גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההכרעה על עתיד אפריקה ישראל תתקבל בביהמ"ש

נאמן האג"ח של החברה פנה אתמול לביהמ"ש, לאחר שאף אחת משלוש הצעות הרכישה שעמדו להצבעה לא זכתה לרוב מכריע ■ נתי סיידוף, שהגיע אמש לישראל, ייפגש עם מחזיקי האג"ח המרכזיים כדי להציג להם את תוכניותיו להבראת החברה ■ מדריך השקעה במניות

בתום יממה של ספירת קולות, פנה אמש נאמן סדרות האג"ח של חברת אפריקה ישראל  לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בבקשה למתן הוראות ביחס לרוב הנדרש בקביעת תוצאות ההצבעה של מחזיקי האג"ח בקשר עם הסדר החוב בחברה. פניית הנאמן הייתה צפויה, ונבעה מכך שאף אחת משלוש ההצעות שעמדו להצבעה, לא זכתה לרוב מכריע של לפחות 75% מבין המצביעים בכל אחת מהסדרות.

בהצבעה הראשונה קיבלה ההצעה של שלושה ממחזיקי האג"ח הגדולים להשתלט על אפריקה ישראל ולפרק אותה, תמיכה שנעה בין 36% מהמצביעים בסדרה כ"ז לבין 26% בלבד בסדרה כ"ו, ובסך הכל 31% בספירת כלל קולות המצביעים. שאר המצביעים העניקו רוב גדול להצעה שלפיה יש להכניס בעל שליטה חדש לחברה.

לפיכך, הצעת הפירוק תרד כנראה לחלוטין מסדר היום, ועל בית המשפט יהיה כעת להכריע בין שתי הצעות ההשקעה - זו של קבוצת האחים סיידוף וזו של מוטי בן משה ולב לבייב, בעל השליטה הנוכחי. על פי התוצאות שפרסם אתמול הנאמן, זכתה הצעתה של קבוצת סיידוף לרוב של כ-58% מכלל המצביעים בשלוש הסדרות השונות והיא צפויה לכן לזכות ברוח גבית בעת הדיון בבית המשפט.

רוב לסיידוף בשתי סדרות אג"ח

לאפריקה ישראל שלוש סדרות אג"ח בהיקף כולל של 2.66 מיליארד שקל במונחי ע"נ (היקף החוב עצמו מסתכם ב-2.9 מיליארד שקל). הסדרה הגדולה מבין השלוש היא כ"ו, והיקפה מסתכם ב-1.311 מיליארד שקל ע"נ. הסדרה השנייה בגודלה היא כ"ז, והיקפה הוא 1.015 מיליארד שקל ע"נ, ואילו הסדרה השלישית מסתכמת ב-331 מיליון שקל ע"נ בלבד.

מעיון בתוצאות ההצבעה עולה כי בסדרה כ"ו הגדולה דווקא זכתה הצעתם של בן משה ולבייב לרוב של 53.4% מקולות המצביעים בסדרה, בזכות תמיכה של מחזיקי אג"ח שברשותם אג"ח בהיקף של 460 מיליון שקל ע"נ. קבוצת סיידוף קיבלה בסדרה זו תמיכה ממחזיקים שברשותם 402 מיליון שקל ע"נ, ובסך הכל 46.6% מקולות המצביעים בסדרה.

עם זאת, בשתי הסדרות האחרות זכתה הצעתה של קבוצת סיידוף ברוב גדול יותר. בסדרה כ"ז קיבלה הצעת סיידוף תמיכה של מחזיקים שברשותם אג"ח בהיקף של 558 מיליון שקל ע"נ (68.7% מהסדרה), בעוד שבלבייב ובן משה תמכו מחזיקים שברשותם אג"ח בהיקף של 253 מיליון שקל ע"נ בלבד. בסדרה כ"ח הקטנה זכתה הצעת סיידוף לרוב של 61%, בזכות תמיכה של מחזיקים שברשותם 136 מיליון שקל ע"נ של אג"ח כ"ח.

לפיכך, הצעתה של קבוצת סיידוף זכתה לרוב קולות המצביעים, הן במקרה שסופרים את קולות שלוש הסדרות יחדיו, והן במקרה שנקבע כי כל נאמן יצביע באסיפת הנושים לפי הכרעת הרוב בסדרה שלו (סדרות כ"ז ו-כ"ח יחדיו גדולות במקצת מסדרה כ"ו). עם זאת, לדיון בבית המשפט יוגשו כנראה בקשות והתנגדויות מגורמים שונים הקשורים לתהליך, ולכן הסיפור עוד רחוק מסיום.

כך למשל, עשוי בעל השליטה הנוכחי, לב לבייב, להתנגד להצעת הסדר שאינה כוללת אותו, כשגם יחסה של אפריקה ישראל להצבעות עדיין אינו ידוע.

בקבוצת האחים סיידוף מיהרו אמש לברך על תוצאות ההצבעה. בתגובה לתוצאות אמר מנהל פיתוח העסקים של הקבוצה, תמיר כהן, כי תוצאות ההצבעה משקפות את האמון שנתנו מחזיקי האג"ח בקבוצת סיידוף, וכי הקבוצה נחושה להשלים את העסקה ולהחזיר את אפריקה ישראל לימי הזוהר שלה מהר ככל הניתן.

במקביל, דיווחו דוברי קבוצת סיידוף כי בעל השליטה בקבוצה, נתי סיידוף, הגיע אמש לישראל, והוא צפוי לערוך פגישות עם מחזיקי האג"ח המרכזיים כדי להציג להם את תוכניותיו המפורטות להבראת החברה.

אפריקה תהפוך לחברה פרטית?

תמיר כהן התראיין בשבוע שעבר ל"גלובס" וסיפר כי קבוצת סיידוף פעילה כבר 40 שנה בשוק הנדל"ן האמריקאי, וכי כיום היא מחזיקה בנכסים מניבים ובקרקעות בשווי של כמה מיליארדי דולרים הפרוסים בכל רחבי ארה"ב. הצעת הסדר החוב של סיידוף, כמו גם הצעתם של בן משה (בעל השליטה בקבוצת אלון רבוע כחול) ולבייב, מתבססת על ביטול המניות הקיימות של אפריקה ישראל והקצאת מניות חדשות לקבוצת סיידוף, שיהוו 100% ממניות אפריקה ישראל. בתמורה תזרים קבוצת סיידוף לאפריקה ישראל 485 מיליון שקל, שישמשו לפירעון חלק מהחוב למחזיקי האג"ח. נוסף על כך, יקבלו המחזיקים 1.6 מיליארד שקל באג"ח חדשות של אפריקה ישראל, הטבות נוספות שהוערכו על ידי קבוצת סיידוף בשווי של 125 מיליון שקל, וכן את מלוא זכויות התביעה נגד נושאי משרה בהווה ובעבר באפריקה ישראל (ובהם גם לבייב, שמכהן כיו"ר החברה). סך כל התמורה מוערכת ב-2.21 מיליארד שקל - כלומר, "תספורת" של 24% על החוב הקיים.

בריאיון עמו הסביר כהן כי קבוצת סיידוף הגישה את הצעתה הראשונה בקשר לאפריקה ישראל, "עוד לפני שהחברה היתה בדיפולט, לפני מינוי הנציגות ולפני מינוי בנקאי ההשקעות". וכשנשאל למי הוגשו ההצעות - לחברה או לבעל השליטה - השיב: "הצענו כל מיני הצעות שהיו יכולות להביא לעסקה מהירה, עם איזושהי מחיקת חוב, אבל כאלה שהיו מיטיבות עם כולם."

בערך באותה תקופה נקלעה לקשיים קבוצת נדל"ן גדולה נוספת, כלכלית ירושלים, שספגה אף היא מכה קשה בעקבות המשבר הכלכלי ברוסיה. בשלב מסוים, ולאחר שכלכלית כבר השלימה גיוסי הון שייצבו את מצבה, הגישה קבוצת סיידוף הצעת רכישה למניות חברה זו, שלא נענתה.

כהן חשף את הרציונל שעמד מאחורי אותה הצעה. "בגלל שכלכלית ירושלים היתה באותה תקופה במצוקה קשה, התוכנית שלנו היתה לקנות גם את אפריקה ישראל וגם את כלכלית ירושלים, ולחבר אותן. מבחינה עסקית, ההיגיון היה לקחת חברה עם צבר קרקעות גדול ולחבר אותה עם חברה יזמית שיודעת לבנות ולפתח, וככה ליצור מפלצת", אמר.

תוכנית זו לא יצאה כאמור לפועל, אבל גם כך, כהן מאמין כי אחד היתרונות המרכזיים של קבוצת אפריקה ישראל הוא הסינרגיה בין החברות השונות, ולכן אין בכוונתם לפרק את אפריקה ישראל או למכור חלקים ממנה. "אנחנו מחפשים לנהל את העסק, להשביח אותו, להציף לו ערך ואולי להכניס אותו למקומות שהוא לא נמצא בהם, כדי לבנות עסק טוב יותר", הוא הסביר.

כשנשאל מי ינהל את אפריקה ישראל ביום שאחרי ההסדר, הדגיש כהן: "אנחנו בקשר ובמגעים עם כמה וכמה אנשים ממובילי שוק ההון וענף הנדל"ן בישראל, ובמידת הצורך נחבר אותם אלינו. הניהול של החברות הבנות בקבוצה הוא טוב".

אם תזכה לבסוף הצעתה של קבוצת סיידוף, הרי שאפריקה ישראל תהפוך לחברה פרטית, אבל תישאר חברה מדווחת בבורסה בזכות איגרות החוב החדשות שתנפיק ושימשיכו להיסחר. כהן הבהיר אז כי קבוצת סיידוף תדע להתמודד עם המעבר לאור הזרקורים, אבל זאת רק עד תום חיי האג"ח שיונפקו בהסדר.

"הגם שקבוצת סיידוף היא משפחתית, הרי שבגלל שמדובר בחברה שבאופן מעשי עובדת ביבשת שלה (צפון אמריקה, ע"כ), היא חייבת להתנהל עם מדיניות ארגונית כמו ציבורית", הסביר אז כהן. "אי אפשר לנהל חנות מכולת עם היקף נכסים כזה ובפריסה גיאוגרפית כזאת. אגב, ההבדל העסקי בין לוס אנג'לס לניו יורק, מבחינת חוקי הנדל"ן, הוא לא פחות מההבדל בין לוס אנג'לס לישראל. יש הרבה פקטורים ששונים ממדינה למדינה גם בתוך ארה"ב".

עם זאת, כהן הוסיף אז: "אנחנו פועלים בסביבה פרטית, ונשאף לפעול בסביבה כזאת. יהיה לנו יותר נוח להפוך את החברה ממדווחת לפרטית. אם לא יהיה צורך לגייס עוד חוב (מעבר לאג"ח שיונפקו בהסדר, ע"כ), אז לא נגייס אותו".

הצעת קבוצת סיידוף

485 מיליון שקל במזומן

1.6 מיליארד שקל בהנפקת אג"ח (ריבית 4% צמוד, מח"מ 4.9 שנים)

הטבות נוספות שמוערכות בשווי של 125 מ' ש'

זכויות תביעה נגד נושאי משרה בשווי פוטנציאלי משמעותי

סה"כ שווי מוערך: 2.21 מיליארד שקל

שיעור תספורת למחזיקי האג"ח: 24%

הצעת בן משה (85%) ולבייב (15%)

450 מיליון שקל במזומן

1.49 מיליארד שקל באג"ח (ריבית 4.5% צמוד, מח"מ 4 שנים)

הטבות נוספות שמוערכות בשווי של 240 מ' ש'

סה"כ שווי מוערך: 2.18 מיליארד שקל

שיעור תספורת למחזיקי האג"ח: 25%

 נתי סיידוף

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי