גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שכמעט הפך לבעל השליטה בקונצרן הגדול ביותר בארץ

עלילות אלכסנדר גרנובסקי: ההסתבכות עם ויליפוד היא "כסף קטן" לעומת הנזק שיכול היה להיגרם באי.די.בי

גרנובסקי / איור: גיל ג'יבלי
גרנובסקי / איור: גיל ג'יבלי

אחד הסיפורים הפיקנטיים של העת האחרונה בשוק ההון הוא שובם (בפעם השלישית) של האחים יוסי וצבי ויליגר לשלוט בחברת המזון ויליפוד, שאותה ייסדו. את ההשתלטות האחרונה ביצעו האחים - שכבר צברו הון של מאות מיליוני שקלים ממכירת החברה, השתלטות עליה וחוזר חלילה - על חשבונו של איש העסקים גרגורי גורטובוי. זה האחרון שלט עד לאחרונה בפירמידה של חברות ציבוריות (BSD-BGI-ויליפוד), שאותה "ירש" לפני כשנתיים ממקורבו, אלכסנדר גרנובסקי.

גרנובסקי וגורטובוי נקלעו, ככל הידוע, לקשיים עסקיים בשנים האחרונות, שגרמו להם למצוקת נזילות, ובסופו של דבר, כאמור, לאובדן השליטה ב-ויליפוד. לצד הכישלון העסקי חשוד גורטובוי בשורה של עבירות פליליות מסמרות שיער, שבוצעו בקבוצת החברות שבשליטתו. בשבוע שעבר הודיעה פרקליטות מחוז תל אביב לגורטובוי כי היא שוקלת להגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע, בין השאר, בחשד לעבירות גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ורישום כוזב במסמכי תאגיד.

לפי החשדות, ביולי 2015 העביר גרנובסקי את השליטה בקבוצת החברות הציבוריות לידי גורטובוי, וזאת כאשר החברות האלה מחזיקות פיקדונות בסך כ-60 מיליון דולר בבנקים באוסטריה ובאזרבייג'אן. כתב החשדות מייחס לגורטובוי מסכת ארוכה של מצגי שווא, מעשי מרמה וגניבת כספים, שלפיה ניצל את מעמדו כבעל שליטה ויו"ר הדירקטוריון כדי להסתיר את העובדה שהפיקדונות האלה שועבדו לטובת הלוואות שנתנו הבנקים באוסטריה ובאזרבייג'אן לחברות הקשורות אליו ולגרנובסקי. למעשה, הכספים נגנבו מהחברות האלה.

"מרמה מתוחכמת בשתי פרשות"

גורטובוי, נטען בכתב החשדות, הציג מצגי שווא לנושאי המשרה ולדירקטורים של החברות, כאילו הוא פועל באופן עצמאי ולטובת החברות. זאת, כאשר למעשה, המשיך לשתף את גרנובסקי בקבלת ההחלטות והיה שותף פעיל בהסתרתו של שעבוד הכספים, ואף פעל להוצאת כספים נוספים במרמה ושלא כדין. לפי כתב החשדות, במעשיו גרם גורטובוי לחברות לדווח לציבור דיווחים כוזבים באשר למצב הפיקדונות, וכן להימנע מדיווח אירועים מהותיים.

כתב החשדות של הפרקליטות הוגש לאחר שבתחילת 2016 פשטו חוקרי רשות ניירות ערך על משרדי החברות ועצרו את גורטובוי. "עניינה של החקירה הוא בחשדות לפעילות מרמה מתוחכמת וגלובלית בשתי פרשות", נכתב בנספח לבקשת המעצר שהוגש לבית במשפט. "האחת, עניינה בהצגת נתונים כוזבים בדוחות כספיים באשר לנכסי החברות, שבניגוד למצב בדוחות הכספיים, אינם זמינים לרשותן. הפרשה השנייה עוסקת במשיכות כספים אסורות מקופות החברות, בהיקפים משמעותיים, ללא קבלת אישורים כדין ממוסדות החברות".

סיפור המעילה העצומה שביצעו לכאורה בעלי השליטה בפירמידת החברות הציבוריות שמעל ויליפוד, מזעזע ככל שיהיה, הוא כאין וכאפס לעומת הנזק שיכול היה להיגרם לו היו גרנובסקי ושותפיו מצליחים להשלים את תוכניתם המקורית - השתלטות על קונצרן אי.די.בי, המאגד תחתיו כמה מהחברות הגדולות במשק - שופרסל, סלקום ובעיקר כלל ביטוח, המנהלת כספי ציבור בהיקף של כ-180 מיליארד שקל. והם לא היו רחוקים מכך.

"הרבי מלובביץ' שכנע אותי"

בספטמבר 2012 נחשף גרנובסקי לראשונה בפני שוק ההון המקומי. זה קרה באסיפת מחזיקי האג"ח של חברת BGI, שתמורת מניות השליטה בה שילם 128 מיליון שקל לבעלים הקודם, צביקה בארינבוים. נושי האג"ח ביקשו להבין מיהו בדיוק המיליונר המסתורי מאוקראינה, שרכש את מניותיו של בארינבוים בעסקת בזק, ומהן תוכניותיו בקשר לחברה.

"ראיתי את הרבי מלובביץ' אומר בטלוויזיה שהכי טוב להשקיע בישראל, וזה שכנע אותי", הסביר להם גרנובסקי, והוסיף: "לא באנו ליום אחד, אלא להקים חברה גדולה, שבסופו של דבר, תהיה עם נכסים טובים ותייצר רווחים. הרווחים הם לצדקה, ולכן חשוב לי שזה ייעשה נכון". באותה הזדמנות התבשרו המחזיקים כי לתפקיד יו"ר החברה ימונה אברהם וולף, הרב הראשי של אודסה - עיר מגוריו של גרנובסקי.

שנה לאחר רכישת השליטה ב-BGI הצליח גרנובסקי להניח את ידיו, באמצעותה, על מה שרבים מבעלי ההון הבולטים בישראל ניסו לפניו ללא הצלחה - חברת אמבלייז (כיום BSD), הנסחרת בבורסה הבריטית, שהיתה אז בעלת קופת מזומנים דשנה בהיקף של כחצי מיליארד שקל.

את המזומנים האלה ייעד גרנובסקי לרכישת אי.די.בי, הקונצרן הגדול במשק, שנקלע באותה תקופה לקשיים ונדרש להסדר חוב. זאת, במסגרת קבוצת משקיעים שגיבש עם נוחי דנקנר (מי שהוביל את הקונצרן למצבו העגום) - והוא כמעט הצליח בכך.

נציגי התקשורת שהוזמנו להתלוות לגרנובסקי באודסה, ערב החלטת בית המשפט על גורל אי.די.בי, ידעו לספר כי בבעלותו חברות נדל"ן וספנות, קרקעות ואפילו שדה תעופה. על שותפו לעתיד סיפר באותו מסע: "נוחי הוא איש נחמד, מענטש, חבר ושותף טוב. את כל ההחלטות ננסה לקבל יחד. יש לי מספיק כסף, ברוך השם, ועכשיו אני רק רוצה לתרום לחב"ד בכל העולם".

דנקנר וגרנובסקי לא חסכו במאמצים ובכספים כדי לקעקע בפני בית המשפט את ההצעה המתחרה לרכישת אי.די.בי, שהגישו אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה, עם דגש על תהיות לגבי מקורות כספו של האחרון. ואולם נושי אי.די.בי מאסו בדנקנר, ובחרו בהצעה המתחרה - וגרנובסקי פנה לחפש ייעוד אחר לכספים שבקופת אמבלייז.

דומה שבחר בהצעה הראשונה שהונחה לפניו: רכישת השליטה ב-ויליפוד מידי האחים יוסי וצבי ויליגר, ששיתפו עמו פעולה בקבוצה שגיבש דנקנר לרכישת אי.די.בי. עבור האחים היוותה המכירה לגרנובסקי אקזיט מזהיר, אבל באשר לרוכש, העניינים הסתבכו במהירות. גרנובסקי התקשה לשלם את התחייבויותיו למוכרים השונים של החברות שרכש, כשברקע פרסומים שלפיהם הוא מתקשה להנזיל את נכסו באוקראינה, בעקבות העימות הצבאי מול רוסיה.

כאמור, במהלך 2015 העביר גרנובסקי את השליטה בקבוצת החברות הציבוריות לידי גורטובוי תמורת סכום לא ידוע. על פי הערכות של גורמים בשוק, הוא המשיך לשלוט בחברות מאחורי הקלעים, בעוד גורטובוי הוא מעין "איש קש" שלו (דבר שאותו הכחיש האחרון בתוקף). כתב האישום הצפוי מחזק את אותן הערכות, ומעיד עד כמה יכולים מחזיקי האג"ח של אי.די.בי והרגולטורים המפקחים על עסקיה לחוש כיום ברי מזל. תארו לכם מה היה עולה בגורל הקונצרן תחת בעל בית שכזה.

עוד כתבות

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית