גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרדות מיניות בעמק הסיליקון

תרבות הסקסיזם והשוביניזם לא פסחה על מעוזות ההיי-טק

טראוויס קלניק / צילום: רויטרס
טראוויס קלניק / צילום: רויטרס

העיתון "ניו-יורק טיימס" היוקרתי פירסם בסוף השבוע האחרון מאמר שחשף את סיפוריהן של מספר נשים, שדיווחו על הטרדות מיניות מצד מנהלים בכירים, רובם משקיעי הון סיכון, שעברו נשים במהלך הקריירה שלהן בעמק הסיליקון.

הסיפורים שלהן כללו הטרדות מילוליות, רמיזות בוטות בעל-פה או בהודעות כתובות, לעתים גם מגע פיזי לא רצוי ואפילו מאיים. המאמר הזה התווסף לשורה של מקרים בחודשים האחרונים, ששיאם בהתפטרותו המתוקשרת בחודש שעבר של מייסד ומנכ"ל אובר, טראביס קלניק, בעקבות פרשיית הטרדות מיניות בהן היה מעורב אישית.

נוספה לכך התפטרותו לפני כשבועיים של משקיע ההון סיכון הוותיק ג'אסטין קלדבק, שהיה שותף בעבר בקרנות "לייטספיד" ו"ביין" והקים לאחרונה קרן משלו - "בינרי" - ממנה נאלץ לפרוש לאחר שהתברר כי הקריירה שלו כמשקיע רצופה בסקסיזם בוטה כלפי נשים יזמיות, שהגיעו אליו בחיפושן אחרי השקעות למיזמים שלהן.

אחרון הפורשים, לפי שעה, מענף ההון סיכון הוא המשקיע הוותיק דייב מקלור, שהודיע בשבת האחרונה על התפטרותו מניהול קרן ההון סיכון "500 סטארט-אפים", שהוא היה שותף להקמתה (נכון לשעה זו הוא עדיין שותף בקרן).

מספרם הגובר והולך של הדיווחים המטרידים האלה איננו מותיר ברירה אלא להניח כי אכן תרבות הסקסיזם והשוביניזם המאוסה והעבריינית, לא פסחה על מעוזות הקידמה הנאורים ביותר, לכאורה, של עולם ההיי-טק. מסתבר כי עמק הסיליקון, סמל החדשנות והיזמות, נגוע אף הוא בתופעות קשות של התנכלות לנשים, שימוש באמצעים מילוליים או פיזיים להשפלתן וניצול עמדות של סמכות וכוח בכדי לנסות להשיג טובות הנאה מיניות.

החדשות הטובות הן שהסיפורים האלה יוצאים סוף-סוף לאור השמש, מה שיגרום לתהליכים של חיטוי והבראה בלתי נמנעים. תגובות הגינוי מקיר לקיר הרבות והחד-משמעיות של מנהלים רבים ובכירים בעמק הסיליקון אינן מותירות מקום לספק: העבריינים נדרשים לשאת באחריות למעשיהם, ובאופן כללי הולכת ומתרחבת התחושה שלאחר חשבון-נפש עמוק, עמק הסיליקון ייצא בסופו של דבר מחוזק יותר ובריא יותר, עם כללי התנהגות ברורים ובהירים לכל, ככל שהדבר נוגע לשוויון מעמדן של נשים בכלל ובנושא היחס לנשים במקומות עבודתן ובמהלך הקריירה המקצועית שלהן בפרט.

גם אנחנו לא נקיים מהתופעות

ומה אצלנו, בבועת ההיי-טק הישראלית? בימים האחרונים הפך השיח בשיחות סגורות בפורומים שונים בהיי-טק הישראלי לשילוב של תהייה ודאגה סביב המקבילה הישראלית של תופעת הסקסיזם בעמק הסיליקון. תהייה - משום שרבים מהאנשים עימם שוחחתי (כולל הח"מ) התקשו להעלות בזיכרונם מקרים מובהקים של התנהלות לא תקינה מול נשים, הטרדות מיניות וסקסיזם בוטים כמו אלה שדווחו בארצות-הברית בחודש האחרון. ומול זה הדאגה - כי הרי לא ייתכן שאנחנו כאן נקיים מתופעות של הטרדות, קיפוח, איומים והשפלות, כל מה שיוצא לאור ממש בימים אלה בסיליקון ואלי. כמובן, יש גם מי שתמהים על אלה שמביעים תמיהה ומדווחים שהתופעה הזו נפוצה ומוכרת, ומזמן כבר ידוע על ההוא שעושה כך וכך וההם שמתנהגים כך או אחרת.

בדיון הזה חשוב להבדיל בין נושא השוויון התעסוקתי ומעמד האישה בהיי-טק הישראלי (ובכלל) לבין נושאי הטרדה מינית וסקסיזם, למרות שפעמים רבות הם כרוכים זה בזה, באורח לא מפתיע. כמו גם בארצות-הברית, כך גם אצלנו יש פחות מדי נשים בהיי-טק, מיעוט קטן מדי במשרות בכירות, שלא לדבר על המספר הנמוך מדי של נשים יזמיות, מנכ"ליות, דירקטוריות ומשקיעות הון סיכון.

זהו נושא הדורש טיפול עקבי ושורשי לאורך זמן. הטיפול מתחיל במערכת החינוך, בהנחלת התודעה של שוויון הזדמנויות לנשים ולגברים בקרב כלל הציבור, וממשיך בתקנות ובחקיקה המשקפות את הצורך לאפשר לנשים עובדות לטפח קריירה במקביל לרצון לקיים חיי משפחה (וכמובן לאפשר זאת גם לגברים הרוצים בכך), ובמקביל לכל אלה לוודא אכיפה ולהפעיל סנקציות במקומות שאינם מצייתים להוראות החוק.

התנהלות מורכבת

אולם בהמשך לנושא השוויון המגדרי, יש צורך - גם אצלנו - לבצע בדק-בית יסודי בנושא הסקסיזם וההטרדות המיניות. נקודת המוצא חייבת להיות אפס סובלנות בנושא. מדיניות ברורה, מוצהרת וגם נאכפת במקומות עבודה ובכל מקום בו מתנהל מפגש מקצועי בין המגדרים, כמובן גם בתחום ההתנהלות בין משקיעי הון סיכון לבין יזמיות.

התחום המסוים הזה - השקעות הון סיכון, אם על-ידי אנג'לים ואם על-ידי משקיעי הקרנות - ראוי גם לחשיבה והתייחסות ממוקדת בפני עצמו, שכן מראש מדובר כאן בהתנהלות מורכבת, טעונת אמוציות ולעתים רבות גם תסכולים המעורבים בכעס וטרוניות.

בחדר הסגור הזה, בו מתנהל דיון גורלי בין יזמת המציגה את התוכנית העסקית שלה בפני משקיע הון סיכון השוקל להשקיע במיזם שלה, עולות הרבה שאלות, נזרקות הערות רבות משני הצדדים, ולעתים יש גם אי-הסכמות משמעותיות. צריך לזכור גם שהסטטיסטיקה מלמדת שברוב המוחלט של המקרים יסתיים הדיון הזה בתשובה שלילית ובאכזבה, בעיקר של צד היזמת.

איך מונעים בתוך כל אלה שימוש עברייני בהטרדות מיניות מצד אחד והאשמות-שווא על התנהלות לא נכונה מהצד שני?

התשובה לכך לא סגורה עד הסוף, אבל אולי דווקא הדיון החשוב הזה, שנכפה על הענף בגלל המאורעות שמעבר לים, יביא לידי הגדרתם והחלתם של כללים ברורים יותר של שקיפות, התנהלות תקינה ובעיקר - מתן הזדמנויות שוות ונקיות מכל גורם זר לנציגי המגדרים השונים ולכל יזמת ויזם באשר הם. 

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

טראמפ: ישראל הסכימה לתנאים להפסקת אש ל-60 יום בעזה

קטאר ומצרים יעבירו את ההסכם לחמאס; טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● שגריר ארה"ב מאיים: אולי מפציצי ה-B2 צריכים לבקר בתימן ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר