

- למה בעצם החלטתם להיחשף עכשיו?

"אנחנו מחפשים עובדים, בכל התחומים הרלוונטיים לפעילות שלנו".

ART MEDICAL

שנת הקמה: 2008

תחום פעילות: מניעת סיבוכים אצל חולי טיפול נמרץ

מנכ"ל: לירון אליה

גיוסי הון: 27 מיליון דולר

משקיעים: פרטיים ומענק מקרן גראנד צ'לנג' של ביל גייטס

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עולה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל