גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש בארה"ב הערכה לישראלים. אולי אפילו הערכת יתר"

בוב איידה, מנכ"ל בית ההשקעות אג'יס, המיוצג בישראל על ידי ZAG, ממליץ לחברות הישראליות: "תהיו שקופים לגבי הכול. צריך שהתמונה האמיתית תעלה בבירור גם מהדוחות ומהמצגות"

"הנפקות ביוטק - מי צריך אותן?" זו הייתה הכותרת של כתבה שפורסמה לפני כחודש בוול סטריט ג'ורנל. הכתבה ביכתה את ההאטה היחסית בגיוסי הון לחברות ביוטק בבורסה בסוף 2016 ותחילת 2017 לעומת השנתיים הקודמות. עם זאת, היא העלתה טענה כי לחברות הללו יש היום מקורות גיוסי אחרים ואולי עדיפים, כמו למשל קרנות הון סיכון, שהכיסים שלהן עדיין די מלאים מן האקזיטים שעשו בהנפקות של השנים 2014-2015.

אולם דווקא במקביל לפרסום הכתבה, החל להיפתח מחדש חלון הנפקות הביומד, והסתבר כי לא מעט חברות מעוניינות ומתעניינות, למרות החלופות. כרגע מועמדות ארבע חברות ביוטק אמריקאיות להנפקות משמעותיות רק במהלך סוף השבוע הקרוב, מתוך סך כולל של שמונה חברות המועמדות להנפקה ראשונה משמעותית. מספר דומה של חברות ביוטק אמריקאיות כבר הגיש תשקיף גלוי להנפקה במהלך השבועות הקרובים.

ההתלהבות מבוססת על הצלחות של הנפקות מהחודשים מאי ויוני, כמו למשל זו של bioHaven, המפתחת תרופות למחלות נויררולוגיות ורשמה עלייה של 18% במחיר המניה ושל כמעט 50% מאז הנפקתה בתחילת מאי. לגל הזה הייתה בינתיים נציגה ישראלית אחת, יורוג'ן, שהנפיקה בתחילת אפריל ורשמה גם היא תשואה מרשימה בשווי המניה של כ-50% בחודשיים.

20 ישראליות רכבו על הגל הקודם

מי שתמיד יהיה צריך הנפקות, הם כמובן החתמים. אלה לא נחו גם בתקופת ההאטה, אלא פנו לכיוון של רישום כפול של חברות שנסחרות בבורסות זרות (למשל בתל אביב), לגיוסים פרטיים, למיזוגים לשלדים תוך כדי גיוס הון, לשדרוג של חברות מבורסות משניות (כמו הבורסה שמעבר לדלפק) אל נאסד"ק, או לרישומים למסחר ללא הנפקה כלל. כעת הם חוזרים למקור הפעילות והרווח העיקרי שלהם.

כזה הוא גם בוב איידה, מייסד, מנכ"ל ויו"ר בית ההשקעות אג'יס קפיטל (Aegis), שמתמחה בין היתר בהנפקות של חברות ביומד לא גדולות. אג'יס פתח עבור חברות ישראליות את חלון ההנפקות הקודם, כשהוביל עוד ב-2013 את ההנפקה של אלקוברה וגייס הון גם לרוזטה ג'נומיקס, כנגד כל הסיכויים. בעקבות המהלכים הללו החליטו חברות ישראליות נוספות, בין אם מבוססות ובשלות ובין אם צעירות ונלהבות אך כמעט ללא פעילות, שגם הן יכולות להנפיק.

איידה הגיע לישראל לאחרונה כדי להשתתף ברואד שואו שנתפר עבור בנק ההשקעות על ידי פירמת עורכי הדין הבין לאומית ZAG/S&W ובמסגרתו פגש חברות ישראליות שבימים אלה בוחנות הנפקה בנאסד"ק. חברות נוספות שיוצגו על ידי אג'יס ו-ZAG בשנים האחרונות הן אורמד, מיקרונט וכאמורת רוזטה גנומיקס ואלקוברה.

כ-20 חברות ישראליות רכבו על הגל הזה וגייסו מעל מיליארד וחצי דולר לתעשיית מדעי החיים הישראלית בטווח של כשנתיים. לשם השוואה, באותה תקופה היקף ההשקעה של כל קרנות ההון סיכון בחברות ביומד עמד על כ-900 מיליון דולר לשנה בממוצע.

"הנפקות הביומד מושפעות מגורמי מאקרו, כמו עסקאות בין תאגידים בתחום, סביבת הריבית וסביבת המיסוי", אומר איידה בראיון ל"גלובס". "הנושא שהיה רב השפעה על התחום בשנה האחרונה, היה סוגיית תמחור התרופות. אולם כיום אנחנו לא רואים גורמי מאקרו שצפויים להשפיע באופן שלילי על הכלכלה".

בהתאם, מדד הנאסד"ק ביוטק עלה ב-26% בשנה האחרונה. זאת לעומת עלייה של 20% במדד ה-S&P במהלך אותה תקופה. זינוק של 8% במדד הנאסד"ק ביומד נרשם בשבוע האחרון לבדו, מאז התפרסם נוסח ההוראה של ממשל טראמפ בעניין תמחור התרופות, שנתפס כמתון.

טראמפ מרגיע את החששות בביוטק

טראמפ נחשב עוד ב-2016 כאופציה המועדפת לתעשיית הפארמה על-פני הילרי קלינטון, שהתחייבה להפחית את מחירי התרופות ונראתה כמי שעומדת לצאת למלחמה כוללת בנושא. טראמפ יצא גם הוא בקריאות בעד הפחתת מחירי התרופות, אולם נראה כי עם הזמן התמתן, וההצעותיו החדשות לרגולציה בתחום תואמות זאת ומפחיתות את חששות המשקיעים בסקטור. עדיין קיים לחץ לפיקוח על מחירי התרופות מצד חברות ביטוח ודעת הקהל, אולם הוא אינו במרכז הדיון הציבורי כמו בסוף 2016.

"הרפובליקנים שולטים היום בשני בתי הנבחרים. הגישה של טראמפ, שדוגלת בהורדת מסים והפחתת רגולציה, אמורה להיות טוב לשוק", אומר איידה. "כשיש פחות רגולציה על עסקים, אפשר להוציא עסקאות לפועל מהר יותר, גם מבחינת הנפקות. כשתחום הביוטק משגשג, כולם מרוויחים - המשקיעים, התעשיה המקומית וגם הבריאות. לכן יש היגיון רב לממשלה לתמרץ את התחום הזה".

- ב-2014-2015 הוצף השוק בהנפקות בכלל, ובהנפקות ביוטק בפרט. מה עמדת השוק היום לגבי החברות שהונפקו בגל הזה?

"חלק ממשקיעי ההנפקות הרוויחו הרבה כסף מיד. חלק מהחברות ביצעו גיוסי המשך בשוויים עולים, אבל בביוטק כמו בביוטק אי אפשר להבטיח כלום".

- מתחילת 2017 נפגש איידה עם 20 חברות ישראליות המעוניינות בהנפקה, חלקן הגדול ביוטק וחלקן חברות היי-טק. בשנים הללו גדל מאוד מספר החברות הישראליות בסקטור הביוטק שנסחרות בנאסד"ק. האם לחברות הישראליות יש שם טוב בשוק היום?

"אין שום בעיה עם השם הישראלי. אני לא מזהה אצלן בעיית אמינות ומעולם לא הייתה, ויש מדינות שכן סובלות מבעיה כזו. ביוטק ישראלי הוא לרוב חדשני ויש בו סיכון, אבל החברות הישראליות מדווחות תוצאות קליניות אמיתיות, הדוחות מייצגים נאמנה את המצב הכספי שלהן והשימוש בכסף הוא לצרכים האמיתיים של החברות.

"הטיפ החשוב שלי לחברות הישראליות ובכלל, זה - תהיו שקופים לגבי הכול - הטכנולוגיה, הפטנטים והפיננסים. אנחנו רוצים שהתמונה האמיתית תעלה מאוד בבירור ובפשטות גם מהדוחות וגם מהמצגות".

- אתם ממליצים שיהיה זה אמריקאי שיציג את החברה?

"אנחנו מצפים מהחברה להציג את המדע ואנחנו מציגים את מבנה ההנפקה. הרוד שואו יהיה בדרך כלל בניו-יורק, אך אנחנו פונים למשקיעי הריטייל שלנו בכל ארה"ב דרך מצגת וידאו. לא הכרחי שאמריקאי שמוכר למשקיעים יציג, כי יש הערכה לישראלים. אולי אפילו הערכת יתר. המבחן האמיתי הוא מבחן האמינות - האם בסופו של דבר תוכל לספק את מה שהצהרת שתיתן".

איידה נוטה לרשום בעצמו צ'ק לחברות שהוא מבצע עבורן עסקאות ובתנאי שמדובר בגיוסים פרטיים (בציבוריים אסור לבנק להשקיע) כדי להציג אמונה בחברות ובצוות האנליסטים שלו. לדבריו, "בתחום הביומד השקענו, ויש לנו שלושה אנליסטים רק לתחום הזה וגם בנקאי השקעות ייעודי.

"רשת הריטייל שלנו מאוד מתעניינת בתחום הביומד. משקיעי ריטייל נוטים מאוד להתאהב בחברות ולקדם אותן ברגע שהם משקיעים בהן, ולחברות ביוטק טוב מאוד שיש להן משקיעי ריטייל מעבר למוסדיים".

מדד נאסדק

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה