גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נורה אדומה: תשתיות התקשורת בישראל משתרכות מאחור

התחזית השנתית של אריקסון צריכה להדאיג את מקבלי ההחלטות בתחום התקשורת ■ אם מתעמקים בסיבות לפיגור שנוצר - משהו בכללי המשחק נראה לנו עקום

סלולר / צילום: רויטרס
סלולר / צילום: רויטרס

דוח הניידות השנתי של חברת אריקסון, אחת היצרנות הגדולות בעולם בתחום ציוד התקשורת, מזכיר במידה מסוימת את הדוח שפרסמה חברת סיסקו בשבוע שעבר. שתי החברות מספקות תחזיות לגבי סוגיית הפס הרחב, נושא שכמעט ולא נדון בשיח הציבורי בישראל.

וזו כנראה הבעיה הגדולה שלנו - התחזיות לגבי שימוש גובר באינטרנט (בעיקר בסלולר) מתממשות בזמן שמשרד התקשורת לא עושה מספיק, גם אם הוא מכיר ומבין את הבעיה. לטעמנו, המשרד שקוע בעבר. התוצאה היא שהפיגור של ישראל בתחום התשתיות רק מעמיק בכל שנה.

הפער הזה צורם במיוחד כאשר רואים את הטכנולוגיות המתקדמות שישראל משווקת לעולם ומשווים אותן לסרבול הביורוקרטי הבלתי נסבל, שמוביל לכך שמשתמשי הקצה בישראל לא יכולים ליהנות מהטכנולוגיות האלה בחיי היום יום שלהם.

כאשר חברה כמו בזק מסרבת להשקיע כסף בהבאת סיבים אופטיים עד לבית הלקוח - זו בעיה שמשרד התקשורת צריך לפתור. כאשר בזק מציעה ללקוחות שלה קצב גלישה של 100 מגה בייט בלבד - אפשר להסתכל על הרשתות הסלולריות בלבנון שנערכות כבר להציע מהירות של 300 מגה ויותר, ולהסיק שהמצב בעייתי.

דוגמא אחרת - לחברת הוט יש יכולת להציע ללקוחות שלה מהירות של חצי ג'יגה, אבל היא מציעה בפועל רק 100 מגה - בגלל שהיא לא סבורה שיש ביקוש למוצר הזה. אם חברה כמו הוט לא מנצלת נכס אדיר שיש לה ביד על מנת להכות את המתחרות - משהו בכללי המשחק נראה לנו עקום.

מי שתמך וקידש את התחרות, בטענה שהיא זו שמובילה להשקעות, צדק בשעתו אבל זו הייתה אמת לשעתה לפני כמה שנים. המציאות השתנתה מאז ואי אפשר להסתכל רק על צלע אחת במשולש שמורכב מהצרכנים, התעשייה והרגולציה.

המחיר הוא לא חזות הכל

בסופו של דבר, כפי שהצרכנים באירופה למדו על בשרם, תחרות בלתי מאוזנת גורמת לחברות להיאבק על חייהן. החברות מציעות מחירי רצפה אבל הן מתקשות להרוויח ובהתאם משקיעות פחות בתשתיות חדשות. המחיר הנמוך הוא חשוב אבל הוא לא חזות הכל.

אם אתר סלולרי נופל ולחברה לוקח יומיים לתקן אותו - במקום שעה או שעתיים, מאחר שאין לה מספיק טכנאים - מדובר במצב סביר, אבל ספק אם הציבור מוכן להשלים עם סיטואציה כזאת. הציבור רוצה לקבל את התקשורת הכי מהירה והכי טובה וכמובן עם אפס תקלות. אם מישהו חושב שישראל יכולה להוביל בהשקעות בתשתיות סלולריות כאשר המחיר של חבילת סלולר הוא 30 שקל בחודש - עדיף לא להאמין לו.

ועכשיו בחזרה לתחזיות שמופיעות בדוח של אריקסון. מחברי הדוח מעריכים שכ-15% מהמנויים בעולם יעשו שימוש ברשת של הדור החמישי בשנת 2022 ומדובר ביותר מחצי מיליארד משתמשים. מהנתונים עולה כי יותר ממיליון בני אדם נוספים יתחילו לגלוש באינטרנט הסלולרי בכל יום - עד לסוף שנת 2022.

היקף השימוש העולמי בדאטה צמח תוך שנה אחת (מסוף הרבעון הראשון של שנת 2016 ועד סוף הרבעון הראשון של 2017) בקצב שנתי של 70%. אריקסון מסייגת את הנתונים ומציינת שאחת הסיבות לגידול החד נעוצה בפעילות של מפעיל הודי שהציע ללקוחות אינטרנט סלולרי ושיחות טלפון בחינם. גם אם המפעיל ההודי גרם להטייה של המספרים - הצעד שלו עדיין לא משנה את התמונה הכוללת.

מה שאנחנו שואלים, הוא איך משרד התקשורת ומשרד האוצר חושבים שמישהו יצליח לממן את כל ההשקעות הנדרשות? בעזרת הוספת שחקנים לשוק שרק יחריפו את התחרות?

הסקירה העולמית של אריקסון מצביעה על גידול של 4% בכל שנה במספר המנויים הסלולריים, שמספרים הגיע ל-7.6 מיליארד בסוף הרבעון הראשון של 2017. הגידול ברובו, באופן טבעי, מגיע מהודו שהוסיפה ברבעון אחד 43 מיליון מנויים (בגלל אותו מפעיל שמוכר בחינם), בסין נוספו 24 מיליון מנויים ובאינדונזיה נרשמה תוספת של 10 מיליון מנויים.

הגידול באינטרנט הסלולרי לא צפוי להיעצר - רק ברבעון הראשון של השנה נוספו לשוק העולמי 240 מיליון משתמשים חדשים. המספר הכולל של גולשים באינטרנט הסלולרי הגיע לשיא חדש של 4.6 מיליארד. רוב הצמיחה מגיעה מרשתות הדור הרביעי שמספר הגולשים בהן כבר הגיע ל-2.1 מיליארד.

בהקשר הזה נציין כי מוסד התקינה המקובל בעולם לסלולר ה-GPP3, אישר תקן לא סופי לרשתות בדור החמישי. זה קרה כי המפעילים הגדולים החליטו לקחת על עצמם את הסיכון ולהתקדם בדור החמישי וזאת למרות שהתקן לא נסגר. הם עושים זאת בלית ברירה כי הם מבינים שאפילו רשתות דור 4 ו-4.5, אינן מסוגלות לעמוד בעומס שהולך ופוגע בביצועים ובחוויית השימוש. זהו אירוע חריג שמפעילים אחרים חוששים ממנו. הם מוטרדים מכך שבשוק יהיו תקנים שונים אשר יוכתבו על ידי המפעילים הגדולים.

בנוסף לביקושים הגדולים לדאטה ניתן לראות שבחלק ממדינות העולם השלישי שולטות רשתות של הדור השני. הן אמנם הולכות ונכחדות בהדרגה, אבל עדיין יש מאות מיליוני משתמשים סלולריים שעושים זאת בעזרת הדור השני.

תוכן הגולשים צומח

ומה בדבר השיחות על גבי האינטרנט? מה שאנו קוראים VoLTE (Voice (over LTE? נראה שבישראל בכלל שכחנו מזה - למרות ההצהרות של החברות הישראליות שהודיעו שיטמיעו את השירות.

קבלו את הנתון הבא שימחיש לכם שוב את הפיגור הטכנולוגי של ישראל: 100 רשתות סלולר ב-55 מדינות כבר השיקו VoLTE. במדינות כמו יפן, ארה"ב, קנדה 60% מהשיחות הסלולריות כבר מתבצעות על גבי האינטרנט. ה-VoLTE הוא שירות שמתקשר בין רשתות Wi-Fi לבין רשתות של הדור הרביעי והחמישי. השירות הזה יאפשר שיחה באיכות גבוהה גם כאשר עוברים בין כמה התקנים וגם האזנה למוזיקה, צפייה בווידאו באיכות HD ועוד.

הסגמנט שרשם את הצמיחה המואצת ביותר הוא כמובן הווידאו הסלולרי, כאשר תוכן גולשים הופך להיות אחד ממחוללי התנועה גדולים ביותר בעולם. אריקסון מעריכה ש-75% מהתנועה הסלולרית בשנת 2022 תתבסס על וידאו.

החברה מעריכה בנוסף כי הרשתות החברתיות ימשיכו לייצר תנועה רבה עם גידול של 38% מדי שנה בשש השנים הבאות, אך חלקן בתעבורה הכוללת יילך ויירד. הנה נתון אחד נוסף לסיכום רק כדי לסבר את האוזן. באמריקה המשתמש הממוצע יצרוך ב-2022 כמות עצומה של 26 ג'יגה בחודש דרך הסלולר. בשלב הזה כדאי לפנות לממשלה ולשאול אותה איך היא נערכת לשינוי הדרמטי הזה - רגע לפני שהרשתות בישראל ייסתמו ויהיה מאוחר מדי.

הווידאו

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים