גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כסת"ח או דמוקרטיה: הציבור לא באמת מעורב בפיתוח העירוני

משרדי הממשלה והרשויות המקומיות מתהדרים ב"שיתוף הציבור" בנושאי פיתוח והתחדשות. ברגע שמדברים עם תושבים ומתכננים מבינים שהמציאות הרבה יותר מורכבת

רח' יגאל אלון תל אביב/ צלום תמר מצפי
רח' יגאל אלון תל אביב/ צלום תמר מצפי

"שיתוף ציבור" הפך בשנים האחרונות לחלק אינטגרלי בלקסיקון השיח התכנוני-אורבני. באופן מוצהר, הדיבור הוא על "דמוקרטיה השתתפותית", אך לכולם ברור שההשקעה בהליכי שיתוף ציבור היא גם כלכלית. בסופו של דבר, שיתוף ויידוע של הציבור חוסכים התעסקות עם ההתנגדויות.

אולם שיחות עם תושבים פעילים מגלות שמדובר בפרוצדורה עמומה למדי. לא לגמרי מובן מי זה "הציבור", לא ברור מתי בוחרים לשתף ומתי לא, ולא ברור מה קורה עם הדעות המושמעות והביקורת. המתכננים שאיתם שוחחנו יותר אופטימיים, אבל מודים שמדובר בראשיתו של תהליך.

"אנחנו מגדירים תהליך של שיתוף ציבור כשאנשים רגילים, שלא עובדים בשביל רשויות המדינה ולא נבחרו, לוקחים חלק בקבלת החלטות בנושאים שנוגעים לחיים להם", אומרת פרופ' ארזה צ'רצ'מן מהטכניון, מי שנחשבת לאמא של השיתוף הציבור וזו שהכניסה אותו לשיח התכנוני והציבורי בארץ. "הדגש הוא על התהליך. שימוע חד פעמי זה לא תהליך. בהתחלה, זה לא היה בכלל. היום זה יותר מתקרב לאידאל".

- מתי בעצם התחילו עם שיתוף הציבור בתכנון בארץ?

"מבחינה היסטורית, המדינה הזו הוקמה ע"י אנשים שבאו ממדינות לא דמוקרטיות. הם לא באו עם הכנה והבנה. אני באתי מקנדה, שם זה מובן וברור שלציבור יש זכות להביע את דעתו. פה בישראל הם היו צריכים ללמוד. אנחנו בארץ, אימצנו את הגישה שבה הבריטים ניהלו את המושבות שלהם. הדברים התחילו להשתנות רק בשנות ה-70, כשבגין קידם את פרויקט שיקום השכונות. אז הייתה הפעם הראשונה שבה שאלו את התושבים מה הם רוצים".

- ומה קורה כעת?

"אני רואה ב-15 השנים האחרונות כניסה של השיח על שת"צ לעולם התכנון. מערכת התכנון דורשת שיהיה שת"צ כשמכינים תוכניות מתאר, אבל היא רק מפקחת שזה ייעשה ולא בודקת את הרצינות. צריך להכיר בכך שהסיכוי שתוכנית תבטא בצורה מוחלטת את הרצונות של התושבים לא גדול. לא בגלל שלא רוצים, אלא בגלל שאי אפשר. כי יש גורמים נוספים שצריך לעבוד איתם. זה לגיטימי שיהיו חילוקי דעות".

"בעיריית תל-אביב פוחדים מהתושבים"

חדווה פיניש, מנהלת המחלקה לתכנון אסטרטגי בעיריית תל-אביב-יפו, מספרת שרק בשנת 2005, כשקודמה תוכנית אסטרטגית לעיר, התפתחה ההבנה שאי אפשר לקדם תכנון בלי הסכמות מהציבור. "הניסיון מראה ששת"צ מעשיר את החשיבה, גם אם לפעמים התחושה היא שלא למדנו שום דבר. התהליך מקרב את התושבים ונותן להם לראות את עצמם כחלק מהעשייה".

בעיריית תל-אביב-יפו אושר בשנה שעברה נוהל שיתוף ציבור, שאמור "להגביר את השקיפות לציבור לגבי התהליך והדרכים בהם יוכל להשתתף ולהשפיע". ד"ר אהובה וינדזור, שהובילה את הכנת הנוהל עבור עיריית תל-אביב, מדגישה שהנוהל מחייב התייעצות ושהמונח "שיתוף" מטעה: "בסופו של דבר, העירייה מחליטה איזה הצעות של הציבור היא מקבלת". מצד שני, הנוהל החדש מחייב את מתכנני העירייה לנמק את ההחלטות שלהם. בקרוב יפורסם תקציר הנוהל באתר העירייה.

כשמיכל ברזל כהן, תושבת תל-אביב ופעילה ותיקה ב"ירוק וגם בטון", שומעת שבעיריית תל-אביב מזכירים את הקמת פארק קרית ספר כדוגמא לשיתוף ציבור מוצלח, היא מגחכת. היא יודעת היטב שיש כאלה שיעדיפו לשכוח שבמשך 15 שנים העירייה התנגדה נחרצות להקמת הגן. ברזל כהן אומרת שמאז שיתוף הפעולה על עיצוב הגן, שהיה מוצלח, התחושה היא שהעירייה קיבלה רגליים קרות ושהציבור אינו שותף לתוכניות אחרות המקודמות באזור.

עילם טייכר, אדריכל ופעיל ממרכז העיר תל-אביב, אומר ש"שיתוף הציבור יכול להיות אחלה כלי, אבל בעיריית תל-אביב פוחדים מהתושבים". טייכר מזכיר את התוכניות של מתחם קרליבך (בין רחוב חשמונאים לרחוב לינקולן), שדרת הקריה (דרך בגין) ושיפוץ בית הכנסת הגדול ברחוב אלנבי, כדוגמאות לתוכניות חשובות שבהן הציבור לא היה חלק מתהליך התכנון.

חגית אוריין, המתגוררת ברחוב בן יהודה בתל-אביב, זועמת על אופן קידום התכנון המחודש של כיכר אתרים. לדבריה, התוכנית אמנם אושרה בוועדה מקומית ב-2015, אך רק כעת מציגה העירייה לציבור את מה שתוכנן. הביקורת היא על כך שהפנייה לא נעשתה בצורה רחבה ולא הגיעה לתושבים ולבעלי העניין, וגם על כך שהמפגש הוכרז "יידוע" ולא "שיתוף": "כיכר אתרים היא הנכס שלנו. לא מדובר בכיכר קטנה, אלא בפרויקט ענק שישפיע על האזור, בתקופת הבנייה הממושכת וגם אח"כ. יידוע מבחינתי זה לא יותר מאשר כיסוי תחת (כסת"ח), יעני שיתפו אותנו".

"מביאים אותנו כעלה תאנה"

שלי (שלום) סהר, תושב קרית אונו, השתתף בשני מפגשים שהתקיימו לאחרונה במסגרת הכנת תוכנית המתאר לעירו. לדבריו, לפגישה המקדימה הגיעו הרבה אנשים, אך כשנודע להם שתוכניות ההתחדשות העירונית הרבות, שכבר קודמו ברמה זו או אחרת, יופנמו בתוכנית כעובדה מוגמרת, הם בחרו שלא להגיע למפגש השני. "לדעתי, תוכנית בהיקף כזה מצריכה הרבה יותר דיונים כי היא משפיעה על כל תחומי החיים. התחושה של הרבה אנשים היא שאנחנו משמשים כעלה תאנה, רק כדי לסמן וי. שיתוף הציבור הוא פיקטיבי כי מביאים לציבור עובדות מוגמרות. זה לא שיתוף ציבור אמיתי".

תושב העיר רמת-גן שמעוניין להישאר בעילום-שם, מספר שבעיר מקודמות בשנים האחרונות כמה וכמה תוכניות אב לשכונות, כמו למשל בנווה יהושע, תל-בנימין ורמת-שקמה, אך באף אחת מהן לא היה שיתוף של הציבור בהליך גיבוש התוכנית, וגם לא יידוע של הציבור.

לדבריו, גם השיתוף של תוכנית המתאר, המקודמת בימים אלה, לוקה בחסר. המפגש הראשון, שנערך בחודש אפריל, נעשה באיחור והפרסום עליו היה לקוי. חבר מועצת העיר ר"ג, עו"ד רועי ברזילי, טוען שמפגשי שיתוף הציבור שנערכים לתוכנית המתאר "אינם אמיתיים": "האדריכל מציג לאנשים את עקרונות התכנון וכך זה נגמר. זה שיתוף רק של צד אחד. אין כאן ניסיון לבנות מסגרת של רעיונות".

"קשה לחבר אנשים לתוכנית מתאר ליישוב"

חגית נעלי יוסף, מתכננת ערים מחברת VIAPLAN, שמקיימת הליכי שיתוף ציבור במגוון מקומות, אומרת שגם אם יש התקדמות בנושא מעורבות הציבור בתכנון, המשמעות של שיתוף אינה אחידה.

בשנתיים האחרונות מנהל התכנון דורש לקיים הליך שיתוף ציבור בעת הכנת תוכניות מתאר, ואף הגדיר אבני-דרך ברורות (דוח מצב קיים, גיבוש חלופות, חלופה נבחרת), אולם אין שום נוהל מחייב לרמת התוכניות המפורטות (תוכנית שניתן להוציא מכוחה היתר בנייה). חוק התכנון והבנייה מאפשר אמנם לציבור להגיש התנגדות אחרי הפקדת התוכנית, אך אין שום מתווה סדור שמחייב שילוב של הציבור בזמן הכנת התוכניות.

נעלי יוסף משבחת את עיריית תל-אביב, שיזמה נוהל מחייב, אך מדגישה שבשאר היישובים קיומו של הליך שיתוף ציבור תלוי ברצונו של ראש הרשות ובזהות היזם - מנהל מקרקעי ישראל, משרד השיכון, או פרטי.

לדבריה, קשה מאוד להגדיר מי הוא "הציבור": "כשמדברים על תוכנית מתאר ליישוב, קשה מאוד לחבר את האנשים, כי זה אבסטרקטי ויעד המימוש רחוק. בתוכניות מפורטות, שמשפיעות על חיי היום יום, יותר קל להגדיר מי הם בעלי העניין - לפי רדיוס מרחק מאתר התכנון, לפי בעלות על הקרקע וכיו"ב".

כשאני מבקש ממנה לתת דוגמא לתוכנית שבה היה שיתוף ציבור שהצליח היא קצת מתחמקת: "יש אנשים שיגידו שאם היו אפס מתנגדים זה היה מוצלח, אחרים יבחנו את מידת ההשפעה של דעות שעלו בתהליך. אני תופסת תהליך כמוצלח כשהרשות לוקחת אחריות על מעורבות התושבים. כשמרביתם מכירים את התוכנית על גווניה וחיים איתה בשלום".

עו"ד יפעת בן אריה, מנהלת מחלקת תכנון ובנייה וליטיגציה במשרד עו"ד צבי שוב, מזכירה: "הליך שיתוף הציבור אינו אקט מתחייב לפי החוק, אך מתבקש שבתוכניות בעלות השלכות רוחב יעשו הליך כזה כדי באמת לאפשר לתושבים להשמיע עמדתם ובתוך כך גם למנוע ולחסוך התנגדויות בעתיד, כדי שכאשר התוכנית תופקד קרוב לוודאי שהיא תוכל לשקף יותר את מה שהציבור רוצה או מכוון אליו.

"אבל ברגע שעושים שיתוף ציבור ולוקח שנים עד שמתקדמים עם התוכנית, כמו שקורה לא מעט בהליכי תכנון במדינתנו, ברור שיש תחלופת תושבים, ובעצם התושבים החדשים לא השתתפו בשיתוף ציבור שהשפיע על קביעת פני העיר שלהם. מצד שני, אי אפשר לעכב שוב ושוב תוכנית, אחרת זה לא ייגמר ולא יצליחו לקדם את הליכי התכנון".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"