גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משחקי השפל

סך הצפייה בפריים-טיים בערוצי הברודקאסט הולך ויורד בשנים האחרונות, ונתוני החציון הנוכחי מלמדים שהמגמה נמשכת מותגי הריאליטי, עד לא מזמן תותחי הרייטינג הכבדים של ערוץ 2, נחלשים - כפי שמעידה הצניחה של "הישרדות" - והפיצול המתקרב יערער עוד יותר את המודל הכלכלי של התוכניות הללו בגזרת הזכייניות: קשת שוב פותחת פער מרשת, שרושמת ירידה משמעותית, ערוץ 10 שומר על יציבות, ומהדורות החדשות מאבדות מהאטרקטיביות שלהן

מסיכום לסיכום זה הולך ונהיה ברור יותר. הסערה הגדולה שמרחפת מעל המודל העסקי של ערוצי הברודקאסט - זו שפעם הייתה רק איום ערטילאי באופק על רקע מה שקורה למודל הזה בעולם, ואחר כך הפכה לדפיקות קטנות וטורדניות בחלון - הולכת ומתקרבת. יכול להיות שהיא כבר ממש כאן. נכון שבקרוב תהיה פה בכל מקרה סערה אמיתית אחרת, על רקע הפיצול של ערוץ 2 שכנראה ייצא לדרך בעוד פחות מארבעה חודשים. אבל גם בלעדיו נראה שערוצי הטלוויזיה המרכזיים בישראל, כמו מקביליהם בעולם, יצטרכו לעבוד קשה יותר ויותר כדי להמציא מחדש את עצמם ואת משדרי הפריים-טיים המובילים שלהם.

קחו למשל את נתוני התוכנית המובילה של החציון, "הכוכב הבא" של קשת. גם אם מתעלמים מהעובדה שמדובר בעונה קצרה במיוחד (9 פרקים), הנתון הממוצע שהציגה, 31.3%, היה שולח אותה למקום החמישי בלבד בשנת 2016 כולה (בחציון המקביל היא הייתה משתבצת במקום השלישי), שגם בה נתוני הצפייה כבר הציגו ירידה לעומת שנים קודמות.

וזה עוד לפני שדיברנו על מה שקורה כעת לתוכנית כמו "הישרדות" של רשת. מי שהייתה התוכנית המלאה בעלת הרייטינג הגבוה ביותר של 2016 (33.6%) - ולפחות על פי חלק מחובבי הז'אנר דווקא מציגה עונה לא רעה בכלל מבחינת תוכן - מספקת נתונים כמעט מבהילים של 23.2% בלבד, ומקום שמיני בין התוכניות בחציון.

יש לא מעט סמליות בכך שהתוכנית שהחלה את עידן המגה-ריאליטי בישראל, ובהמשך הייתה סיבה למאבק קשה בין רשת לערוץ 10, היא זו שמסמנת כעת את נקודת השבר. אחרי שנים ארוכות של מעין חוזה בלתי כתוב בין הזכייניות לבין הצופה הישראלי שאמר משהו כמו: אנחנו נביא לכם תוכניות ריאליטי בעלות של יותר ממיליון שקל לפרק, ואתם תצפו באדיקות בעונות בנות עשרות פרקים כך שאולי נצליח להרוויח על ההשקעה הזאת (שגם בשיא ההצלחה של התוכניות הללו, היה מי שפקפק במודל הכלכלי שלהן) - כעת ברור שמשהו צריך להשתנות.

נכון שהפיצול המתקרב (שבישראל כמו בישראל עדיין צריך להיזהר מלהתייחס אליו כאל עובדה מוגמרת), שיביא לירידה דרסטית ברייטינג של כל הערוצים, יאיץ את המגמה הזאת, אבל גם בלעדיו זה היה צריך להתרחש.

הרי אין מדובר בבעיה ספציפית סביב מותגי הריאליטי שנחלשים. למען האמת, סביר להניח שרובכם חווים את זה בעצמכם: פחות ופחות ישראלים מתיישבים מדי ערב מול הטלוויזיה כדי לצפות במה שמשודר בה ברגע נתון. זה קורה גם בגלל הגירויים החדשים של הסמארטפון ועולמות הדיגיטל, וגם מכיוון שגם את התוכן הטוב והפופולרי שמייצרים ערוצים 2 ו-10 אין לצופה סיבה לצרוך דווקא בזמן השידור שלו. זה הרי זמין לו גם בממיר המקליט שלו, ב-VOD ובאתרי האינטרנט.

אמנם בחודשים האחרונים בתעשייה מדווחים דווקא על התעוררות הביקושים בשוק הפרסום בטלוויזיה, אבל גם זה לא משנה את התמונה הגדולה. סך הצפייה בפריים-טיים (21:00-23:00) של הערוצים המסחריים יורד מדי שנה מאז 2013 (ראו גרף). במקביל, הגיל הממוצע של הצופה בפריים הטלוויזיוני הולך ועולה. בערוץ 10 הוא זינק במהלך שש השנים האחרונות בעשר שנים תמימות, מ-43 ל-53, על רקע השינוי שעבר הערוץ. הצופה הממוצע של קשת ורשת הזדקן במהלך התקופה הזאת בשלוש שנים, והגיע בחציון האחרון ל-45 אצל הראשונה, ו-47 אצל השנייה.

קשת: עליות קלות

אחרי שנה פחות טובה ב-2016, שבמהלכה הצליחה המתחרה רשת לעקוף אותה בחציון הראשון ולהיצמד אליה בסיכום השנתי, בקשת יכולים שוב לחייך או לפחות לנשום לרווחה. נכון שגם בשנה שעברה היו לזכיינית הסברים לא רעים בחלק מהמקרים - המרכזי שבהם נגע ל"בור" העצום שיוצר כעת יום שישי אצל הזכיינית שמשדרת בו בחציון הנתון - אבל מי כמו אנשי קשת יודע שמי שנזדקק להסברים כבר מצוי בבעיה.

את נתוני החציון הזה בקשת לא צריכים להסביר. הזכיינית מסיימת אותו ברייטינג ממוצע בפריים של 23.2%, עלייה קלה לעומת החציון המקביל (שבו שידרה בימי שישי) ובעיקר מציגה פער גדול מול המתחרה רשת, שיורדת ל-18% בלבד.

קשת גם כובשת את טבלת התוכניות המובילות של החציון. ארבע התוכניות הנצפות ביותר בתקופה שבין ינואר ליוני שייכות לה, ובסך הכול היא אחראית לשבע מבין עשר התוכניות הנצפות. הזכיינית גם יכולה להתגאות בכך ששבע התוכניות הללו שייכות למגוון ז'אנרים. שתי הראשונות הן אמנם תוכניות ריאליטי, ואת "האח הגדול" שבמקום השני קשת כבר לא תוכל לשדר מאחר שהזכויות על התוכנית עוברות לרשת, אך מלבדן יש לזכיינית ברשימה גם תוכניות סאטירה ובידור ("ארץ נהדרת", "מועדון לילה" ו"מה זה השטויות האלה?"), ותוכנית תחקירים ("עובדה", המתברגת במקום הרביעי המכובד, ומתחזקת לעומת העונה הקודמת שלה).

רשת: ירידות חדות

עבור רשת החציון הנוכחי צריך לשמש קריאת אזהרה. מה שרק בשנה שעברה היה נראה כמו תחמושת אימתנית לקראת הפיצול - שליטה בכמעט כל מותגי הריאליטי הגדולים ("הישרדות", "המירוץ למיליון", "דה ווייס", "אקס פקטור", "משחקי השף" ומהעונה הבאה גם "האח הגדול") - מתגלה לפחות בששת החודשים הראשונים של שנת 2017 כסחורה בעייתית.

אם לא מספיק שאחרי הפיצול המודל הכלכלי של כל התוכניות הללו ממילא יהפוך לבעייתי, כבר כעת מתברר כי סף הגירוי של הישראלי הממוצע לא ממש רוטט לנוכח האטרקציות שמציעות התוכניות הללו, וכי מה שעד לא מאוד מזמן היה מעורר שיחות ברזייה וסערה ברשתות החברתיות, היום ביותר ויותר מקרים מעורר בעיקר פיהוק.

מבחינת המספרים עצמם, רשת יורדת בחדות מ-24% בפריים-טיים בחציון המקביל (גבוה במעט ממה שקשת עשתה בחציון הזה באותם ימים) ל-18% בלבד. שלוש התוכניות שמכניסה רשת, במקומות החמישי, השביעי והשמיני, כוללות שתי תוכניות ריאליטי ואת "אבודים" של צופית גרנט.

בנקודות האור של רשת בחציון יש לא מעט אירוניה ואולי אפילו מסר מעודד. בזמן שדווקא ההליכה על בטוח - על מותגים גדולים ובינלאומיים כמו "הישרדות" ו"דה ווייס" שרק לא מזמן הביאו מספרים יפים - הובילה לאכזבה, הדרמות המקוריות של הזכיינית, אלה שפותחו כאן בישראל, השיגו נתונים נאים, עם רייטינג ממוצע של יותר מ-20%. העונות הראשונות של "לצבי יש בעיה" (שידורה החל ב-2016) ושל "נבסו", שתיהן סדרות חביבות, השיגו בחציון 20.8% ו-20.4%. העונה השלישית של "שנות השמונים" הגיעה ל-20.7%.

ערוץ 10 והחדשות: בין יציבות להיחלשות

ערוץ 10, שהפך בשנים האחרונות לערוץ סולידי מבחינת ההשקעה הכספית שלו בתוכניות ואופי התכנים שהוא משדר בפריים-טיים, שומר על יציבות בחציון החולף לעומת החציון המקביל ומציג ירידה קלה בפריים מ-7.7% ל-7.5%. היציבות הזאת בולטת אף יותר על רקע העובדה שבחציון הנוכחי התוכניות הנצפות ביותר שלו לא הצליחו להגיע לגבהים דומים לאלה שרשמו התוכניות הבולטות בחציון הקודם, כך שככל הנראה גם הנפילות ברייטינג היו חדות פחות.

בחציון המקביל נהנו בערוץ 10 משידור משחקי היורו ברשת, וכך, בין היתר, הצליחו להציג תוכניות עם רייטינג ממוצע של 19.1% ("גיבורים"), 15.9% ("החרדיות") ו-14.9% ("המסע המופלא של אהרוני וגידי"). בחציון הנוכחי התוכנית המובילה של הערוץ, "פנים אמיתיות" עם אמנון לוי, מסתפקת ב-11.9% (מול 10.4% אשתקד). "בייבי בום" (11%) ו"המסע המופלא" (10.8%) מציגות נתונים נמוכים יותר לעומת העונות הקודמות שלהן.

נקודת האור של ערוץ 10 קשורה דווקא ליום שישי, שהולך והופך ליום קשה מבחינת הערוצים המסחריים. לפי נתוני הערוץ, בחציון הנוכחי הוא הצליח לרשום בפריים של ימי שישי (כולל החדשות, מ-20:00-23:00) רייטינג ממוצע של 7% - הנתון הטוב ביותר ביום הזה בחציון הראשון מאז 2008. לכך תורמים גם המשך ההצלחה של "שי בשידור" (רייטינג ממוצע של 7.3% בחציון), והנתונים שמביא "שישי" עם אילה חסון. בזמן שכל משדרי החדשות בחציון הזה נחלשו, יחד עם הירידה הכללית הצפייה בטלוויזיה, תוכניתה של חסון היא היחידה שהצליחה לרשום עלייה בהשוואה לחציון המקביל, מ-7.2% ל-7.6% - בהחלט הישג נאה.

ההיחלשות של משדרי החדשות המרכזיים של חדשות 2 היא משמעותית יותר ומתבטאת בדרך כלל בירידה דו-ספרתית (המהדורה המרכזית נחלשה ב-9.9%). המהדורה של 10 נחלשה רק ב-8.5%, כך שהפער בין המהדורות בחציון הצטמצם לראשונה לנתון חד-ספרתי של 9.4%.

ולמרות זאת, ספק אם ניתן לדבר כאן על התרחשות דרמטית. הפערים בין המהדורות, גם בימי חול וגם בסופי השבוע, גדולים ונעים בדרך כלל סביב יחס של 1 ל-2 (ראו טבלה). גם כאן, פיצולו של ערוץ 2, ושידורן של כל התוכניות של חדשות 2 גם בערוץ של קשת וגם בערוץ של רשת, ייצור לקראת סוף החציון הבא מציאות שונה לחלוטין.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

בלינקן מבהיר: "ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה באיראן"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם