גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הברקזיט - אחד מהנושאים המדיניים המסובכים בעולם"

טראמפ? "יש תחושה שעומדים מאחוריו אנשים הגיוניים"; אירופה? "התאוששות הכלכלה ביבשת מפגרת אחרי זו של האמריקאים"

 גיאופוליטיקה מגמה מעורבת  עם סיימון לונג / צילום: איל יצהר
גיאופוליטיקה מגמה מעורבת עם סיימון לונג / צילום: איל יצהר

יחסי ארה"ב, צפון קוריאה וסין, הברקזיט והשפעתו על האיחוד ויחסי ארה"ב של דונלד טראמפ עם אירופה - אלה הנושאים שעמדו בלב השיח שנערך היום על האתגרים וההזדמנויות של הכלכלה העולמית בעידן אי הוודאות הנוכחי, בוועידת שוק ההון של "גלובס".

את הפאנל הנחה סיימון לונג, עורך פיננסים וכלכלה באקונומיסט, והשתתפו בו ג'ניפר האריס, עמיתה בכירה במועצה ליחסי חוץ; ג'ונתן פנקין, יו"ר חטיבת שוקי הון ומניות באסיה בבנק ההשקעות גולדמן סאקס; ואזאד זנגנה, כלכלן בכיר ואסטרטג אירופה בפירמת ניהול הנכסים הבינלאומית שרודרס, הפועלת מבריטניה.

צפון קוריאה הוזכרה במהלך הפאנל כמה פעמים, בעיקר בהקשר למתח שבינה לארה"ב ולתפקיד שממלאת סין בתיווך בין הצדדים. פנקין אמר בעניין זה כי: "למרות ניסויי הטילים ההולכים ומתגברים מצדה של צפון קוריאה, הרמה של התנודתיות בשוק המניות ירדה, הרמה של המניות גבוהה וגם שוק האג"ח במצב מצוין. אין ספק שמדובר באיום. התחושה שלי היא שיש מספר אנשים הגיוניים שעומדים מאחורי דונלד טראמפ, ומייעצים לו בנושאים האלה ואחרים כדי שלא ינקוט שום צעד שנוי במחלוקת. הם ינסו לטפל בנושא באמצעות סין".

ג'ניפר האריס הסכימה עם הניתוח, בהסתייגות אחת: "יש סימנים שצפון קוריאה מסוגלת בכל רגע לנסות להגיע לניו יורק עם טיל משלה. הדור הצעיר בארה"ב לא חי במלחמה הקרה, אבל הדור שכן חווה את זה מכיר את האיום הגרעיני. זה יכול לשנות את הפסיכולוגיה האמריקאית ואת השיח בנוגע להגנה. שם אני מתחילה לדאוג, כי אם צפון קוריאה משוגעת, היא 'משוגעת כמו שועל' (סלנג המתייחס לפעולה רציונלית מסיבה עלומה)… הבעיה החדשה היא כשמכניסים את מה שקורה בוושינגטון. יש סכנה של חישוב דברים לא נכון".

פנקין: "כשמדברים על ארה"ב צריך להבין ששם תמיד חושבים על הבחירות הבאות. טראמפ לא יסכים להגיע ל-2020 כשהוא מואשם בכך שבמשמרת שלו צפון קוריאה הגיעה ליכולת גרעינית. לכן יש חשיבות לאנשים סביבו שירסנו אותו".

האריס: "אנחנו עכשיו בנקודה קריטית ביחסים בין ארה"ב לסין. אני מצפה שככל שהמצב בצפון קוריאה יחמיר, הסבלנות של טראמפ תיגמר וושינגטון תעבור למצב של תגובה יותר חריפה. ייתכן שנצפה בסנקציות גם כלפי סין, באמונה שלסין יש השפעה על צפון קוריאה ושיש הרבה דברים שהיא יכולה לעשות ולא עשתה עכשיו. ואז השאלה היא מהן אותן הסנקציות על סין - מערכתיות, כלכליות? איך זה ישפיע על הכלכלה הגלובאלית?".

בהמשך נשאל אזאד זנגנה משרודרס, איך אירופה תגיב לטראמפ בעתיד הקרוב, לנוכח הדברים החריפים שאמרו עליו אנגלה מרקל ועמנואל מקרון. "אני מניח שעליית טראמפ והגישה שלו כלפי אירופה והעולם בכלל, יצרה דחיפות באירופה לפעול בצורה יותר משמעותית", השיב זנגנה.

"למרבה המזל היו שינויים בממשלה בצרפת, שמאז סרקוזי נעדרה מעמדת השפעה משמעותית בזירה הבינלאומית. טוב שיש מישהו שמוביל שוב את צרפת כמנהיג של מדינה משמעותית לשיתופי פעולה באירופה שיכולים לאזן מעט את טראמפ". למרות דברים אלה הבהיר זנגנה שהוא עדיין ספקן בנוגע לאפשרות שאירופה תתפוס מקום משמעותי בזירה הבינ"ל מול סין וארה"ב.

לשאלת לונג מהו הניתוח שלו לבחירות בבריטניה אמר זנגנה: "זה היה הלם. מעולם לא ראיתי מנהיג (תרזה מיי) שמתחיל קמפיין עם הובלה של 20% ומסיים עם 2%. המשמעות היא שתהיה לנו ממשלה חלשה ויכול להיות שהיא לא תחזיק יותר מכמה חודשים. הקושי של תרזה מיי הוא לאו דווקא האופוזיציה, אלא החברים במפלגה שלה עצמה, שיכולים לנסות ולהניע אותה לכיוון כזה או אחר.

"אחד הביטויים המתסכלים ביותר במסע הבחירות הוא 'העם אמר את דברו'. מה העם אמר? אנחנו לא מבינים את זה. הברקזיט הוא אחד מנושאי המדיניות המסובכים ביותר בעולם כרגע, ויש לנו פוליטיקאים מדרג ב' שמנסים לנחש מה בכלל יקרה. אנחנו במצב מאוד מסובך כרגע בבריטניה. אירופה יכולה להציע לבריטניה איזו הצעה שתרצה, ובריטניה לא תוכל לזוז לפה או לשם. גם ההערכה שבריטניה לא תוכל לבצע זאת אפשרית".

לונג: "השמרנים רצו בבחירות על הברקזיט, הלייבור הציעו שליטה חזקה יותר במניעת הגירה אבל להישאר בשוק המשותף של האיחוד. האם הברקזיט יכול להתפוגג?".

פנקין: "מדענים פוליטיים גדולים ממנני אמרו שמשאלי עם אינם רעיון טוב במיוחד, ואני חושב שזאת דוגמה מצונית לכך שיש אוכלוסיה שמצביעה על משהו שהיא לא מבינה לעומק. ולדעתי גם היתה הטעיה בעניין הברקזיט מצד הפוליטיקאים. אני חושב שאתה צודק שהבחירות היו על הברקזיט… אבל בעוד שהבחירות היו אמורות להיות על העניין עצמו, הן נסובו בסופו של דבר על האישיות - תרזה מיי החזקה והיציבה למול קורבין החלש יותר.

"52% מהמצביעים אכן הצביעו בעד הברקזיט, אבל אם תסתכלו על העובדה שיותר ממיליון צעירים בני 18-25 עברו בחודש האחרון ללייבור והצביעו נגד הברקזיט, נראה שלפוליטיקאים בימינו יהיה קשה מאוד לתמוך בברקזיט. בטווח הקצר - ואני שונא להישמע כמו הבנקאי שאני - תהיה חוסר יציבות. בטווח הארוך, האפשרות של ברקזיט מרוכך היא הרבה יותר חיובית ונכונה עבור בריטניה. זה יעזור לעירוניים שמשלמים מסים גבוהים, וזה תורם מאוד לכלכלת בריטניה".

לונג: "אני מניח שהברקזיט יקרה בצורה כזאת או אחרת, ובריטניה לא תהיה חלק מקבלת ההחלטות באיחוד. מה זה אומר על קבלת ההחלטות ביבשת?".

זנגנה: "לפני שהצטרפתי לשרודר עבדתי במשרד האוצר הבריטי. חלק מהתפקיד שלי היה לעבוד עם בריסל ולשאת ולתת על מיסוי ומדיניות כלכלית. אחד הדברים שלמדתי בתפקיד הוא מהי הדינמיקה באירופה - אילו מדינות הן בעד מדיניות ליברלית ואילו מדינות הן בעד מעורבות גבוהה".

זנגנה הציג שקף ובו ארבע קבוצות של מדינות באיחוד. הראשונה, של מדינות חזקות כלכלית האוחזות בגישה כלכלית ליברלית, כוללת את אירלנד, הולנד, המדינות הנורדיות ובריטניה. הקבוצה השניה היא של מדינות בעלות גישה מתערבת ומגוננת יותר בתחום הכלכלי, וחברות בולטות בה הן צרפת, ספרד, איטליה, בלגיה ויוון.

קבוצה שלישית, של מדינות "אופורטוניסטיות", היא של מדינות שהצטרפו לאיחוד בגל השני, רובן ממזרח אירופה. מדינות אלה, אמר זנגנה, הולכות עם מי שנותנות להן את הטבות הגדולות ביותר. הקבוצה הרביעית היא "סוכנות הכוח", וכוללת את גרמניה ואוסטריה, שנוהגות להקשיב לכל טיעוני הצדדים ולקבל החלטה ברגע האחרון.

"כשהליברלים מקבלים את התמיכה של הקבוצה הרביעית", אמר זנגנה, "הם מפסיקים להיות המיעוט, אבל כשבריטניה תצא מהאיחוד, כנראה במארס 2019, גם אם גרמניה תתמוך בקבוצה של הליברלים, הקבוצה לא תהיה חזקה מספיק. נראה התרחקות מהליברלים והצטרפות לצרפת ולקבוצה המתערבות והמגוננות".

בהמשך הדברים הביע פנקין הסכמה עם הערכתו של אזאד על כך שהתאוששות הכלכלה האירופית מפגרת בשנתיים או שלוש למול זאת של הכלכלה האמריקאית, והוסיף כי הוא חושש מהליכת היבשת ימינה, ומכך שבעוד כמה שנים התהליך יחריף.

לונג: "מחר נראה עליה בריבית בארה"ב. איך זה ישפיע על השווקים הגלובאלייים?".

פנקין: "רמת האי-ודאות גבוהה מאוד וצריך לשאול למה. הבן שלי בן ה-18 אומר שמדובר ב- FOMO (fear of missing out ), אנשים מפחדים לפספס את החוזקות שיש עכשיו בשוק ולהפסיד כסף. עוד נקודה היא שאנשים שינו את הדרך שבה הם מסתכלים על הנושא של גידור - הם מסתכלים לטווח הארוך יותר ולא בצורה נקודתית".

פנקין העריך כי חלק מהמסחר בשווקים, בעיקר במדינות המתפתחות, מושפע מתחזיות על עליית ריבית יותר מהשפעה של העלייה עצמה. הוא עצמו, אמר, מעריך כי העלאת הריבית בארה"ב אינה מסמנת תחילת מגמה רחבה יותר והריבית צפויה להישאר נמוכה בשנה הקרובה.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"