גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופט חגי ברנר עושה סדר בתחרות בין נושים בפשיטת רגל

קבע כי גם אם בניגוד להסכם של החייב עם אחד הנושים, נרשם משכון על נכס שלו לטובת נושה אחר - ייסוג המשכון רק בפני השיעבוד לטובת הנושה האחר ויהיה בתוקף כלפי יתר הנושים

חגי ברנר / צילום: יוסי זמיר
חגי ברנר / צילום: יוסי זמיר

בכל הליכי חדלות הפירעון (פירוק חברה, פשיטת רגל וכו') מתקיימת תחרות בין נושי החייב חדל הפירעון. שהרי ידוע שגם לאחר מימוש נכסי החייב, לא ייוותר די כסף כדי לסלק את כל החובות. מטרתו של כל אחד מן הנושים היא למקסם את סכום הכסף, שישולם לו על-חשבון החוב. בקשר לכך יצר הדין סוגים שונים של נושים ואת סדר הקדימויות שלהם בקבלת כספי החייב.

ל"נושה מובטח" קיימת, כידוע, עדיפות על-פני שאר הנושים. זה הטעם לכך שפרקליטיהם של נושים בהליכי חדלות פירעון עושים מאמצים משפטיים ניכרים להביא לכך שלקוחותיהם יוכרו כנושים מובטחים.

לאחרונה הובאה בפני שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, חגי ברנר, בקשתה של עו"ד גילת שטיינברג, הנאמנת לנכסי החייב יצחק משולם לנדא, בפשיטת רגל, לקבוע את מעמדו של הנושה, דוד שמחה, כנושה מובטח של החייב בשתי דירות בירושלים, שלחייב זכויות בהן. על-פי הנאמנת, חובו של החייב כלפי שמחה עומד על כ-2 מיליון שקל, ומקורו בשני הסכמי הלוואה: האחד בסך 1.1 מיליון שקל, והשני בסך 850,000 שקל.

להבטחת ההלוואה הראשונה נרשמו, בפברואר 2013, לטובתו של שמחה, הערת אזהרה על זכויותיו של החייב בדירה שברחוב חפץ חיים ומשכון על זכויותיו בדירה שברחוב שמגר. המשכון פקע בשנת 2015. להבטחת ההלוואה השנייה נרשמו, באוקטובר 2013, הערת אזהרה נוספת על הדירה בחפץ חיים, בגין התחייבות לרשום משכנתא, ומשכון לתקופה בת 99 שנים על זכויות החייב בדירה שבשמגר. כעבור כשנה נרשם גם משכון על דירת חפץ חיים לתקופה בת 99 שנים.

אלא שעוד לפני רישום המשכון הנוסף על דירת חפץ חיים, הוטל עיקול זמני לטובת הנושים יחיאל גרינוולד ויוסף פרטוק על זכויות החייב בשתי הדירות. עיקול זה בוטל בנובמבר 2016, כבר לאחר שהחייב הוכרז פושט רגל.

עובדה חשובה נוספת: עוד מימים ימימה משועבדות זכויות החייב בשתי הדירות לבנק מזרחי-טפחות. בנוסף, על זכויותיו בדירת חפץ חיים נרשמה, כבר בשנת 2012, הערת אזהרה בגין התחייבות לרישום משכנתא לטובת הבנק. על-פי שטרי המשכון, עליהם חתם החייב לטובת הבנק, נאסר עליו לשעבד את הדירות ללא הסכמת הבנק, הסכמה שלא ניתנה מעולם.

ואם כן, האם הנושה-שמחה (שיוצג בידי עו"ד ערן אפלקר) הוא נושה מובטח בשתי הדירות, כטענת הנאמנת? האם בעת מימושן זכותו לקבלת כסף תקדם לזו של נושים אחרים, למעט לזו של הבנק? באמצעות עו"ד אוריאל זעירא טענו הנושים הרגילים, גרינוולד ופרטוק, כי שמחה כלל אינו נושה מובטח. טענתם התקבלה בחלקה הגדול.

"אין מחלוקת על כך שהבנק הוא נושה מובטח בדרגה ראשונה בשתי הדירות, וכי נשייתו קודמת לכל נשייה אחרת", פצח ברנר בהתרת התסבוכת. לאחר מכן הוא הוסיף וקבע כי יש להכיר בשמחה כנושה מובטח רק לגבי דירת שמגר ורק לגבי ההלוואה השנייה.

בנוגע לדירה שבחפץ חיים, ברנר קבע כי הערות האזהרה, הרשומות לטובת שמחה על הזכויות בה, אינן הופכות אותו לנושה מובטח. הדירה הרי תמומש על-ידי הבנק, הנושה המובטח בדרגה ראשונה, ולכן דינן של הערות האזהרה להתבטל. אף המשכון, שנרשם לטובת שמחה על הדירה בחפץ חיים, לא סייע בידו, מאחר שזה נרשם שלא כדין, בעת שהיה תלוי ועומד צו עיקול זמני בר-תוקף על אותן הזכויות, וממילא דינו להתבטל.

לא אלה היו פני הדברים בנוגע לדירה שברחוב שמגר. המשכון שנרשם עליה לטובת שמחה קדם לצו העיקול הזמני, ולכן הוא גובר עליו. אמנם קיים משכון קודם לטובת הבנק, ומשכון זה גובר על המשכון שנרשם לטובת שמחה, אשר עומד בניגוד להוראות המשכון לטובת הבנק.

אלא שבכך יש כדי לבטל את המשכון שנרשם לטובת שמחה רק כלפי הבנק, "אך ביחסים שבין שאר הנושים לבין עצמם, המשכון לטובת שמחה תקף, ומכאן ששמחה הוא נושה מובטח בנוגע לדירת שמגר וביחס להלוואה השנייה", כך ברנר.

לאחר שקבע כפי שקבע, נפנה ברנר לנמק בהרחבה את הכרעתו החשובה. במסגרת זו הוא הציג את השאלות העקרוניות בהן היה עליו להכריע בדרכו למסקנה האמורה: "האם הערת אזהרה שרשם נושה על נכס מקרקעין של חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל מקנה לנושה מעמד של נושה מובטח; האם משכון שרשם נושה, כאמור, העומד בסתירה למשכון קודם שנרשם לטובת נושה אחר, תקף מול נושיו האחרים של החייב".

לאחר שבחן את לשון החוק הרלוונטי, קבע השופט ברנר כי "מבחינה מילולית לפחות, הערת אזהרה כשלעצמה אינה מקנה מעמד של נושה מובטח למוטב על-פיה, שכן לא מדובר בשיעבוד או עיכבון במובנם המקובל".

ובכל זאת, המשיך ברנר וקבע כי בהליכי פשיטת רגל עשוי מי שלטובתו רשומה הערת אזהרה להיחשב כנושה מובטח. כך יקרה כאשר כתוצאה מרישום הערת האזהרה צומצמה זכות מימוש הנכס, העומדת לטובת הנושים. "כל עוד הערת האזהרה לא נמחקה, הנכס כפוף להערה ואינו נתון למימוש לטובת הנושים הרגילים".

קביעה זו של בית המשפט לא סייעה בידו של שמחה, מאחר שכאמור נקבע כי עוד לפני רישום הערת האזהרה לטובתו של הדירה בחפץ חיים, נרשם משכון לטובת הבנק. "מה שצמצם את זכות הנושים למימוש דירת חפץ חיים אינן הערות האזהרה שנרשמו לטובת שמחה, אלא המשכון לטובת הבנק, שקדם בזמן לרישום הערות האזהרה. לפיכך, לא היה בכוחן של הערות האזהרה כדי למנוע מהבנק את זכותו לממש את המשכון... מכוחו של משכון זה צפויה דירת חפץ חיים להימכר על-ידי הבנק, ועם מכירתה תפקענה אותן הערות אזהרה, ויינטל מהן אופיין הקנייני".

גם המשכון, שנרשם מאוחר יותר לטובת שמחה על דירת חפץ חיים, לא סייע בידו. זאת מאחר שהוא נרשם בניגוד לצו העיקול, שהוטל על הדירה קודם לכן, לטובת הנושים הרגילים. "העובדה שלאחר הכרזתו של החייב כפושט רגל, בוטל העיקול הזמני שהוטל על דירת חפץ חיים, אין בכוחה להקנות בדיעבד תוקף למשכון, שכן המועד הקובע לעניין זה הוא מועד יצירתו של המשכון", הטעים ברנר וחרץ: "משכך, שמחה איננו נושה מובטח ביחס לדירת חפץ חיים".

"שונים הם פני הדברים בנוגע לדירת שמגר", החזיר ברנר מעט צבע ללחייו של שמחה. המשכון שנרשם על דירה זו להבטחת ההלוואה השנייה קדם להטלת העיקול, והוא בתוקף ל-99 שנים. אף שהמשכון נרשם בניגוד להוראות שטר המשכון, שנעשה לטובת הבנק, לא ראה בכך ברנר עילה לביטולו המוחלט ביחס לנושיו האחרים של החייב, אלא רק עילה לשלול את תוקפו בכל הנוגע לבנק, בעל המשכון הקודם. כך הוא קבע לאחר שאזכר כי תכלית החקיקה בנוגע לכך היא הגנה על עניינו של בעל המשכון הראשון, ולאו דווקא הגנה על זכויות שאר הנושים הרגילים.

"מקום שאין במשכון השני כל פגיעה אמיתית באינטרס של בעל המשכון הראשון, הכרה בתוקפו של משכון שני כלפי נושיו של החייב אינה פוגעת באינטרס ההסתמכות שלהם, שכן עסקינן במשכון רשום, ועל כן דבר קיומו היה ידוע להם, או לפחות צריך היה להיות ידוע להם", הטעים ברנר.

"סיכומו של דבר, הואיל ושמחה רשם משכון שני על דירת שמגר, הרי שמשכון זה תקף כלפי נושיו האחרים של החייב, זולת הבנק, בעל המשכון הראשון", התקרב ברנר לסיום. "חשוב עם זאת להדגיש כי משכון זה מבטיח אך ורק את פירעון ההלוואה השנייה, להבדיל מההלוואה הראשונה, שנותרה הלוואה בלתי מובטחת" (פש"ר 10344-02-16).

עוד כתבות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים