גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמה בהוצל"פ: הקלות משמעותיות בריבית הנצברת על החוב

השבוע פורסם תזכיר חוק שעשוי להציל חייבים רבים ממלתעות הריביות הגבוהות אליהן הם נקלעים ■ לפי החוק כיום, הריבית יכולה לגדול עד אין-קץ, כך שהחוב לעולם לא ישולם עד תומו ■ החוק החדש יאפשר לחייב לבקש ממנהל לשכת ההוצל"פ להפחית 25% מריבית הפיגורים ■ ומה חושבים על כך המומחים?

הוצאה לפועל / צילום: שלומי יוסף
הוצאה לפועל / צילום: שלומי יוסף

"בשנת 2007 גילו לאשתי סרטן, וכדי לממן תרופות, מכרתי את ביתי ולקחתי הלוואה בסך 120 אלף שקל מבנק לאומי, ושנינו לא עבדנו באותה תקופה. הגענו לתקופה שלא היה לנו אוכל בבית, אך תוך שבועיים הוציאו נגדי פסק דין להוצאה לפועל, ומאותו הרגע המחאות חוזרות, וגם על כל חוב אחר נפתח תיק חוב. אין לי 3,000 שקל להחזיר כל חודש" - כך סיפר בקול רועד בעל חוב במערכת ההוצאה לפועל לחברי הוועדה לביקורת המדינה בדיון שהתקיים לפני כשנה.

הדברים נאמרו במסגרת דיון בוועדה לביקורת המדינה על דוח שערך מבקר המדינה על הכשלים במנגנון גביית החובות במערכת ההוצאה לפועל. במסגרת הדוח נחשפו נתונים מקוממים בעליל על שיעורי הריבית המושתת על חייבים, הגורמת לחובם לתפוח לממדים מפלצתיים לעתים ביחס לחוב המקורי.

אולם סיפורו של בעל החוב הזה אינו חריג. חייבים רבים הנקלעים לסבכי מערכת ההוצאה לפועל עם חוב נמוך יחסית, מוצאים את עצמם תוך זמן קצר עם חוב מפלצתי, שאינם יכולים לעמוד בו, לאחר ש"התלבשו" על החוב ריביות והצמדות ועוד.

לפי דוח מבקר המדינה מאשתקד, למשל, באוגוסט 2015 היה ההיקף הכולל של החובות בתיקי ההוצאה לפועל למעלה מכ-650 מיליארד שקל. מתוך סכום זה, כ-63 מיליארד שקל בלבד כסכום החוב הראשוני בעת פתיחת התיקים; והיתרה (כ-580 מיליארד שקל) כוללת בין היתר ריביות, הפרשי הצמדה, אגרות והוצאות שהצטברו לחוב עד לאוגוסט 2015.

סטטוס של "חייב משלם"

תזכיר חוק חדש שפרסמה בתחילת השבוע שרת המשפטים, איילת שקד, שמשרדה מופקד על רשות האכיפה והגבייה (הוצאה לפועל) - הכולל תמריץ ראשון מסוגו לחייבים במערכת ההוצאה לפועל לשלם את חובם - עשוי להציל חייבים רבים ממלתעות הריביות הגבוהות אליהן הם נקלעים. זאת, במסגרת אחד התיקונים המעוגנים בתזכיר החוק, העוסק בהסדר התשלומים של החייב ובהקלות ריבית שיקבל חייב שיעמוד בתנאים מסוימים.

לדברי שקד, מדובר בהצעת חוק שמהותה "יותר גזרים ופחות מקלות", ש"יעודדו חייבים לשלם את חובם. כך יצאו כולם נשכרים - גם החייב וגם הזוכה".

על-פי החוק כיום, חייב שבוחר בתחילת התהליך לשלם את חובו בתשלומים (ולא בבת-אחת), אפילו אם עומד בתשלומים, צובר ריבית פיגורים בהתאם לסוג החוב. הריבית יכולה לגדול עד אין-קץ, כך שהחוב לעולם לא ישולם עד תומו. בנוסף, על אף שהחייב עומד בתשלומים, הוא חשוף לעיקולים שונים ואמצעי גבייה אחרים שניתן לבקש מרשם ההוצאה לפועל לנקוט נגדו.

התיקון לחוק מציע כי חייב שיצהיר על כך שמעוניין לשלם את חובו בתיק ספציפי באופן עקבי, ואכן יעמוד בכך במשך 3 תשלומים רציפים - יוכר כ"חייב משלם" בתיק הזה, ויוכל לבקש ממנהל לשכת ההוצאה לפועל להפחית 25% מריבית הפיגורים. בנוסף, יוכל אותו חייב לבקש ממנהל ההוצאה לפועל לעכב בתיק זה מעתה ואילך חלק מההליכים שעשויים היו להינקט כנגדו, ובהם שלילת רישיון נהיגה ועיקולי חשבון עו"ש, משכורת ומיטלטלין. התיקון המוצע לא אמור לחול על תיקי משכנתא, משכון או הלנת שכר.

מנגד, על-פי התיקון המוצע, אם החייב לא יעמוד בהתחייבותו לשלם - יוכל הזוכה (הגורם שלו חייבים כספים), בתנאים מסוימים, לבקש להחזיר (ממועד הבקשה) את ריבית הפיגורים לשיעורה המקורי, וגם לבקש שימומשו נגד החייב אותם הליכים שעוכבו.

ללא ריבית תופחת

תמריץ כזה, כבר בפתחו של ניהול תיק ההוצאה לפועל, הוא ראשוני ומעוגן בחקיקה כברירת מחדל. זאת לעומת המצב החוקי כיום, במסגרתו אם החייב רוצה לפעול להפחתת הריבית על החוב, עליו לנהל הליך ממושך מול רשם ההוצאה לפועל והזוכה. נכון להיום צריכים חייבים לבקש מרשם ההוצאה לפועל את הפחתת הריבית, וזה פונה לצדדים לקבלת את עמדתם. עם זאת, גם לאחר שקיבל את תמיכת הזוכה בהפחתת הריבית, לרוב לא נענה הרשם לבקשה.

לדברי הסגנית הבכירה ליועצת המשפטית ברשות האכיפה והגבייה, עו"ד ענת ליברמן, אותם 25% שיופחתו מריבית הפיגורים - לפי הצעת החוק - עשויים במקרים רבים להוות את קו פרשת המים בין חוב שמשולם עד תומו לבין חוב שכבר לא ישולם לעולם נוכח הריבית התופחת. "לראשונה, מי שעומד בתשלומים - המערכת מכירה בו ככזה, במקום המסר הנוכחי שהוא מקבל - של ריבית שממשיכה להיות ריבית עונשית", היא מוסיפה.

ההכרה האמורה מתבטאת גם בכך ש"החייב המשלם" יכול, כאמור, לבקש שלא להיות חשוף לאיום המתמיד של עיקולים ושלילת הרישיון - איומים שכיום מרחפים על ראשי החייבים עד לסיום תשלום החוב, סיום שלא תמיד מגיע.

פרופ' רון חריס, שחוקר את דיני ההוצאה לפועל ושעמד בראש ועדה שעסקה בחייבים המצויים בפשיטת רגל, מגדיר את התיקון המוצע ביחס להפחתת הריבית ועיכוב ההליכים - "צעד חשוב בכיוון הנכון". לדעתו, חלק מהריביות החלות היום בהליכי הוצאה לפועל הן גבוהות מדי באופן לא מוצדק כלכלית, "בפרט בגלל התקופה המתמשכת של ריביות מאד נמוכות במשק הישראלי ובעולם בכלל".

כיוון שריבית גבוהה גם פוגעת באופן קשה במוטיבציה של חייבים להתאמץ לפרוע את חובם, סבור פרופ' חריס כי נכון לבחון הפחתת הריבית בהוצאה לפועל באופן כללי, ובוודאי נכון להפחית ריבית לחייבים שמתאמצים ועומדים בתשלומים, כפי שמציע תזכיר הצעת החוק.

פרופ' חריס מוסיף כי גם עיכוב הליך שלילת הרישיון מהחייבים הוא "צעד בכיוון הנכון", אך כיון שלדעתו שלילה כזו איננה חוקתית, נוסף על כך שאיננה מקובלת בעולם ופוגעת ביכולת החזר החובות - היה ראוי ללכת צעד נוסף ולבטל את שלילת הרישיון ביחס לכל החייבים. "יש מספיק אמצעי גביה ראויים אחרים", הוא אומר.

אולם, לחריס יש גם ביקורת כלפי התזכיר החדש - הנוגעת לכך שהנטל לבקש את הפחתת הריבית ואי-שלילת הרישיון נופל על כתפיו של החייב, ולא נעשה באמצעות מנגנון אוטומטי שאינו תלוי במודעות של החייב לזכותו לבקש זאת.

"כ-95% מהחייבים בהוצאה לפועל אינם מיוצגים על-ידי עורכי-דין, וסביר שלא ידעו שיכולים ליזום הפחתת הריבית, או כיצד לעשות אותה", מסביר חריס את הקושי שבהטלת היוזמה על החייב.

לדעתו, הליך הפחתת הריבית צריך היה לקרות אוטומטית; ואם הזוכה מתנגד - הוא זה שיצטרך להגיש בקשה. זאת, בין היתר, כיון שברוב המקרים הזוכה הוא תאגיד גדול בעל ייצוג משפטי מקצועי.

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?