גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פובליסיס אוסרת על משרדיה להשתתף בתחרויות פרסום

בהכרזה המפתיעה הזו יצא אמש היו"ר החדש של הקבוצה, ארתור סאדון ■ האיסור על השתתפות בתחרויות עלול לפגוע קשות בקקטוס הזהב ובאפ"י

פסטיבל קאן / צילום: רויטרס
פסטיבל קאן / צילום: רויטרס

קבוצת פובליסיס העולמית יצאה אמש בהודעה דרמטית, ולפיה היא מתכוונת להשקיע במערכת טכנולוגית חדשה שתמותג תחת השם "מרסל". מדובר במערכת בינה מלאכותית של שיתוף מידע, שאמורה לקשר ולסנכרן בין כל זרועות קבוצת פובליסיס באופן חוצה-ארגונים.

"מרסל" אמור לשתף לא רק בדאטה העצומה שעוברת באחת מקבוצות הפרסום הגדולות בעולם, אלא גם לטייב את העבודה הפרסומית-שיווקית עצמה תוך שימוש בבינה מלאכותית. לדוגמה: אם משרד פרסום נזקק למומחה לפתרונות אי-קומרס. המערכת אמורה להיות מסוגלת לספק לו את כל החומר, הידע והדאטה שהצטבר בקבוצה על זרועותיה השונות בנושא - וגם להצביע על האדם המתאים ביותר בארגון לתת את השירות בנושא.

ההכרזה על פיתוח "מרסל" נעשתה אתמול בעיצומו של פסטיבל קאן ליונס, הנחשב לאולימפיאדה של ענף הפרסום. דווקא שם, בחר היו"ר הנכנס של הקבוצה, ארתור סאדון, להציג את תג המחיר לשיטתו עבור הפיתוח של "מרסל": איסור על כל סוכנויות פובליסיס להשתתף בתחרויות פרסום באופן גורף.

מאותת לבורסה?

בענף מעריכים היום שעיתוי ההכרזה ותוכנה איננו מקרי, והיא חלק מהכוונה של סאדון למצב את עצמו מול היו"ר המיתולוגי הפורש מוריס לוי ולהציג אג'נדה חדשה.

על פי ההערכות, סאדון מדבר אל אנשי הפרסום, אך מכוון דווקא אל המשקיעים בבורסה, שנותנים בשנים האחרונות ערך עצום - יש שיאמרו לא בהכרח מוצדק - לחברות הנתפשות כטכנולוגיות כמו WeWork או Airbnb. מבחינת ערך חברות, המשקיעים מוכיחים שקריאייטיב אולי מוכר, אבל השקעות עושים בטכנולוגיה. סאדון בוחר להפנות במידה מסוימת עורף למורשת של לוי ,ולצעוד דווקא לתוך טרטוריה של היריב המובהק שלו - מרטין סורל מ-WPP.

לוי וסורל שניהם יהודים צרפתיים, שניהם הובילו קבוצות פרסום שהפכו להיות המשפיעות בעולם, ובענף דיברו תמיד על יריבות כמעט אישית ביניהם. אך האג'נדה שלהם כבעלי קבוצות פרסום נחשבה כהפוכה. סורל נתפס איש עסקים מחוספס המכוון בעיקר לבורסה. לוי קידש את הקריאטיביות והיצירתיות, ואף על פי שהיה בין הראשונים שאימצו את הדיגיטל הוא דיבר עליו כמעט תמיד כמנוף ליצירתיות, ולא כמנוף עסקי בלבד.

בעוד סורל נתפש תמיד כמי שמסתובב עם פנקס צ'קים ומוכן לקנות כל מה שקשור בטכנולוגיה ודאטה, לוי חיבק את הקריאייטיב וראה בטכנולוגיה אלמנט הכרחי המאפשר יצירתיות. סאדון לא רק שהולך על מהלך עסקי טהור, שאף הוצג בסרטון יוטיוב כמעט כסרט טכנולוגיה, הוא גם משלם את ההשקעה מתוך לב-לבו המסורתי של ענף הפרסום - התחרויות, שהן החלק שמוקיר ומכתיר את היצירתיות בענף.

כאמור, גם הבחירה לעשות זאת במהלך פסטיבל קאן מדברת בקול רם וברור. הפסטיבל עבר בשנים האחרונות שינוי משמעותי: לא עוד תחרות אינטימית של ענף הפרסום שבמהלכה מתחככים בכיריה זה בזה באופן א-פורמלי. כעת מדובר באירוע עתיר משתתפים, צפוף ודורש יותר השקעה כספית מצד כל המעורבים - ולו רק בגלל עלויות הגשת העבודות. כשגופים חדשים כמו גוגל ופייסבוק תופשים נתחים הולכים וגדלים בתוך התחרות ואפילו זוכים בפרסים, הופכת עלות ההשתתפות של קבוצות הפרסום למיליוני אירו, גם בגלל שהשהות במתחמים מתייקרת. עם זאת, פסטיבל קאן הוא היעד הנחשק כמעט לכל מי שפועל בתעשיית הפרסום, ויש להניח שהאנשים "הלא טכנולוגיים" לא ישמחו לגלות שזה התשלום שהם נדרשים לשלם עבור מערכת טכנולוגית, חכמה ככל שתהיה.

סופו של הקקטוס?

בתעשייה הביעו פליאה היום מההחלטה הגורפת שהתקבלה בפובליסיס, שקישרה בין עלויות הפיתוח של "מרסל" לבין סגירת הברז המוחלטת על השתתפות בתחרויות.

"מדובר בהחלטה תמוהה", אמר שלא לייחוס אחד הבכירים, שהסביר כי אם היה רצון לחסוך ניתן היה למצוא דרכים אחרות - למשל הגבלת הגשות, הגבלה כספית לכל תחרות או בכמות העבודות, ולא קטיעה מוחלטת. "חשוב להבין שלתחרויות יש משמעות גדולה עבור אנשי פרסום. זאת הגושפנקה להצלחתם, ההוקרה עבור פעילותם - מחיאות הכפיים. בעולם שבו אנחנו נלחמים על הטאלנטים עם גופי ענק כמו גוגל ופייסבוק שמנסים כל העת לפתות את האנשים היצירתיים בתעשייה, ההוקרה והזכייה בפרסים היא דרך להשאיר אותם. יש כאן אלמנט מוראלי שקשה לכמת אותו בכסף", אומר הבכיר.

יש להניח ש"מרסל", לכשיתחיל לפעול, ישפיע על אופן הפעילות של חברות פובליסיס בישראל. אך הרבה לפני כן צפויה ההחלטה למנוע השתתפות של משרדי פרסום של הקבוצה בתחרויות, להשפיע על תחרויות הפרסום בישראל ובעקיפין ייתכן שגם על פעילויות משרדי הפרסום המקומיים. למעשה, שלא במתכוון עשויה ההחלטה של סאדון להביא לקיצה של תחרות קקטוס הזהב ולפגוע קשה בתחרות האפ"י.

יחסית לעולם, ישראל היא שוק קטן ומצומצם יחסית מבחינת כמות משרדי הפרסום הפועלים בו. 80% מתקציבי הפרסום מתנהלים כיום בעשרים משרדי הפרסום הגדולים - למעלה ממחצית מהם בתוך עשרת המשרדים הגדולים. לכן השפעת המשרדים הגדולים על תחרויות פרסום בארץ ובעולם היא דרמטית. התשלום שגובות התחרויות עבור הגשות לתחרות הוא המפתח לקיומן, ובאופן טבעי הסוכנויות הגדולות הן אלה שמגישות את רוב העבודות ובכך הן אלה שמאפשרות לתחרות להתקיים.

בישראל פועלת קבוצת פובליסיס באמצעות שלוש זרועות - שלושתן חלק ממשרדי הפרסום הגדולים: באומן בר ריבנאי המייצג בישראל את סאצ'י אנד סאצ'י, גליקמן שמיר סמסונוב המחובר לפובליסיס וליאו ברנט ישראל. יש להניח שעבור ליאו ברנט, שזה עתה זכה באריה ארד בתחרות האחרונה, ההודעה על ביטול התחרות היא עצובה במיוחד.

בשונה מהעולם שבו מתקיימות הרבה תחרויות פרסום, חלקן למטרות מסחריות בלבד, בישראל פועלות שתי תחרויות פרסום עיקריות: קקטוס הזהב הבוחנת הישגים קריאטיביים ותחרות האפ"י הבוחנת את אפקטיביות הפרסום. בתחרות קקטוס הזהב לסוכנויות של פובליסיס יש מקום של כבוד. באומן בר ריבנאי מוביל אותה זה שלוש שנים (השנה יחד עם אדלר חומסקי) וליאו ברנט זכה השנה במקום השלישי. עתה, כאמור, מתוך עשרת המשרדים הגדולים ייפקד מקומם של שלושת המשרדים של קבוצת פובליסיס. מאחר שממילא השנה היו שני משרדים גדולים שפרשו מהתחרות - מקאן ת"א וראובני פרידן - הרי שבהיעדר נוכחות של משרדים גדולים כה גדולים ומחסור בתקציב ההגשות שלהם, מדובר למעשה במכת מוות לתחרות.

יש להניח שמצבה של תחרות האפ"י יהיה קצת יותר טוב, מאחר שבה עדיין ייקחו חלק יותר משרדים - מה גם שקיימת האפשרות של מפרסמים להגיש עבודות בעצמם. אך גם באפ"י מדובר במכה לא סימפטית.

יוסי לובטון, מנכ"ל באומן בר ריבנאי, אמר היום בתגובה להודעה על המערכת שפובליסיס מתעתדת לפתח, כי "מדובר בשינוי שהופך את קבוצת פובליסיס מאוסף של משרדים לפלטפורמה עולמית של שיתוף בידע ומומחים לטובת לקוחותיה. המערכת, שמתבססת על חזית הטכנולוגיה, משתמשת באינטליגנציה מלאכותית ותשנה את כללי המשחק. זאת הפעם הראשונה שבה כל לקוח יוכל ליהנות מכל היכולות של כל הקבוצה בכל תחום שרלוונטי לו".

באשר לאיסור להשתתף בתחרויות, אמר לובטון כי בקבוצה עדיין לומדים את הנושא.

עוד כתבות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?