גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממתקים לפה ולעיניים: בריסל - גן עדן לחובבי הנאות מלוטשות

תערוכות של עיצוב, אמנות ואופנה לצד קולינריה מפותחת ומלונות בוטיק מיוחדים

בית האופנה והעיצוב MAD / צילום:Maxime Delvaux
בית האופנה והעיצוב MAD / צילום:Maxime Delvaux

בריסל מספקת בימים אלה כמה עילות לביקור לאוהבי אסתטיקה, עיצוב, אופנה אוכל טוב והנאות חיים מהסוג המלוטש. למשל MAD, בית האופנה והעיצוב החדש של בריסל, פלטפורמה שמלווה ומקדמת מעצבים מקומיים.

הבניין עצמו, קומפלקס רב מפלסי יפהפה, מסנוור בלובנו על רקע שכניו - בית מהמאה ה-17 ובית לבנים אדומות משנות ה-70 של המאה הקודמת. אלא שהבניין לא מתכוון רק להיות יפה ולשתוק. לתערוכה הפותחת של ביתו החדש, "OCCUPATION: DESIGNER ,Brussels vision on design" יש הצהרת כוונות ברורה: עיצוב עכשווי הוא לא רק אסתטיקה, אלא גם אתיקה. וגם פוליטיקה.

מי שעשה לכאן את כל הדרך מהמזרח התיכון הרותח וחשב שכאן יוכל לשכוח קצת מהצרות בבית - טעה. המעצבת אנליס דה וט מציגה ומציעה למכירה מוצרים שיוצרו על-ידי אמנים פלסטינים תחת הלייבל Disarming Design from Palestine - טי שירטס, כלים מעץ זית, צנצנות דבש, צלחות דקורטיביות עם הכתובת "עזה" ועוד.

היא מבקשת להראות את הפלסטינים כבני אדם רגילים ולא כקורבנות ובוחנת את היצירה במצבים של קונפליקט. "אני מאמינה בכוחן של אמנות ותרבות ובהשפעתן המבורכת על החברה", אומרת דה וט בסרטון המוצג באתר שלה. המוצרים נמכרים בחנויות פופ אפ, בתערוכות ובחנות אינטרנטית.

המעצב בנג'מין לויותה מאלץ את הצופים שלו לבלוע את המסר, ליטרלית. על שולחן סלוני בורגני מונחת ערמה של לולופטי - סוכריות ורודות בניחוח ורדים, ממתק דמשקאי מסורתי, המעוצבות כאן בצורת צלמית סורית עתיקה.

על מסך וידיאו מתועד האמן כשהוא מוכר אותן בדוכן בחזית משרדי השוק האירופי. עוברים ושבים מוזמנים לאכול ולקנות ובינתיים לשמוע את הסיפור הטרגי של העם הסורי. אכילת המוצגים של לויותה אמורה לחלץ את הצופים מהפסיביות הבועתית של תערוכות וקבלות פנים. היעד שלו - למכור את הלולופטי בסופרמרקטים.

האטלס הסובייקטיבי של העיר

"OCCUPATION: DESIGNER - Brussels vision on design" מציגה את עבודותיהם של שישה מעצבים מתחומים שונים, מעיצוב גרפי עד אדריכלות נוף. לא כולם בלגים, אך כולם עובדים בבריסל. הם השתלטו על כל הבניין (עוד מובן ל-Occupation: Designer) והתוצאה מרתקת.

"הבניין נראה בעיניי כמו נוף רב-שכבתי, וחשבתי איך ייראו נופים פנים-ביתיים בעולם שהופך להיות יותר ויותר אורבני", אומר בס סמטס, אדריכל נוף-מהנדס-ארכיטקט.

המרשימה בעבודות ב-MAD היא יער עצי הלבנה מההימלאיה שהוא מציג בחלל צר וגבוה בכניסה לבניין. עד לנעילת התערוכה באוגוסט הקרוב צפויים העצים להגיע אל תקרת החלל. שורשיהם אסופים בשקים כפקעות משונות, ועם קרני השמש של הבוקר החודרות מהחלון הפונה לרחוב הם יוצרים תמונה סוריאליסטית מרגשת.

"עצים הם צורך בסיסי, וחשבתי שזה חיוני לבניין הכל-כך נקי ולבן הזה. הם יוצרים כאן מיקרו אקלים, מכניסים חיים ומחייבים אותנו כל יום לטפל בהם ולבדוק כמה מים הם צריכים".

אנליס דה וט מציגה עבודה מעניינת נוספת: במחאה על התדמית המעוותת לטענתה שמוצמדת לבריסל בשנים האחרונות, יצרה דה וט את "האטלס הסובייקטיבי של בריסל". הוא יתגבש מהתשובות שייאספו במהלך התערוכה לשאלה: מהי המשמעות של מגורים בבריסל כיום? התוצאה, היא מאמינה, תציג את המציאות המורכבת, ההטרוגנית, האמיתית.

מחווה למודרניזם

התחושה ששחור ולבן הם השחור החדש, מקבלת משנה תוקף במפגש עם גברת כריסטין זלר, המנהלת האמנותית של בית דלבו, מעצב העל הבלגי, ששמו נהגה בנשימה אחת עם לואי ויטון והרמס. זלר, אישה יפה במיטב שנותיה, פורשת לפנינו את משנתו של דלבו כשהיא לבושה בשחור-לבן אלגנטי מעל עקבי סטילטו שחורים, שאין אישה שאני מכירה שיכולה לעשות בהם צעד אחד בלי להסתכן בחבלה חמורה. אבל כריסטין זלר מדלגת בקלילות של פלמינגו על גרם המדרגות המתעקל בין שתי קומותיה של חנות הדגל של בית האופנה בשדרות ווטרלו 27, ואנחנו, בסניקרס, בעקבותיה.

פרט לתיקים ולארנקים עם תוויות מחיר של אלפי אירו, מציע הבית תצוגה שכולה מחווה למודרניזם, בחללים עטורי אלמנטים דקורטיביים מרהיבים של אר דקו ואר נובו.

כל חדר עוצב בהשראת אמן התקופה, מונדריאן, קלימט ואחרים, והתיקים מוצגים על פריטי ריהוט, כלים וגופי תאורה של מעצבי התקופה. "זה לא וינטג'", מדגישה זלר. "רצינו ליצור חיבור חדש לעידן אמנותי חשוב, ששורשיו הם art de vivre. רצינו שאנשים יצאו מכאן עם חוויה". הדובדבן נעוץ בקומה השנייה - תערוכת דיוקנאות נשים של הצלמת הארגנטינאית רומינה רסייה, שהם מחווה למאסטרים של הרנסנס הפלמי עם טוויסט עכשווי. הנשים עם צווארוני המלמלה, הרקע הכהה, התאורה ושאר מאפייני הדיוקנאות הפלמיים, מצולמות עם פופקורן, ספגטי, בלון של מסטיק ומכל חומר ניקוי (התערוכה תוצג לפחות עד אוגוסט).

ועכשיו, למנה העיקרית

חובבי בשרים, רשמו לפניכם את מסעדת "קולונל" ברובע סן ז'יל. בכניסה ויטרינה עם כל טוב קרניבורי, מנתחי בשר צרפתי משובח (לימוזן) עד קובה ביף, אותן פרות יפניות שבעודן בחייהן משקים אותן בבירה ומעסים אותן כדי שבשרן יהיה רך במיוחד. הארוחה שלנו (44 אירו) מורכבת מסטייק אנטרקוט בלק אנגוס 300 גרם, ולקינוח המנה ששמה בתפריט "הקולונל וצבאו": 3 כדורי סורבה - הלימון משכשך בשלולית וודקה, התפוחים בקלבדוס והאגסים בליקר ויליאמס.

המסעדה נמצאת במרחק עשרה צעדים מהמלון שלנו - Vintage Hotel. זהו אחד ממלונות הבוטיק שהחלו לצוץ בבריסל בשנים האחרונות - לא רחוק מ-Made in Louise המקסים, ZOOM ו-Pantone - כולם ברובע סן ז'יל, אפטאון בריסל. בשנים האחרונות עלה מספר התיירים בעיר, ולצד רשתות המלונות הגדולים, שידעו בעיקר לקוחות עסקיים, החלו לפרוח מלונות בוטיק כיפיים וזולים יותר.

מישל פנמן, מעצב הפנים של ה-Vintage, ZOOM ,Pantone ואחרים, מצטרף אל שולחננו ומכניס אותנו אל עולמו המופלא של מעצב בתי מלון בריסלאי. "התקציב היה קטן והבריף קצר: "עשה מה שאתה רוצה ושיהיו הרבה תמונות", הוא מספר על העבודה על ZOOM. "הכרזנו על תחרות צילומים בנושא בריסל. קיבלנו 500 תמונות. 40 מהן הגדלנו ותלינו מעל למיטות בחדרים, ומ-40 עשינו קולאז' ותלינו בלובי. לפני הפתיחה הזמנו את כל הצלמים למלון לחתום על הצילומים שלהם. היה מרגש ועשה באזז נהדר". לפתע הוא מזנק מהשולחן אל מחוץ למסעדה וחוזר עם בחור נבוך בבגדי ספורט. זהו אילן חיים, הלקוח שלו, איש נדל"ן לונדוני, אשר יחד עם אחיו אבי, מחזיק בכמה מלונות בוטיק בבריסל, בהם Panton הפופולרי. "חזרתי מחדר כושר", הוא מתנצל ומצטרף לשיחה. "קולגות אמרו לי לפני כמה שנים שאני מטורף שאני פותח את המלון בקיץ, אבל שוק תיירות הנופש בבריסל גדל מאוד בשנים האחרונות. זה אמנם שוק רגיש מאוד - אם יש פיגוע מיד מורגשת ירידה, אבל הוא עולה בהתמדה ויש תחושה שאנשים מתרגלים. המצב טוב יותר השנה ואנחנו פותחים כאן בקרוב שני מלונות בוטיק חדשים".

המגפיים האלה נועדו לאכילה

יום שישי, מרכז העיר. סיבוב מתחייב אצל השוקולטיירים של כיכר סבלון מזכה את פטריק רוז'ה בביקור הממושך ביותר. השוקולד שלו נהדר, וגם זה של מרקוליני, ושל נויהאוס, וגם של לוראן ז'רבו, שיש לו פראלין עם זיתים וכיף לעשות אצלו סדנת שוקולד. אבל אין כמו החנות המעוצבת של רוז'ה. זוג מגפי הענק העשויים שוקולד שהולכים ומתכרסמים בכניסה, ומשטחי החום-שוקולד עם גופי התאורה והאריזות בירוק-טורקיז הם חגיגה לעיניים. והמוכר - הכי היפסטרי מדוגם והכי מסביר פנים (הצצה לאתר האינטרנט של רוז'ה עם קליפ ההומאז' שצילם ליום הולדתו ה-70 של אלטון ג'ון מספרת עוד משהו על הראש ועל האסתטיקה של האיש הזה).

אחר כך הלכנו לאכול צהריים. שתי דקות הליכה מכיכר סבלון, ב-Place Royale, כבר ניצבות שלוש משאיות האוכל של יריד "Frunch" (Friday Lunch), שמתקיים כאן כל שישי בצהריים. ההמבורגר "רוק" עם הצ'יפס האלוהיים של Urban Cook היו בחירה גאונית. מול המשאיות פותחת לשכת התיירות Visit Brussels את החצר הפנימית של הבניין שבו שוכנים משרדיה, עם שולחנות מתקפלים, בר ודי.ג'יי, והחיים תותים כל שישי עד 15 בספטמבר. שם אנחנו שומעים שהשוקולטייר לוראן ז'רבו הולך לעשות סדנאות שוקולד באחד המלונות החדשים של אבי ואילן חיים. עולם קטן.

מידע מעשי

טיסות: חברת בריסל איירליינס מפעילה 14 טיסות בשבוע (2 טיסות יומיות) בקו תל אביב-בריסל-תל אביב עם טיסות המשך נוחות לאירופה, ארה"ב, קנדה, אפריקה והודו

מלונות בוטיק מומלצים:

Made In Louise - יפה במיוחד עם ארוחת בוקר מושלמת. Rue Veydt 40

www.madeinlouise.com.

Vintage hotel - חדרים קטנים ופשוטים, שירות אישי עד משפחתי, מיקום מושלם - סמטה מרחוב המותגים שדרות לואיז.

Rue Dejoncker 45 www.vintagehotel.be

ZOOM - עיצוב מדליק, מיקום מושלם כנ"ל.

zoomhotel.be/en Rue de la Concorde 59-61

בית MAD:

10 Place du Nouveau Marche aux Grains

ד'-א' 18:00-11:00. new.mad.brussels/fr

Delvaux: שדרות ווטרלו 27,

www.delvaux.com/en/home

מסעדת Colonel: Rue Jean Stas 24

www.colonelbrussels.com

להזמנות: 32 2 538 57 36

שוקולד:

חנות השוקולד של פטריק רוז'ה

www.patrickroger.com

לוראן ז'רבו - בית קפה-שוקולטרייה וסדנת שוקולד. 2d rue Ravenstein, ליד Place Royale

www.chocolatsgerbaud.be

Frunch (Friday Lunch) - צ'יל אאוט ומשאיות אוכל שישי בצהריים. Place Royaleליד מוזיאון מגריט, 14:30-12:00

visit.brussels/en/article/frunch-brussels

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה