גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא להיגרר למסקנות: מה עומד מאחורי העלייה של שגריר?

לפני כשנה נרשמה שגריר למסחר בת"א, ומאז נסקה מנייתה ב-220%, שיעור שגורם לאלה שנשארו בחוץ להרגיש שאיחרו את הרכבת, ולאלה שכבר השקיעו להרגיש שהגיע הזמן לממש ■ בדיקה מעמיקה יותר מגלה שייתכן ששני הצדדים טועים, שכן העלייה המטאורית מגובה לחלוטין בביצועי החברה

רכב של שגריר. בשעות הבוקר המניה כבר נחתכה ב–50% / צילום: תמר מצפי
רכב של שגריר. בשעות הבוקר המניה כבר נחתכה ב–50% / צילום: תמר מצפי

לא מזמן כתבתי כאן על גל ההנפקות מתחילת השנה, וציינתי שככלל, הנפקה אינה נקודת כניסה אופטימלית להשקעה. מובן שיש בכך לא מעט מן ההכללה, ולכן חשבתי להציג הפעם דוגמה מעט שונה, של חברה שנרשמה למסחר בתל-אביב לפני כשנה - מבלי לבצע הנפקה - ומאז המניה שלה פשוט בנסיקה. אני מדבר על חברת שגריר שירותי רכב, שרבים ומנוסים מתחבטים לגביה בשאלה הבאה: האם היא עדיין מעניינת להשקעה, או שמא הם נרדמו בשמירה והרכבת כבר עזבה את התחנה?

שגריר  עוסקת בשני תחומים עיקריים: הראשון והמרכזי הוא אספקת שירותי דרך לרכב ושירותים אחרים, והתחום השני הוא שיתוף והשכרת רכבים (Car Sharing). בכל מה שנוגע לתחום הפעילות הראשון, החברה מוכרת את שירותיה בעיקר באמצעות חברות הביטוח, אשר מציעות למבוטחיהן להצטרף כמנויים לשירותיה של שגריר. במסגרת הפעילות של שיתוף רכבים, שגריר מספקת, באמצעות חברה בת, שירותי השכרת רכבים לפרקי זמן קצרים.

רוח גבית מהסביבה העסקית: הצרכן הישראלי ממשיך לקנות עוד ועוד רכבים, עם עדיפות ברורה לכאלה המגיעים עם ניילונים על המושבים. המגמה הזו היטיבה בראש ובראשונה עם יבואניות הרכב המקומיות, שרשמו רווחים אדירים בשנים האחרונות, אבל גם חברות שנמצאות במעגל השני נהנו מהגידול החד בכמות המכוניות. שגריר היא ללא ספק אחת הדוגמאות.

תשואת המניה בשנה האחרונה: מאתיים ועשרים אחוז, זו התשואה הפנומנלית שהניבה מניית שגריר למשקיעים מאז נרשמה למסחר לראשונה - בסוף חודש יוני בשנה שעברה. זו בוודאי תשואה שעלולה לעורר רתיעה, בפרט על רקע המהירות ותקופת הזמן הקצרה שבה היא הושגה, כך שהאינסטינקט הטבעי הוא לממש רווחים ולמכור את המניה. אז זהו, שכלל לא בטוח שהגיעה השעה.

רכבת הרים מפחידה: מחיר הסגירה של מניית שגריר בסוף יום המסחר הראשון שלה, שיקף לה שווי חברה של 50 מיליון שקל, אבל מאז הוא הרקיע שחקים, כך שכיום הוא כבר עובר את הסכום המכובד של 150 מיליון שקל. הנטייה במקרים שכאלה היא לייחס פזיזות לשני הצדדים - לאלה שבזמנו מכרו ולאלה שהיום קונים. זו כמובן דמגוגיה רדודה, שכן שגריר של היום שונה בתכלית מהחברה שהייתה לפני שנה.

שאלת המפתח פשוטה - ההשבחה זמנית או קבועה? כאשר המשקיעים הביטו על תשקיף המדף שצירפה שגריר, בחודש יוני בשנה שעברה, הם ראו מולם חברה מפסידה. כיום, כאשר הם בוחנים את תוצאות הרבעון הראשון, הם מגלים חברה שבשורה התחתונה מרוויחה 17 מיליון שקל בשנה - ולא הייתה להם שום דרך לנבא בזמנו את עוצמת ההשבחה. לפיכך, הסוגיה המרכזית שרלוונטית כעת לבחינה - מזווית המבט של כדאיות ההשקעה - היא האם הרווחיות הנוכחית מייצגת, או שמא היא מקרית ורעועה. לדעתי, האפשרות הראשונה הרבה יותר סבירה.

התוצאות השוליות - רבעון ראשון 2017: רק כדי להמחיש את עוצמת ההפתעה, מהדוח האחרון ששגריר פרסמה, אציין כי ביום הפרסום הוסיפה המניה שלושים אחוז לערכה. כאשר עוברים בעיון על המספרים, קשה לזהות מרכיבים חריגים, שכן התוצאות החזקות נובעות משיפור עסקי בשני המגזרים - בשורת ההכנסות, אבל בעיקר בזו של הרווחים התפעוליים.

התמונה הפיננסית שעולה, בהשוואה לרבעון הראשון בשנה שעברה, מציגה את המציאות הבאה: ההכנסות מתחום שירותי הדרך צמחו בשיעור של 16%, ההכנסות משיתוף והשכרת רכבים הכפילו את עצמן; הרווח התפעולי המאוחד שילש את עצמו והרווח הנקי אף יותר. אינני מוצא טעם לייצר לשגריר תחזית פיננסית מדויקת, מה גם שהיכולת לעשות זאת בשלב זה היא דלה, כך שהייתי ממליץ לקבל החלטה על בסיס שאלה ממוקדת ופשוטה - האם תרחיש של חזרה לאחור, כלומר התכווצות בהכנסות וברווחים, הוא בעל הסתברות יחסית גבוהה? אם התשובה לכך היא שלילית, אזי מניית שגריר אטרקטיבית להשקעה.

הכנסות משירותי דרך: הגידול בהכנסות התחום ומספר המנויים בו אינו מקרי, הוא תוצאה ישירה של הגידול הדרמטי במכירות רכבים. היתרון במקרה של שגריר, נעוץ בעובדה שגם אם שוק הרכב יצטנן, ההכנסות משירותי דרך אינן צפויות לקטון, שכן מה שייפגע הוא קצב הצמיחה. בניגוד ליבואני הרכב, הבסיס להכנסותיה של שגריר הוא לא היקף המסירות בכל שנה, אלא כמות הרכבים הכוללת שנעה בכבישים בנקודת זמן נתונה.

אם כך הם פני הדברים, אזי כל עוד כמות הרכבים הנוספים מדי שנה אינה נמוכה משיעור הגריטה, הרי שההכנסות משירותי דרך ייוותרו פחות או יותר באותה הרמה. אז זהו, שאנחנו ממש רחוקים מאותה נקודה. במילים אחרות, נדמה לי שצמיחה היא תחזית הרבה יותר סבירה מתסריט של נסיגה.

הכנסות משיתוף והשכרת רכבים: הן אמנם הכפילו את עצמן, מה שעשוי להוביל להרמת גבה, אך הסיבה לכך ברורה ומוצקה - השותפות עם עיריית תל-אביב במיזם "אוטותל", שהושק בתחילת השנה, ושאמור לספק לתושבים שאינם מחזיקים רכב חלופת ניידות ראויה. אין עיר שמתאימה יותר מתל-אביב למיזם שכזה, ואם לשפוט על פי הנתונים והתוצאות עד לרגע זה, הפוטנציאל בתחום רחוק מלהיות ממוצה.

רווח תפעולי: שילש את עצמו ברבעון האחרון, הרבה מעבר לשיעור צמיחת ההכנסות. זו תופעה בהחלט מרשימה, אבל היא לא מפתיעה וגם לא חריגה, שכן רמת ההוצאות הקבועות של שגריר היא יחסית גבוהה, ולכן השפעת הגידול בהכנסות על הרווחים היא עצומה. נכון שזה פועל לשני הכיוונים, כך שהתכווצות עסקית אכן תפגע משמעותית ברווחים, אבל כבר הסכמנו שלתרחיש של צמיחה יש הסתברות הרבה יותר גבוהה.

מחיר המניה: מאחר ששווי השוק של שגריר עומד כעת על סך של 152 מיליון שקל, הרי שמכפיל הרווח הנקי שלה - על בסיס גילום התוצאות ברבעון האחרון - מתכנס לכדי 9. זו בוודאי לא רמה גבוהה, בפרט על רקע עודף המזומנים של החברה, אבל מה שלא פחות חשוב, זו העובדה שהמכפיל האמור מבוסס על תחזית של היעדר צמיחה - וזו, לטעמי, תחזית שמרנית ומחמירה.

שורה תחתונה: התחושה שמניית שגריר "ברחה מהאורווה" בהחלט מובנת, אבל ההשקעה בה איננה בגדר הצתה מאוחרת, שכן העלייה בערכה מגובה לחלוטין בביצועי החברה.

■ הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, עובד בנק לאומי. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועליהם בלבד. 

הגידול במצבת כלי הרכב הפרטיים בישראל

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

שעות לאחר התקיפה בתימן: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים