גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכניעה של נתניהו לחרדים: לא רק דת ומדינה

דעה: כניעת רה"מ משפיעה על הליבה של הכלכלה והחברה בישראל ■ על ההצטברות של נסיגות והתקפלויות מול המפלגות החרדיות בכלל ומול שר הבריאות, יעקב ליצמן, בפרט

כניעת הממשלה לדרישות החרדים בנושא התפילות בכותל וחוק הגיור מביאה את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לנקודת שפל חדשה. זה לא רק דת ומדינה, אלא גם ליבה של הכלכלה והחברה, אליהן נגיע בהמשך.

ההחלטה שהתקבלה אתמול בשלהי ישיבת הממשלה, כשחלק מהשרים כבר היו בדרך לפגישות שנקבעו מבעוד מועד, מאותתת פעם נוספת עד כמה הברית של נתניהו עם החרדים חזקה מכל חיבור אחר - פוליטי, לאומי וערכי כאחד. מעבר לוויתורים עצמם, מרחיקי לכת ככל שיהיו מבחינת ההשלכות על היחסים עם יהודי התפוצות ועל כל יהודי ישראלי שמבקש להתפלל או לבקר שלא בדרך האורתודוקסית המפרידה בין גברים לנשים - יש כאן הצטברות של נסיגות והתקפלויות מול המפלגות החרדיות בכלל ומול שר הבריאות, יעקב ליצמן, בפרט.

הכניעה כל כך בוטה, אפילו מתריסה, שהיא מצליחה להחזיר לחיים האופוזיציוניים אפילו את מנהיג "יש עתיד" ח"כ יאיר לפיד, שרק השבוע עוד עסק בשליחת מכתבים לראש עיריית ברלין. לפיד אמור היה להיות הסדין האדום שנתניהו שולף מהכיס השמאלי של הז'קט בכל פעם שהחרדים מעלים עוד דרישה מופרזת, האיש שרק ממתין לבחירות כדי להחזיר עטרה ליושנה - לא במונחים של ש"ס, אלא יותר במונחים של ממשלה בלי חרדים. במקום להשתמש בו כשוט, במיוחד כשלחרדים אין כדורים אמיתיים במחסנית, הוא ממשיך להאכיל את המפלצת.

העיקר - לא לקחת את המושכות לידיים

על מעמדו של ליצמן בלשכת נתניהו אפשר היה לקבל המחשה רק לאחרונה בפרשת מינוי נציב שירות המדינה. נתניהו, שהנציבות כפופה למשרדו, ביקש למנות לתפקיד את החשבת הכללית מיכל עבאדי בויאנג'ו, אך לא השכיל לתאם את תכניותיו מראש עם שר הבריאות שלו. היחסים בין ליצמן לעבאדי-בויאנג'ו נעכרו ללא תקנה סביב מינויו של מנכ"ל בית החולים הדסה, זאב רוטשטיין. רק בשבועות האחרונים - בעקבות משבר הרופאים המתפטרים - מבינים עד כמה האזהרות של בויאנג'ו מפני המינוי ההוא לא היו משוללות יסוד.

ליצמן, שדרש בעבר מנתניהו לפטר את עבאדי-בויאנג'ו עוד כשזו הייתה החשבת הכללית (וכפופה לשר האוצר), הבהיר לראש הממשלה שהיא לא תמונה לנציבת שירות המדינה כל עוד הוא חבר בממשלה - ונתניהו מיהר לסגת.

גם בפרשת הרופאים המתפטרים לקח לנתניהו חודשים ארוכים עד שאזר את האומץ להתערב, וגם אז הוא הבהיר שליצמן הוא זה שמוביל את המאמצים לפתרון. נתניהו אפילו מיהר אתמול להודות בכישלון ודאג להקדים את הדיון בבג"ץ, העיקר שלא יקח את המושכות לידיים.

בפתח ישיבת הממשלה ניסה נתניהו "לפנות אל הלב" של הצדדים, בתחינה שיעשו מאמץ אחרון "כדי שהילדים העייפים, המסכנים והחולים הללו לא ימשיכו לסבול". גם במקרה הזה אפשר להתרשם כי נתניהו מוצא עצמו כבול אל ליצמן, למרות שרעייתו נתפסת כמי שתומכת דווקא ברופאים - מה שעשוי להראות אולי שהאמירות בתקשורת על "יחסי הכוחות האמיתיים" בבית ראש הממשלה היו לא רק סרקסטיות, אלא כנראה גם לא מדויקות עד הסוף.

בימים האחרונים ביקש נתניהו מראש הסגל שלו, יואב הורוביץ, לנהל מגעים בעניין המשבר בהדסה, אולם גורמים שמעורים בפרטים העידו כי להורוביץ לא היו שום מנופים על ליצמן. כך קורה שנתניהו, האיש שעומד בראשות הממשלה הלעומתית ביותר מול בג"ץ, הממשלה שמבקשת לרסן את כוחו ואת התערבות היתר של בית המשפט העליון בהליכי החקיקה - כפי שנתניהו עצמו הגדיר, ממתין פתאום בדריכות כדי שבג"ץ יחלץ עבורו את הערמונים מהאש.

התקווה הנכזבת של טרכטנברג

והנה אנחנו מגיעים לכלכלה ולחברה כמו שהבטחנו. זוכרים את עצירת העבודות של הרכבת? נתניהו היה מוכן לשתק חצי מדינה רק כדי שחלילה עבודות התחזוקה של המסילות לא יבוצעו בשבת, אף על פי שהן מבוצעות כך מימים ימימה. פקקי הענק עלו אז לנתניהו בשני סקרים שהצביעו לראשונה על כך שיאיר לפיד, ההוא מהכיס השמאלי של הז'קט, עוקף אותו לראשונה אילו היו מתקיימות בחירות באותה עת. במערכת הפוליטית היו משוכנעים שנתניהו והליכוד למדו מהטראומה ההיא, אלא שאז הגיע משבר מדומה נוסף של המפלגות החרדיות: בג"ץ קיבל את חוק העזר העירוני של עיריית ת"א, שמאפשר פתיחת חלק מהמרכולים בשבתות. נתניהו מיהר להבטיח כי הוא ידאג לחקיקה עוקפת, שתמנע את התרחיש הזה לכל הפחות בשאר היישובים בארץ.

באופן אירוני, עד לפני מספר חודשים הסתובב לו חבר הכנסת פרופ' מנואל טרכטנברג בין גדולי הרבנים החרדיים וחזר אופטימי במיוחד. הוא סיפר למי שסיפר, כי בשלה העת להצעת החוק שהוא הוביל יחד עם ח"כ מיקי זוהר מהליכוד, לפיה יוגבל המסחר בשבתות מחד ומנגד תופעל תחבורה ציבורית מצומצמת ביום המנוחה. אחרי הפיאסקו של אתמול, הסטירה המצלצלת ליהדות התפוצות, לתורמים הגדולים (מי בכלל זוכר פה את החילונים המסכנים), טרכטנברג וזוהר יכולים לקבור את ההצעה שלהם עמוק-עמוק במגירה.

עוד כתבות

מערכת החיסון נלחמת חזרה / צילום: Shutterstock

מערכת החיסון נלחמת חזרה: 3 מחקרים שיעזרו למנוע את מחלות העתיד

פרופ' יפעת מרבל, שנבחרה השבוע על ידי כתב העת Nature לאחת המשפיעות במדע, גילתה אוצר של אנטיביוטיקות פוטנציאליות ומתקדמת לשלב הבא במחקר ● פרופ' פמלה ביורקמן, כלת פרס וולף, עובדת על חיסון אחד למחלות שעוד לא נולדו ● ופרופ' רון דיסקין מכין מלכודות משוכללות לווירוסים ● כשהמגפה הבאה אורבת בפינה ומחקרי חיסונים מקוצצים, שלושה חוקרים נותנים סיבה לאופטימיות

זוהר עיני ויונתן בוגוסלבסקי, מייסדי פורט / צילום: Port

מנוע בינה מלאכותית כחול-לבן: פורט הישראלית כבר שווה 800 מיליון דולר

פורט, חברת הסטארט-אפ הישראלית שמבקשת לעצב מחדש את עבודת המפתחים, מגייסת 100 מיליון דולר לפי שווי של 800 מיליון דולר אחרי הכסף, במהלך שמציב אותה כאחת השחקניות המסקרנות בגל החדש של פלטפורמות הבינה המלאכותית לארגוני פיתוח

קרקע חקלאית / צילום: Shutterstock

הקרקע החקלאית הוחזרה למדינה: הסעיף שהפך את העסקאות לחסרות ערך

פסק דין חושף כיצד מצגים מפתים על "הפשרה קרובה" התגלו כעסקה נטולת ערך - בגלל סעיף אחד שהוסתר מהרוכשים

BYD SEALION 05  פלאג–אין / צילום: יח''צ

בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

הסינים ממשיכים לשנות את שוק הרכב, והפעם מגיע אלינו BYD SEALION 05: קרוס-אובר משפחתי מרווח ומאובזר היטב, המצויד בהנעת פלאג-אין בוגרת ומעניק טווח משולב חשמל-בנזין של מעל 1,000 ק"מ ● הרכב אינו חף מפגמים, אבל במחיר פתיחה של פחות מ–170 אלף שקל יש לו פוטנציאל להיות להיט מכירות

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר

משבר השמאים הוכיח שוב שדחיינות היא שם המשחק

דחיינות היא עדיין שיטת עבודה ● רוכבי האופניים ניצחו את החזית האנטי-ישראלית ● ומתברר שאנחנו כן יכולים לנצל דאטה לטובתנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן שור, מנכ''ל אקסל סולושנס

אקסל רוכשת שתי חברות בתחום הביטחוני ב-90 מיליון שקל

לגלובס נודע כי חברת התקשורת מייצרת רגל נוספת בעולם הביטחוני, עם רכישת סטראלייט ואחותה נקסטוויב, של שני יזמים-מהנדסים: רמי בל-עש ואודי פרידמן ● המערכות שלהן רלוונטיות לתחום הלוהט של השנה – כטב"מים ● עפ"י הערכות, החברות רווחיות ומייצרות רווח של כ-18 מיליון שקל בשנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט; אורקל צללה וגררה את אנבידיה ואלפאבית לירידות

נאסד"ק ירד ב-0.3% ● אורקל נפלה בכ-10% לאחר האכזבה מהדוח הרבעוני ● דיסני תשקיע מיליארד דולר ב-OpenAI ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב ● מספר המובטלים בארה״ב עלה בשיעור הגבוה ביותר מאז פרוץ הקורונה ● ירידות במטבעות הקריפטו, הביטקוין בכ-90,000 דולר ● נעילה חיובית באירופה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האנליסטים לא רואים בועת AI, אבל מסמנים מנצחות ומפסידות בשוק

בכמה בתי השקעות מובילים בוול סטריט כבר לא עוסקים בתהייה האם הראלי בקרב מניות הבינה המלאכותית משקף בועה ● במקום זאת הם מזהירים מהערכת חסר לעתיד התחום, וממפים את החברות שינצחו מההתפתחויות ב־AI ואת אלו שבכוננות ספיגה ● ומה מצב הישראליות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א סוגרת שבוע חיובי: ת"א 35 עלה ב-3.5%, מדד הביטוח ב-10%

מדד ת"א 35 בשיא חדש, ה-57 השנה ● השקל מתחזק מול הדולר ● מדד הביטוח זינק ב-10% השבוע ● מניות השבבים הדואליות ירדו ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב - וול סטריט ננעלה בירוק ●

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

5 שנים מההנפקה, צים במרכז סערה - והשבועות הבאים יקבעו מי ינווט את ענקית הספנות

ברקע הצעות לרכישת צים, מתחמם המאבק בין בעלי מניות המבקשים למנות דירקטורים מטעמם, לבין דירקטוריון החברה ● בתווך נמצאים המנכ"ל אלי גליקמן, שהוביל את מסע ההתאוששות של ענקית הספנות וכעת מבקש לרכוש אותה; ועובדי החברה, שחוששים ממשתלט זר ואף פנו לשרת התחבורה כדי לפעול לסיכול המהלך

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

בתעשיות הביטחוניות כבר מודאגים: האם הגיע הזמן לחשוב מחדש על הרכבים הסיניים?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

השר ברקת נגד החלטת השר סמוטריץ' להכפיל את הפטור ממע"מ: "לא נערכה בחינה כלכלית. יפגע בצמיחה"

שר הכלכלה טוען במכתב ששלח הערב לשר האוצר שהכפלת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי אינה מבוססת נתונים ועלולה לפגוע בעסקים קטנים ובצמיחה של המשק ● בין החלופות שהוא מונה: הפחתת מע"מ על חשמל ומים או קביעת מע"מ דיפרנציאלי על ירקות ופירות

מימין: יובל כספית, עומר לוי ונועה טקה / צילום: צילום מסך יוטיוב

20 המשפיעניות המצליחות ביותר בישראל, ולמה אין ברשימה גברים

שוק המשפיענים מגלגל בארץ כמעט 400 מיליון שקל בשנה, ולצד טיפוח ואופנה מתחזק בקטגוריות כמו פיננסים ובריאות, בעוד מותגי הרכב והגיימינג עדיין חלשים בתחום ● בחברת יומנז, המתמחה בכלכלת יוצרים, מצביעים גם על היציאה מהסושיאל לעבר שילוט חוצות וטלוויזיה

מנה ב''לונל'' / צילום: דוד מויאל

כך הפך שיפוד טוסיקים לסמל ההצלחה הקולינרית של פלורנטין

שלוש מסעדות שכדאי להכיר ברביעיית פלורנטין ● "לונל" מביאה לשכונה ביסטרו שף צרפתי-תימני עם פרשנויות יצירתיות למנות מהמטבח של סבתא ● "סיח" מציעה שיפודייה מודרנית שמבוססת על ליקוט, התססות ונתחים לא שגרתיים ● "מפגש שאבי" הוא פופ-אפ של טבחית-נוודת שמגישה אוכל מסורתי ואינטימי בסטייל מקומי

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

שמרנות, דשדוש ב-AI ותוכנית ירושה: מאחורי גל העזיבות באפל

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

גל תקיפות בלבנון (ארכיון)

3 שבועות לדדליין לחיזבאללה: גל תקיפות של צה"ל בלבנון

שר החוץ הלבנוני: קיבלנו אזהרות מגורמים ערביים ובין-לאומיים שישראל מתכננת פעולה צבאית נרחבת בלבנון ● ב"עובדה" נחשפו תיעודים של ששת החטופים שנרצחו בשבי ● בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● אתמול דווח כי ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר גואילי

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"