גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ביטוח תלמידים "תופס" גם בחופש הגדול?

בני נוער שיוצאים לעבוד אכן מבוטחים במהלך החופשה ■ אבל מה הדין לגבי בעל עסק שהעסיק תלמידים בניגוד לחוק - האם במקרה כזה הכיסוי הביטוחי תקף?

עובדת בחופש הגדול / צילום: Shutterstock
עובדת בחופש הגדול / צילום: Shutterstock

אנו ניצבים בפתחו של הקיץ, במהלכו תלמידים רבים ימצאו את עצמם בעבודות שונות במטרה להרוויח קצת כסף. חוק עבודת הנוער מסדיר באופן מפורט הוראות רבות הקשורות למסגרת ההעסקה, לרבות גיל מינימלי להעסקה, ימים ושעות עבודה, מנוחה, בדיקות רפואיות ועוד. הנער שעובד מכוסה במסגרת ביטוח תלמידים (פוליסת תאונות אישיות המכסה תלמידים 24 שעות ביממה בכל מקום בו הם נמצאים). מי שיעסיק תלמידים (נוער) בעבודות שונות אמור להיות מכוסה תחת ביטוח חבות מעסיקים. בהינתן האמור, האם כאשר המעסיק מפר את הוראות החוק נשלל הכיסוי הביטוחי?

שבועיים לפני שחגג א' ("התובע") את יום הולדתו ה-18, הוא נפגע בזמן שעבד במאפייה של אביו. התובע ביקש פיצוי בגין הנזקים שנגרמו לו באירוע, אולם חברת הביטוח סירבה להכיר בכיסוי הביטוחי. לפיכך הוגשה תביעה לבית המשפט כנגד האב (שהיה למעשה מעסיקו) וכנגד חברת הביטוח, שביטחה את האב בביטוח חבות מעסיקים.

המבטחת הגישה בקשה לבית המשפט לדחיית התביעה כנגדה. לטענתה, הפוליסה אינה מעניקה כיסוי לאירוע, הואיל וקיימת החרגה מפורשת למקרה של נזקי גוף, אשר נגרמו לעובד שהועסק "בניגוד להוראות החוקים ו/או התקנות בדבר העסקת נוער....". ההפרה אליה הפנתה המבטחת מקורה בכך שהתובע הועסק בהיותו נער קטין, שלא בהתאם להוראות החוק. לשיטת המבטחת, מאחר שאין כיסוי ביטוחי לאירוע, אין לתובע עילה כנגדה ויש לדחות את תביעתו על הסף.

אביו של התובע טען כי הדבר לא הובהר לו על-ידי סוכן הביטוח, ולכן הוא לא ידע שקיימת ההחרגה אליה מפנה המבטחת. לכן, אין זה ראוי לדחות את התביעה על הסף מבלי לדון בה לגופה. בנוסף, נטען כי ההחרגה אינה עומדת בדרישות חוק חוזה הביטוח, הואיל ולא הובלטה בגוף הפוליסה ועל כן אין המבטחת יכולה להתבסס על כך.

בית המשפט ראה לנכון להעיר הערה חשובה בפתח דבריו: "לדעתי, ובאימרה כללית, טעות לחשוב, בצורה גורפת, שבכל מקרה בו הועסק נער בניגוד לדיני העסקת הנוער לא יהיה כיסוי ביטוחי לנזקיו משום שהפוליסה מחריגה זאת, אלא יש צורך לבדוק, קודם כל, את שאלת הקשר הסיבתי בין התאונה והנזק לבין עובדת היותו נער". במסגרת כך ניתנה דוגמה, לפיה במצב שבו הועסק נער בניגוד להוראות החוק והוא נפגע בראשו מחפץ שנשמט מידיו של עובד אחר: "היעלה על הדעת לפסוק כי אין כיסוי ביטוחי לנזקי הנער? לדעתי, ברור שלא". הנימוק לכך שהתאונה התרחשה ללא קשר להיותו נער, שהועסק בניגוד להוראות החוק.

בית המשפט עיין בהצעת הביטוח שנשלחה לאביו של התובע. צוין כי בהצעה אין כל שאלה המתייחסת להעסקת נוער, וכן לא היה כל זכר להחרגה בנדון. בית המשפט הוסיף כי מבוטח שמבקש לבטח חבותו כמעסיק, יצא ידי חובתו - אלא אם סוכן הביטוח הסב את תשומת-ליבו לחריגי הפוליסה. נקבע כי מאחר שהמבטחת לא ציינה בפני האב שקיים פער בין הצעת הביטוח לבין ספר הפוליסה, היא מנועה מלהסתמך על החריג.

בית המשפט ציין בנוסף כי הקו המנחה בפרשנות פוליסות ביטוח הוא הגנה על הצד החלש בעסקה (שהוא המבוטח). כמו כן, כפי שיש לפרש פוליסות ביטוח, במקרה של אי-בהירות או דו-משמעות - כך יש לפרש את החריגים בפוליסה באופן מחמיר וכנגד חברת הביטוח שהיא המנסחת. בית המשפט קבע כי מבטחת שמציינת חריג לכיסוי הביטוחי רק בספר הפוליסה (ולא ברשימה המהווה חלק בלתי נפרד ממכלול המסמכים הנקראים "פוליסה"), אינה מקיימת את החובה המוטלת עליה בחוק חוזה הביטוח.

בית המשפט סיכם את הכרעתו בציינו כי "התובע נפגע בהיותו בן 18 שנים פחות 12 ימים. למעשה קו הגבול בין מקרה של נער שחוסה בצלו של חוק הנוער, לבין מקרה שנמצא מחוץ לתחולת החוק, הנו אותו קו גבול סטטוטורי של גיל 18. בחירת גיל 18 כקו גבול אינה בחירה שרירותית, אך ככל שנמצאים סמוך לאותו קו גבול, מתגברת השרירותיות שכן כמעט ואין הבדל, אישיותי קוגניטיבי, בין נער בן 18 פחות 12 ימים לבין נער בן 18 ו-12 ימים. איתרע מזלו של התובע ונפגע בתאונה, אך מן האבסורד הוא לקבוע כי איתרע מזלו של התובע משנפגע בתאונה 12 ימים לפני יום הולדתו ה-18, ובשל סיבה זו לא יכוסה בביטוח!!". בית המשפט דחה את הבקשה של המבטחת לדחות את התביעה על הסף" (בית משפט השלום, נצרת 1428/04).

אחריות יידוע על חברת הביטוח

ע' ("התובע") נפגע קשות בכל חלקי גופו, בהיותו נער, לאחר שנפל באתר עבודה בשירות מעסיקו. לנתבע הייתה פוליסה שהונפקה על-ידי חברת הביטוח. עם זאת, עלתה מחלוקת באשר לתחולת הכיסוי הביטוחי. התובע העלה טענות שונות כגון התרשלות של הנתבע, קיומו של כיסוי ביטוחי ועוד.

המבטחת טענה גם במקרה זה כי הפוליסה שהונפקה לנתבע מחריגה עבודת נוער שלא בהתאם להוראות החוק. על-פי ההחרגה, "המבטח לא יהיה אחראי לפי פוליסה זו לחבות כלשהי בגין נוער המועסק בניגוד להוראה או הוראות החוקים וגם או תקנות בדבר העסקת נוער...". הנתבע טען כי הוא מסר הודעה למבטחת על כך שהוא מעסיק נער.

בית המשפט ציין כי התובע אכן הועסק על-ידי הנתבע בניגוד להוראות החוק. בהצעת הביטוח, טרם הנפקת הפוליסה, הדגיש הנתבע כי הוא מעסיק נער, אולם עיסוקו אינו מנוגד לחוק. עוד צוין כי התובע טען שההחרגה מתייחסת אך ורק לנזק שאירע עקב הפרת הוראות החוק, אולם החרגה זו אינה חלה במצב שבו הנתבע התרשל והעילה כנגדו נשאבת מעוולת הרשלנות. בית המשפט קיבל טענה זו וציין שהיא למעשה מכריעה את הכף לחובת המבטחת.

בית המשפט ציין את המקרה שסקרנו לעיל וקבע כי הנימוקים שניתנו שם יפים גם לעניין זה. בתוך כך נקבע כי הנתבע התרשל בכך שהציב פיגום בסמוך לפיר בעמוק של מספר מטרים. יתרה מזאת, בית המשפט לא שוכנע, שהנתבע אכן הבין את המשמעות של העסקת נערים בניגוד להוראות החוק והדברים לא פורטו בפניו כדין. בית המשפט חייב, בין היתר, את הנתבע ואת המבטחת לשלם לתובע בגין הנזקים שנגרמו לו עקב האירוע (בית משפט השלום, נצרת 2324/00).

אין כתבה זו באה להכשיר או לעודד הפרה של הוראת חוק כזו או אחרת. עם זאת, בפן הביטוחי, כאשר חברת הביטוח דוחה תביעה של מבוטח, בטענה שהוא הפר הוראת חוק, לא בהכרח יישלל הכיסוי הביטוחי ויש לבחון את הנושא בהתאם לרוח הפסיקה והכללים שבדין.

חוק לימוד חובה מסדיר את סוגיית ביטוח תלמידים, שחלה על מי שזכאי לחינוך חינם על-פי התנאים שבחוק זה. לפיכך, אותם נערים שעובדים במסגרות השונות בחופשת הקיץ מכוסים בפוליסה תאונות אישיות ואולם חשוב שיהיו מכוסים גם במסגרת פוליסה של המעסיק עצמו - בהיות הכיסוי רחב ומקיף הרבה יותר וסכומי הביטוח הם גבוהים משמעותית מאלה שבביטוח התלמידים.

■ הכותב הוא מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע, הדר ושות' ומשמש, בין היתר, כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח. 

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות