גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המשקיעים בביטקוין מסתערים כאילו מחלקים זהב: כולם שם"

קהילת המטבעות הווירטואליים באקסטזה: הביטקוין הוא המוכר שבהם, אך יש גם לייטקוין, איתריום, ומאות אחרים, כ-700 בסך הכול ■ איך מייצרים, איפה סוחרים ואיך מממשים? ■ למדריך מטבעות וירטואליים

ביטקוין / צילום: רויטרס
ביטקוין / צילום: רויטרס

אדם מן היישוב שנחשף לדיונים של חברי קבוצות המטבעות הדיגיטליים, לא יכול שלא להרגיש כאילו נקלע לספר מדע בדיוני כאשר לאוויר מוטחים ביטויים כמו "קריפטוקרנסי", "כורי האיתריום" או "פורום כיכר סאטושי", וזאת רשימה חלקית מאוד. מן העבר השני, כמות האנשים בישראל שיכולים להסביר את הביטויים הללו צומחת בטור הנדסי, והכוונה למשקיעים ולכורים של המטבעות הדיגיטליים/וירטואליים שהביטקוין הוא המוכר שבהם, אך יש גם לייטקוין, איתריום, ומאות אחרים, כ-700 בסך הכול. וכן, העיסוק בתחום ספקולטיבי מאוד, מסוכן והאמת שגם לא לגמרי מובן עד הסוף לאף אחד, אבל "המשקיעים מסתערים כאילו מחלקים זהב ברחובות".

במפגש השבועי - שנערך ביום ראשון בערב בכיכר סאטושי בשגרירות הביטקוין בתל אביב הממוקמת, כמה סמלי, ממש מול בניינה החדש של הבורסה לני"ע - השתתף תמהיל מגוון של עשרות בני אדם וביניהם גיקים של מחשבים, מתכנתים, מתמטיקאים, פליטי הובלת המחאה החברתית ב-2011 והיפסטרים צעירים.

לצידם מצאנו גם מרצה למשפטים, כמה עורכי דין, אנשי נדל"ן ואדריכל. רובם ככולם חדורים בלהט עסקי וגם אידיאולוגי. בדרך כלל במפגשים מתנהל גם סחר במטבעות, אולם השבוע הוא היה דליל במיוחד. הנוכחים נימקו זאת בירידה בשערי הביטקוין והאיתריום שאחרי זינוקים דרמטיים בתקופה האחרונה קצת התמתנו ונעצרו על שערים שנעו סביב 2,600 ו-360 דולר בהתאמה.

אבל גם אם מסחר לא היה, הרבה אנרגיות זרמו במפגש. הנושא המרכזי בשיחות השונות היה סטארט-אפ בשם בנקור, שגייס בגיוס המונים ובשלוש שעות כ-150 מיליון דולר. בנקור עוסקת בתחום ובעצמה גייסה באמצעות יצירת מטבע וירטואלי, עניין שמשום מה לא הביא לה הרבה פרגון במפגש (עוד על כך, בהמשך). "הם גייסו כל-כך הרבה כי המטבעות הדיגיטליים זה הדבר הבא", מסבירים גורמים שהשתתפו במפגש. "לשם העולם הולך וכולם רוצים להיות שם".

נושאי שיחה פופולריים אחרים במפגש היו ההכרה של ממשלת יפן בביטקוין, השאלה אם לאור התבטאויות מסוימות של ולדימיר פוטין רוסיה תכיר באיתריום וגם ההייפ שנוצר בחודשים האחרונים סביב כריית האיתריום, לפי הדוברים השונים, נוצר בישראל מחסור בכרטיסי מחשב המשמשים לכרייה בשל ביקוש שזינק בבת אחת.

מיכאל סיטבון, הבעלים של RSM שירותי מחשב בכפר סבא ועפולה, מספר שהנהירה החלה לפני כחודש וחצי. אף שהפקת מטבע דיגיטלי היא עניין שדורש רמה מסוימת של ידע מקצועי, סיטבון מספר שבין לקוחותיו אפשר למצוא מכול וכול: מתלמידי תיכון ועד שיפוצניקים. "אנשים קוראים באינטרנט איך עושים את זה ורוצים להיכנס".

בחברת ביטס אוף גולד, המספקת שירותי חלפנות במטבעות דיגיטליים, ומפעילה את הכספומט היחיד המאפשר לרכוש ביטקוין (וממוקם בשגרירות הביטקוין), מספרים שהם לא עומדים בעומס. יובל רואש, הבעלים (יחד עם אחיו, מייסד החברה, יונתן רואש): "הבום האמיתי התחיל בסוף אפריל. היו המון הנפקות בגיוס המונים לכל מיני סטארט-אפים בתחום. התמיכה של ממשלת יפן והדברים שאמר פוטין בנושא, דוחפים את התעשייה. יש גם הרבה דיבורים על זה שהאיתריום יעבור בערך שלו את הביטקוין, וזה יצר התעניינות הולכת וגוברת".

- ולאן זה הולך?

"עד לא מזמן אמרו שהביטקוין זה להלבנת הון ומימון טרור, אבל כל מה שקורה מצביע על זה שהמטבעות האלה לא הולכים להיעלם אלא להיפך. הרבה מאוד מהלקוחות שלנו מגיעים לזה כאלטרנטיבה להשקעה, ויש כבר התעניינות אצל הגופים המוסדיים. זה כבר לא טאבו כמו לפני שנתיים. היום מי שמשקיע, אומר את זה בריש גלי".

- מה זה ואיך מייצרים?

ביטקוין ומטבעות וירטאוליים אחרים הם מטבעות ממוחשבים מבוזרים. בעוד שאת כמויות הדולרים, היינים, הרובלים או השקלים שמיוצרים ונכנסים למחזור קובעים בנקים מרכזיים, מטבעות וירטואליים אינם מופקים על-ידי ממשלה והבנת שיטת הפקתם רחוקה מלהיות טריוויאלית.

לפני שנסביר את שיטת הפקתו של הביטקוין - המוכר שבין המטבעות - חשוב לומר שהוא התוצר של יחסי הגומלין שבין רישומי העברות הכספים לבין הפקת המטבע בתהליך שמכונה "כרייה". כדי להעביר כסף מארנק דיגיטלי אחד לאחר, שולח בעל הארנק לרשת הוראה מוצפנת. העברת המטבע משודרת לכל משתמשי הביטקוין דרך האינטרנט ומתנהל רישום שנגיש לכל אחד מהם, שבו מתועדות כל העברות המטבע מיום כינונו ועד אותו רגע. הרישום מחולק ל"בלוקים".

בכל בלוק מופיע מספר מסוים של רישומי העברות כספים. אם מחברים את כל הבלוקים, מקבלים רישום רציף של כל העברות הכספים שאי פעם נעשו בביטקוין. ובמילים אחרות: איפה הייתה כל אגורת ביטקוין מיום שנוצרה ועד רגע זה. התיעוד הזה מונע את האפשרות "לזייף" מטבעות, משום שכל העברה של מטבע שאין לו תיעוד קודם במערכת העולמית, נפסל. תהליך יצירתו של בלוק אורך כעשר דקות בשל הגדרה שרירותית של קוד התוכנה. זו גם הסיבה שלוקח כעשר דקות לאשר העברת כספים בביטקוין - כל הארנקים ברשת ממתינים לבניית הבלוק שיאשר שאכן העברת הכספים אותנטית.

וכאן מגיע החלק השני - יחסי הגומלין בין תהליך בניית הבלוק לבין יצירת המטבע. יצרני הבלוקים, שמכונים "כורים", הרי יוצרים בכל רגע תיעוד של העברות הכספים האחרונות ברשת המטבע, עניין של הרבה מאוד מידע. מקור המוטיבציה להמשיך ולתעד את כל ההעברות הללו מסביב לשעון הוא השכר שהם מקבלים עבור פעולת העיבוד המורכבת הזו שמצריכה זמן, חשמל וחומרה ייעודית.

חישוב התגמול על יצירת הבלוקים נוצר על-ידי אלגוריתם שכתבו מפתחי הביטקוין עם השקתו. בעוד שב-2009 עמד התשלום עבור עיבוד מוצלח של הבלוק על 50 מטבעות ביטקוין, ב-2014 הוא עמד על 25 מטבעות וביולי 2016 הוא ירד ל-12.5 מטבעות. תהליך זה מובנה בקוד המטבע, והוא מבטיח הנפקה בקצב קבוע וידוע מראש. לפי התוכנית, מטבע הביטקוין האחרון ייכרה בשנת 2140. כל זה נעשה בהנחה שככל שיהיו יותר מטבעות בשימוש, נפח הפעילות יגדל והכדאיות הכספית של הכורים תישמר דרך העמלות שצפויות לגדול בהתאם.

הפלטפורמה המוכרת האחרת היא האיתריום שבא לעולם ב-2014. בדומה לביטקוין, גם איתריום מבוסס על רשת מבוזרת שנשענת על מחשבי משתמשים, ושכל הפעולות בה מתועדות בשרשרת הבלוקים שנכתבים על גבי כל מחשבי הרשת. בעוד שביטקוין משתמש ברשת הזו לצורכי ניהול העברות הכספים, באיתריום הרשת תומכת גם בהפעלה של אפליקציות ושל "חוזים חכמים", שמנוהלים ונאכפים אך ורק בידי התוכנה. גם כאן התשלום הוא למי שמפעילים את ציוד המחשוב שבקצה.

ואגב, באיתריום היו גם חריקות: בשנה שעברה פוצל הפרויקט לשתי שרשראות בלוקים שונות בעקבות קריסת פרויקט DAO (ארגון מבוזר אוטונומי) שהפעיל את הפלטפורמה. בכל שרשרת יש מספר משתמשים אחר. הקטן יותר נקרא כיום איתריום קלאסיק, ואילו זה עם מספר המשתמשים הגדול יותר שמר על שמו המקורי.

המשקיעים הישראלים: כסף בלי צנזורה

מני רוזנפלד, 35, מתמטיקאי, שימש כראש מחקר אלגוריתם בחברת סימילר ווב. לפני כמה שנים נחשף לנושא הביטקוין, התחיל לחקור את העניין, ולאט-לאט נשאב לתוכו. כיום הוא מקדיש את כל-כולו לנושא הביטקוין, במסגרת איגוד הביטקוין שהקים יחד עם רון גרוס. "יש כל מיני בעיות עם הכסף הרגיל", הוא מסביר את המוטיבציה לפעילותו. "צריך חשבון, גובים עמלות, יש ביורוקרטיה, ביטולי עסקה. הרעיון הוא לעשות מטבע שכל אחד יכול להשתמש בו באופן עצמאי ובינלאומי ובלי עמלות ובלי מתווכים. ערך הכסף לא נשחק, והעובדה שהוא טכנולוגי, מאפשרת לבנות עליו אפליקציות יותר מתקדמות. למשל, ככל שהוא יהיה נפוץ יותר, אפשר יהיה להשתמש בו בלי להזדקק לחשבון בנק".

- מי מקבל היום ביטקוינים או מטבעות וירטואלים?

"בעולם יש מאות אלפי עסקים. מחברות ענק כמו מיקרוסופט ודל ועד עסקים קטנים. בארץ יש חנויות מחשבים, מסעדות, פרילנסרים, חנויות באינטרנט ואחרים שמכבדים ביטקוין. יש גם כאלה שקונים את זה להשקעה מתוך אמונה שבעתיד השימוש שלו יגדל".

אלי בז'רנו, מתכנת מחשבים במקצועו והבעלים של זירת המסחר בביטקוין, בי טו סי, מספר כי פרופיל המשקיעים השתנה לאורך השנים האחרונות. "פעם אלה היו בעיקר אנשי מחשבים. היום זה כולם. רופאים, אנשי נדל"ן, ילדים, סבא-סבתא. רואים שזה עובד. יש לי חבר שיש לו 2.5 ביטקוין. הוא רוצה למכור, ואני לא נותן לו, מכריח אותו להמשיך להחזיק בזה. השוק עדיין מאוד קטן והבום יהיה כשהבנקים ייכנסו לזה בעצמם, אז תהיה קפיצה רצינית בערך".

"שנים השקעתי בשוק ההון", אומר אייל (יונה) שגב, אדריכל במקצועו, וממייסדי השגרירות, "אבל כסף חייב להיות כלי שלא מפעילים עליו מניפולציה, שהוא לא ניתן לצנזורה, שהוא ניתן להחלפה ושיש יכולת להניע אותו במהירות. האנשים שמשקיעים בביטקוין רואים בו משהו בטוח יותר מכסף רגיל".

- למה?

"כשהכסף שוכב בבנק הוא נתון לצנזורה".

- אבל בסוף-בסוף, רוצים לממש. מה אתה עושה במקרה כזה?

"יש הרבה מקומות שאתה יכול לקנות בהם היום בביטקוין. את יכולה להזמין היום מלונות וטיסות בביטקוין. בכל מקרה, אנשים לא ימירו ביטקוין לשקלים או לדולרים וישמרו אותם בחשבון הבנק שלהם. זה מנוגד לתפיסה שלנו, זה פחות בטוח".

הכורים: חוששים להחמיץ את המטבע הבא

כנראה שלכמה וכמה מכ-700 המטבעות הדיגיטליים שקיימים היום ברשת יש את הפוטנציאל לזנק ולהפוך לביטקוין הבא. "זה הכול עניין של אמון", מסבירים בקהילה, "מי שהאמינו בביטקוין עשו בוננזה, אחרים שנותרו בצד או נכנסו באיחור, אוכלים את הלב".

שלומי (שם בדוי), שעד היום מצטער על החמצת הביטקוין, לא מתכוון לתת לגל האיתריום לחלוף על ידו. "הביטקוין הגיע לערך כה גבוה עד שזה הפך כמעט בלתי אפשרי לכרות אותו. הסינים הקימו חוות שרתים שזה מה שהן עושות והשתלטו על התחום. כשראיתי את התנועתיות באיתריום, אמרתי לעצמי שלא אפספס. ראיתי שיש התעניינות כלל עולמית בטכנולוגיה הזו, וככל שיעשו בזה יותר שימוש, הערך של המטבע יעלה".

שלומי קנה את הציוד והחל לכרות. "המטבע יותר חדשני ומאוד חם. אנשים מדברים על חוזים מול ממשלות. זה הוביל לטירוף של מכירה וקנייה של חלקי מחשב, כדי לבנות מחשבים חזקים ולכרות באמצעותם. בכל העולם קשה היום להשיג כרטיסי מסך מסוימים שמתאימים לזה. המחיר שלהם עלה בעשרות אחוזים".

- איך אתה כורה?

"קונה חלקים, מרכיב על המחשב, מפעיל תוכנה ומתחיל לעבוד. אין כאן כמעט עלות, למעט רכישת החלקים. אתה יכול להפיק בין כמה סנטים ליום לבין כמה דולרים ביום. אני מכיר גם כאלה שיכולים לכרות 500 דולר ביום.

"הטענה הרווחת היא שאנשים מנפיקים מטבעות בשביל הרווח, אבל בגדול, השימוש והיצירה נועדו גם לעקוף כל מיני רגולציות שיש על מטבעות, אם זה מבחינת בנקים, הממשלות, וגם העמלות".

אלון, טכנאי מחשבים, הגיע לסחר במטבעות וירטואליים לאחר שלקוחות שלו נפלו קורבן לתקיפות סייבר שהשתלטו על קובצי המחשב ודרשו כופר בביטקוין. "קניתי עבורם מה שהיה צריך", הוא מספר, "ותוך כדי ראיתי שהביטקוין עלה כל הזמן ושזו השקעה טובה".

הוא התחיל להתעניין בנושא, נחשף לאיתריום, ונדלק. בדצמבר האחרון רכש כמה איתריומים לפי שער של 19 דולר המטבע וכיום הם שווים 360 דולר. הוא התחיל להתעניין גם בכרייה ושוקל להקים חוות שרתים במדינה כלשהי שבה החשמל זול.

הגיוס של בנקור

שיחת היום בקהילת המטבעות הווירטואליים הישראלית הייתה בסוף השבוע האחרון הגיוס של הסטארט-אפ בנקור, שהיקפו ומהירותו מצביעים על העניין הגדול שיש בציבור במטבעות וירטואליים.

בקהילת הביטקוין טוענים שמייסדי בנקור - סטארט-אפיסטים מוכרים שעשו בעבר אקזיטים - היו חלק מהקהילה ממש ונהגו להשתתף במפגשים. החברה נוסדה ב-2016 כדי לפתח פלטפורמה שתאפשר לבעליהם של מטבעות וירטואליים לסחור או להמיר אותם בקלות ועם כמה שפחות מעורבות חיצונית.

הגיוס נעשה באמצעות גיוס המונים והנפקת מטבע וירטואלי של החברה - במקרה זה על בסיס הפרוטוקול של איתריום - והיה מוצלח ומהיר: 153 מיליון דולר בתוך כשלוש שעות.

קצת במפתיע, לא כולם בקהילת הביטקוין הישראלית מפרגנים לבנקור. "עוד לא פיתחו את המוצר", טוענים שם. "כל גיוסי ההמונים שנעשו עד עכשיו, היו עם יעד כספי. כאן הם יצאו לדרך בלי שנקבו בגבול גיוס. הם פתחו את זה לשעה, אבל כשראו שיש ביקוש, הרחיבו את זה לשלוש שעות. כנראה לא יכלו לעמוד בפני הכסף. חוץ מזה, על בסיס מה הם גייסו כזה סכום? הם עדיין לא פיתחו כלום. תגייסו כמה מיליונים, תפתחו את המוצר, ואז תגייסו עוד. למה לעשות את זה בצורה כזאת?".

ניסיון לרדת קצת יותר לעומקו של חוסר הפרגון מעלה בעיקר סוג של טהרנות: חלק מאנשי הביטקוין רואים בגיוס הזה סתירה לעקרונות ולערכים שעליהם לטעמם מושתתים המטבע הדיגיטלי והיציאה מהמערכת המוניטרית המסורתית.

יזמי בנקור אומרים בתגובה כי האופציה שעמדה בפניהם לגיוס הנרחב הייתה לא לאפשר לכל אלו שבחרו להשתתף בגיוס לעשות זאת. הם מוסיפים כי המשימה שלקחה על עצמה החברה - להביא את טכנולוגית הבלוקצ'יין להמונים - היא משימה ענקית, ודרוש עבורה תקציב ניכר. הם דוחים את הטענות כי המוצר אינו קיים ומזמינים את המעוניינים להשתמש בו בכתובת app.demo.bancor.network.

הרשויות: מבינות את היקף התופעה

בנק ישראל, רשות המסים ולהבדיל גם הבנקים המסחריים, לא מתלהבים, בלשון המעטה, מהמטבעות הווירטואליים, אבל גם שם מבינים שהתופעה רק הולכת ומתעצמת.

כבר לפני שלוש שנים הוציא בנק ישראל הודעה לציבור בדבר הסיכונים האפשריים של השימוש במטבעות וירטואליים. המאפיינים הייחודיים של המטבעות הללו, נכתב בחוזר שהופץ, "עלולים להוות קרקע פורה לפעולות מרמה כמו הונאות פונזי". הבנק הזהיר עוד כי עסקאות במטבעות וירטואליים לא ניתנות לביטול או לשינוי, הזהיר מפני גניבה על-ידי פריצה למחשבים וכן מהפסד כתוצאה מסחר במטבע בזירת מסחר שנפרצה.

הבנקים המסחריים מצידם הערימו קשיים על משקיעים שביקשו להפקיד רווחים ממטבע דיגיטלי שהומר לשקלים. כאן נכנס האיגוד לפעולה: "היו מקרים כאלה", אומר יו"ר האיגוד, רוזנפלד, אבל ברגע שאיימו לתבוע את הבנק, הוא התקפל".

מבחינת רשות המסים, השאלה שעל הפרק היא אם ניתן להכיר במטבעות הווירטואליים כמטבע, ואז רווחים כתוצאה מהפרשי שער פטורים ממס, או כנכס, ואז חל עליו מס.

"כשאתה מפקיד כסף בבנק", מסביר גורם בכיר ברשות המסים את ההיגיון המנחה אותה, "יש רישומים. לעומת זאת, במטבע דיגיטלי, זה כתוב בצורה מקודדת. יש סדרה ספרתית, ואם כולם הסכימו - השיתוף הדיגיטלי בכל העולם הוא שיוצר את האמינות בספרים גם אם זה אנונימי לחלוטין. אז מה זה בעצם המטבע הדיגיטלי? זה קובץ. זה סוג של אמצעי תשלום מאוד ספקולטיבי, שאין אף מדינה שעומדת מאחוריו, שתקנה את כל המטבע אם הוא יתרסק. גם מבחינת ההגדרות של בנק ישראל, הביטקוין לא נכנס להגדרות של מטבע".

הפתרון של רשות המסים לדילמה הוא להכיר ברווחים פרטיים ממטבעות דיגיטליים כנכס, הדורש מיסוי ומחייב אנשים פרטיים שהרוויחו במטבעות דיגיטליים (ומממשים את הרווחים), לדווח על כך. מטבע הדברים, בעלי מטבעות חושבים אחרת, וכיום מתנהלות כמה מחלוקות עם נישומים, שהצטיידו בחוות דעת משפטית כי לא מדובר בנכס, אלא במטבע, ולכן העסקאות פטורות ממס. אחד המקרים אף הגיע לבית המשפט וכל המעורבים ממתינים לפסק דין.

"רשות המסים", מסנגר רוזנפלד, "מבינה שכל הנושא הזה עשוי להיות מנוע צמיחה להייטק הישראלי, כי אנשים שמבינים בזה, מפתחים כל מיני פיתוחים על בסיס הטכנולוגיה. אנחנו לא מתנגדים שיחול על זה מס, אך מתנגדים לרגולציות שמקשות ומסרבלות".

"אני רואה בהשקעות במטבעות דיגיטליים, אפיק השקעה מודרני", אומר אורי ברוק, מתכנת באינטל, שנחשף לתחום, ומחפש להשתלב באחת הנישות שלו.

"זה אפיק שמאפשר שימוש נבון יותר ברעיון של כסף. בסוף-בסוף, מה זה כסף? זה מייצג דבר שבאמצעותו אנחנו יכולים לקנות דברים. אנו צריכים לשאול את עצמנו איך אנחנו עושים את זה בצורה יעילה.

"ביפן הביטקוין נחשב לחוקי, המדינה קיבלה אותו כמטבע לשימוש המוני, בתי עסק מאמינים בו. אנחנו עוד לא שם באופן מלא, אך אם התחזיות נכונות, זה עומד להיות הסטנדרט".

"הכול הולך לכיוון הזה", מסכם רואש מביטס אוף גולד. "זה רק עניין של זמן. אני מאמין שבמוקדם או במאוחר יבינו שהשד לא נורא כל-כך, האנשים שעוסקים בתחום הזה הם אנשים אינטליגנטיים שעושים מה שצריך, ובתי השקעות ירצו גם הם להשתלב. אין ספק שזה הכיוון".

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה