גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גנבו להם את האי, גנבו להם את הדגל

מעשה בשני איים, המתקשים לצאת ממשברי זהות קיומיים

עיתון בטאייפה / צילום מסך
עיתון בטאייפה / צילום מסך

עשר השנים האחרונות של המאה ה-19 היו זמן מצוין לגניבת איים. מדוע? מי יודע.

ארה"ב הייתה הגנבת הגדולה ביותר: היא גנבה את ממלכת הוואי מילידיה, בשני שלבים, בין 1893 ל-1898, אף כי הכירה עד אז בעצמאותם, ואפילו החזיקה נציגות דיפלומטית בהונולולו בירתם. ב-1898 היא כבשה את קובה, את פורטו ריקו, את הפיליפינים ואת גואם מידי ספרד.

צרפת גנבה את מדגסקר, האי הרביעי בגודלו בעולם, ב-1896. עד אותו הזמן הוא היה ממלכה עצמאית. שנה אחת קודם, 1895, יפן הנחילה תבוסה צבאית לקיסרות הסינית, וגבתה ממנה את המחיר הטריטוריאלי הראשון בסדרה ארוכה ומבישה: האי שהפורטוגלים נתנו לו את השם "איליה פורמוסה", זאת אומרת האי היפה. כיום הוא מוכר יותר בשם טיוואן.

גניבת האיים הייתה מבוא הכרחי לכמה מן המאורעות החשובים ביותר של המאה ה-20. הוואי הכניסה את ארה"ב אל האוקיינוס השקט. הפיליפינים הכניסו את ארה"ב אל אסיה. קצת יותר מ-40 שנה אחר כך, התקפה יפנית על הוואי ועל הפיליפינים הטילה את ארה"ב אל מלחמת העולם השנייה, ושינתה מעיקרו את מהלך ההיסטוריה.

אנחנו עוסקים כאן בשניים מן האיים האלה, בטיוואן ובפורטו ריקו. 120 שנה לאחר שהחליפו בעלות מתוקף מלחמה, הם נמצאים במשבר זהות, אולי במשבר קיומי.

יש ביניהם הבדל חשוב מאוד: טיוואן היא מסיפורי ההצלחה הכלכליים הגדולים ביותר של זמננו, בשעה שפורטו ריקו היא כישלון פיננסי מבעית. טיוואן עומדת ברשות עצמה, אף כי מתמעט והולך מספר הארצות המכירות בה רשמית.

פורטו ריקו היא טריטוריה נספחת לארה"ב, פחות ממדינה או יותר ממדינה. היא רשאית להכריז עצמאות, אם היא רוצה. היא אינה רוצה. בחודש שעבר היא רשמה את פשיטת הרגל הגדולה ביותר של שלטון מקומי בארה"ב, והועמדה תחת פיקוחו של בית משפט. חובותיה עומדים על 73 מיליארד דולר.

מושל פורטו ריקו, ריקרדו רוסליו, מאמין שהצטרפות מלאה אל ארה"ב כמדינה ה-51 תפתור את רוב בעיותיה הפיננסיות. ביוזמתו נערך בה ביום א' השבוע משאל עם. 97% מן המצביעים תמכו בהצטרפות - אבל רק רבע מבעלי זכות הבחירה טרחו להצביע. המשאל ממילא לא חייב איש והיה שווה ערך של קריאת ביניים רמה.

הגלגול הדמוקרטי

23 מיליון טייוואנים יודעים לפחות דבר אחד: הם אינם רוצים לחזור אל חיקה של סין, 120 שנה לאחר שהיפנים הוציאו אותה משם. הם חזרו אל סין במשך 3 שנים חטופות, לאחר מלחמת העולם השנייה. אבל הם יצאו ממנה על כידוניו של הצבא הלאומני המובס בסוף מלחמת האזרחים הסינית, ב-1949.

הלאומנים האמינו בכל לבם, ואחר כך העמידו פנים שהם מאמינים, כי טיוואן תהיה הבסיס הקדמי במלחמת השחרור, שתחזיר את סין לידיהם. טיוואן הייתה בעיניהם רק "מחוז" בתוך "הרפובליקה של סין". בהדרגה, העמדת הפנים הסתיימה. בדיוק מאה שנה לאחר הכיבוש היפני, באמצע שנות ה-90, טיוואן הפכה לדמוקרטיה מלאה.

הגלגול הדמוקרטי היה לצנינים בעיני המשטר הקומוניסטי. הוא העדיף את המשטר החד מפלגתי הקודם של יריביו הוותיקים מימי מלחמת האזרחים. הוא ידע שדמוקרטיה תצטרך לשקף את שינויי הזהות בחברה הטייוואנית. ואמנם, בשנת 2000 ניצחה בבחירות מפלגה הדוגלת בעצמאות מלאה, אף כי היא לא ניסתה להוציא את תוכנית המקסימום שלה אל הפועל.

לא להתחבק

הצלחתה הכלכלית והפוליטית של טיוואן היא מן הסיפורים רבי ההשראה ביותר של זמננו, מופת למדינות קטנות ובינוניות באשר הן. אבל הצלחותיה יוצאות הדופן עמדו ביחס הפוך למספר הארצות שרצו להתחבק איתה בפומבי.

המשטר הקומוניסטי הודיע לכל המעוניינים, כי ליחסים דיפלומטיים אתו יש מחיר: ניתוק היחסים עם טיוואן. טוב, לא בדיוק. בייג'ין לא עמדה על ניתוק למעשה. היא הסתפקה בהורדת הדגל ובשינוי התואר. שגרירויות טיוואן מעבר לים התחפשו למכוני תרבות ולנציגויות סחר. כיוצא בזה, ארצות זרות הוסיפו לקיים שגרירויות כמעט לכל דבר בטאייפה, בתחפושת. שגריר ארה"ב, למשל, הוא דיפלומט המתפטר משירות החוץ האמריקאי באקט של קריצה לפני שהוא יוצא למקום שירותו.

ב-1992, סין וטיוואן הסכימו שיש רק "סין אחת", והסכימו שלא להסכים על פירוש ההסכמה. מיניה וביה, טיוואן העצמאית למעשה לא תדרוש עצמאות להלכה. לשון אחר, לא תהיה ארץ ששמה טיוואן, והיא תוסיף לקרוא לעצמה "הרפובליקה של סין", להבדיל מן "הרפובליקה העממית של סין".

יש משהו נוגע ללב

בחסות ההסכמה הזו, מספר צנוע של מדינות רחוקות מוסיפות להכיר בטיוואן. חלקן נראות על המפה רק דרך זכוכית מגדלת. אף על פי כן, הן הפכו לפרס ניחומים חשוב מאוד. תוכנית סיוע החוץ הנדיבה של טיוואן משפיעה עליהן מטובה. נשיאי טיוואן יוצאים למסעות רשמיים אל ארצות נידחות, מניפים את הדגל, ונראים בנסיבות בינלאומיות.

יש משהו נוגע ללב בהשתדלות טיוואן להישאר על המפה. והוא נוגע במיוחד ללב כאשר אחת המדינות פונה לה עורף. למשל, כאשר סאו תומה ופרינסיפה, מדינת האיים הקטנטנה מול החוף המערבי של אפריקה, ניתקה את היחסים, בדצמבר שעבר, קולות נהי בקעו מעמודיהם הראשונים של חשובי עיתוניה. איור אחד הראה את דגל סאו תומה נקרע לגזרים, והתורן שעליו היה מונף, בבניין משרד החוץ בטאייפה, נשאר מיותם.

בשנה שעברה, הטייוואנים בחרו בפעם הראשונה אשה לכהונת הנשיא. חודש אחד לאחר השבעתה היא יצאה למסע באמריקה הלטינית, שהביא אותה בין השאר אל פנמה, להשתתף בחנוכת תעלת פנמה המורחבת. אחד העיתונים תיאר בכותרת ענקית את ההשג הדיפלומטי, הכרוך בנתיב הטיסה של הנשיאה. מטוסה הורשה לחצות את התחום האווירי של קובה בדרך לפנמה, "במישרים". איזה הישג.

סבא קונפוציוס יודע

הקומוניסטים בבייג'ין אינם סובלים את הנשיאה. היא שייכת למפלגת שוחרי העצמאות. השבוע הם הצליחו לשכנע את פנמה לנתק את היחסים עם טיוואן. מה בדיוק ייצא לסינים, חוץ מאשר הקנטת טיוואן והשפלתה? הם רוצים להזכיר לטיוואן את מגבלות הגיאוגרפיה. מנוי וגמור אתם למנוע עצמאות, והם מראים שהם יכולים למרר את חיי טיוואן גם בלי פלישה צבאית.

טיוואן בימים האלה היא קצת פחות מצליחה ממה שהייתה. חלפו זה כבר זינוקי הצמיחה הכלכלית. ב-2015 התמ"ג צמח ב-0.7%, בשנה שעברה ב-1.5%. בייג'ין מוכנה להציע לטיוואן אותה עסקה שהיא מציעה לנתיניה: חיו בנעימים, התעשרו כאוות נפשכם, אבל הניחו נא לפוליטיקה. בשביל מה לכם, כאשר סבא קונפוציוס יודע הרבה יותר טוב, וישמח לפטור אתכם מן הצורך לחשוב ולהחליט. רוב הטייוואנים אינם נוטים לקבל את ההצעה.

אשר לפורטו ריקו, אפשר להעלות על הדעת את הצטרפותה אל ארה"ב רק במסגרת עסקה בין שתי המפלגות הגדולות: מעמד מדינה לפורטו ריקו, הנוטה אל המפלגה הרפובליקאית, יותנה במעמד מדינה למחוז קולומביה, שבו נמצאת הבירה וושינגטון, הנוטה אל הדמוקרטים. סיכויי עסקה כזאת קטנים מאוד. הסטטוס-קוו יימשך אפוא, לטוב או לרע.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות