גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלכו השמיים

בעוד כשבוע, ולדימיר פוטין הולך לשגר לחלל "כוכב" משלו. וזו לא בדיחה

הלכו השמיים / איור : תמיר שפר
הלכו השמיים / איור : תמיר שפר

א. מעמד החתימה של נשיא ארה"ב השבוע על צו לחידוש "מועצת החלל הלאומית" שפורקה לפני שנות דור, ייזכר, אם ייזכר, בעיקר בשל הפרצופים המצחיקים שעשה באז אולדרין, האיש השני על הירח, למשמע המלמולים חסרי הפשר הרגילים של טראמפ: "בעתיד נסתכל אחורה ונגיד, איך עשינו את זה בלי החלל?", "אנחנו יודעים מה זה חלל: זה חלל", או: "האינסוף הוא פה. אנחנו לא יודעים בדיוק מה יש שם, זה חייב להיות משהו - אבל זה יכול להיות אינסוף, לא?".

בלי להיכנס לסוגיה הלא מעניינת של מי בארה"ב צריך מועצת חלל (לא ברור) ובשביל מה היא טובה (לא ידוע), הרי שמעבר להררי המשפטים נטולי המבנה וההיגיון של כבוד הנשיא, אפשר היה בכל זאת לחלץ בשורה מטרידה אחת: הפרטה מסיבית של משימות החלל. טראמפ חזר על כך בנאומו מספר רב מאוד של פעמים.

אני לא מתנגד להפרטה באופן גורף: אם חברה פרטית יכולה, והן יכולות, לבנות טילים, לוויינים או חלליות בצורה טובה, מהירה וזולה יותר מהממשלה, זה ממש בסדר גמור מבחינתי (אני יודע שתעשיית החלל העולמית מצפה כבר שנים להתבטאות שלי בנושא, אבל לא רציתי להיחפז). מצד שני, ההפקעה וההפרטה של החלל יכולות להיות מסוכנות ומדכאות עד למאוד.

הוכחה לכך, עוד אחת, הגיעה גם היא השבוע - מרוסיה.

ב. "לכל אדם כוכב יש בשמיים", שר שירו של גלעד בן-שך, "כוכב המתגלה עם רדת יום. אחד מאיר פחות, שני כפליים - אבל לכל אחד כוכב ברום". "כמה חשוב לראות פתאום חצי ירח, קורץ צהוב-צהוב מתוך האפלה", ענה לו יהונתן גפן, ופרננדו פסואה פרס מעליהם את כנפיו וסיכם: "אני בגודל של מה שאני רואה". הרי אין כמו להרים מבט אל שמי הלילה כדי להתחיל להבין את מקומנו בעולם.

כשאתה מביט אל על אתה יודע - העולם גדול הוא ויפה ומוזר, וכולנו חלק ממנו. מאז ומתמיד הרים האדם את מבטו לשמיים וצפה בכוכבים; סגד להם וניווט איתם. בכוכבים ראה צורות ולצורות נתן שמות: דובים ואלים וכלים וחיות וחצים וציידים ומזלות ועגלות ("ומעליי העגלות בתנועה מתמדת", שר מאיר אריאל). טלו מאדם את השמיים, והוא נובל ומתייבש כצמח. ולא רק פיזית, גם תודעתית. כי איך שלא מסתכלים על זה, מהשמיים באנו ואל השמיים נשוב.

נכון שהשמיים היום הם לא השמיים של פעם; אנחנו רואים פחות כוכבים בעין וחלקם בכלל לא כוכבים, אלפי לוויינים וכלי טיס חוצים את שמי הלילה. ובכל זאת - שמיים. כשיורדת השמש, אתה רואה את נגה, מאדים מאדים לו במרחק וחץ הצפון תמיד מצביע אל כוכב הצפון, צדק בדרום ואפשר לראות עד סיריוס וביטלג'וז. אני לא פיראט, יפתי, אבל יש דברים שכל אדם צריך לדעת, והידיעה שאפשר לראות כל-כך עמוק ורחוק וגבוה עושה לי טוב שאין לתאר.

אז זהו, שאולי הגענו בשעה רעה ומקוללת אל הסוף של השמיים כמו שאנחנו מכירים אותם. וזה מפחיד אותי קצת פחות ממה שזה מרתיח אותי.

ג. בעוד כשבוע, ב-14 ביולי, תשגר רוסיה לחלל לוויין קטן - גודלו כגודל אבטיח - בשם מאייאק (MAYAK). עד כאן הכול כרגיל - יש כ-1,500 לוויינים פעילים שסובבים אותנו. כאן מתחילה האימה: כשיגיע מאייאק לגובה של 600 ק"מ, הוא אמור להיפתח כמו אוהל למשולש עשוי מראות בגודל של 16 מ"ר (כשהייתי צעיר, גרתי בדירות קטנות יותר). המראות האלה אמורות להחזיר את אור השמש מכל מקום שבו נמצא הלוויין ולהפוך, כך על-פי הרוסים, "לכוכב הבהיר ביותר בשמי הלילה".

אסטרונומים חישבו ומצאו שזה לא יהיה הכוכב הבהיר ביותר בשמי הלילה, אבל הוא יכול להפוך בקלות לכוכב הרביעי או החמישי בבהירותו שנראה, אחרי השמש, הירח ונגה. אתם מבינים את זה?

לא, באמת, אנחנו מבינים את זה? הלוויין המקולל ומשולש המראות שלו - שאם יתקלקל, ייפול ויתפוצץ עד ה-14 בחודש, אני מבטיח לשקול מחדש את האתאיזם שלי - יהיה בהיר יותר בשמי הלילה ממאדים ומכוכב הצפון.

לא, באמת, זה פשוט מוציא אותי מדעתי. כוכב הצפון, פולאריס, שמילא תפקיד חשוב כל-כך בחיי האנושות - אף על פי שהוא יושב לו אדיש לגמרי בקצה זנבה של הדובה הגדולה במרחק של כ-430 שנות אור מאיתנו, כוכב אדיר כל-כך, שמאיר פי 2,200 מהשמש שלנו, יידחק ממקומו בשמי חיינו לטובת חתיכת פלסטיק עלובה עם כמה שבבים עליה. אני לא יכול להכיל את המחשבה הזו.

שלא לדבר על מאדים, מאדים שלנו היפה והנהדר, הכוכב הקטן והקרוב והאדמדם שלנו - שגם הוא יידחק ממקומו בשמי הליל לטובת משולש מראות שהלוואי ויתרסק על הראש של מי שהגה אותו ומימן אותו - מדובר במימון המונים, כי לא חסרים מטומטמים שיתמכו ברעיון גרוע.

ועוד לא ביכיתי את עלבונם של כוכבים אהובים כסיריוס וביטלג'וז, מנפטון עוד לא ביקשתי סליחה ולמרגלות כוכב חמה עוד לא השתטחתי בבקשת מחילה בשם כל האנושות. סילחו להם, כוכבים יקרים, הם אינם יודעים מה הם עושים. הם רק אנשים.

ד. אני לא שם לאף אחד מילים בפה, אבל אתם יכולים להגיד משהו כמו: דרור, אתה לא חושב שאתה מגזים? ובכן, לא. אם כבר להיפך, אני מתון מדי.

תנו לי להסביר לכם פחות או יותר מה עלול לקרות לנו מעכשיו בהנחה והמאייאק הזה ימלא את משימתו השטנית: כמה זמן לדעתכם יעבור עד שמישהו יאמר - אני רוצה לעשות יותר גדול? כמה זמן יעבור מהשני עד השלישי? מהשלישי עד השלוש מאות? וכמה זמן אתם חושבים שיעבור עד שמישהו, באיזו ישיבת שיווק של משהו, יגיד לחבריו סביב השולחן משפט כמו: חבר'ה, יש את כל הלוויינים האלה שמחזירים אור, לא? אז למה שלא כבר נקרין עליהם פרסומות?

השקיעה תהפוך להיות מעבר לפרסומות. נרים מבט אל השמיים ובת קול תצא משם ותצווה - קנה דיאודורנט! ואז, מה נאמר לילדנו? ומה יאמר האהוב לאהובתו בשבתם חבוקים אל מול שמי הלילה הממוסחרים? אם לוקחים לנו את הבהייה השלווה בשמיים, באמת שלא נשאר עוד הרבה מה לקחת.

אז נכון שאני לא מתנגד עקרונית להפרטה של החלל - אבל כשאני רואה את המהירות המחרידה שבה רעיון טוב הופך להיות גוש צואה מהביל, אני מתחיל לחשוב שוב. אסור לתת לדברים כאלה לקרות. החלל הוא של כולנו. חובה על כולנו לנסות להגיע אליו בכל דרך אפשרית - אבל אסור לנו בתכלית האיסור להפוך אותו ללוח מודעות. וזה יקרה, כי ככה הדברים האלה קורים.

הלכו השמיים.

ה. כמי שקורא מדע בדיוני כל השנים עם חיבה מיוחדת לדיסטופיות (ההיפך מאוטופיה) בעולם פוסט-טכנולוגי - אני לא יכול שלא לחוש שאנחנו חיים בעתיד שקראתי עליו כל השנים. מהלוויין הנ"ל, דרך כל תקיפות הסייבר, הפריצות למאגרים, הפייק ניוז, הפוסט אמת, המנהיגים שהופכים להיות מטורללים יותר ויותר, האזרחים ששוקעים יותר ויותר בעיסה הדביקה והמתוקה של הרשתות החברתיות, ועד לאמצעי הזיהוי הביומטריים, כולל גלי הפליטים, הטרור, השינויים האקלימיים ומה לא - זהו, הגענו. אפשר לרדת מהאוטובוס.

אז תרימו מבטים אחרונים אל השמיים, חברות וחברים, לפני שהם נגזלים מאיתנו על-ידי אנשים שאין להם שום כבוד לעולם שהם חלק זעיר וחסר חשיבות ממנו. כי עד ה-14 לחודש, לכל אדם כוכב יש בשמיים, אבל אחר כך, מי יודע.

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם