גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מארק צוקרברג חוזר להרווארד

בנאום מרגש, גילה מייסד פייסבוק מי האדם החשוב ביותר שפגש בחייו

מארק צוקרברג / צילום: רויטרס
מארק צוקרברג / צילום: רויטרס

מייסד פייסבוק חזר לאחרונה להרווארד כדי לקבל שם תואר אקדמי. זה היה הישג, שהוא ויתר עליו בפעם הקודמת בה הגיע לכאן לפני כ-12 שנים, כסטודנט צעיר שניתנה לו הזכות ללמוד באחד המוסדות האקדמיים היוקרתיים ביותר בעולם. מארק צוקרברג הוזמן לשאת דברים בכנס בוגרי שנת הלימודים המסתיימת בימים אלה בהרווארד והוא הצטרף לרשימה ארוכה של נואמים ידועי שם כמו במאי הקולנוע סטיבן שפילברג, ראש עיריית ניו יורק מייקל בלומברג, מלך ספרד חואן קרלוס, מייסד מיקרוסופט ביל גייטס, אופרה ווינפרי ואחרים, שזכו לכבוד הזה.

צוקרברג עלה לבמה ביום גשום למדי, כשקהל של אלפי בוגרים ובני משפחותיהם הנרגשים צופים בו מצויידים במטריות ובחליפות ניילון והוא הבטיח להם ש"זה יהיה שווה את זה". ואכן, הוא כנראה צדק. בנאום בנוי היטב, ששילב הומור שנון במסרים נוקבים ובשיאים מרגשים הצליח אחד היזמים המצליחים בהסטוריה ובין המשפיעים ביותר על חיי היום יום ברחבי העולם, להעביר את התחושה שהוא רציני מאוד באשר לתחושת השליחות שלו במסעו לייצר עולם טוב יותר והוא גם עודד את כל מאזיניו להצטרף אליו למסע הלא פשוט הזה.

האדם החשוב בחייו

צוקרברג, לשם שינוי לבוש בחליפה ועניבה, פתח את דבריו בהצהרה שאם יצליח לסיים את נאומו, זו תהיה הפעם הראשונה בה הוא מסיים משהו בהרווארד, משהו שהבוגרים בקהל הצליחו והוא לא. בהמשך הוא סיפר שבסמוך לעזיבתו את הרווארד הוא פגש במסיבה את אשתו לעתיד, ד"ר פריסילה צ'אן, ומצא לנכון להודות להרווארד על כך שבזכות שהייתו שם זכה להכיר את האדם החשוב בחייו.

מכאן הוא עבר לחלק הרציני של הנאום שלו, אותו הוא הקדיש ליזמות, לחשיבות שיש לחיים בעלי משמעות ולקהילה שתומכת בכל חבריה. צוקרברג דיבר בהרחבה על הצורך במשמעות. הוא פנה אל דור המילניאלס, תוך שהוא מזכיר לקהל שהוא בעצמו אחד מבני הדור הזה, וציטט מחקר בינלאומי שהעיד על כך שבני הדור הזה רואים עצמם בעיקר כאזרחי העולם. בתור שכאלה, הוא דרש מקהל המילניאלס שהאזינו לו, שלא רק יחפשו משמעות לעצמם, אלא שיעבדו על יצירת עולם שבו לכל אחד יש משמעות.

כדי להמחיש זאת הוא ציטט את הסיפור הידוע על הנשיא קנדי, שבמהלך ביקור בנאס"א, מרכז החלל האמריקאי, עצר לברך עובד ניקיון ושאל אותו מהי עבודתו שם. "אדוני הנשיא, העבודה שלי היא לעזור להנחית אדם על הירח", ענה עובד הניקיון לנשיא ארצות הברית וקנה את מקומו בהיסטוריה, כאחד מ-300 אלף האנשים שעבדו על הפרויקט ההיסטורי ההוא, כאדם שיש לו משמעות בחייו.

צוקרברג הזכיר לשומעיו, שהם בוגרים מהרווארד אל תוך עולם שעובר תהליכי שינוי מואצים, לא כולם לטובה. הטכנולוגיה והאוטומציה מייתרים אלפי סוגים של משרות ואנשים צריכים למצוא לעצמם דרכים חדשות לממש את יכולותיהם. צוקרברג ציין שלוש דרכים לייצר עולם, שבו לכל אחד יש משמעות: הוא קרא לבוגרים לחפש לעצמם משימות גדולות ויוצאות דופן, לא פחות מהמשימה שהוא לקח על עצמו ביצירת פייסבוק; הוא קרא למדינות לממן אנשים צעירים שיוצאים לדרך יזמית ואין להם גיבוי כלכלי למקרה של כישלון; הוא קרא ליצירת עוד ועוד קהילות שיחברו בין אנשים ויתמכו בחבריהן לכל צורך שהוא.

צוקרברג עודד את הבוגרים לחשוב בגדול. הוא סיפר להם שגם פרויקטים ענקיים מתחילים ברעיון ורובם גם מתחילים בקטן. הוא הזהיר אותם, שכל מי שחושב בגדול מסתכן בכך שיחשבו שהוא משוגע.

מי כמוהו יודע, מי כמוהו חש מן הסתם את שמחת הניצחון מול מי שפקפקו ולעגו לו בתחילת הדרך. הוא דרש מהקהל הצעיר שהאזין לו שלא יפחד מטעויות, והדגיש בפניהם שאסור שהפחד לטעות יניא אותם מלעשות מעשים. במסגרת החשיבה בגדול צוקרברג קרא להם לחשוב על פרויקטים לריפוי מחלות, על טיפול בבעיות האקלים הגלובלי, על מתן הזדמנויות שוות לאנשים צעירים ברחבי העולם. ובהקשר הזה, מארק צוקרברג קרא ליצירת "חוזה חדש", מחויבות חברתית כלכלית שתאפשר הזדמנות שווה ליזמים להגשים את חלומותיהם.

"אנחנו צריכים לבנות חברה שהמדדים שלה לקידמה אינם רק מדדים כלכליים כגון התל"ג, אלא מדדים כמו לכמה מאיתנו יש תפקיד בעל משמעות. אנחנו צריכים לבחון רעיונות כמו הכנסה בסיסית לכל אדם, על מנת לאפשר לכולם כרית ביטחון שתאפשר להם לנסות דברים חדשים... כן, החופש הניתן לכל אדם לחפש משמעות איננו בא בחינם. אנשים כמוני צריכים לשלם על כך. רבים מכם (בוגרי הרווארד - י.ש.) יצליחו מאוד וגם אתם תצטרכו לשאת בנטל הזה".

צוקרברג דיבר כמובן על הדוגמה האישית שלו ושל אשתו, שמלמדים בהתנדבות ומממנים כבר שנים חינוך בלתי פורמלי לבני נוער משכבות מצוקה.

הוא סיפר בהתרגשות, עד כדי דמעות, על נער שביקש ממנו ספר במתנה, נער שאסור להזכיר את שמו בגלל החשש מרשויות ההגירה האמריקאיות שאינן מכירות בו כאזרח. בסוף נאומו הוא ציטט את תפילת "מי שבירך" אותה הוא מקריא לביתו הקטנה בכל פעם שהוא משכיב אותה לישון, הבקשה האישית שלו שיינתן לו הכוח להעניק לה ברכה משלו.

כדאי להיות נחמדים

האם מארק צוקרברג, המיליארדר הצעיר והיזם הנמרץ, מי שהקים את אחת החברות המשפיעות ביותר בעולם המודרני, מקדם שיטה כלכלית חדשה שמתאימה לדור המילניום? האם הוא בדרכו לייצר סדר חברתי חדש? או שכל אלה תעתועים מבולבלים של איש צעיר ונאיבי, גם אם מאוד מוכשר, שאפילו לא סיים אוניברסיטה והלך לו קלף מדהים?

אם לשפוט מהתשואות הסוערות בהן התקבלו דבריו והתהודה הרבה לה זכו מאז, קשה להתייחס אל נאומו של צוקרברג בביטול. כמו שהוא עצמו אמר, כל רעיון גדול מתקבל בשילוב של ספקנות, בוז וחוסר אמונה. ימים יגידו מה קרה עם חזונו של מארק צוקרברג בדבר יצירת עולם שבו לכל אחד יש משמעות.

ולסיום, עוד סיפור אחד קטן מנאומו של צוקרברג בטקס הבוגרים בהרווארד: ביום הראשון ללימודיו הוא הגיע להרצאה באיחור ובטעות לבש את חולצת הטי-שירט שלו הפוכה. הסטודנטים סביבו הסתכלו עליו והתרחקו ממנו, פרט לבחור אחד בשם ג'ין, שדווקא התחבר אל הסטודנט המפוזר משהו ויצר איתו קשר. הם המשיכו ללמוד ביחד בחודשים הבאים, נעשו חברים טובים וכיום ג'ין מנהל חלק גדול מפייסבוק והוא בעצמו אדם צעיר, עשיר ומסודר מאוד בחיים. ולכן, כך צוקרברג בדבריו לבוגרי הרווארד, לכן כדאי להיות נחמדים לאנשים שסביבכם. רשמתי לפניי, אנסה להיות נחמד, נסו גם אתם.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, אל על עלתה ב-3%

מדד ת"א 35 השיל מערכו 0.2% ● השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים ● לרגל ימי הזיכרון והעצמאות, שבוע המסחר בבורסה בת"א יסתיים מחר ● ירידה בהשקעות הזרים בשוק ההון המקומי ● בנק אוף אמריקה הוריד את תחזית הצמיחה של ישראל ● מיטב: הסכם בין ארה"ב לאיראן עשוי להוביל להתחזקות משמעותית של השקל וירידה בפרמיות הסיכון ● אנליסטים מובילים בוול סטריט מסמנים שלוש מניות מומלצות

תחנת רכבת תחתית במדריד שנסגרה עקב הפסקת חשמל נרחבת במדינה / צילום: Reuters, Susana Vera

הפסקת החשמל בספרד ופורטוגל: נשלל החשד לסייבר, התיקון יימשך עד הלילה

התקלה ברשת החשמל האירופית הותירה מיליוני אנשים בספרד ובפורטוגל ללא חשמל ● רכבות נתקעו, טיסות משדות התעופה במדינות ובכל האזור נעצרו ● חברת החשמל של פורטוגל מסרה כי נשלל החשד שמקור התקלה הוא התקפת סייבר

עבודות המטרו בתל אביב. בעיגול: מירי רגב / צילום: בר לביא, חיים גולדברג/פלאש90

מירי רגב הכניסה להקפאה בניית 300 אלף דירות באזור המרכז

כחמש שנים אחרי שיצאה לדרך, התוכנית שאמונה על השילוב העירוני של המטרו הייתה אמורה לקבל את אישור הממשלה בתחילת השבוע ● אולם ראשי הרשויות לחצו על הארכת הקו לשומרון, השרה מירי רגב ביקשה לדון בכך - והתוכנית לא הובאה להצבעה ● בין הפרויקטים שנתקעו: 18.5 אלף דירות בדרום גלילות

מטוסים של טורקיש איירליינס בנמל התעופה באיסטנבול / צילום: Shutterstock

החרם הטורקי: חברות התעופה שמוותרות על הסלוטים בנתב"ג ולא יחזרו בקרוב לטוס לישראל

חברות התעופה טורקיש איירליינס ופגסוס לא יחזרו לישראל לפחות עד החורף הקרוב, וההחלטה הזאת מרחיקה את האפשרות שיחזרו בעתיד הנראה לעין ● עד כה נשמרה לחברות הטורקיות האופציה לחזור לנתב"ג

איראן מזהירה את ישראל: אל תתערבו בשיחות הגרעין

מלון ביפן ביקש מישראלי לחתום על הצהרה כי לא ביצע פשעי מלחמה; הבינה המלאכותית הפכה לנשק החדש של ישראל בשדה הקרב; המלחמה בעזה מטלטלת את השלום, וירדן ומצרים נמצאות תחת לחץ פנימי הולך גובר; ושר החוץ האיראני מזהיר את ישראל שלא תחבל בשיחות הגרעין שהיא מקיימת עם ארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

דליה איציק / צילום: רמי זרנגר

דליה איציק מוותרת על מפעל הפיס; תמשיך לכהן כיו"ר הדסה

בחודש שעבר פורסם בגלובס כי תפקיד יו"ר מפעל הפיס כבר היה בכיס של חברת הכנסת לשעבר, לאחר שגברה במרוץ הלא רשמי מול איציק לארי, מנכ"ל עיריית ירושלים

הקו האדום של הרכבת הקלה בתל אביב / צילום: יוסי כהן

זיגזג ברכבת: החברה הסינית שנפסלה בירושלים במו"מ לספק עשרות קרונות לת"א

על רקע לחץ אמריקאי, החליטו באוצר שלא לאשר רכש מ–CRRC לקו הכחול בירושלים ● עם זאת, לגלובס נודע כי מול החברה מתקיים מו"מ להוספת קרונות לרכבת הקלה בת"א ● בכך, משדרת הממשלה חוסר עקביות ומסרים סותרים ביחס להשתתפות חברות מסין בפרויקטי תשתית

מימין: סטן קרונקי (ארסנל), ג'ון הנרי (ליברפול), ריאן ריינולדס (רקסהאם), טום בריידי (בירמינגהם סיטי) / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- David Zalubowski,Evan Agostini, Gregory Bull, Charles Krupa

אמריקאים בעלי קבוצות כדורגל נקטלו בעבר על ידי האנגלים. עכשיו הם לא יכולים להפסיק לנצח

משקיעים אמריקאים שקנו קבוצות כדורגל אנגליות ונחשבו בעבר לחסרי הבנה בתחום, עומדים כעת לזכות באליפויות של כל אחת משלוש הליגות המובילות במדינה

מוצרי יוניליוור / צילום: תמר מצפי

קוקה‏־קולה, מיונז ומוצרי חלב: שלוש ענקיות מזון מצטרפות לגל עליות המחירים

בתוך שעות בודדות הודיעו יוניליוור, שטראוס והחברה המרכזית למשקאות על גל התייקרויות של שורת מוצרים ● לקראת הערב גם מחלבות גד הצטרפה ● בכך הן מצטרפות לחברות נוספות שחיכו לשעת כושר לאחר חג הפסח ● החדשות הרעות: העלאות מחירים נוספות כנראה בדרך

רכב B01 של LeapMotor בתערוכה בשנחאי / צילום: Reuters, Go Nakamura

עם מחיר של 120 אלף שקל: הסינים כובשים את ציי הרכב, וזו רק ההתחלה

תעשיית הרכב הסינית כובשת בהדרגה את שוק הרכב הישראלי, הודות ליתרון מובהק במחירים, שהיצרנים המערביים מתקשים להתחרות בהם ● תערוכת הרכב הבינלאומית של שנגחאי, מהחשובות והגדולות בעולם, מלמדת שמגמה זו צפויה להימשך ● האם האמריקאים יבלמו את המגמה?

רמי שבת, סוכן הביטוח עליו הוטל קנס / איור: גיל ג'יבלי

סוכן הביטוח שחטף את הקנס הגדול אי פעם

רשות שוק ההון הטילה עיצום כספי של כ־200 אלף שקל על רמי שבת, סוכן ביטוח מהוד השרון, לאחר שבמקום להשיב כספי הנחות שקיבל עבור מבוטחיו, הוא השתמש בהם כדי להיטיב עם בני משפחה ומקורבים ● "התחכום במקרה הזה הוא ששבת גלגל הנחות וערבב אותן עם תשלומים אחרים"

רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי

פרשת אול-יר: נדחתה על הסף תביעת הענק נגד יועצי ההנפקה רפי ליפא וגל עמית

התביעה הוגשה בעקבות קריסת חברת הנדל"ן אול-יר שגייסה בת"א 2.3 מיליארד שקל ● השופט קבע כי היועצים לא היו נושאי משרה, וכי כתב התביעה לא מטיל עליהם חובות של נושאי משרה או "שומרי סף" בחברה

צוות EON / צילום: אסף רביבו

בשווי של 1.4 מיליארד דולר: הסטארט־אפ הכי צעיר ברשימת המבטיחים

איון מבטיחה שמסדי נתונים שארגונים שומרים בענן לא יימחקו, גם בעקבות מתקפות כופרה או אסון טבע ● שלושה המייסדים ראו מקרוב את הביקוש למוצר כשעבדו אצל ספקית הענן הגדולה ביותר, אמזון

לשכת התעסוקה / צילום: שירות התעסוקה

הכותרות בתקשורת חגגו ירידה בנתוני האבטלה. מה בעצם עומד מאחוריהם?

המושג הזה, "שיעור אבטלה", נשמע די טריוויאלי - אבל מה באמת עומד מאחוריו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אלביט מקימה בית ספר לטיסה במדינה מפתיעה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ההתקדמות במו"מ בין ארה"ב ואיראן מציבה את נתניהו בין הפטיש לסדן; כך חמאס עושק את כספי הסיוע שמעביר האו"ם לתושבי רצועת עזה; ויוזמי אירוע בין-דתי בכורדיסטן ספגו ביקורת על קידום נורמליזציה עם ישראל

קמפוס מיקרוסופט בהרצליה / צילום: עמית גרון

הרכבים החדשים שיקבלו עובדי מיקרוסופט ישראל

כחלק מהמדיניות הגלובלית, החברה לא תאפשר לעובדים לקבל רכב צמוד עם מנועי בעירה פנימית החל מהקיץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט לאחר יום מסחר תנודתי; אנבידיה ירדה ב-2%

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו במגמה חיובית ● מחירי הנפט יורדים בכ-2% ● בלומברג: 100 הימים הראשונים של טראמפ, הכי גרועים של שוק המניות של נשיא מאז 1974 ● שר האוצר הסיני מבטיח שסין "תנקוט מדיניות מאקרו-כלכלית פרואקטיבית יותר במטרה לקדם את השגת יעד הצמיחה השנתי" ● אנליסטים מובילים בוול סטריט מסמנים שלוש מניות מומלצות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

למה בנת"ע עושים קידום לשרת התחבורה?

רפורמת התעריפים "צדק תחבורתי", שבמסגרתה חלו התייקרויות של כ-25% במחירי התחבורה הציבורית, והועמקו הנחות לאוכלוסיות שונות, נכנסה לתוקף לפני מספר ימים ● מי שבאופן מפתיע נרתמה למסע היח"צ של הרפורמה ושל השרה מירי רגב היא החברה הממשלתית נת"ע, שבכלל אמונה על פיתוח רשת הרכבות הקלות בגוש דן ● אירועים ומינויים

הפגנה נגד טראמפ בגבעת הקפיטול, וושינגטון / צילום: ap, Jose Luis Magana

מאה הימים הראשונים של טראמפ: רוב הסקרים מראים שהאמריקאים לא מתפעלים

66% מהמשיבים לאחד הסקרים אומרים שהוא "מפיח תוהו ובוהו" ו־59% אומרים שהוא "מפחיד", קצת מוקדם בשביל שחיקה כזאת בפופולריות של נשיא ● לפני 8 שנים, יועציו הקרובים העזו לחלוק על טראמפ, עכשיו נראה שנשאר רק אחד: שר האוצר בסנט, שהוריד אותו מעץ גבוה

המדריך למשקיע במיתון / איור: Shutterstock

כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם

הנתונים הרשמיים בארה"ב אומנם לא מבשרים על האטה, אבל סקרי צרכנים ועסקים מתחילים לאותת על מצוקה, וכלכלנים רבים בארץ ובעולם צופים מיתון מעבר לפינה ● מה מסתירים נתוני המאקרו בארה"ב, מדוע הדאגה לא טמונה רק בתוכנית המכסים של טראמפ, ואיך תוכלו להכין את התיק שלכם כראוי?