גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותשי ניב

הכניעה של נתניהו לחרדים: לא רק דת ומדינה

דעה: כניעת רה"מ משפיעה על הליבה של הכלכלה והחברה בישראל ■ על ההצטברות של נסיגות והתקפלויות מול המפלגות החרדיות בכלל ומול שר הבריאות, יעקב ליצמן, בפרט

כניעת הממשלה לדרישות החרדים בנושא התפילות בכותל וחוק הגיור מביאה את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לנקודת שפל חדשה. זה לא רק דת ומדינה, אלא גם ליבה של הכלכלה והחברה, אליהן נגיע בהמשך.

ההחלטה שהתקבלה אתמול בשלהי ישיבת הממשלה, כשחלק מהשרים כבר היו בדרך לפגישות שנקבעו מבעוד מועד, מאותתת פעם נוספת עד כמה הברית של נתניהו עם החרדים חזקה מכל חיבור אחר - פוליטי, לאומי וערכי כאחד. מעבר לוויתורים עצמם, מרחיקי לכת ככל שיהיו מבחינת ההשלכות על היחסים עם יהודי התפוצות ועל כל יהודי ישראלי שמבקש להתפלל או לבקר שלא בדרך האורתודוקסית המפרידה בין גברים לנשים - יש כאן הצטברות של נסיגות והתקפלויות מול המפלגות החרדיות בכלל ומול שר הבריאות, יעקב ליצמן, בפרט.

הכניעה כל כך בוטה, אפילו מתריסה, שהיא מצליחה להחזיר לחיים האופוזיציוניים אפילו את מנהיג "יש עתיד" ח"כ יאיר לפיד, שרק השבוע עוד עסק בשליחת מכתבים לראש עיריית ברלין. לפיד אמור היה להיות הסדין האדום שנתניהו שולף מהכיס השמאלי של הז'קט בכל פעם שהחרדים מעלים עוד דרישה מופרזת, האיש שרק ממתין לבחירות כדי להחזיר עטרה ליושנה - לא במונחים של ש"ס, אלא יותר במונחים של ממשלה בלי חרדים. במקום להשתמש בו כשוט, במיוחד כשלחרדים אין כדורים אמיתיים במחסנית, הוא ממשיך להאכיל את המפלצת.

העיקר - לא לקחת את המושכות לידיים

על מעמדו של ליצמן בלשכת נתניהו אפשר היה לקבל המחשה רק לאחרונה בפרשת מינוי נציב שירות המדינה. נתניהו, שהנציבות כפופה למשרדו, ביקש למנות לתפקיד את החשבת הכללית מיכל עבאדי בויאנג'ו, אך לא השכיל לתאם את תכניותיו מראש עם שר הבריאות שלו. היחסים בין ליצמן לעבאדי-בויאנג'ו נעכרו ללא תקנה סביב מינויו של מנכ"ל בית החולים הדסה, זאב רוטשטיין. רק בשבועות האחרונים - בעקבות משבר הרופאים המתפטרים - מבינים עד כמה האזהרות של בויאנג'ו מפני המינוי ההוא לא היו משוללות יסוד.

ליצמן, שדרש בעבר מנתניהו לפטר את עבאדי-בויאנג'ו עוד כשזו הייתה החשבת הכללית (וכפופה לשר האוצר), הבהיר לראש הממשלה שהיא לא תמונה לנציבת שירות המדינה כל עוד הוא חבר בממשלה - ונתניהו מיהר לסגת.

גם בפרשת הרופאים המתפטרים לקח לנתניהו חודשים ארוכים עד שאזר את האומץ להתערב, וגם אז הוא הבהיר שליצמן הוא זה שמוביל את המאמצים לפתרון. נתניהו אפילו מיהר אתמול להודות בכישלון ודאג להקדים את הדיון בבג"ץ, העיקר שלא יקח את המושכות לידיים.

בפתח ישיבת הממשלה ניסה נתניהו "לפנות אל הלב" של הצדדים, בתחינה שיעשו מאמץ אחרון "כדי שהילדים העייפים, המסכנים והחולים הללו לא ימשיכו לסבול". גם במקרה הזה אפשר להתרשם כי נתניהו מוצא עצמו כבול אל ליצמן, למרות שרעייתו נתפסת כמי שתומכת דווקא ברופאים - מה שעשוי להראות אולי שהאמירות בתקשורת על "יחסי הכוחות האמיתיים" בבית ראש הממשלה היו לא רק סרקסטיות, אלא כנראה גם לא מדויקות עד הסוף.

בימים האחרונים ביקש נתניהו מראש הסגל שלו, יואב הורוביץ, לנהל מגעים בעניין המשבר בהדסה, אולם גורמים שמעורים בפרטים העידו כי להורוביץ לא היו שום מנופים על ליצמן. כך קורה שנתניהו, האיש שעומד בראשות הממשלה הלעומתית ביותר מול בג"ץ, הממשלה שמבקשת לרסן את כוחו ואת התערבות היתר של בית המשפט העליון בהליכי החקיקה - כפי שנתניהו עצמו הגדיר, ממתין פתאום בדריכות כדי שבג"ץ יחלץ עבורו את הערמונים מהאש.

התקווה הנכזבת של טרכטנברג

והנה אנחנו מגיעים לכלכלה ולחברה כמו שהבטחנו. זוכרים את עצירת העבודות של הרכבת? נתניהו היה מוכן לשתק חצי מדינה רק כדי שחלילה עבודות התחזוקה של המסילות לא יבוצעו בשבת, אף על פי שהן מבוצעות כך מימים ימימה. פקקי הענק עלו אז לנתניהו בשני סקרים שהצביעו לראשונה על כך שיאיר לפיד, ההוא מהכיס השמאלי של הז'קט, עוקף אותו לראשונה אילו היו מתקיימות בחירות באותה עת. במערכת הפוליטית היו משוכנעים שנתניהו והליכוד למדו מהטראומה ההיא, אלא שאז הגיע משבר מדומה נוסף של המפלגות החרדיות: בג"ץ קיבל את חוק העזר העירוני של עיריית ת"א, שמאפשר פתיחת חלק מהמרכולים בשבתות. נתניהו מיהר להבטיח כי הוא ידאג לחקיקה עוקפת, שתמנע את התרחיש הזה לכל הפחות בשאר היישובים בארץ.

באופן אירוני, עד לפני מספר חודשים הסתובב לו חבר הכנסת פרופ' מנואל טרכטנברג בין גדולי הרבנים החרדיים וחזר אופטימי במיוחד. הוא סיפר למי שסיפר, כי בשלה העת להצעת החוק שהוא הוביל יחד עם ח"כ מיקי זוהר מהליכוד, לפיה יוגבל המסחר בשבתות מחד ומנגד תופעל תחבורה ציבורית מצומצמת ביום המנוחה. אחרי הפיאסקו של אתמול, הסטירה המצלצלת ליהדות התפוצות, לתורמים הגדולים (מי בכלל זוכר פה את החילונים המסכנים), טרכטנברג וזוהר יכולים לקבור את ההצעה שלהם עמוק-עמוק במגירה.

עוד כתבות

עו''ד אמיר חן, יו״ר פישר (FBC), בשיחה עם יובל ניסני, גלובס / צילום: כדיה לוי

עו"ד אמיר חן: "מה שאנבידיה הולכת לעשות לצפון זה דבר שאי אפשר לדמיין בכלל"

עו"ד אמיר חן, יו"ר פישר (FBC), אמר בוועידת ישראל לנדל"ן שבניגוד לציפיות, כניסת ה-AI לארגונים דווקא הביאה עמה עלייה בשוק המשרדים ● על ההאצה בעסקאות בתחום הדאטה סנטרס אמר חן: "זה נותן תנופה משמעותית ומחליף עסקאות אחרות"

פרויקט משרדים של נדב בלילה גרופ באשדוד. ''רוב המתעניינים מחפשים 150 עד 250 מ''ר'' / הדמיה: evolve מדיה

"נכס להשאיר לילדים": להשקיע בנדל"ן מניב במקום בדירה. ממה צריך להיזהר?

עוד ועוד חברות מציעות כיום רכישת שטחים קטנים של נכסים מניבים, החל ב־20 מ"ר ליחידה של תעשייה, אחסון או משרדים ● המיסוי הנמוך יותר בהשוואה לעולם המגורים, התשואה הממוצעת הגבוהה יותר בדרך־כלל, והמחירים הנמוכים יכולים לקרוץ למי שמחפש לרכוש "בלוקים" אך לא בהכרח דירות ● איפה הסכנות, וממה כדאי להיזהר?

שילם כמעט 100 אלף שקל דמי ניהול בשנה / אילוסטרציה: Shutterstock

פער דמיוני: שילם דמי ניהול של 90 אלף שקל במקום 3,000 בלבד בפנסיה

מתכנן הפרישה נדב טסלר שיתף ברשת דוח שנתי שנראה במבט ראשון כמו טעות: בעל ביטוח מנהלים עם צבירה של כ־2.7 מיליון שקל שילם בשנה סכום דמיוני של 92 אלף שקל בעבור דמי ניהול ● כמה היה עולה חיסכון מקביל בקרן פנסיה, ולמי כן כדאי לשמור את הפוליסה הוותיקה?

שי ליפמן / צילום: רוני שיצר

18 חודשי מאסר לאנליסט שי ליפמן בגין שימוש במידע פנים ותרמית בני"ע

ליפמן, שהיה אנליסט נדל"ן בכיר בבית ההשקעות ווליו בייס, הודה והורשע בהסדר טיעון בכך שניצל את מעמדו ואת האמון שניתן בו וסחר בניירות ערך על בסיס מידע פנים, באופן שהניב לו 225 אלף שקל ● השופטת התחשבה בנטילת האחריות על-ידו, אך ציינה כי המקרה מחייב "ענישה ממשית וקונקרטית"

נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי / צילום: Shutterstock

התסבוכת של נאוויטס: ארגנטינה מאיימת בהליכים פליליים נגד החברה הישראלית ובכיריה

ממשלתו של חאבייר מיליי בארגנטינה מסלימה את מאבקה מול בריטניה על הריבונות באיי פוקלנד, ומודיעה על כוונה להגיש תלונה פלילית נגד נאוויטס פטרוליום ● החברה הישראלית מחזיקה ב-65% מפרויקט הדגל Sea Lion באיים, שצפוי לעבור לשלב ההפקה ב-2028 ● נאוויטס בתגובה: "פועלים בתמיכה מלאה של ממשלת בריטניה, איננו צד לסכסוך בין המדינות"

חיסכון בקרנות השתלמות / צילום: Shutterstock

לראשונה: הפקדות הציבור לפנסיה וגמל בשנה אחת עברו את ה-200 מיליארד שקל

היקף נכסי הציבור זינק גם בזכות התשואות החזקות בשווקים, ונוספו לו 450 מיליארד שקל ● בנוסף לחברות הביטוח ובתי ההשקעות שנהנים מדמי ניהול, גם סוכני הביטוח גרפו לכיסם שיא חדש של יותר מ-13 מיליארד שקל בשנה

שר החינוך יואב קיש / צילום: יריב כץ - ידיעות אחרונות

קריסה בהישגים: התוצאות המחפירות של תלמידי ישראל במבחן פיז"ה

תוצאות המבחן, שמתקיים אחת ל-3 שנים, מצביעות הפעם על אחת הירידות הדרמטיות בהיסטוריה בקרב מדינות ה-OECD ● למרות ההבטחות של שר החינוך קיש, הציונים של תלמידי ישראל הגיעו לשפל של 20 שנה בקריאה, במתמטיקה ובמדעים ● הנתונים על השימוש הגובר ב-AI, האיחורים והמשמעת בכיתות - מדאיגים לא פחות

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

"אתחול מחדש" של היחסים עם ישראל: בריטניה תכריז היום על סנקציות על ההתנחלויות

עפ"י הדלפות לתקשורת לפני ההכרזה, נראה כי ממשלת בריטניה מנסה למסגר את הסנקציות כחלק מ"שינוי מדיניות" מקיף יותר נגד ישראל, שירצה את חברי מפלגת הלייבור ● ישראל הבטיחה בעבר תגובה חריפה לסנקציות אפשריות, כולל סילוק של בריטניה מהכוח הרב-לאומי לפיקוח על הפסקת האש בעזה

מייסדי דקארט / צילום: עמית אלקיים

הפתעה בבדיקת נאותות או החשש מהמעבר לארה"ב: הסיבות האפשריות לנפילת עסקת המיליארדים

חרף בדיקת נאותות מתקדמת והסכמה עקרונית, המגעים לרכישת דקארט בידי אנתרופיק לפי שווי של 6 מיליארד דולר קרסו ● בין הסיבות האפשריות: דרישת אנתרופיק להעביר את פעילות הליבה והטאלנטים לסן פרנסיסקו, לצד שיקולים אסטרטגיים לקראת הנפקתה הקרובה

איור: גיל ג'יבלי

​כולם רוצים להיות מועדון הלקוחות שלכם. מה הם צריכים כדי להצליח?

התחרות בין מועדוני הלקוחות בישראל הופכת אגרסיבית ומדויקת יותר, כולל שילוב של מנועי חיפוש חכמים ובניית קהילות חזקות ● "היום יש ג'ונגל בחוץ", אומרים בענף, ומגלים שהקרב הוא לא רק על הצרכנים - אלא גם על מותגים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

סוף עידן: רשות המסים תחייב הגשת הצהרות הון במערכת דיגיטלית

רשות המסים הודיעה כי החל מחודש ינואר 2027 הצהרות הון יוגשו רק באופן מקוון, וכי היא תפסיק לקבל טפסים סרוקים והגשות ידניות ● מטרת המהלך נועדה לייעל את תהליך ניהול ההצהרות, לאפשר הזנה מדויקת של הנתונים למערכות ולקיים מעקב יעיל יותר אחריהם

עידן שפירא, ראש סקטור בנייה ונדל''ן, בנק לאומי / צילום: מיכל מוסלר

בכיר בלאומי: הפרמטר שכדאי לבחון לפני השקעה בפרויקט נדל"ן

בסדנה מיוחדת בנושא "השקעות לצעירים" בוועידת ישראל לנדל"ן, הציג עידן שפירא, ראש סקטור בנייה ונדל"ן בלאומי, את המדדים שכדאי לבחון לפני השקעה בפרויקט ● לדבריו, כושר הספיגה יכול להעיד על יכולתו להתמודד עם חריגות ועלויות בלתי צפויות ● על שוק הדיור העריך: "אני לא צופה קפיצות מחירים"

השקל הפך אדיש להפחתות הריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

השקל הפך אדיש להפחתות הריבית: אלה הכוחות ששומרים על עוצמתו מול הדולר

גם שורה של הפחתות ריבית לא החלישו את כוחו של המטבע המקומי ● אילן גילדין, קרני פמילי אופיס: "חשיפה חסרת תקדים של המוסדיים לחו"ל, מגמדת את השפעת פער הריביות מול ארה"ב" ● המרות מט"ח ע"י יצואניות ביטחוניות תורמות ל"עודף היצע משמעותי של דולרים"

עדכון תוכנה במכונית / צילום: יח''צ

מי מקשיב לכם? 350 אלף מכוניות בישראל משדרות לשרתים מעבר לים

מספר כלי הרכב החכמים ומקושרי הרשת מתוצרת סין שנעים כיום בישראל עשוי להגיע בשנה הבאה לחצי מיליון ● אבל למרות הפוטנציאל לסיכון הביטחון הלאומי, הנובע מהעברת מידע לשרתים בחו"ל, התקנות שפרסם משרד התחבורה נמנעות מלתת הנחיות מחייבות

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

לאחר הכניסה המרשימה לוול סטריט: מנכ"ל חברת הרובוטיקה הישראלית מדבר

מניית אקסטנד זינקה ביום המסחר הראשון בבורסת ניו יורק ב־25%, לאחר שהגיעה אליה בשווי של 1.5 מיליארד דולר ● אביב שפירא, המנכ"ל: "שואפים להיות האנדרואיד של עולם הרובוטיקה. אנחנו לא מתמקדים ברובוט או ברחפן, אלא בתוכנה ובמערכת ההפעלה"

נטעלי שם טוב / צילום: מיכל ממן להידרומדיה, ויקימדיה

חדשות 13 הסכימה לפצות את נטע לי שם-טוב בכ-700 אלף שקל. ואז חזרה בה

לאחר סכסוך מתוקשר ופיטורים, נטעלי שם-טוב וחדשות 13 הצליחו להגיע להסכם פשרה ● אך כעת חברת החדשות מבקשת לבטלו בעקבות הודעה שפרסמה מפלגת "עמך ישראל"

מייסדי דקארט / צילום: עמית אלקיים

דיווח: אנתרופיק מוותרת על רכישת דקארט הישראלית ב-6 מיליארד דולר

לאחר שבועות של משא ומתן, אנתרופיק נסוגה מעסקת הרכישה של דקארט ● השתיים עשויות לשתף פעולה בדרכים אחרות ● לפני השיחות עם אנתרופיק דחו מייסדי החברה הצעה מאנבידיה - שהיתה גבוהה יותר מזו של אנתרופיק

גיא אלמוג / צילום: רמי זרנגר

יועץ ההשקעות שממליץ על עסקים "שצומחים כל שנה" ומתרחק מהדולר

גיא אלמוג, מנהל יועצי ההשקעות בבנק ירושלים, המליץ בעבר על שוק המניות בת"א, וגם כיום נותן לו עדיפות, בדגש על מניות פיננסים, תוך הערכה שהשקל יוסיף להתחזק ● המלצות נוספות שלו כוללות את הודו, שבבים וענף מקומי שהוא צופה לו "ביקוש כמעט ודאי של 100%"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; טאואר זינקה ב-8%, אלקטרה נדל"ן נפלה ב-6%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1%, ת"א 90 ירד ב-0.5% ● דירקטור בחלל תקשורת מבקש לרכוש מיורוקום את מניותיה בחלל ● טבע מתכוונת לגייס חוב באמצעות הנפקת אג"ח חדשות בדולרים ובאירו ● השקל נסחר ביציבות מול הדולר, 3 שקלים ● הערב לא מתקיים מסחר בוו סטריט

נפט / צילום: Shutterstock

החות'ים תקפו מתקני נפט סעודיים, מחיר חבית קרוב ל-100 דולר

השווקים הגלובליים באדום: מגמה שלילית במסחר באירופה ובחוזים העתיידים של וול סטריט; תשואות האג"ח בשיאים ● הין היפני מאיים על סקטור ה-AI ● הסערה במזרח התיכון מקפיצה את הנפט מסוג ברנט מעל 99 דולר ומעוררת חשש אינפלציוני ● נעילה אדומה באסיה ברקע נתוני מאקרו מאכזבים בסין והתחזקות הין ● וגם: גולדמן זאקס מקפיץ את תחזיות המדדים באסיה בזכות ה-AI