גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההכרעה על עתיד אפריקה ישראל תתקבל בביהמ"ש

נאמן האג"ח של החברה פנה אתמול לביהמ"ש, לאחר שאף אחת משלוש הצעות הרכישה שעמדו להצבעה לא זכתה לרוב מכריע ■ נתי סיידוף, שהגיע אמש לישראל, ייפגש עם מחזיקי האג"ח המרכזיים כדי להציג להם את תוכניותיו להבראת החברה ■ מדריך השקעה במניות

בתום יממה של ספירת קולות, פנה אמש נאמן סדרות האג"ח של חברת אפריקה ישראל  לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בבקשה למתן הוראות ביחס לרוב הנדרש בקביעת תוצאות ההצבעה של מחזיקי האג"ח בקשר עם הסדר החוב בחברה. פניית הנאמן הייתה צפויה, ונבעה מכך שאף אחת משלוש ההצעות שעמדו להצבעה, לא זכתה לרוב מכריע של לפחות 75% מבין המצביעים בכל אחת מהסדרות.

בהצבעה הראשונה קיבלה ההצעה של שלושה ממחזיקי האג"ח הגדולים להשתלט על אפריקה ישראל ולפרק אותה, תמיכה שנעה בין 36% מהמצביעים בסדרה כ"ז לבין 26% בלבד בסדרה כ"ו, ובסך הכל 31% בספירת כלל קולות המצביעים. שאר המצביעים העניקו רוב גדול להצעה שלפיה יש להכניס בעל שליטה חדש לחברה.

לפיכך, הצעת הפירוק תרד כנראה לחלוטין מסדר היום, ועל בית המשפט יהיה כעת להכריע בין שתי הצעות ההשקעה - זו של קבוצת האחים סיידוף וזו של מוטי בן משה ולב לבייב, בעל השליטה הנוכחי. על פי התוצאות שפרסם אתמול הנאמן, זכתה הצעתה של קבוצת סיידוף לרוב של כ-58% מכלל המצביעים בשלוש הסדרות השונות והיא צפויה לכן לזכות ברוח גבית בעת הדיון בבית המשפט.

רוב לסיידוף בשתי סדרות אג"ח

לאפריקה ישראל שלוש סדרות אג"ח בהיקף כולל של 2.66 מיליארד שקל במונחי ע"נ (היקף החוב עצמו מסתכם ב-2.9 מיליארד שקל). הסדרה הגדולה מבין השלוש היא כ"ו, והיקפה מסתכם ב-1.311 מיליארד שקל ע"נ. הסדרה השנייה בגודלה היא כ"ז, והיקפה הוא 1.015 מיליארד שקל ע"נ, ואילו הסדרה השלישית מסתכמת ב-331 מיליון שקל ע"נ בלבד.

מעיון בתוצאות ההצבעה עולה כי בסדרה כ"ו הגדולה דווקא זכתה הצעתם של בן משה ולבייב לרוב של 53.4% מקולות המצביעים בסדרה, בזכות תמיכה של מחזיקי אג"ח שברשותם אג"ח בהיקף של 460 מיליון שקל ע"נ. קבוצת סיידוף קיבלה בסדרה זו תמיכה ממחזיקים שברשותם 402 מיליון שקל ע"נ, ובסך הכל 46.6% מקולות המצביעים בסדרה.

עם זאת, בשתי הסדרות האחרות זכתה הצעתה של קבוצת סיידוף ברוב גדול יותר. בסדרה כ"ז קיבלה הצעת סיידוף תמיכה של מחזיקים שברשותם אג"ח בהיקף של 558 מיליון שקל ע"נ (68.7% מהסדרה), בעוד שבלבייב ובן משה תמכו מחזיקים שברשותם אג"ח בהיקף של 253 מיליון שקל ע"נ בלבד. בסדרה כ"ח הקטנה זכתה הצעת סיידוף לרוב של 61%, בזכות תמיכה של מחזיקים שברשותם 136 מיליון שקל ע"נ של אג"ח כ"ח.

לפיכך, הצעתה של קבוצת סיידוף זכתה לרוב קולות המצביעים, הן במקרה שסופרים את קולות שלוש הסדרות יחדיו, והן במקרה שנקבע כי כל נאמן יצביע באסיפת הנושים לפי הכרעת הרוב בסדרה שלו (סדרות כ"ז ו-כ"ח יחדיו גדולות במקצת מסדרה כ"ו). עם זאת, לדיון בבית המשפט יוגשו כנראה בקשות והתנגדויות מגורמים שונים הקשורים לתהליך, ולכן הסיפור עוד רחוק מסיום.

כך למשל, עשוי בעל השליטה הנוכחי, לב לבייב, להתנגד להצעת הסדר שאינה כוללת אותו, כשגם יחסה של אפריקה ישראל להצבעות עדיין אינו ידוע.

בקבוצת האחים סיידוף מיהרו אמש לברך על תוצאות ההצבעה. בתגובה לתוצאות אמר מנהל פיתוח העסקים של הקבוצה, תמיר כהן, כי תוצאות ההצבעה משקפות את האמון שנתנו מחזיקי האג"ח בקבוצת סיידוף, וכי הקבוצה נחושה להשלים את העסקה ולהחזיר את אפריקה ישראל לימי הזוהר שלה מהר ככל הניתן.

במקביל, דיווחו דוברי קבוצת סיידוף כי בעל השליטה בקבוצה, נתי סיידוף, הגיע אמש לישראל, והוא צפוי לערוך פגישות עם מחזיקי האג"ח המרכזיים כדי להציג להם את תוכניותיו המפורטות להבראת החברה.

אפריקה תהפוך לחברה פרטית?

תמיר כהן התראיין בשבוע שעבר ל"גלובס" וסיפר כי קבוצת סיידוף פעילה כבר 40 שנה בשוק הנדל"ן האמריקאי, וכי כיום היא מחזיקה בנכסים מניבים ובקרקעות בשווי של כמה מיליארדי דולרים הפרוסים בכל רחבי ארה"ב. הצעת הסדר החוב של סיידוף, כמו גם הצעתם של בן משה (בעל השליטה בקבוצת אלון רבוע כחול) ולבייב, מתבססת על ביטול המניות הקיימות של אפריקה ישראל והקצאת מניות חדשות לקבוצת סיידוף, שיהוו 100% ממניות אפריקה ישראל. בתמורה תזרים קבוצת סיידוף לאפריקה ישראל 485 מיליון שקל, שישמשו לפירעון חלק מהחוב למחזיקי האג"ח. נוסף על כך, יקבלו המחזיקים 1.6 מיליארד שקל באג"ח חדשות של אפריקה ישראל, הטבות נוספות שהוערכו על ידי קבוצת סיידוף בשווי של 125 מיליון שקל, וכן את מלוא זכויות התביעה נגד נושאי משרה בהווה ובעבר באפריקה ישראל (ובהם גם לבייב, שמכהן כיו"ר החברה). סך כל התמורה מוערכת ב-2.21 מיליארד שקל - כלומר, "תספורת" של 24% על החוב הקיים.

בריאיון עמו הסביר כהן כי קבוצת סיידוף הגישה את הצעתה הראשונה בקשר לאפריקה ישראל, "עוד לפני שהחברה היתה בדיפולט, לפני מינוי הנציגות ולפני מינוי בנקאי ההשקעות". וכשנשאל למי הוגשו ההצעות - לחברה או לבעל השליטה - השיב: "הצענו כל מיני הצעות שהיו יכולות להביא לעסקה מהירה, עם איזושהי מחיקת חוב, אבל כאלה שהיו מיטיבות עם כולם."

בערך באותה תקופה נקלעה לקשיים קבוצת נדל"ן גדולה נוספת, כלכלית ירושלים, שספגה אף היא מכה קשה בעקבות המשבר הכלכלי ברוסיה. בשלב מסוים, ולאחר שכלכלית כבר השלימה גיוסי הון שייצבו את מצבה, הגישה קבוצת סיידוף הצעת רכישה למניות חברה זו, שלא נענתה.

כהן חשף את הרציונל שעמד מאחורי אותה הצעה. "בגלל שכלכלית ירושלים היתה באותה תקופה במצוקה קשה, התוכנית שלנו היתה לקנות גם את אפריקה ישראל וגם את כלכלית ירושלים, ולחבר אותן. מבחינה עסקית, ההיגיון היה לקחת חברה עם צבר קרקעות גדול ולחבר אותה עם חברה יזמית שיודעת לבנות ולפתח, וככה ליצור מפלצת", אמר.

תוכנית זו לא יצאה כאמור לפועל, אבל גם כך, כהן מאמין כי אחד היתרונות המרכזיים של קבוצת אפריקה ישראל הוא הסינרגיה בין החברות השונות, ולכן אין בכוונתם לפרק את אפריקה ישראל או למכור חלקים ממנה. "אנחנו מחפשים לנהל את העסק, להשביח אותו, להציף לו ערך ואולי להכניס אותו למקומות שהוא לא נמצא בהם, כדי לבנות עסק טוב יותר", הוא הסביר.

כשנשאל מי ינהל את אפריקה ישראל ביום שאחרי ההסדר, הדגיש כהן: "אנחנו בקשר ובמגעים עם כמה וכמה אנשים ממובילי שוק ההון וענף הנדל"ן בישראל, ובמידת הצורך נחבר אותם אלינו. הניהול של החברות הבנות בקבוצה הוא טוב".

אם תזכה לבסוף הצעתה של קבוצת סיידוף, הרי שאפריקה ישראל תהפוך לחברה פרטית, אבל תישאר חברה מדווחת בבורסה בזכות איגרות החוב החדשות שתנפיק ושימשיכו להיסחר. כהן הבהיר אז כי קבוצת סיידוף תדע להתמודד עם המעבר לאור הזרקורים, אבל זאת רק עד תום חיי האג"ח שיונפקו בהסדר.

"הגם שקבוצת סיידוף היא משפחתית, הרי שבגלל שמדובר בחברה שבאופן מעשי עובדת ביבשת שלה (צפון אמריקה, ע"כ), היא חייבת להתנהל עם מדיניות ארגונית כמו ציבורית", הסביר אז כהן. "אי אפשר לנהל חנות מכולת עם היקף נכסים כזה ובפריסה גיאוגרפית כזאת. אגב, ההבדל העסקי בין לוס אנג'לס לניו יורק, מבחינת חוקי הנדל"ן, הוא לא פחות מההבדל בין לוס אנג'לס לישראל. יש הרבה פקטורים ששונים ממדינה למדינה גם בתוך ארה"ב".

עם זאת, כהן הוסיף אז: "אנחנו פועלים בסביבה פרטית, ונשאף לפעול בסביבה כזאת. יהיה לנו יותר נוח להפוך את החברה ממדווחת לפרטית. אם לא יהיה צורך לגייס עוד חוב (מעבר לאג"ח שיונפקו בהסדר, ע"כ), אז לא נגייס אותו".

הצעת קבוצת סיידוף

485 מיליון שקל במזומן

1.6 מיליארד שקל בהנפקת אג"ח (ריבית 4% צמוד, מח"מ 4.9 שנים)

הטבות נוספות שמוערכות בשווי של 125 מ' ש'

זכויות תביעה נגד נושאי משרה בשווי פוטנציאלי משמעותי

סה"כ שווי מוערך: 2.21 מיליארד שקל

שיעור תספורת למחזיקי האג"ח: 24%

הצעת בן משה (85%) ולבייב (15%)

450 מיליון שקל במזומן

1.49 מיליארד שקל באג"ח (ריבית 4.5% צמוד, מח"מ 4 שנים)

הטבות נוספות שמוערכות בשווי של 240 מ' ש'

סה"כ שווי מוערך: 2.18 מיליארד שקל

שיעור תספורת למחזיקי האג"ח: 25%

 נתי סיידוף

עוד כתבות

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן