גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוגב לכחלון: "חלון ההזדמנויות של בנק הדואר עומד להיסגר"

מנהל רשות החברות מבהיר לשר האוצר כי חזון הבנק החברתי הראשון מתרחק ■ הנושאים המונעים מבנק הדואר להפוך לבנק אמיתי: הזרמת הון עצמי, הפרדה מבנית מהדואר וחתימה על הסכם עם העובדים

אורי יוגב / צילום: איל יצהר
אורי יוגב / צילום: איל יצהר

האם החלום שבנק הדואר יהפוך לבנק חברתי עומד להיגנז? אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות, מתריע במכתב ששלח בשבוע שעבר למשרד התקשורת ומשרד האוצר, כי אם גרירת הרגליים בנושא תימשך, סיכוי קלוש כי בנק הדואר יהפוך לבנק אמיתי.

"ניסיונות רשות החברות להניע את הגורמים הרלוונטיים ליישום התיקון לחוק בנק הדואר לא צלחו, ואין אנו רואים בתנאים הנוכחיים היתכנות ליישום ההפרדה המבנית", כתב יוגב במכתב לשר האוצר משה כחלון ולשר התקשורת איוב קרא, שהגיע לידי "גלובס".

נזכיר כי בין יוגב וכחלון היחסים מתוחים למדי, וייתכן כי כעת עשויה להיפתח חזית נוספת בין השניים ועוד בנושא הרגיש לכחלון, והוא מאמציו לייצר תחרות חדשה בענף הבנקאות.

עוד מוסיף יוגב במכתב: "להבנתנו, ככל שההפרדה המבנית לא תצא אל הפועל בטווח הקרוב, ייסגר חלון ההזדמנויות בעתיד הנראה לעין לפיתוח בנק הדואר וליצירת אלטרנטיבה למערכת הבנקאית לשכבות החלשות. נבקשכם לפעול במכלול הכלים העומדים לרשותכם ליישם את החוק מתוך ראיה של חשיבות הנושא".

במשרד האוצר סירבו להגיב לידיעה, וממשרד התקשורת נמסר: "הנושא נידון עם משרד האוצר בשנה האחרונה. נסיבות השוק השתנו מאז חקיקת החוק. המשרד פועל להרחיב את שירותי בנק הדואר בזיקה לתוכנית ההבראה של חברת הדואר".

בשנים האחרונות נעשים ניסיונות שונים להגביר את התחרות במערכת הבנקאית. אחד הניסיונות הללו היה להפוך את בנק הדואר לבנק אמיתי, שיוגדר כחברה נפרדת, יקבל רישיון בנקאי ויציע שירותים בנקאיים מעבר לשירותים הבסיסיים שהוא מציע כיום.

לצורך כך, לפני כחמש שנים נקבע תיקון לחוק הדואר שקבע שורה של הוראות שיחילו עקרונות של ממשל תאגידי על חברת בנק הדואר, מה שיאפשר לה לקבל רישיון בנקאי. במסגרת התיקון לחוק, נדרש לבצע הפרדה מבנית מלאה בין חברת הדואר לבנק הדואר, זאת בעוד כיום בנק הדואר מהווה מעין מחלקה בתוך חברת הדואר.

בכדי שהתיקון לחוק ייכנס לתוקף, נקבע כי על הדואר לבצע את הדברים הבאים: לחתום על הסכם קבלת שירותים בין חברת הדואר לבנק הדואר; להעמיד הון עצמי לבנק הדואר; להקים דירקטוריון נפרד ולחתום על הסכם קיבוצי חדש עם העובדים מתוך הדואר שייקלטו כעובדי בנק הדואר. אלא שלמעט מינוי דירקטוריון, עד היום לא מולאו הדרישות.

"מערך ההסכמים בין החברות טרם נחתם. החברה טרם העמידה את ההון העצמי המזערי הנדרש. לטענתה, מצבה הפיננסי אינו מאפשר לה להעיד את המקורות הנדרשים", כותב יוגב. אחת הסוגיות המרכזיות היא כאמור העמדת הון עצמי לבנק הדואר.

"לא ברור מה הסכום המתבקש, הדבר תלוי גם בהיקפי הפעילות שאליהם מכוונים את בנק הדואר. הערכות מדברות על סכום של כמה עשרות מיליוני שקלים לפחות. אחת התוכניות הייתה להפריט את הדואר, כאשר לפחות חלק מהכספים מההפרטה או ההנפקה יועמדו כהון עצמי לבנק הדואר, אולם תהליך זה לא התרחש בסופו של דבר. חלופות נוספות שהועלו הן - שהדואר, שמצבו הפיננסי התייצב, יביא את הסכום הנדרש או שהאוצר יזרים את הכסף, אבל ככל הידוע אין התקדמות בנושא.

באשר להסכם עם העובדים כותבים ברשות החברות, כי "החל מו"מ עם ארגון העובדים, שעדיין לא התגבש להסכם. ישנה הסכמה עקרונית על ההסתדרות על הפרדת בנק הדואר מהחברה האם".

התחום היחיד שלכאורה התרחשה התקדמות הוא מינוי הנהלה ודירקטוריון - לתפקיד מנכ"ל בנק הדואר מונה לפני כשנה וחצי דורון ארבלי, לשעבר מנהל רשות המיסים, וכן מונה דירקטוריון. אולם גם בתחום זה ישנה נסיגה במצב. "במהלך יוני 2017 פקעה כהונתו של דירקטור חיצוני, ולכן לא יהיה קוורום (מניין חוקי בדירקטוריון- ע.א) לדירקטוריון, ולא ניתן יהיה לכנסו עד למינוי דירקטור חדש", לשון המכתב. כלומר, לבנק הדואר אין דירקטוריון פעיל שיכול לקבל החלטות. לדברי גורמים המקורבים לסוגיה גם מינוי של דירקטור חדש אינו סוגיה טריוויאלית, שכן ישנם חילוקי דעות בין השחקנים השונים בזהות הדירקטור שימונה - האם יהיה קשור אל הדואר או כמינוי חיצוני.

5 פעמים דחייה

בעקבות ההתמהמהות בפתירת הסוגיות השונות, יישום התיקון לחוק הדואר כבר נדחה יותר מ-5 פעמים, כאשר דחייה נוספת של יישום החוק צפויה לעלות לכנסת בסוף החודש. באפריל אשתקד נערכה ישיבה של ועדת הכלכלה לדחיית היישום, ואז אמר שלמה פילבר מנכ"ל משרד התקשורת כי התהליכים מתקדמים, וכי כבר בינואר 2017 יחל בנק הדואר לפעול כבנק חברת. כידוע - זה לא קרה, ולא ברור האם תינתן דחייה נוספת ליישום החוק.

לבנק הדואר יש כיום תשתית להפוך לבנק חברתי. בניגוד לניסיונות להכניס גופים חדשים, שלא ברור מי מהם ירצה להיכנס לשוק הבנקאות ובאיזו עוצמה, לבנק הדואר יש כבר כיום 700 סניפי דואר בהם הוא פעיל - היקף גבוה יותר ממספר הסניפים של בנק הפועלים ולאומי יחד. כמו כן, בנק הדואר מציע היום שירותי בנקאות בסיסיים הכוללים ניהול חשבון עו"ש, העברת כספים ושירותי מט"ח, ומשרת חלק לא מבוטל מהשכבות הסוציואקונומיות הנמוכות.

וכך, למרות שלבנק הדואר התשתית המפותחת ביותר להפוך לבנק חברתי ושחקן משמעותי בשוק הבנקאות - נראה כי בירוקרטיה ואולי גם שיקולים פוליטיים מונעים קבלת החלטות וביצוע פעולות שיהפכו אותו לשחקן שכזה.

כחלון, שחרט על דגלו את הגברת התחרות במערכת הבנקאית והוביל שורה של מהלכי חקיקה בנושא, לא שם את כל כובד משקלו בכדי לפתור את הסוגיות השונות. כעת נותר לראות האם עד סוף החודש - מועד יישום החוק האחרון - תשתנה עמדתו.

תמונת מצב - בנק הדואר:

בנק הדואר פעיל בכ-700 סניפי הדואר, ומעניק שירותי בנקאות בסיסיים בראשם חשבון עו"ש, העברות כספים, כרטיסים נטענים ומט"ח. בנק הדואר אינו יכול להציע הלוואות או פיקדונות.

המטרה:

תיקון לחוק הבנקאות משנת 2012 קבע כי יבוצעו שורה של צעדים בתחום הממשל התאגידי ובראשם הפרדת בנק הדואר כחברת בת עצמאית עם הון עצמי, וזאת בכדי שיוכל לקבל רישיון בנקאי ולהרחיב את פעילותו.

המצב הנוכחי:

מונה דירקטוריון ומנכ"ל. כהונת אחד הדירקטורים פגה החודש, ואין מניין כנדרש. כמו כן לא נפתרו סוגיות כמו הסכם קיבוצי עם העובדים והזרמת הון עצמי לבנק. יישום החוק נדחה כמה פעמים. המועד האחרון הנוכחי ליישום הוא בסוף החודש.

עוד כתבות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%