גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחקיר שנגנז ב"הארץ" על רונאל פישר

פרשת עמוס שוקן-יואב יצחק והתחקיר הגנוז מסתבכת

יואב יצחק, עמוס שוקן / צילומים: רוני שיצר, יוסי כהן
יואב יצחק, עמוס שוקן / צילומים: רוני שיצר, יוסי כהן

1. בשבוע שעבר סיפרתי לכם על ההתנהלות הבעייתית מאוד של עמוס שוקן, מו"ל "הארץ דה-מרקר", בהסדר הגישור שלו מול העיתונאי יואב יצחק. הכתרתי אותו כאירוע המשפטי של השנה בתחום התקשורת, והקליקה-ברנז'ה העיתונאית התנהגה כפי שצפיתי: צופפה שורות, סוככה על שוקן, גוננה עליו ואתרגה אותו כפי שהיא עושה זה שנים ארוכות. שוב הוכח שאלו שנושאים את שם הדמוקרטיה ואת חופש הביטוי, ומצטיירים כאבירי הדמוקרטיה, עושים בה שימוש ברוטלי וחוסמים מידע ציבורי חשוב על חברי הקליקה. אבל בעידן הרשתות החברתיות זה כבר כמעט בלתי אפשרי: רוב הציבור לא מעריך את הקליקה הזאת, לא מעריך את שוקן ואת עיתונאיו, ויודע היטב שהחבורה הזאת שלטה עידן ועידנים בברזי המדיה ותיווכה את המציאות לציבור באופן מגמתי ומעוות.

השבוע הגיע אליי מידע מעניין, השופך אור נוסף על התנהלותו של שוקן באותה פרשה. ראשית, תזכורת: ביוני 2015 פרסם העיתונאי העצמאי יואב יצחק ידיעה תחת הכותרת: "עו"ד רונאל פישר מסר: 'סחטתי את עמוס שוקן'". בגוף הידיעה נכתב כי פישר, שמשפטו מתנהל בחודשים האחרונים, מסר לגורם מקורב כי הוא כפה גניזת תחקיר נגדו שהוכן בעיתון "הארץ", לאחר שנפגש עם בכיר מאוד בקבוצת שוקן ואיים עליו: אם תפרסמו נגדי את התחקיר, אדאג לפרסם בתקשורת מידע שיפיל את עמוס שוקן. פישר שוחח עם גורם מסוים לפני הפגישה ושיתף אותו בכוונתו להשתמש ב"נשק יום הדין" כדי לכפות את גניזת התחקיר. לאחר פגישת הסחיטה, נכתב בידיעה של יואב יצחק, מסר פישר לגורם: המסר עבר, הם לא יפרסמו את התחקיר.

שוקן תבע את יצחק בגין לשון הרע ודרש פיצוי של חצי מיליון שקל, כולל הסדרת הפרסום, תיקון או הכחשה. הוא אף מיהר לחסום את פרסום כתב ההגנה של יצחק, גם באופן זמני - צעד חריג מאוד במיוחד למו"ל שמתהדר בהגנה על חופש הביטוי. בסופו של דבר העניין עבר לגישור שארך שנתיים כמעט, ובסופו שוקן הובס, נכנע והתקפל. הוא לא קיבל דבר מדרישותיו, לבד מהכנסת תגובתו שנעשתה בהתאם להזמנה הפתוחה שכתב יצחק בפרסום המקורי. בתגובתו טען שוקן כי ההחלטה שלא לפרסם את התחקיר של פישר התקבלה כי לא היה די בראיות שהיו בידי "הארץ" באותה עת, זמן רב לפני מעצרו של פישר, כדי לבסס את האמור בתחקיר, וזאת ללא כל מעורבות מצדו.

2. וראו זה פלא: יש מי שלחלוטין לא מקבל את גרסת שוקן לגניזת התחקיר על עו"ד רונאל פישר - והוא לא אחר מהעיתונאי התחקירן עצמו. בשבוע שעבר הגיע לידינו מכתבו של העיתונאי אמיר זוהר, עיתונאי ותיק ומוערך, שנמעניו הם שוקן ויצחק, באמצעות עורכת דינו שומרון אילנית. גם זוהר הוא עיתונאי עצמאי ומתחזיק בלוג הנקרא "פוסטה", העוסק בענייני חברה, חוק ופשע. זוהר, בפעם הראשונה, מוסר את גרסתו לאירועים והגרסה הזאת לא ממש תואמת את התגובה של שוקן.

"מרשי נדהם לגלות כי מר שוקן ביקש להוסיף תגובה מאוחרת ובה דיבה כנגד מרשי, ופגיעה נוספת במשלח ידו בעוד שהוא לא היה צד להליך", כותבת עורכת דינו של זוהר וממשיכה לתקוף את שוקן ותגובתו: "היא פוגעת במוניטין המקצועי של זוהר כעיתונאי חוקר, שכבר נפגע מעצם גניזת התחקיר ב-2008. מר שוקן, שהינו מו"ל 'הארץ', יכול היה לספק הסבר אחר בלי לחטוא שוב נגד זוהר באמירה מופרכת מיסודה..."

המשך מכתבו של זוהר מפנה באופן ישיר מאוד אצבע מאשימה לעיתון "הארץ" ובעקיפין גם לשוקן (כי הוא הרי נושא בסמכות ובאחריות כמו"ל). "מוטב למר שוקן לבחון, למשל", נכתב, "כיצד חודש לאחר גניזת התחקיר על פישר משך את ידיו עו"ד פישר משתי תביעות ענק בהיקף של 70 מיליון שקל שהוא הגיש נגד עיתון 'הארץ' בשם מעסיקו דאז, ארקדי גאידמק".

שימו לב לטענות של זוהר בהמשך מכתבו - טענות שראויות ללא ספק לדיון ציבורי רחב. זוהר מספק פרטים על התחקיר שכתב: "הוא בוצע בקיץ 2008 וכלל כ-15 פרקים, אולם במתכונתו הסופית הוחלט על שבעה פרקים שעברו עריכה ועיצוב גרפי, ואף היו בדרכם לדפוס". והנה שורת המחץ: "עד שנעצרו על ידי גורמים 'מלמעלה'. התחקיר כלל את כל הראיות העיתונאיות המקובלות, במסמכים רשמיים, כתבי תלונות, הקלטות וראיונות עם שלל 'נפגעי' עו"ד רונאל פישר, כפי שנהג זוהר לפרסם מטעם 'הארץ' ב-15 השנים שבהן עבד בקבוצה בשלל תפקידי כתיבה ועריכה".

מה שזוהר מספר לנו הוא דבר מדהים: התחקיר שלו, לדבריו, עבר כבר עריכה ועומד מבחינה גרפית. למי שאינו בקי ברזי העיתונות, נבהיר: התחקיר שלו, לדבריו, היה "מונח" כבר על העמודים, מוכן ומזומן להדפסתו בעיתון, אבל מישהו (שוב, לדבריו), "מלמעלה", החליט לעצור זאת ברגע האחרון. נזכיר שמי שהיה אז עורך העיתון הוא דב אלפון ועורך מוסף "הארץ" היה ניר בכר.

מעניין ש"הארץ דה-מרקר" מרבה לחלק ציונים לעיתונים ולעיתונאים אחרים שעושים דברים דומים. פתאום מישהו ותיק ומנוסה אומר שחבורת הצדקנים והטהרנים הזאת עושה בדיוק את מה שהחבורה זו מייחסת לאחרים. הייתכן? זה מה שזוהר אומר, וראוי להציף את טענותיו, ראוי לחשוף אותן בפני הציבור, כי זה בדיוק מה שעיתון "הארץ דה-מרקר" היה עושה לו היה מדובר בעיתון אחר, והוא היה עושה זאת במלוא העוצמה.

3. זוהר לא מסתפק רק בטענות כלליות. מכתבו מספק פירוט מרשים למדי של הראיות שהיו בידי "הארץ" במועד הרלוונטי, ומרביתן שמורות אצלו: הוא מתאר כיצד נחתם הסכם חשאי עם מתלוננת על הטרדה מינית (מפיקה בעיתון הלשכה שערך פישר) שבו פישר שילם כמה עשרות אלפי שקלים בלי להודות בטענות נגדו, ושהמתלוננת מנועה מפרסום הדבר או הגשת תלונה במסגרת אחרת. הוא מפרט ראיות שהיו בידיו על קשריו של פישר עם יאיר ביטון (שגם נגדו הוגש כתב אישום) וגם על קשריו של פישר בעיריית פתח תקוה ועוד. לכאורה, נראה שאכן היו לזוהר מספיק ראיות כדי לשחרר תחקיר שהיה מקדים את כולם על התנהלות פישר. למה הוא נגנז? שוקן טוען שלא היה מעורב ומערכת "הארץ" היא זו שפסלה אותו כי לא היו מספיק ראיות. זוהר אומר - להד"ם. היו גם היו.

4. במדינה שיש בה דמוקרטיה וחופש ביטוי, במדינה שיש בה כל מיני מגינים מטעם עצמם על חופש הביטוי הזה לכאורה (דן מרגלית, למשל), זוהר היה צריך לעלות מחר לשידור אצל קרן נויבך, לשמש נושא לתחקיר בתוכנית "המקור" של רביב דרוקר, לככב בכל אתרי הברנז'ה התקשורתית ולהפוך את נושא שוקן-פישר-"הארץ" לדיון ציבורי, בדיוק כפי שעשו במקרה של "ידיעות אחרונות" ו"ישראל היום". אז זהו, שזה לא יקרה. חופש ביטוי? דמוקרטיה? נו, באמת.

מעמוס שוקן נמסר בתגובה: "עורך המוסף השבועי דאז, ניר בכר, החליט לא לפרסם את הכתבה לאור חוות הדעת שקיבל מפרקליטת העיתון, עו"ד טלי ליבליך, שאין בידי העיתון ראיות שמאפשרות לפרסם את הכתבה. בכל התהליך הזה לא הייתי מעורב ונודע לי עליו רק זמן רב לאחר מעשה".

גילוי נאות: ערוץ 10 הגיש נגד כותב שורות אלה תביעה אישית בהיקף של 200 אלף שקל בטענת לשון הרע, בעקבות מאמר שעסק בהלוואה שנטל הערוץ מהמדינה. כתב ההגנה טען מנגד כי מדובר בתביעת השתקה, והנושא הועבר לגישור. מאוחר יותר דרש הכותב להסיר מתוכנית "המקור" של רביב דרוקר, ברוך קרא ואיתי רום ארבע שקופיות שהתייחסו אליו בכתבה על אליעזר פישמן, בטענה כי הן הוצאת דיבה ולשון הרע חמורה ביותר. שקופית אחת הוסרה לאחר שהתבררה כשגויה לחלוטין, ועניינן של שלוש השקופיות האחרות יועבר להליך הגישור.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

פרויקט התשתית הגדול בישראל מסתבך: המימון לא פתור, הרשות לא מתפקדת

אומדן עלות פרויקט התשתיות הגדול בישראל זינק ל־177 מיליארד שקל, ומצד שני הכנסות המדינה הצפויות מהמסים סביבו התכווצו, בעקבות לחצי יזמים ● דוח מבקר המדינה חושף גם רשות מטרו מוחלשת, מחסור חמור באלפי מהנדסים ולוחות זמנים שנמצאים תחת סימן שאלה כבד

יונתן ברנד, מנכ''ל אולטרה פיננסים / צילום: שי סוויסה

הלוואות במקום פיצוחים: חברת המימון החדשה שבדרך לבורסה בת"א

אולטרה פיננסים של יונתן ברנד תמוזג לחממה סחר, שתמכור את פעילותה בתחום המזון ● החברה מתמקדת באשראי לעסקים קטנים ובין המשקיעים בה אפשר למצוא את פרופ' אסף חמדני, ארז דהבני ואריק צ'רניאק ● בכך, משפחת חממה, שהנפיקה את עסקי המזון היבש שלה בקיץ 2007, צפויה לעזוב את הבורסה

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת ההסתדרות: המשטרה פשטה על משרדי מנורה, בכירים נחקרו באזהרה

לפי הודעת מנורה, החוקרים הגיעו הבוקר וביקשו מסמכים במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● שלושה מבכירי חברת הביטוח נחקרו באזהרה ושוחררו בתנאים מגבילים ● המשטרה: "החקירה היא בחשד לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

מטוס בואינג F-15 בתצורת חמקן / צילום: יח''צ

היתרון של F-15 והאפשרות לסיוע אמריקאי אחר: המשמעות של עסקת המיליארדים לישראל

ביקור נתניהו בארה"ב בימים אלה מלווה בהודעה על אישור מכירת מטוסי 15־F לישראל ואופציה להרחבה עתידית ● במקביל, מועד תום מזכר ההבנות הנוכחי עם ארה"ב קרב ונבחנות חלופות חדשות

מאחורי המבצעים / צילום: מתוך אתר החברה

מה עומד מאחורי ההצעה לשלם את המשכנתא בעוד שש שנים

חברת רוטשטיין מציעה מבצע סוף שנה שמאפשר לרוכשים לשים מקדמה של 15% בלבד, ולקבל הלוואה ללא ריבית לחמש שנים ● המבצע מעניק לרוכשים הטבה של כ־15% על דירה במחיר של 2 מיליון שקל

צילום: המשרוקית מסבירה. פרס ישראל

פרס ישראל: למי נותנים, ומה החידושים?

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התבשר שהוא יקבל את הפרס היוקרתי, למרות שאינו אזרח מדינת ישראל. כיצד זה אפשרי? ● המשרוקית של גלובס

שכר המנכ''לים ברשויות מקומיות קטנות עולה / צילום: Shutterstock

שכר הבכירים ברשויות מקומיות קטנות עולה: מנכ"לים ירוויחו עוד 4,000 שקל בחודש

מנכ"לים ברשויות קטנות ירוויחו עוד 4,000 שקל בחודש, כך ששכרם החודשי צפוי להגיע ל-28,280 שקל ● גם מנהלי וסגני מנהלי אגפים ומחלקות ייהנו מתוספת שכר

עו''ד אמיר טבנקין / צילום: ענבל מרמרי

קידום לתובעי נתניהו: התפקידים החדשים של עוה"ד טבנקין ותירוש

עו"ד אמיר טבנקין, שנמנה עם צוות התביעה בתיק 4000 ומוביל את תיק בזק במחוזי, מונה למנהל מחלקת ני"ע בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) במקום עו"ד יהודית תירוש ● תירוש, התובעת הראשית בתיק 4000, מונתה למשנה לפרקליט מחוז ת"א

צורי דבוש, יו''ר קליל, ושחף שרגר, מנכ''ל הייפר גלובל / צילום: ענת קזולה, כדיה לוי

ביום האחרון של השנה: שתי החברות בבורסה שהודיעו על רכישות

קליל והייפר גלובל יוצאות לשתי עסקאות רכישה במקביל: קליל משלמת עד 44.6 מיליון שקל עבור רכישת השליטה בחברת גולן צח ומרחיבה את פעילותה בענף האלומיניום, בעוד הייפר גלובל מרחיבה את פעילותה ורוכשת חברה אירופית בעסקה של 20 מיליון דולר

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

שיעור הרווח הדרוש בתוכניות פינוי-בינוי עודכן. מי ירוויח ומי יפסיד?

התקן הכלכלי לפינוי־בינוי עודכן לראשונה מאז 2022, זאת לאור השינויים שחלו בשוק הנדל"ן ● במחוז הצפון, חיפה והדרום שיעור הרווח המזערי הממוצע יעמוד על 17%, בעוד במחוז ת"א, ירושלים ומחוז מרכז שיעור הוא יעמוד על 16% בממוצע

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

"משוגע לגמרי" או הולך לגרוף מיליונים מהנפילה של ענקיות ה-AI: ההימור המסקרן של מייקל ברי

השורטיסט הסדרתי מייקל ברי לא נבהל מטעויות עבר ומהמר בגדול נגד יקירות וול סטריט - ענקיות הבינה המלאכותית אנבידיה ופלנטיר ● האם הוא מקדים את זמנו, כמו בזיהוי בועות קודמות, או יצחק אחרון למול עדת המשמיצים והלועגים ברשתות החברתיות

"ישראל תצטרך להיות יצירתית": מה מתכנן טראמפ לשנת 2026?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה טראמפ מתכנן למזרח התיכון ב-2026, האם המפלגה הרפובליקאית תשנה את היחס שלה לישראל, ומה קורה לפלסטינים שמשתפים פעולה עם גופי המודיעין הישראליים ונתפסים • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

ישנים מעט, נוטלים תרופות הרגעה ומעשנים יותר: סקר חדש ממפה את הרגלי הבריאות של הישראלים

הציבור מרגיש בריא יותר - אבל גם חרד יותר: סקר שערכה קופת החולים מכבי בדק את תפיסת הבריאות של הישראלים ● מה זמן השינה של הישראלי הממוצע, כמה השתמשו בזריקות הרזיה, ובאיזו מידה אנשים סומכים על המלצות רפואיות מהבינה המלאכותית?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; מניית עזריאלי זינקה ב-8%, נקסט ויז'ן ב-5%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● עזריאלי זינקה לאחר שהודיעה על עסקה גדולה בתחום מרכזי הדאטה ● השקל עלה לשיא של ארבע שנים מול הדולר ● בוול סטריט, תקופת ה"סנטה קלאוס ראלי" נפתחת ברגל שמאל, עם ירידות במדדים המובילים ● וגם: המניה הישראלית החבוטה שזוכה לזריקת עידוד

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

בשל הגירה וירידה בילודה: שיעור גידול האוכלוסייה בישראל שובר שיא שלילי

מחקר חדש של מרכז טאוב מגלה: שיעור גידול האוכלוסייה ב-2025 צפוי לעמוד על 0.9% בלבד - הנתון הנמוך ביותר מאז קום המדינה ● הזינוק בהגירה החוצה בשנתיים האחרונות והירידה חוצת המגזרים בפריון בגילאים הצעירים מאותתים על תפניות דמוגרפיות משמעותיות

חלפים לרכב / צילום: Reuters

האקזיט של משפחת כדורי חושף את הרווחיות של עסקי החלפים לרכב

משפחת כדורי מוכרת ליבואנית הרכב UMI את השליטה בחברה "המאגר חלפים" לפי שווי של 185 מיליון שקל ● החברה הנרכשת הציגה רווח תפעולי של 27 מיליון שקל בינואר-ספטמבר ● בנוסף, רוכשת UMI את עסקי הליסינג של משפחת כדורי לפי שווי דומה

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

סיכום שנה בוולט: כמה ישראלים מזמינים אוכל על בסיס קבוע?

לפי סקר שערכה וולט על הרגלי צריכת האונליין של הישראלים, 30% מזמינים אוכל על בסיס קבוע ● 72% בודקים חוות-דעת לפני כל רכישה, 56% משווים מחירים באתרים נוספים ● ומה אנחנו מזמינים הכי הרבה?

"ארטילריה לטווח ארוך ומטוסי קרב": סין ערכה תרגיל צבאי מול טייוואן

סין מחריפה את רמת המוכנות הצבאית שלה לעימות אפשרי עם טייוואן ● בים, באוויר וביבשה תרגלו כוחות סינים ספינות קרב, מטוסים ויחידות ארטילריה ● התרגילים לוו ברטוריקה לוחמנית ובפרסום סרטונים צבאיים ברשתות החברתיות

עו''ד שלומי הייזלר וינקי קוינט / איור: גיל ג'יבלי

מסתמן: ינקי קוינט ומנכ"ל האוצר לשעבר הייזלר יקימו קרן השקעות חדשה

מנכ"ל רמ"י היוצא, ינקי קוינט, בוחן הקמת קרן בתחום הנדל"ן שתשקיע בנכסים במטרה להשביחם - כך סיפר בראיון לפודקאסט "הצוללת" של גלובס ● לדבריו, שותף אפשרי לדרך זו הוא מנכ"ל משרד האוצר לשעבר עו"ד שלומי הייזלר, בכפוף לתקופת הצינון

נשיא לשכת רואי החשבון, רו''ח חן שרייבר / צילום: גיל אייסנמן

נבלמה כוונת נשיא לשכת רואי החשבון לקבוע כהונה בלתי מוגבלת לנשיא הלשכה

נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, ביקש לבטל את הסעיף המגביל את כהונתו כנשיא – ונחסם ● המשמעות היא ששרייבר לא יוכל להתמודד בבחירות הבאות בלשכה בעוד כשנתיים, שכן הוא מכהן כעת בקדנציה השנייה שלו כנשיא