גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוגב לכחלון: "חלון ההזדמנויות של בנק הדואר עומד להיסגר"

מנהל רשות החברות מבהיר לשר האוצר כי חזון הבנק החברתי הראשון מתרחק ■ הנושאים המונעים מבנק הדואר להפוך לבנק אמיתי: הזרמת הון עצמי, הפרדה מבנית מהדואר וחתימה על הסכם עם העובדים

אורי יוגב / צילום: איל יצהר
אורי יוגב / צילום: איל יצהר

האם החלום שבנק הדואר יהפוך לבנק חברתי עומד להיגנז? אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות, מתריע במכתב ששלח בשבוע שעבר למשרד התקשורת ומשרד האוצר, כי אם גרירת הרגליים בנושא תימשך, סיכוי קלוש כי בנק הדואר יהפוך לבנק אמיתי.

"ניסיונות רשות החברות להניע את הגורמים הרלוונטיים ליישום התיקון לחוק בנק הדואר לא צלחו, ואין אנו רואים בתנאים הנוכחיים היתכנות ליישום ההפרדה המבנית", כתב יוגב במכתב לשר האוצר משה כחלון ולשר התקשורת איוב קרא, שהגיע לידי "גלובס".

נזכיר כי בין יוגב וכחלון היחסים מתוחים למדי, וייתכן כי כעת עשויה להיפתח חזית נוספת בין השניים ועוד בנושא הרגיש לכחלון, והוא מאמציו לייצר תחרות חדשה בענף הבנקאות.

עוד מוסיף יוגב במכתב: "להבנתנו, ככל שההפרדה המבנית לא תצא אל הפועל בטווח הקרוב, ייסגר חלון ההזדמנויות בעתיד הנראה לעין לפיתוח בנק הדואר וליצירת אלטרנטיבה למערכת הבנקאית לשכבות החלשות. נבקשכם לפעול במכלול הכלים העומדים לרשותכם ליישם את החוק מתוך ראיה של חשיבות הנושא".

במשרד האוצר סירבו להגיב לידיעה, וממשרד התקשורת נמסר: "הנושא נידון עם משרד האוצר בשנה האחרונה. נסיבות השוק השתנו מאז חקיקת החוק. המשרד פועל להרחיב את שירותי בנק הדואר בזיקה לתוכנית ההבראה של חברת הדואר".

בשנים האחרונות נעשים ניסיונות שונים להגביר את התחרות במערכת הבנקאית. אחד הניסיונות הללו היה להפוך את בנק הדואר לבנק אמיתי, שיוגדר כחברה נפרדת, יקבל רישיון בנקאי ויציע שירותים בנקאיים מעבר לשירותים הבסיסיים שהוא מציע כיום.

לצורך כך, לפני כחמש שנים נקבע תיקון לחוק הדואר שקבע שורה של הוראות שיחילו עקרונות של ממשל תאגידי על חברת בנק הדואר, מה שיאפשר לה לקבל רישיון בנקאי. במסגרת התיקון לחוק, נדרש לבצע הפרדה מבנית מלאה בין חברת הדואר לבנק הדואר, זאת בעוד כיום בנק הדואר מהווה מעין מחלקה בתוך חברת הדואר.

בכדי שהתיקון לחוק ייכנס לתוקף, נקבע כי על הדואר לבצע את הדברים הבאים: לחתום על הסכם קבלת שירותים בין חברת הדואר לבנק הדואר; להעמיד הון עצמי לבנק הדואר; להקים דירקטוריון נפרד ולחתום על הסכם קיבוצי חדש עם העובדים מתוך הדואר שייקלטו כעובדי בנק הדואר. אלא שלמעט מינוי דירקטוריון, עד היום לא מולאו הדרישות.

"מערך ההסכמים בין החברות טרם נחתם. החברה טרם העמידה את ההון העצמי המזערי הנדרש. לטענתה, מצבה הפיננסי אינו מאפשר לה להעיד את המקורות הנדרשים", כותב יוגב. אחת הסוגיות המרכזיות היא כאמור העמדת הון עצמי לבנק הדואר.

"לא ברור מה הסכום המתבקש, הדבר תלוי גם בהיקפי הפעילות שאליהם מכוונים את בנק הדואר. הערכות מדברות על סכום של כמה עשרות מיליוני שקלים לפחות. אחת התוכניות הייתה להפריט את הדואר, כאשר לפחות חלק מהכספים מההפרטה או ההנפקה יועמדו כהון עצמי לבנק הדואר, אולם תהליך זה לא התרחש בסופו של דבר. חלופות נוספות שהועלו הן - שהדואר, שמצבו הפיננסי התייצב, יביא את הסכום הנדרש או שהאוצר יזרים את הכסף, אבל ככל הידוע אין התקדמות בנושא.

באשר להסכם עם העובדים כותבים ברשות החברות, כי "החל מו"מ עם ארגון העובדים, שעדיין לא התגבש להסכם. ישנה הסכמה עקרונית על ההסתדרות על הפרדת בנק הדואר מהחברה האם".

התחום היחיד שלכאורה התרחשה התקדמות הוא מינוי הנהלה ודירקטוריון - לתפקיד מנכ"ל בנק הדואר מונה לפני כשנה וחצי דורון ארבלי, לשעבר מנהל רשות המיסים, וכן מונה דירקטוריון. אולם גם בתחום זה ישנה נסיגה במצב. "במהלך יוני 2017 פקעה כהונתו של דירקטור חיצוני, ולכן לא יהיה קוורום (מניין חוקי בדירקטוריון- ע.א) לדירקטוריון, ולא ניתן יהיה לכנסו עד למינוי דירקטור חדש", לשון המכתב. כלומר, לבנק הדואר אין דירקטוריון פעיל שיכול לקבל החלטות. לדברי גורמים המקורבים לסוגיה גם מינוי של דירקטור חדש אינו סוגיה טריוויאלית, שכן ישנם חילוקי דעות בין השחקנים השונים בזהות הדירקטור שימונה - האם יהיה קשור אל הדואר או כמינוי חיצוני.

5 פעמים דחייה

בעקבות ההתמהמהות בפתירת הסוגיות השונות, יישום התיקון לחוק הדואר כבר נדחה יותר מ-5 פעמים, כאשר דחייה נוספת של יישום החוק צפויה לעלות לכנסת בסוף החודש. באפריל אשתקד נערכה ישיבה של ועדת הכלכלה לדחיית היישום, ואז אמר שלמה פילבר מנכ"ל משרד התקשורת כי התהליכים מתקדמים, וכי כבר בינואר 2017 יחל בנק הדואר לפעול כבנק חברת. כידוע - זה לא קרה, ולא ברור האם תינתן דחייה נוספת ליישום החוק.

לבנק הדואר יש כיום תשתית להפוך לבנק חברתי. בניגוד לניסיונות להכניס גופים חדשים, שלא ברור מי מהם ירצה להיכנס לשוק הבנקאות ובאיזו עוצמה, לבנק הדואר יש כבר כיום 700 סניפי דואר בהם הוא פעיל - היקף גבוה יותר ממספר הסניפים של בנק הפועלים ולאומי יחד. כמו כן, בנק הדואר מציע היום שירותי בנקאות בסיסיים הכוללים ניהול חשבון עו"ש, העברת כספים ושירותי מט"ח, ומשרת חלק לא מבוטל מהשכבות הסוציואקונומיות הנמוכות.

וכך, למרות שלבנק הדואר התשתית המפותחת ביותר להפוך לבנק חברתי ושחקן משמעותי בשוק הבנקאות - נראה כי בירוקרטיה ואולי גם שיקולים פוליטיים מונעים קבלת החלטות וביצוע פעולות שיהפכו אותו לשחקן שכזה.

כחלון, שחרט על דגלו את הגברת התחרות במערכת הבנקאית והוביל שורה של מהלכי חקיקה בנושא, לא שם את כל כובד משקלו בכדי לפתור את הסוגיות השונות. כעת נותר לראות האם עד סוף החודש - מועד יישום החוק האחרון - תשתנה עמדתו.

תמונת מצב - בנק הדואר:

בנק הדואר פעיל בכ-700 סניפי הדואר, ומעניק שירותי בנקאות בסיסיים בראשם חשבון עו"ש, העברות כספים, כרטיסים נטענים ומט"ח. בנק הדואר אינו יכול להציע הלוואות או פיקדונות.

המטרה:

תיקון לחוק הבנקאות משנת 2012 קבע כי יבוצעו שורה של צעדים בתחום הממשל התאגידי ובראשם הפרדת בנק הדואר כחברת בת עצמאית עם הון עצמי, וזאת בכדי שיוכל לקבל רישיון בנקאי ולהרחיב את פעילותו.

המצב הנוכחי:

מונה דירקטוריון ומנכ"ל. כהונת אחד הדירקטורים פגה החודש, ואין מניין כנדרש. כמו כן לא נפתרו סוגיות כמו הסכם קיבוצי עם העובדים והזרמת הון עצמי לבנק. יישום החוק נדחה כמה פעמים. המועד האחרון הנוכחי ליישום הוא בסוף החודש.

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?