גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאחזות בקרנות

מה הסיכוי שלך להפוך שותפה בקרן השקעות?

1. מסיבת צהרי העצמאות במושב הייתה עולזת במיוחד. הניחוחות העזים שעלו מהמנגל הצהילו את האורחים שהעמיסו סלטים ססגוניים על צלחותיהם. בעודי עומדת בתור עם צלחתי השלופה פגשתי בחור שמנהל בנק השקעות. דיברנו על יזמים וסטארט-אפים וגם על מה שקורה בעמק הסיליקון. תוך כדי, ציינתי את התופעה החדשה המסתמנת בשוק הישראלי: המשקיעות. סיפרתי לו על כניסת נשים לתחום ההשקעות כמקבלות החלטות, והוא הסתכל עליי בחיוך חומל: "נשים בעולם ההשקעות? אל תנסי לאנוס את המציאות".

רוח הדברים הצטלבה עם מוסף מיוחד שיצא לאור באותה תקופה, שבו הוצגו הסטארט-אפים המבטיחים בישראל. לא הייתה שם אפילו אישה אחת, למרות שבשנים האחרונות ניכרת חדירה של נשים לתחום היזמות הטכנולוגית.

לאורך השנה העמדנו במגזין "ליידי גלובס" שורה של פרויקטים שמציגים את היזמיות המצליחות בארץ. 20 יזמיות נבחרו להשתתף במשלחת לעמק הסיליקון, מתוך כ-200 סטארט-אפים שבראשם עומדות נשים כשותפות או כמייסדות. חלקן אף הפכו לסיפור הצלחה בגיוס כספים ובאקזיטים מעוררי השתאות.

כדי לאפשר לתופעה הזו לתפוס תאוצה יש צורך בנוכחותן של נשים חזקות גם מהצד השני של השולחן. זו הסיבה שיש חשיבות להתהוות של שדרת ניהול נשית בכירה בקרנות ההון-סיכון. גם אם התופעה בראשיתית. עצם נוכחותן של נשות מפתח במוקדי קבלת ההחלטות עשויה לייצר שינוי חברתי. לא פעם הן פתוחות יותר להשקעה במיזמי נשים.

בזמן שניסיתם למנוע מאיתנו לאנוס את המציאות, האבולוציה של זירת ההון-סיכון בישראל רושמת שלב חדש: לא רק שמנהלות מתברגות בראש הפירמידה, אלא יש שמעזות ומקימות קרנות בעצמן.

2. תעשיית קרנות ההון-סיכון רותחת ושוברת שיאים: 5.5 מיליארד שקל גויסו להשקעה בסטארט-אפים השנה. ובתוך ההייפ הזה, גם נשים מבקשות לקחת חלק בזירה המבעבעת.

במהלך השנה אנחנו עוקבים אחר מודלים של מנהיגות נשית. זה מגיע לשיאו בימים אלה, כשאנחנו נערכים לגיליון '05 המשפיעות בישראל'. אפשר למתוח קו בין המשפיעות שמקימות סטארט-אפים משלהן לבין אלה שמזרימות את הכספים לסטארט-אפים. צריך לזכור שהן אלה והן אלה - תופעות חדשות שהואצו בשנתיים האחרונות.

3. לא תשמעו את זה מהם ישירות, אבל הרבה משקיעים גברים יתקשו לקבל נשים כשותפות. נשים מנהלות זה דבר אחד, אבל לעשות איתן השקעות כשותפות? זה כבר סיפור אחר לגמרי.

מי שכן בחר בנשים כשותפות גילה מקרוב את היתרונות התחרותיים שלהן. "השותפות שלי יודעות לקרוא את המפה הרבה יותר מגברים", אומר לנו מי שעומד בראש קרן הון-סיכון ידועה, "הן יודעות להשיג את המטרות ברכות, ולא בהכרח לפי הספר. הן עושות הרבה מהלכים מוקדמים לפני שהן דופקות על הדלת של משקיעים כדי לגייס כסף. דרך חברים, דרך כתבה בעיתון, דרך יצירת האווירה הנכונה. כשהפגישה מתקיימת זה כבר על קרקע בשלה, וזה משהו שהרבה גברים לא יודעים לעשות".

ולמה בעצם לא היו עד עכשיו משקיעות בשוק? השוביניזם בטח לא עוזר, גם בקרב הנשים עצמן. יש מספיק גורמים שמקשים על נשים להשמיע קולן בדיון. לא כל הגברים מאובזרים בביטחון שיכול לאפשר לנשים שצומחות תחתיהם לפרוח.

4. מה האפשרויות שלך להפוך שותפה בקרן השקעות? בגדול, יש שתי דרכים: או שעשית אקזיט מאוד גדול ואת יכולה עכשיו לגייס עליו כסף, או שאת מביאה את הכסף מהבית. עד שלא יהיו מספיק נשים שעשו אקזיט, לא יהיו מספיק נשים משקיעות בכירות שהן שותפות בקרן.

רונה שגב, ענת נשיץ וענת סגל יצרו ערך למשקיעים עוד בימיהן בקרנות גדולות, ואחרי שבנו נכסיות למותג האישי שלהן, יכלו להקים על בסיס זה קרן משלהן. כדי להיות שותפה את צריכה שהשם שלך יהיה מספיק חזק, כי קרן השקעות ניזונה מדבר אחד: כסף שהיא מגייסת. אם את לא מצליחה לגייס כסף - אבוד לך. אחת הבכירות בשוק הקימה קרן לפני כשלוש שנים, אבל לא הצליחה לגייס הון. לא מספיק אנשים נתנו בה אמון שתצליח להשביח סטארט-אפים שבהם תשקיע.

אבל גם כשאת מצליחה לגייס, זו רק ההתחלה. עכשיו את צריכה לבחור את החברה המתאימה, להשקיע את הכסף, להשביח את החברה שבה השקעת, ולהחזיר למשקיעים עם תשואה יפה. בשנה אחת את יכולה לא להשקיע בכלום ובשנה שאחריה - בחמש חברות.

כששני גופים עולמיים שנסחרים במיליארדי דולרים בוחרים לבצע השקעות בארץ ולקנות חברות בישראל, זה מהלך דרמטי. כשהם בוחרים לעשות את זה באמצעות אישה - זה כבר סטייטמנט רציני בשוק. גם קוואלקום וגם ורייזון עשו בדיוק את זה. הן העמידו לנציגותיהן הישראליות תקציב ענק ואמרו להן: תנהלו עבורנו את ההשקעות. קוואלקום עשתה את זה לפני שנה וחצי (כשמינתה לתפקיד את מירב וינרב), ואילו ורייזון הודיעה על הקמת צוות השקעות בישראל. מרב רותם נעמן, כך מספרת האגדה, לא חיכתה. היא עלתה על מטוס למטה החברה, הציגה את עצמה ותהתה: 'למה לכם להרים צוות?', והשאר יסופר בדברי ימי החברה. לא לקח להם הרבה זמן להודיע לה: קיבלת את התקציב. לא צוות, אלא מנהלת אחת בקצה הפירמידה עם תקציבי ענק.

5. עכשיו מתחילה להיווצר גם תופעה חדשה: מועדוני נשים - התשובה למועדוני הגברים שמוצאם עוד בימי השירות הצבאי. על בסיס האחווה הנשית הן מנסות להרים פלטפורמות השקעה משותפות.

אולי יותר גברים מקרב מקבלי ההחלטות צריכים לראות מה קורה מתחת לרדאר. ואולי אז גם יפסיקו להסתכל במבט מזלזל או, להבדיל, במבט מאוים, אלא פשוט יפנימו את ההתפתחויות החדשות. מקווה שעד יום העצמאות הבא, כשנעמוד בתור למנגל, יתחלף גם המבט החומל אצל ההוא מבנק ההשקעות.

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה