גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק ישראל מותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%

מעלה את תחזית הצמיחה ל-2017 ■ תחזית הצמיחה משקפת מעבר הדרגתי לצמיחה המבוססת פחות על צריכה פרטית ויותר על יצוא ■ "מסתמנת התייצבות במחירי הדירות, והאינדיקטורים משוק הדיור ממשיכים להצביע על התקררות"

קרנית פלוג / צילום: רויטרס
קרנית פלוג / צילום: רויטרס

בנק ישראל החליט להשאיר את הריבית חודש נוסף לא שינוי ברמה של 0.1%.

מנימוקי ההחלטה עולה כי האינפלציה קרובה למרכז יעד יציבות המחירים אך עדיין, לטווח של 3 שנים נמוכה מהיעד. עוד כותבים בבנק כי הכלכלה הישראלית ממשיכה לצמוח בקצב משביע רצון ונראה כי ברבעון השני הצמיחה של הכלכלה נותרה גבוהה.

באשר לשוק הדיור, כותבים בבנק, כי הנתונים מצביעים על התמתנות בקצב הפעילות כשבחודשים האחרונים מסתמנת יציבות במחירי הדיור ואף ירידה במספר העסקאות.

באשר לתחזיות הצמיחה בבנק ישראל את התחזיות לשנת 2017 לרמה של 3.4% לעומת התחזית הקודמת שצפתה צמיחה של 2.8%. העלאת תחזיות הצמיחה נובעות בעיקר מצמיחה מואצת במחצית הראשונה של השנה, צמיחה שהונעה מהיצוא.

"מזה מספר חודשים מסתמנת התייצבות במחירי הדירות, והאינדיקטורים משוק הדיור ממשיכים להצביע על התקררות השוק. נתוני שוק הדיור ממשיכים להצביע על התמתנות הביקוש והאטה בפעילות. בחודשים האחרונים מסתמנת יציבות במחירי הדירות, נרשמה ירידה בהיקף העסקאות בקרב כל סוגי הרוכשים ובקצב המכירות של דירות חדשות. בקצב החודשי של מתן משכנתאות חדשות נמשכת מגמת התמתנות, עליית ריבית המשכנתאות נעצרה ואף מסתמנת ירידה מסויימת בריבית בחודשים האחרונים".

להערכת בנק ישראל, האינפלציה בארבעת הרבעונים המסתיימים ברבעון השני של 2018 תעמוד על 0.8%, ובסוף 2018 - על 1.5%.

כאמור, חטיבת המחקר של בנק ישראל העלתה את תחזית הצמיחה ל-2017, הסיבה לעדכון על-פי הבנק היא כי הנתונים הראשוניים מהרבעון השני מצביעים על-כך "שהיצוא וההשקעות צמחו מהר יחסית להערכתנו בעת עריכת התחזית הקודמת". בבנק מציינים כי "בטווח התחזית (השנה וחצי הקרובה) נראה המשך גידול בקצב הצמיחה של היצוא, בין היתר עקב ההתאוששות הצפויה בסחר העולמי, וכן של ההשקעות בענפי המשק.

מנגד, קצב הצמיחה של הצריכה הפרטית צפוי להתמתן לאחר שבמשך תקופה ארוכה הוא היה מהיר יחסית לקצב הצמיחה של השימושים האחרים ושל התוצר. למעשה, התחזית משקפת מעבר הדרגתי לצמיחה שמבוססת פחות על הצריכה הפרטית ויותר על היצוא". בנוסף מציינים הקדמת הרכישות של כלי רכב מתבטאת בין היתר בכך שקצב הצמיחה השנתי ב-2017 נמוך מהקצב ב-2016, אולם אנו מעריכים שבניכוי השפעה זו הוא ידמה לקצב ב-2016 ויעמוד על מעט למעלה מ-3.5%. בינואר 2019 צפויים שינויים נוספים במיסוי על כלי רכב, ואנו מעריכים כי גם הם יובילו להקדמת רכישות וכי זו תגביר את קצב הצמיחה ב-2018".  

עמית ביליה, אנליסט בבית ההשקעות יצירה: "בנק ישראל, כצפוי, הותיר את הריבית לחודש יוני ברמה של 0.1%. זו ההחלטה ה-27 במספר שבמסגרתה בנק ישראל לא משנה את הריבית מאז הוריד אותה בפברואר 2015.

"בנק ישראל שכמעט ולא התערב במסחר במט"ח במהלך יוני מקבל אתנחתא בשבוע האחרון בדמות התחזקות משמעותית של שער הדולר, כאשר התקוות הן שלמול הקו המתהווה של הבנקים המרכזים בעולם תמשך מגמה זאת ותעזור לבנק להגיע ליעד האינפלציה בטווח הקצר שעדיין מעט מתחת ליעד.

"לדעתנו, לא מן הנמנע שמגמה זו עליה מצביע בנק ישראל תגרור עליה בפרמיית הסיכון ובחוב של חברות הבינוי והייזום".

"חלק מהצעות החוק הפרטיות (שנוגעות לפעילותנו) לוקות בהתייחסות לטווח הקצר" אמרה נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג במסיבת עיתונאים לרגל פרסום החלטת הריבית. הנגידה נשאלה האם היינו נדרשים להקמת וועדות חקירה פרלמנטריות והצעות חוק שנועדו להצר את צעדי בנק ישראל. "יש רצף של הצעות חוק פרטיות שחלק לא-מבוטל מהן נוגע לנושאים הקשורים לבנקאות.

"אנחנו בוחנים בצורה עניינית את הצעות החוק השונות ועושים עבודה מקצועית לפני שאנחנו מגבשים את עמדתנו. חשוב להדגיש שההסתכלות שלנו על ההצעות החוק היא הסתכלות מקצועית שמתייחסת להשלכות של הצעות החוק לאורך זמן וחלק מהצעות החוק לוקות בהסתכלות לטווח קצר".

פלוג התייחסה למספר הצעות ובהן אסדרת פעילות הגמ"חים, וריביות המשכנתא. לגבי הצעה לגרייס על תשלומי המשכנתא למובטלים אמרה פלוג "זאת הצעה מאד בעייתית כי היא מתערבת ביחסים שבין הבנק ללקוח. הרבה פעמים כשלקוח מתקשה לשלם תהיה פריסה מחדש לטובת שני הצדדים. ההתערבות של המחוקק ביחסים האלה לא נכונה ועלולה להביא לכך שהלקוחות היותר חלשים ייאלצו לשלם ריבית יותר גבוהה.

"מעבר לכך יש כאן סוגייה יותר רחבה בכך שהצעת החוק מטפלת רק בסוגייה של תשלומי המשכנתא ומציפה סוגייה רחבה יותר והיא שביטוח האבטלה בישראל מאד מאד קמצני. תקופת הזכאות מאד קצרה בכל השוואה בינלאומית. הטיפול צריך לבוא בשיפור ביטוח האבטלה לא רק בתשלומי משכנתא, אלא גם בשכר דירה, ארנונה ותשלומי חשמל ומים".

דוגמאות נוספות שהעלתה פלוג הייתה הארכת תקופת הצינון למפקח על הבנקים לשלוש שנים - "אני חושבת שזו הצעה גרועה" אמרה פלוג "היא תצמצם את המאגר של מפקחים פוטנציאליים לכאלה שהם או מיליונרים או פנסיונרים. הדוגמה של המפקחת הנוכחית היא של אדם שהיה במערכת הבנקאית ועושה את העובדה בצורה הטובה ביותר".

בנושא מחירי הדירות אמרה פלוג בהתייחס לביקורת שמתח שר האוצר משה כחלון כי "תפקיד קביעת המתודולוגיה הוא של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אנחנו חושבים שהמתודולוגיה מתאימה ויש חשיבות לכך שהמדידה תהיה מקצועית ולא תיעשה להשגת מטרות אחרות".

בנושאי מקרו כלכלה אמרה פלוג כי "האינפלציה צפויה לרדת בתקופה הקרובה לפני שתשוב ותעלה לתחום היעד בעוד כשנה. בכוונת הווועדה המוניטרית להותיר את הריבית על כנה כל עוד הדבר יידרש כדי לבסס את האינפלציה בתחום היעד". לגבי השקל אמרה פלוג כי "אנחנו חושבים שהשקל מיוסף ביתר, חלק מהייסוף נובע מהביצועים הטובים של כלכלת ישראל. עם זאת המדיניות האולטרה מרחיבה שבהן נוקטים הבנקים המרכזיים במדינות שאנחנו סוחרים איתם - מוסיף לחוזק של השקל.

"עצם ההחלטה להקים וועדת חקירה פרלמנטרית משקפת את הרצון של הציבור להבין איך ולמה התרחשו הפסדי האשראי ללווים גדולים. אני חושבת שחשוב שהדיונים בוועדה יהיו ענייניים ורציניים ושהמטרה תהיה לתקן את מה שלא תוקן ולא לייצר כותרות ודי קל לייצר כותרות כשחובטים בגורמים כאלה ואחרים.

"הפיקוח על הבנקים חשוף לביקורת ובנושאים של לווים גדולים. כמובן שהכנסת סוברנית לעשות את הבדיקות שלה אם היא חושבת שכדאי לבקר את הגופים הציבוריים. ההצעה להפוך את וועדת החקירה הפרלמנטרית שהיא גוף פוליטי למעין גוף שיפוטי שיוכל לדרוש מגופים מהמגזר העסקי להופיע בפניה, להציג מידע עסקי לזמן אנשים שכבר לא בתפקידם - הנושא הזה עלול להיות בעייתי ולגרום פגיעה לא מידתית במגזר העסקי וזה עלול להיות מדרון חלקלק.

"נושא נוסף שמטריד אותנו היא האפשרות לחשוף דוחות ביקורת של גופי הביקור השונים כמו הפיקוח על הבנקים או רשות שוק ההון - מטרת הביקורת לתקן ואם הדוחות נחשפים נראה התדיינות אינסופית ועבודה אינטנסיבית של עורכי דין ויחצ"נים על הניסוח המדוייק של הדוחות ובסופו של דבר יפגעו במטרה שלשמה נועדה הביקורת".

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?