גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך המציאה האוניברסיטה העברית ג'וב לנשיא הפורש

הנהלת האוניברסיטה וחבר הנאמנים שלה החליטו "להמציא" לפרופ' מנחם בן-ששון תפקיד בכיר חדש שאיננו מוכר ואיננו מקובל כלל באוניברסיטאות: "נגיד" האוניברסיטה

מנחם בן שמעון / יצחק הררי - דוברות הכנסת
מנחם בן שמעון / יצחק הררי - דוברות הכנסת

הנהלת האוניברסיטה העברית וחבר הנאמנים בראשות מיכאל פדרמן, בחרו לאחרונה בפרופ' אשר כהן לנשיא הבא שיחליף את פרופ' מנחם בן-ששון שמסיים 8 שנים כנשיא העברית. פרופ' כהן נבחר לתפקיד לאחר כהונה של 5 שנים כרקטור האוניברסיטה, והוא יחל בתפקידו החדש ב-1 בספטמבר השנה.

מסתבר שבהזדמנות החגיגית של בחירת נשיא חדש, המציאו הנשיא המיועד, הנהלת האוניברסיטה ויו"ר חבר הנאמנים שלה, מבעלי השליטה במלונות דן ואלביט מערכות, תפקיד בכיר חדש שאיננו מוכר ואיננו מאושר כלל באוניברסיטאות ישראל העונה לשם "נגיד". הנהלת האוניברסיטה, שכידוע מצויה בקשיים כספיים כבדים ורק לפני כחצי שנה, באוקטובר 2016, איימה שתשבית את הלימודים ולא תפתח את השנה החדשה במועדה, לא קיבלה אישור - ואף לא פנתה לקבל אישור מהוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) בראשות פרופ' יפה זילברשץ, ולא מהמועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) בראשות שר החינוך נפתלי בנט - שהם המוסדות הקובעים בכל ענייני ההקצבות והתקציבים למוסדות ההשכלה הגבוהה. גם ערן יעקב, הממונה על השכר באוצר האמון על התפקידים והשכר בשירות הציבורי, לא יודע ולפיכן גם לא אישר את התפקיד החדש נושא המשכורת הבכירה.

יצוין, כי רק לפני כשנה הסתיימה סאגה ארוכת שנים של הסדרת שכר הבכירים באוניברסיטאות, כאשר בן-ששון לקח בו תפקיד בכיר גם כנשיא העברית וגם כראש ור"ה, ועד ראשי האוניברסיטאות. במהלך הדיונים ההם עלה/נזרק הרעיון למנות "נגיד" לאוניברסיטה, אולם בהסכמה מלאה של ראשי מל"ג, ות"ת, האוצר וגם אנשי ור"ה סוכם שאין תפקיד כזה, וכי לאוניברסיטאות די תפקידים בכירים ואף יקרי-שכר כמו נשיא, רקטור, סגני נשיא, סגני רקטור, דיקנים ועוד ועוד.

כמו כן, רק בחודשים האחרונים הוסדרו מול האוצר הסדרים חשבונאיים שארגנו את הגירעונות האקטואריים הכבדים של הוותיקה באוניברסיטאות ישראל. תזכורת: בתחילת חודש אפריל 2016 נודע על דוח ביקורת חריף של המל"ג והות"ת ממנו עלה כי "מצבה הפיננסי של האוניברסיטה העברית קשה מאוד. עד כדי קושי לעמוד בהתחייבויותיה הקיימות ולביצוע המחקרים והפרויקטים להם התחייבה מול התורמים". הדוח קבע כי לאוניברסיטה גירעון מצטבר של 1.3 מיליארד שקל, תזרים מזומנים שלילי, מצב נזילות "גרוע", וכן שההנהלה השתמשה באמצעים יצירתיים "שהאוניברסיטה אינה יכולה להשתמש..." כדי לייצר רושם של יתרת מזומנים ונכסים גבוהה יותר, תוך טשטוש הקשיים התזרימיים.

בדיון שנערך בות"ת בעקבות ממצאי הדוח נכתב כי הות"ת רואה בחומרה רבה את התנהלות האוניברסיטה, ובפרט את אופן הדיווח התקציבי והכספי של האוניברסיטה לות"ת; כמו כן רואה הות"ת בדאגה את מצבה הפיננסי של האוניברסיטה.

מה יהיה תפקידו הבכיר של "הנגיד" בן-ששון? ובכן, "הנגיד ימלא תפקידים שיתואמו עם הנשיא מעת לעת, בעיקר בתחום הקשרים עם תורמים ושוחרים מרכזיים, וכן עם גורמי ממשל בארץ ובעולם...". אלמלא היה מדובר באקדמיה כה בכירה שכל כך דואגת להדגיש את עקרון העצמאות האקדמית שלה, היה התפקיד מכונה מקסימום 'מאכער-על', או כפי שנהוג בשנים האחרונות במקומותינו "סמנכ"ל רגולציה", זה שמוציא ומביא במסדרונות השלטונות המוכרים לו.

ההערכה היא שהתואר היצירתי החדש, שאם לא ייעצר צפוי להופיע בקרוב מאוד גם בכל אוניברסיטאות ישראל הידועות כשוחרות תפקידים בכירים, נועד לפצות את בן-ששון על האפשרות הלגמרי לא-ודאית, שייאלץ, אולי, לקבל משכורת מעט פחותה ממשכורתו כנשיא. בן-ששון, בן 66, הוא מוותיקי העברית, מרצה וחוקר בכיר מאוד במחלקה להיסטוריה של עם ישראל, שכבר ב-1997 מונה לרקטור. לפיכך סביר להניח ששכרו והגמלה הצפויה לו אינם נמוכים במיוחד.

מנין הומצא המונח "נגיד"? ובכן, מספרים שזה ד"ר יהודה לייב מאגנס (1877-1948), מן הדמויות הבולטות בייסוד האוניברסיטה, רב רפורמי שהיה ממנהיגי יהדות ארצות הברית בטרם הגיעו לירושלים, שכיהן כ"נגיד" ופעל לשילוב המחקר וההוראה בה. אלא שמרגע שמונה לנשיא הראשון של האוניברסיטה העברית בשנת 1935, נמחק הכינוי נגיד - ומאז זה רק נשיא, שאחריו שורה של תפקידים בכירים אחרים.

עילה נוספת שהועלתה היכן שהועלתה היא ש"באוניברסיטת אריאל יש נגיד אז למה לא באוניברסיטאות האחרות?". ובכן, בתחילת שנה זו אכן נודע ("דה מרקר", 5.2.17), שבמכללת אריאל, שרק ב-2011 אושרה כאוניברסיטה, קיים תפקיד של "נגיד", והוא ניתן ליגאל כהן אורגד, שהיה ח"כ בעבר וגם שר אוצר בשנים 1983-1984. כהן אורגד ניהל והוביל את המכללה עד שקיבלה מעמד אוניברסיטה, ושכרו עמד באותה עת על 600 אלף שקל בשנה - קצת פחות משכר הנשיא והרקטור.

מכאן ההערכה כי גם שכרו של בן-ששון יהיה צמוד אוטומטית לשכר הנשיא, הרקטור, סגן הנשיא, וכך צפוי לקרות גם באוניברסיטאות אחרות שירוצו גם הן למנות בכירים שלהם ל "נגידים".

תגובות

"מינוי נגיד אושר ע"י המל"ג לפני מספר שנים"

מדוברות האוצר נמסר: "הנהלת האוניברסיטה העברית לא פנתה כלל בנושא לממונה על השכר. יצוין, כי רק לאחרונה התקבלו החלטות בנוגע לשכר הבכירים באוניברסיטאות בשיתוף ועד ראשי האוניברסיטאות, ובכללן הנהלת האוניברסיטה העברית, וסוגיית המשרה החדשה לא נכללה בהן".

מהאוניברסיטה העברית נמסר: "תקנון האוניברסיטה העברית מעגן את משרת נגיד האוניברסיטה ואושר ע"י המל"ג לפני מספר שנים. אין זו הפעם הראשונה שמתמנה נגיד. בעבר ד"ר אברהם הרמן מונה לנגיד האוניברסיטה העברית, לאחר סיום כהונתו כנשיא האוניברסיטה. פרופ' בן-ששון ימשיך, לבקשתו של הנשיא הנבחר - פרופ' אשר כהן, לסייע במגעים מול גורמי חוץ בישראל ובעולם למען הגדלת ההכנסות של האוניברסיטה. חבר הנאמנים אישר את מינויו של פרופ' מנחם בן-ששון, אשר ימשיך לקבל את משכורתו כפרופסור באוניברסיטה, כמקובל, ויקבל תוספת תפקיד בגין תפקיד זה.

"באשר למצבה הכלכלי של האוניברסיטה, היא נמצאת בעיצומו של הליך ההבראה בתיאום עם ות"ת ומשרד האוצר".

מהמל"ג נמסר: "הנושא הובא לידיעת ות"ת לפני ימים אחדים. ככלל, תפקיד הנגיד הוא תפקיד מוכר במערכת ההשכלה הגבוהה ואף מעוגן בתקנוני חלק מהמוסדות האקדמיים, לרבות תקנון האוניברסיטה העברית. באשר לשאלת השכר, ככלל אין כיום הגדרת שכר מאושרת לתפקיד נגיד באוניברסיטה. ככל שהמוסד ישקול למנות תפקיד זה כתפקיד נושא שכר, עליו לפנות כנדרש לקבלת אישור מראש".

כמה הרוויח הנשיא היוצא של האוניברסיטה העברית

עוד כתבות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים