גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במאבק בין הפחם לגז תנצח השמש

האנכרוניזם במאבק המתנהל בין יצרני החשמל לחברת החשמל ועובדיה

שדה סולארי בערבה / צילום: רויטרס
שדה סולארי בערבה / צילום: רויטרס

"זה כל כך 2015". אם בני דור המילניום היו מנהלים את משק האנרגיה בישראל, זאת הייתה תגובתם למאבקים המגיעים בימים אלה לשיא במשולש שבין חברת החשמל, יצרני החשמל הפרטיים והממשלה. היום הגישו היצרנים הפרטיים עתירה לבג"ץ נגד פסיקת בית הדין הארצי לעבודה בתחילת מאי, שהתירה לעובדי חברת החשמל לנקוט עיצומים על רקע הרפורמה בחברה, שעיקרה הוצאת הייצור מידיה וצמצום מספר העובדים בכ-3,000.

בהמשך לפסיקת בית הדין הארצי, הודיע בשבוע שעבר ועד עובדי חברת החשמל על עיצומים שיפגעו בממשקי העבודה עם יצרני החשמל הפרטיים, כולל בהעברת תשלומים, וכן ביחידה לניהול המערכת. בית הדין המחוזי לעבודה בחיפה פסל אמנם את העיצום הנוגע להעברת התשלומים, אך אישר להמשיך בעיצומים אחרים, כל עוד הם אינם פוגעים באספקת החשמל הסדירה.

עילת העיצומים היא החלטת שר האנרגיה יובל שטייניץ מסוף מאי, להוציא למגזר הפרטי את המכרז להקמת תחנת כוח מונעת גז בת כ-700 מגה-ואט, שתאפשר לסגור את יחידות הפחם הקטלניות 1-4 בחדרה למשך שנה-שנתיים. הקמת תחנת כוח נוספת בהיקף דומה, שתאפשר את סגירת 1-4 לטווח הארוך, עדיין עשויה להגיע לחברת החשמל, אם הוועד יירתם לביצוע רפורמה מוסכמת, אף שהפעלתה של תחנה כזאת צפויה להימסר גם היא, לאחר סיום ההקמה, למגזר הפרטי.

יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, חוזר ואומר בהופעותיו הפומביות כי תחנות הכוח הגדולות שיוקמו בשנים הקרובות צריכות להיות האחרונות שיוקמו בישראל, משום שהעידן החדש יתאפיין ברשתות מבוזרות המתבססות על ייצור מקומי ואגירת חשמל בסוללות. המכרז הסולארי האחרון, נזכיר, נסגר במחיר של 19.9 אגורות לקוט"ש - נמוך ממה שיכולים להציע גם היום היצרנים הפרטיים בטורבינות מונעות גז, ועל פי המגמה העולמית, הוא יכול לרדת גם ל-12 אגורות אם הממשלה תאפשר זאת.

20% חיסכון

בשיחות רקע מודים גורמים שונים בענף האנרגיה, כי ההתפתחות המואצת בטכנולוגיות ובמחירי האגירה בסוללות יכולה לאפשר מעבר לרשת שמייצרת בעיקר אנרגיות מתחדשות, כפי שקורה בגרמניה (86% מתחדשות בשיא), בדנמרק (ייצור של 140% בשיא) ובעוד מדינות. מגבלת השטח הנדרש לאנרגיות מתחדשות ניתנת לפתרון הן בהתקנה על גגות, והן באיתור שטחים מתאימים בנגב ובניית רשת הולכה מעגלית, ההופכת את מיקום תחנות הכוח לפחות משמעותית.

השוק הסולארי בישראל בשל לפריצה, וגם בממשלה מבינים זאת. לאחרונה הורה מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב לחברות שתחת אחריותו, להיערך להתקנת פאנלים סולאריים בשטחיהן, כדי לחסוך כ-20% בהוצאות החשמל שלהן. על פי תחשיבי יוגב, הרווח הנקי לכל מ"ר פאנלים סולאריים שיתקינו החברות הממשלתיות יכול להגיע ל-1,000 שקל על פני 25 שנה.

בימים אלה יוצאת עיריית כפר סבא במבצע לתושבים והיא מציעה ליווי מקיף להקמת מתקנים סולאריים על גגות באמצעות החברה הכלכלית שלה. העירייה השיגה מבנק מרכנתיל הלוואות בטווח שבין פריים 1.4% לפריים 3%. במקרים חריגים יהיו הריביות גבוהות יותר, אך בכל מקרה לא יותר מפריים 4.5%. באתר שהוקם לצורך הפרויקט מודגש כי התקנת הפאנלים כדאית כלכלית וכי מדובר בתרומה חשובה לאיכות האוויר בעיר.

גם אצל החברות הפרטיות המתקינות פאנלים סולאריים על גגות הופכת התובנה שהסדרי המימון עשויים להיות הגורם המכריע. אחת החברות הללו, אנרפוינט, הגיעה לאחרונה להסדר עם cal על הלוואות של עד 100 אלף שקל לעשר שנים, בריבית שמתחילה בפריים 2.6%. על פי תחשיבי החברה, משפחה ממוצעת יכולה לחסוך 5,000 שקל בשנה, ולשלם פחות על חשמל מהחודש הראשון להתקנה.

אפיק נוסף ההופך את הקמת התחנות הגדולות לבלתי מוצדקת הוא ההתייעלות האנרגטית. מדי שבוע מתפרסמות הודעות על פרויקטים בתחום במיליוני שקלים, ונראה שיעד הממשלה להגיע לחיסכון של 17% עד 2030 לעומת מצב עסקים כרגיל אפשרי. היצרנים הפרטיים טוענים שההשקעות הנדרשות בתחום עד 2030 - כ-25 מיליארד שקל - מעידות שהתוכנית לא תצא לפועל, אלא שהם לא מזכירים תשואה של כ-300% על הוצאות אלה.

שלשום, למשל, מסרה געש תאורה על החלפת 100 אלף גופי תאורה ומעבר לנורות לד (LED) ב-9 בתי חולים, בהם פוריה, אסף הרופא, הלל יפה וזיו. עלות הפרויקט היא 20 מיליון שקל, והוא צפוי לחסוך 60% מההוצאות על תאורה בבתי החולים. המהלך הוא חלק מתוכנית "שמיים כחולים" להתייעלות אנרגטית בבתי החולים, שלפי פרסומים כוללת גם החלפת מערכות אוורור, מיזוג וחימום בהיקף כולל של מאה מיליון שקל.

בונוסים להתייעלות

לפי מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור, פיילוט התייעלות שנערך במשרד האוצר מלמד שאפשר לצמצם את צריכת החשמל במשרדי הממשלה בעד 30%. הפיילוט נתן רוח גבית חזקה לתוכנית של המשרד עם אגף החשב הכללי, להכשרת ממוני התייעלות אנרגטית במשרדי הממשלה, שיתומרצו באמצעות בונוסים על הצלחות. משרדי הממשלה הם חלק משמעותי במגזר הציבורי-מסחרי, שצורך 30% מהחשמל במשק.

לצד תוכנית ההתייעלות המקיפה שחשף משרד האנרגיה בתחילת השנה, פועלת גם הטכנולוגיה לטובת התחום. חברות המבצעות אופטימיזציה של צריכת החשמל הופכות יותר ויותר משמעותיות, ומאפשרות לבצע אירועי ביקוש-תגובה בזמן אמת החוסכים בהקמת תחנות כוח. ד"ר נועה רושין רימיני, מייסדת Grid4C שהפכה בזמן קצר למובילה עולמית בענף, אומרת כי "הבינה המלאכותית מייצרת מקור חדש של אנרגיה".

באירועי ביקוש-תגובה ניתן להפחית מרחוק את צריכת החשמל אצל לקוחות שהסכימו לכך ומתוגמלים על כך, ובכך לגלח את השיא ואת הצורך ברזרבה. ההפחתה נעשית באמצעות מונים חכמים המותקנים אצל לקוחות אלה, יהיו פרטיים או מסחריים. היכולת הזאת חשובה במיוחד בישראל בשנים הקרובות, לנוכח קיומה כבר כעת של רזרבת ייצור משמעותית של יותר מ-20%, העולה פעם אחר פעם בטיעוני חברת החשמל נגד היצרנים הפרטיים.

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם