גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התופעה של פרסום תוצאות חיוביות בלבד בניסויים נגמרה"

פרופ' ג'ף דרזן, עורך "New England Journal of Medicine", מכתבי העת המדעיים המובילים העוסקים ברפואה, עונה לטענות על פרסום מחקרים מוטים ע"י חברות התרופות ומסביר מה גרם ל-13 עורכי כתבי עת מתחרים לצאת ביוזמה משותפת: חיוב חוקרים לשתף נתונים מניסויים עם הקהילה המדעית כתנאי לפרסום המאמר שלהם

בשבוע שעבר התרחש אירוע נדיר בעולם כתבי העת המדעיים העוסקים ברפואה. 13 עורכים של כתבי העת המובילים, שבדרך כלל הם מתחרים מרים, פרסמו במקביל מאמר דעה משותף, המתווה כללים מחייבים בפרסום מאמרים. בבסיס הכללים האלה עומדת הדרישה מחוקרים לשתף את הקהילה המדעית כולה בנתונים שאספו לצורך כתיבת המאמר. בהמשך, סביר להניח שהכללים הללו יחלחלו גם לכתבי עת מדעיים מוכרים פחות, שירצו ללכת בעקבות הגדולים, ועשויה להיות להם השפעה נרחבת על האופן שבו מתבצעים ניסויים קליניים.

"מיולי 2018, כל מי שמגיש מאמר המבוסס על ניסוי בבני אדם יהיה חייב להגיש גם תוכנית המסבירה כיצד הוא מתכוון לשתף את הנתונים הגולמיים שנאספו לצורכי המאמר עם כל הקהילה המדעית", אומר פרופ' ג'ף דרזן, עורך New England Journal of Medicine, כנראה כתב העת המדעי המוביל היום בעולם הרפואה, בראיון בלעדי ל"גלובס". דרזן הגיע לאחרונה לישראל כדי לקבל את עיטור רמב"ם על תרומה לרפואה ולאנושות במסגרת ועידת פסגה שמקיים בית החולים בכל שנה.

לדבריו, המטרה היא שבעתיד כולנו נוכל לבחון את הנתונים הגולמיים, לבדוק אם הם דומים לנתונים שנאספו בניסויים אחרים בתחום, לבדוק את החישובים שערך החוקר, לבחון קשרים נוספים בין הנתונים שנאספו ואולי להפיק מכך ידע חדש. השאיפה היא להפיץ את הנתונים כך שלא ניתן יהיה לקשור ביניהם לבין הנבדק המקורי.

מאחורי הצעד של עורכי כתבי העת עומדת ההבנה שלא יוכלו להכריח את החוקרים לחלוק את הנתונים הגולמיים שלהם ושכדי להשיג זאת עליהם להשתמש בכלים של לחץ חברתי ודעת קהל כדי "לעודד" אותם לכך. "נקודת המוצא שלנו היא שנבדקים שהשתתפו בניסויים הללו העמידו את עצמם בסיכון מסוים, בין היתר כדי לתרום למדע, ולכן למי שאוסף את המידע הזה יש חוב מוסרי לשתף את המידע באופן רחב, אך גם מכבד. לפעמים שני התנאים הללו סותרים זה את זה".

כשהיוזמה הזאת נולדה, הכוונה הייתה לחייב כל חוקר שמפרסם מאמר בכתב עת רפואי מוביל לשתף במידע שלו, אולם התברר שחוקרים רבים אינם יכולים לעמוד בעלות ובלוגיסטיקה הדרושה לשיתוף בתוך הגנה על הפרטיות. "יש תועלת ויש מחיר לשיתוף מידע", אומר דרזן. "יש לבנות את הכלים הטכנולוגיים הדרושים כדי לשתף אותו, ואלה עולים כסף.

"כיום, ארגונים מסוימים שנותנים מענקי מחקר מציעים גם תמיכה בשיתוף המידע דרך המערכות שלהם. כך עושה קרן ביל ומלינדה גייטס וכך עושה NIH, המכון הלאומי למחקר רפואי בארה"ב. אולם חוקרים ללא תמיכה כזאת לא תמיד יכולים לשתף מידע, מבחינה פרקטית. לאלה אנחנו מאפשרים לבנות תוכנית שיתוף צנועה יותר. לדוגמה, חוקר יוכל להציע כתובת שאליה ניתן לפנות כדי לקבל את המידע הגולמי. מי שיציע תוכנית שיתוף מידע בלתי מספקת ללא סיבה טובה נראית לעין - זה בהחלט עלול להשפיע על הסיכוי שהמאמר שלו יתקבל לפרסום.

"אנחנו נותנים שנה ליישום ההנחיות משום שעלול להתעורר ויכוח בין כמה כותבים החתומים על אותו מאמר והם יצטרכו זמן להגיע להסכמה על תוכנית השיתוף. אנחנו בהחלט מאמינים שחלקם יצטרכו שנה לשם כך".

"רוצה לראות יותר שחזורים של מחקרים"

- כיצד להערכתך ישפיע שיתוף המידע הגולמי על המחקר הרפואי? האם יהיו ניסיונות רבים יותר לבחון אם ניתן לשחזר תוצאות מחקרים?

"אנחנו רואים שגם כאשר משתפים מידע גולמי ואת פרוטוקול הניסוי במדויק, חוקרים לרוב לא משקיעים בשחזור המחקר, אף שהצלחה בשחזור נחשבת אבן יסוד של המתודה המדעית. הייתי רוצה לראות יותר רפליקציות של מחקרים קודמים, אולם רק ימים יגידו אם אמנם היוזמה לשיתוף מידע תעודד את החוקרים ללכת בכיוון הזה.

"כיום אנחנו כן רואים חוקרים משתמשים בנתונים מכמה וכמה מחקרים כאלה כדי לבצע מטה-מחקר, שבוחן אם התופעות המיוצגות באותו מאמר ניתנות להכללה רוחבית. כמו כן, אנחנו רואים אותם משתמשים בנתונים ממחקר קודם, ובעיקר בבעיות שעלו בנתונים הללו כדי לתכנן טוב יותר את המחקרים שלהם. אנחנו סבורים שחלק מהניסויים נחסך הודות לשימוש במידע שכבר נאסף. לדוגמה, אם חוקר אחד בדק מה עושה תרופה מסוימת ללחץ הדם והוא במקרה תיעד גם את ההשפעה על תפקוד כליות אבל הנושא הזה לא מעניין אותו, חוקר אחר יוכל להשתמש בנתונים האלה כדי לכתוב את המאמר על השפעת אותה תרופה על תפקוד הכליות. כמו כן, אם את מעוניינת לערוך ניסוי שקשור בלחץ דם ואת רוצה לדעת מה הנורמה של לחץ הדם היום בעולם ובכמה שיותר מדינות, לא תהיי חייבת עוד להתבסס על מחקר היסטורי שמדד שיעורי לחץ דם באוכלוסיה העולמית, אלא תוכלי לכרות נתונים מכמה מחקרים כדי להגיע לממוצע עדכני".

- בשנים האחרונות מדברים על "משבר יכולת השחזור" (Crisis of Reproducibility), על כך שמחקרים רבים שהובילו לתובנות יסוד בדיסציפלינות שלהם בעצם אינם ניתנים לשחזור כיום. יש הרואים בכך קריסה של השיטה המדעית.

"ברפואה המשבר הזה היה חמור פחות באופן משמעותי. ניסיונות לשחזר ניסויים רפואיים משמעותיים מהעשורים האחרונים הצליחו ב-90% מהמקרים. נראה שההבדל הוא בכך שניסויים קליניים בבני אדם מתוכננים בקפידה רבה והפרוטוקול שלהם עובר ביקורת הן של רשות התרופות והמזון האמריקאית (FDA) והן של ועדות הלסינקי, הקיימות בכל בית חולים ונועדו לאשר שהניסויים מבוצעים באופן אתי. הפרוטוקולים של הניסויים בבני אדם נכתבים באופן מוקפד כדי שכל מרכז רפואי המשתתף בניסוי יוכל להוציא אותם לפועל, ולכן לחוקר חיצוני הרבה יתר קל לשחזר את הניסוי במדויק על פי אותו פרוטוקול. כך שבעיית השחזור אינה בעיית יסוד של המתודה המדעית אלא תלויה באיכות התכנון, הביצוע ושחזור הניסוי. היום, כשאנחנו מפרסמים מאמר על ניסוי קליני, אנחנו מפרסמים יחד איתו את פרוטוקול הניסוי המדויק כדי להקל את השחזור.

"מה שאנחנו כן רואים הוא שניסוי קליני, גם אם הוא לחלוטין ניתן לשחזור, לא בהכרח אומר את מה שהחוקר טוען שהוא אומר. הכוונה היא בעיקר לכך שתוצאות אינן תמיד ניתנות להכללה. אולי ניתן לשחזר ניסוי שנערך בבית חולים בחיפה גם בבית חולים בתל-אביב, אבל לא באדיס אבבה, או שהתוצאה תקפה בצעירים אבל לא במבוגרים. זה משהו שאנחנו מצפים לו ונערכים להתמודד איתו.

"כעורך של כתב עת, אני מחפש את המחקרים שבהם החוקרים שאלו את עצמם עד כמה ניתן להכליל מהמחקר וביצעו את הניסוי על כמה שיותר סוגי אוכלוסיות. כמו כן, אנחנו מחפשים מחקרים שבהם התוצאה היא מדידה מאוד - אלה הניסויים שיש להם הסיכוי הגבוה ביותר להשתחזר. למשל, אעדיף ניסוי שיבחן הצטלקות של רקמת לב על פני ניסוי שיבחן כאבים בחזה, משום שהכאבים של החולה הם סובייקטיביים וגם נרשמים על ידי הרופא באופן סובייקטיבי.

"היכולת לשחזר את המחקר באוכלוסיות רבות נותנת לו 'תוקף חיצוני'. אנחנו מחפשים גם תוקף פנימי, כלומר שהמחקר יהיה אמין, שהפרוטוקול שלו יהיה זה שבאמת דרוש כדי לענות על השאלה הנשאלת".

- מה עוד אתם מחפשים במחקרים שאתם מפרסמים?

"כמובן, שיהיו משפיעים ופורצי דרך. יש לנו הלוקסוס להיות מאוד בררנים ולפרסם מאמרים שמשנים את פני הרפואה - מתוך 6,000 מאמרים המוגשים לנו בכל שנה, אנחנו מפרסמים רק 200, ואנחנו רוצים שהם יצביעו על השינויים הדרמטיים ביותר הצפויים בעולם הרפואה.

"כך, למשל, ב-2001 פרסמנו את המאמר הראשון על המולקולה שהפכה עם השנים לתרופה גליבק. הניסוי נערך רק ב-60-70 חולים, אבל התוצאה הייתה כל כך חזקה וברורה, וההשפעה הפוטנציאלית על מחלה משמעותית (סרטן הדם), שעוד לא היו לה אז טיפולים טובים, הייתה כל כך גדולה, שהחלטנו להמר עליו.

"תחום נוסף שהיינו החלוצים בו הוא ניתוחים זעיר-פולשניים להחלפת מסתמי לב, שהיום צוברים תאוצה ויהיו בקרוב נפוצים כמו ניתוחים רגילים. לאחר פרסום המאמר הראשון, עקבנו אחרי התחום הזה ופרסמנו מאמרי המשך עד התבססות התחום. היינו גם המובילים בפרסום מחקרים ראשונים על התרופות החדשות פורצות הדרך לטיפול בצהבת נגיפית (סובלדי והרבוני של חברת גילאד האמריקאית) וב-2013-2014 חשפנו את התרופות החדשות לטיפול באי-ספיקת לב (בעיקר ארנסטו של נוברטיס השווייצרית). אבל אנחנו מפרסמים לא רק מחקרים העוסקים בתרופות ספציפיות. פרסמנו גם מאמר על התפרצות מגיפת האבולה ב-2014".

- ציינת קריטריונים לברירת מאמרים כגון אמינות ויכולת הכללה של המחקר, וחשיבות המחקר לרפואה. האם האם אתם מתייחסים גם לזהות הכותב?

"כן, זה חשוב, כעדות ליתר המשתנים. אם אני מכיר אותך ככותבת של מחקרים אמינים שעומדים באתגר השחזור, אז ניטה יותר להאמין לך גם אם תגישי לנו מחקר שהתוצאה שלו יוצאת דופן. המוניטין של הכותב משמעותי. זה לא המשתנה הכי משמעותי, אך הוא בהחלט יובא בחשבון".

- ומה לגבי איכות הכתיבה?

"זה בכלל לא חשוב לנו. כלומר, אנחנו שואפים לפרסם מאמרים כתובים היטב, אבל אנחנו מקבלים על עצמנו את האחריות לפן הזה. אצל חוקרים רבים אנגלית אינה שפת אם. אנחנו עושים כל מאמץ כדי לצלול לתוך המאמר ולהבין את המדע. פרסמנו מאמרים רבים שממש כתבנו מחדש, והם היו משמעותיים וגם שוחזרו באופן נרחב".

"העורכים מכירים את כל הטריקים"

- נראה שחלק מהציבור מאבד בהדרגה אמון בניסויים הקליניים ואולי בכלל במתודה המדעית. הביקורות טוענות כי הניסויים מכוונים לממוצע ולא רלוונטיים לאדם היחיד, שהם ממומנים ומוטים על ידי חברות התרופות.

"הניסוי הקליני הקלאסי לא תמיד מנבא בדיוק מה יקרה באוכלוסייה כולה, כי נהוג לערוך את הניסויים באוכלוסיה כמה שיותר 'נקייה', כלומר כזו שיש לה רק את המחלה שבודקים, ואילו לרוב האוכלוסייה, בעיקר המבוגרת, יש מחלות רבות במקביל. זה לא אומר שיש בעיה עם ניסוי קליני כזה, אלא שצריך להבין למה הוא מיועד - להראות לראשונה את עצם היעילות של התרופה הזאת בטיפול באותה מחלה. אחר כך יש להרחיב את יריעת הניסויים כדי לראות את ההשפעה של התרופה על קהלים מגוונים. בניסויים הללו, לא תמיד יתקבל אותו גודל אפקט כמו בניסוי ה'נקי' יותר, אבל ככל שהאפקט האמיתי של התרופה יותר גדול, כך יגדל הסיכוי שיראו אותו בעולם האמיתי.

"בנוגע לניסויים הקשורים לעולם הרפואה המותאמת אישית, יש מעט תרופות שאחרי נטילתם חלק מובחן מהחולים משתפרים מאוד וחלק כלל לא. בדרך כלל מדובר ברצף - אצל 30%-60% יש השפעה כלשהי, ואנחנו לא תמיד יודעים כיצד להתמקד דווקא בהם. הכול בסופו של דבר תלוי ברופא, שמשתמש בניסיון ובאינטואיציה שלו ובפרוטוקולים שונים של ניסוי וטעייה, כדי לטפל באופן מותאם אישית".

- ומה לגבי השפעת חברות התרופות על הניסויים?

"החלטה שהתקבלה ב-2008, ונכנסה סוף סוף לתוקף ב-2017, מחייבת כל מי שעורך ניסוי קליני ויש לו אפילו מרכז פעיל אחד בארה"ב לחשוף את תוצאות הניסוי - בין שהן חיוביות ובין שהן שליליות. מי שלא מפרסם תוצאות עלול להיקנס וניתן לסגור מכון מחקר שלם שלא פרסם תוצאות, אפילו אם המחקר הוא רק של אחד החוקרים באותו מכון. אנחנו סבורים שהתופעה של ניסויים 'חבויים' ושל פרסום תוצאות חיוביות בלבד נגמרה".

- אבל יכול להיות שחברות התרופות משפיעות על תכנון הניסויים וחוקרות מראש רק את מה שמוציא אותן טוב.

"יהיו כנראה הטיות כאלה תמיד, אבל זה אחד הדברים שאנחנו בוחנים כשאנחנו בוחרים מה לפרסם בכתב העת. האם תכנון הניסוי הוא כל כך מוטה לטובת התוצאה הרצויה לחוקר או לגוף המממן עד שהתוצאה היא חסרת ערך? העורכים שלנו מכירים את כל הטריקים בתחום הזה. אנחנו מרימים רף גבוה מאוד לגבי פרסום של מוצרים שכבר נמצאים בשוק, כי אנחנו לא רוצים להיות משווק של חברות התרופות, אלא לשנות את פני הרפואה. נפרסם מאמר על מוצר שכבר נמצא בשוק רק אם הוא מלמד אותנו משהו חדש על המחלה עצמה. אם הכוונה היא רק להראות עד כמה תרופה שכבר אושרה היא שימושית - יש הרבה מקומות אחרים שיכולים לפרסם זאת".

- מה לגבי רפואה אלטרנטיבית? אתם מקבלים ניסויים בתחום הזה?

"אנחנו משתדלים לבחון התערבויות שנחשבות היום אלטרנטיביות באותם כלים שאנחנו בוחנים כל התערבות רפואית אחרת. הדגש שלנו הוא שכדי להיבחן בכלים מדעיים, עליך להיות מסוגל להסביר בדיוק מה עשית, כדי שחוקר אחר יוכל לשחזר זאת. אם אתה רוקח 'קציצה רפואית' אבל אתה לא יכול לשחזר את המתכון, אז אני לא יכול להשתמש בזה.

"פרסמנו מאמר שעסק בטאי צ'י לטיפול בהפרעות תנועה, והחוקרים תיארו באופן מדוקדק את ההתערבות. כשהפרוטוקול עומד בקריטריונים של המתודה המדעית, נשאלת השאלה מה גודל האפקט. אם המתכון ברור והאפקט מרשים - אנחנו לא שיפוטיים נגד התערבות רק כי מקורה ברפואה האלטרנטיבית".

- מהי הגישה שלכם לתקשורת המדע? האם אתם מוציאים הודעות לעיתונות על מאמרים שהתפרסמו אצלכם? איך דואגים שהמאמרים יתוקשרו באופן נרחב, אך גם מדויק ולא מוגזם?

"הגישה שלנו לכל התחום של תקשורת המדע היא שאנחנו לא עושים את זה. הקהל שלנו הוא מומחים מעולם הרפואה ולא הציבור הרחב. כתבי מדע יכולים להירשם אצלנו ולקבל מאמרים מלאים, ולא הודעות לעיתונות שמדגישות חלקים מהמאמר באופן שעלול להיות לא מייצג. כלומר, אם יש בעיה של חוסר דיוק בציטוט המאמרים שלנו, זו בעיה של העיתונאי ולא של כתב העת, אם כי אנחנו עושים כל שביכולתנו כדי שהמאמרים יהיו כתובים באופן ברור וחד-משמעי. האמת היא שפרשנות ממש בעייתית של המאמרים שלנו היא נדירה יחסית. כשאנחנו מפרסמים מאמרי דעה, לפעמים אנשים לא מבינים אותם נכון, אבל לגבי מחקרים קליניים - לרוב הדברים נהירים.

המאמרים הבולטים שפורסמו ב-New England Journal of Medicine

שיעורי הדמנציה בארה"ב בירידה בקרב בעלי השכלה תיכונית ומעלה בלבד, על פי נתוני ניסוי פרמינגהם

מתן תוספת טסטוסטרון אצל גברים מבוגרים שרמות ההורמון בגופים בירידה משפר את הליבידו ואת מצב הרוח, אך לא את הכושר הגופני ואת החיוניות

הגבלת משמרת של רופאים מתמחים ל-24 שעות והגדרת הפסקות של 14 שעות לפחות בין המשמרות לא שיפרו את מצב בריאותם של החולים שהיו באחריות אותם מתמחים. זאת לעומת מערכת משמרות "גמישה" יותר (כל עוד בשני המקרים עבדו המתמחים לא יותר מ-80 שעות בשבוע)

זירוז לידה בהיריון ממושך, בעקבות חשש מתמותת תינוקות ברחם, בנשים בנות 35 ויותר אינו מגביר את הסיכון לניתוח קיסרי או משנה את ההחלמה של האם והילד לעומת המתנה ללידה ספונטנית

סטנטים יכולים להיות טיפול יעיל להיצרות של עורק התרדמה, לא פחות מאשר ניתוח

סיכום מאמרים בתחום הטיפול במחלות לב: הפחתת לחץ דם אצל בעלי לחץ דם בינוני-גבוה, שאינם בסיכון מוגבר להתקפי לב או שבץ מסיבות אחרות, לא הצליחה להוריד את שיעורי התחלואה והתמותה משבץ והתקפי לב בקרב חולים אלה (לעומת בעלי לחץ דם גבוה מאוד או בעלי גורמי סיכון אחרים, אשר כן מרוויחים מהפחתת לחץ הדם)

טיפול בסטטינים מפחית שיעורי תחלואה ותמותה בהתקפי לב גם במטופלים בסיכון בינוני (רמות שומנים גבוהות בדם או דלקת של כלי הדם) גם אם אין להם מחלת כלי דם פעילה בעת תחילת הטיפול

חיסון נגד שלבקת חוגרת בבני 75 מפחית משמעותית את הסיכון ללקות במחלה ולסבול מסיבוכיה. המחקר מומן על ידי חברת GSK, יצרנית החיסונים, אך בשל חשיבותו פורסם ב-NEJM

שיעורי התמותה מסרטן הערמונית נמוכים גם בהינתן בדיקת PSA חיובית. טיפול באמצעות ניתוח או רדיותרפיה הפחית את שיעורי התמותה והתחלואה לעומת פלצבו. בעקבות זאת, מאמר המערכת המליץ כן לטפל ולא להסתפק במעקב, אלא אם כן מדובר במטופלים שממילא אינם צפויים לחיות מעבר ל-10 שנים ממועד האבחון

מחלת זיקה יכולה לגרום לשיתוק מסוג ג'יליאן-בר

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"