גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המבקר: נבקש גישה למיילים ו-וואטסאפ של עובדי מדינה

מבקר המדינה יוסף שפירא "מטיל פצצה" בכנס לשכת רו"ח: בכוונתו לבקש ולקבל גישה למיילים של עובדי מדינה ואפילו להודעות וואטסאפ שלהם, כאשר אלה רלוונטיים לביקורת

יוסף שפירא / צילום: דוברות הכנסת
יוסף שפירא / צילום: דוברות הכנסת

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, השתתף הבוקר (ב') בפאנל פתיחת כנס לשכת רואי החשבון באילת, ופתח את נאומו בפרץ מחמאות חריג למנהל רשות המסים, משה אשר, אשר ישב מולו באולם.

"אני כותב הרבה דוחות עבי-כרס עם הרבה ביקורת לפעמים נוקבת יותר ולפעמים פחות, אבל היום אנחנו פה באווירה חופשית, אז אני רוצה להקדים ולפני ההרצאה לומר כמה מילים טובות", אמר המבקר והפנה את דבריו אל משה אשר, אותו כינה "מבוקר יקר", ואמר: "מה שמשה אשר עשה בתקופה האחרונה ברשות המסים פשוט לא יאומן".

בדוחות שכתב מבקר המדינה בשנים האחרונות על רשות המסים הוא היה פחות מפרגן, בלשון המעטה. בין היתר באחד הדוחות האחרונים הוא קבע כי אין די בטיפולה של הרשות בתכנוני מס ובפרצות מס המאפשרות הימנעות מתשלומי מס הנאמדים בסכומים מהותיים של מיליארדים, והטיפול בהן נמשך זמן רב מדי; כי הרשות לא הצליחה ליצור הרתעה לגבי ביצוע תכנוני מס אגרסיביים; לא הצליחה לאכוף את הוראות המס ולהביא לענישת מתכנני המס, והיא אינה יכולה לספק נתונים על שיעור הנישומים המתחמקים מדיווח על תכנוני מס אגרסיביים.

בדבריו בכנס הבוקר נראה כי מסקנות דוחות אלה נדחקו הצידה, כשאמר למנהל רשות המסים: "נפגשנו לפני 4.5 שנים כאן בכנס באילת ובכנסים אחרים, כשהחלפת את דורון ארבלי, ובאתי אליך עם שתי בקשות - האחת להפעיל את סעיף 2 לפקודת מס הכנסה ולבטל פטורים שניתנים לנישומים פוטנציאליים שלא נמצאים ברשת המס ולהכניס אותם לרשת. אמרתי את זה גם לקודמך, לדורון ארבלי, והוא אמר לי 'מה אני אעשה. יבואו לי עוד מאות אלפי נישומים. קיבלתי תקנים, אבל אין לי כוח-אדם לטפל בכל'. אמרתי לו: 'תכניס את הנתונים למערכת, תכניס אותו לתיקייה, מה רע בזה. הוא יהיה ברשת'. משה אשר מימש את זה, וזה עובד וזה כבר הביא יותר מ-1.3 מיליארד שקל אל תוך רשת המס המדווחת.

"דבר נוסף שחשבתי שמן הראוי לקדם, ומשה חשב כמוני, זה את הנושא של גילוי מרצון, שהעיק על המון אנשים, וגם בזה הוא טיפל. אמנם נגמרה התקופה, אבל הרשות תחדש אותה, וזה צעד נבון מאוד שמביא הרבה תועלת".

בסיום המחמאות עבר המבקר לנושא המרכזי עליו ביקש לדבר, והוא "חדשנות בביקורת המדינה". כהרגלו, פתח המבקר בבדיחה: "מחר אני חוגג 5 שנים בתפקידי וגם יום הולדת 72. תודה על המתנות", אמר לנוכחים באולם, שצחקו, והמשיך: "נותרו לי עוד שנתיים בתפקיד - שאין הערכה בו - ובתקופה הזאת אני מתכוון לחזק את נושא החדשנות. ביקורת המדינה איננה יכולה לקפוא על שמריה. המציאות כיום מזמנת לנו שינויים תכופים ומהירים בחברה, בכלכלה, בטכנולוגיה ולמעשה בכל תחומי החיים", אמר המבקר והבהיר כי כל מוסדות השלטון חייבים להתאים עצמם למציאות המשתנה במהרה, וכך גם משרד המבקר שקבע את החדשנות כיעד מרכזי.

"בעידן כיום, הביקורת נדרשת לעשות שימוש בכלי ביקורת חדשניים ושונים. איננו מדברים עוד על הגעה לגוף מבוקר ומיצוי הבדיקה בדרך של עיון בקלסרים, אלא עיקר המידע נשמר באמצעים טכנולוגיים", אמר המבקר, והוסיף כי גם בעידן הדיגיטאלי חוק יסוד מבקר המדינה, המאפשר קבלת מידע מגוף מבוקר, הוא בעל מעמד חוקתי על-חוקי ומקנה למבקר המדינה מעמד מיוחד, ולפיכך הוא גובר על חסיונות אחרים שבדין, ובכלל זה חוק הגנת הפרטיות.

ההקדמה הזאת היוותה הכנה ל"פצצה" שהטיל המבקר בהמשך דבריו - במסגרתם אמר כי בכוונתו לבקש ולקבל גישה למיילים פרטיים של עובדי מדינה ואפילו להודעות וואטסאפ שלהם, כאשר אלה רלוונטיים לביקורת.

"לצד עולם האפשרויות שנפתח בפני הביקורת לאיתור מידע הדרוש לצורכי הביקורת, כך שבלחיצת כפתור ניתן להגיע למידע רב ביותר, התעצמה עד מאוד ההתנגדות מצד הגופים המבוקרים לאפשר גישה בלתי מסויגת לעובדי הביקורת למידע שבידיהן", אמר המבקר, והוסיף כי "זה לא רק מפריע לי זה מפריע וחשוב למדינה ולארכיון המדינה, מפני שהשימוש במייל פרטי לצורכי עבודה כדי לבוא ולומר אחר-כך שכניסה אליו פוגעת בפרטיות - זה פוגע בביקורת. גם השימוש בוואטסאפים על-ידי עובדי מדינה כדי למנוע את הכניסה אליהם אחר-כך פוגע בביקורת".

אם בעבר המסמכים להם נזקק מבקר המדינה היו מתויקים בקלסרים, וניתן היה להגיע בקלות יחסית למידע הנוגע לביקורת, היום כל המסמכים והמידע של גוף מבוקר מצויים על גבי מדיה מגנטית, וחלק מהגופים המבוקרים חוששים לחשוף בפני מבקר המדינה ועובדיו את מלוא המסמכים הרלוונטיים, ומעוררים קשיים והתנגדות לאיתור המידע באופן חופשי על-ידי עובדי הביקורת, מחשש שייחשף מידע רב מידי או מידע שאינו נוגע בהכרח לנושא הביקורת.

"צעד זה, ככל שננקט, טומן בחובו סיכון, שהרי מידע יכול להגיע לצוות הביקורת ממקור אחר, או-אז יצוף ניסיון שיבוש הביקורת", אמר המבקר. לדבריו, "בעיה קשה שעולה בעידן הדיגיטלי היא שחלק מההתכתבויות המקצועיות בגופים המבוקרים נעשה באמצעות דואר אלקטרוני, אולם הגופים המבוקרים מבקשים להגביל את הגישה לתיבת הדואר האלקטרוני של העובדים, בטענה כי תיבת הדואר האלקטרוני משמשת גם להתכתבויות פרטיות, וכאן נוצרת בעיה לא פשוטה. אי-מתן גישה לתיבת הדואר האלקטרוני מונע מעובדי הביקורת את היכולות להיחשף למרבית ההתכתבויות בגוף ולעקוב אחר העבודה המקצועית של הגוף.

בחלק מהמקרים, על-מנת לאזן את הפגיעה, הביקורת קיבלה על עצמה הגבלות לפיהן איתור מידע בדואר האלקטרוני ייעשה רק לפי מילות מפתח ובנוכחות בעל התיבה.

"גם העובדה שחלק מההתכתבויות המקצועיות מתנהלות באמצעות טלפונים סלולריים של עובדי ציבור, בוואטסאפ, יכולה להוות בעיה בתיעוד פעולות המינהל הציבורי בכלל, ואף בביקורת", אמר המבקר, והוסיף כי "בעתיד לא יהיה מנוס מלקבוע האם ואיך תתאפשר גישה למכשירים אלה ולדומיהם, לצורך איתור מידע, שכן אנו כבר נמצאים במדרון תלול". 

בעקבות הדברים, נמסר בצהריים מדובר משרד מבקר המדינה כי "בעקבות הפרסומים כאילו משרד מבקר המדינה יבקש (במסגרת ביצוע הביקורת) גישה למיילים פרטיים ו-וואטסאפ של עובדי מדינה, יובהר כי אין כוונה להיכנס למיילים פרטיים.

"לגבי תיבת דואר אלקטרונית של המשרד, איתור המידע בה יעשה רק בנוכחות בעל התיבה ועל-פי מילות מפתח, זאת על-מנת לאזן את הפגיעה בפרטיות. כאשר בתיבת הדואר המשרדית ישנם מיילים פרטיים שיעלו באיתור, לא ייעשה בהם כל שימוש".

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים