גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"באים לתקן פה משהו שאינו שבור ואינו מקולקל"

תוכנית האוצר להקמת קרנות השקעה בהיי-טק, שיהיו נגישות וסחירות לכולם, נתקלה בתגובות צוננות בקרב גורמים מוסדיים בשוק, שמבהירים כי אינם מתכוונים לעוט על ההזדמנות

משה כחלון / צילום: איתמר סיידא
משה כחלון / צילום: איתמר סיידא

שר האוצר משה כחלון יצא השבוע בהצהרה חגיגית ומתוקשרת, לצד יו"ר רשות ני"ע, פרופ' שמואל האוזר, בנוגע להקמתן של קרנות השקעה בהיי-טק, שיקרבו את המשקיעים המוסדיים ואת הציבור הרחב להשקעה בחברות מו"פ - חברות טכנולוגיה לא מבוססות. באוצר הסבירו שמדובר בהזרמת הון להיי-טק הישראלי, וכן בגיוון מכשירי ההשקעה שעומדים לרשות המוסדיים והציבור הרחב. עתה נשאלת השאלה האם יש בסיס איתן לחגיגיות של השר.

בעוד שעבור הציבור הרחב מדובר בכלי השקעה חדש, לעולם שסגור בפניו כיום - כלי שלדעת חלק מהמשקיעים אינו טוב במיוחד - הרי שבקרב מנהלי השקעות מוסדיים שעמם שוחחנו, נראה ששוררת תמימות דעים: זה לא יתרום למוסדיים עצמם, והם כנראה לא יעוטו על הקרנות החדשות, ובכלל, ממה שהם רואים בשוק, אין צורך בהזרמת הון נוסף לעולם ההון סיכון בישראל.

במה מדובר? השבוע הודיעו האוצר ורשות ני"ע כי הם יוצאים במכרז להקמת ארבע קרנות השקעה בהיי-טק, שיהיו סחירות ונגישות לכל, כקרן נאמנות סגורה. הקרנות ישקיעו לפחות 30% מנכסיהן ועד 50% מנכסיהן (ביום ההקמה ולא בכל רגע נתון) בחברות מו"פ - כלומר, בחברות היי-טק בוסריות, שבדרך כלל נמצאות מתחת לרדאר של המשקיעים המוסדיים הגדולים, ושבכלל אינן נגישות לקהל הרחב, תוך מתן כרית ביטחון בדמות ספיגת הפסדים - מוגבלת - על-ידי המדינה. זוהי מעין קרן הון סיכון סחירה, שפתוחה להשקעה גם לציבור הרחב.

עם היוודע דבר המכרז שאליו יוצא האוצר, לבחירת הגופים המנהלים את הקרנות הללו, אמר לנו גורם מוסדי בכיר, כי "להקים קרנות מנהלות אד-הוקיות זה בעייתי, ואף נדון לכישלון", והוסיף שגם "כשבודקים את תעשיית ההון-סיכון בישראל, שהיא כבר תעשייה של 20 שנה, רואים שקרנות רבות לא הצליחו להניב תשואות טובות למשקיעים. איני בטוח אם המוסדיים ייכנסו לזה - הם יחפשו גופים יותר מתמחים. זה מתאים לגופים יותר קטנים ולציבור שרוצה חשיפה".

"השאלה החשובה באמת היא מי ינהל את הקרנות"

מתברר שהסקפטיות בנוגע לתוכנית האוצר רחבה ועמוקה אף יותר בקרב המוסדיים. גורם מוסדי בכיר אחר הביע גם הוא סקפטיות ביחס למודל של האוצר ושל רשות ני"ע, ואמר לנו שלא לייחוס, כי "בסוף, השאלה האמיתית היא אילו גופים ינהלו את הקרנות, זה לדעתי הסיפור". הוא הוסיף, כי לטעמו, "ההגנה על דאונסייד זה לא העיקר". עם זאת, גורם מוסדי בכיר אמר, כי "רשת ביטחון יכולה לעזור".

מנהל השקעות מוסדי בכיר אחר ציין, כי "זה רעיון יצירתי ומעניין. כמה זה יצליח ואם זה שווה השקעה? עדיין לא ברור. בכלל, בקרנות הדבר הכי חשוב הוא הצוות המנהל, כך שעל זה יקום או ייפול הנושא, ולתחושתי לא חסר כסף באפיק הזה (הון סיכון, ר' ש')".

גורם מוסדי בכיר נוסף אמר ל"גלובס", כי "כדי שדבר כזה יתרומם צריך שילוב של מנהל קרן חזק (בשביל ניהול החלק הסחיר של הקרן, שיווק, תפעול) ומנהל חזק מתחום ההון סיכון, עם ניסיון מוכח ומוצלח. שנית, קרנות ההון סיכון המובילות לא ממהרות לשתף פעולה עם היוזמה, כי הן מפחדות מקניבליזציה - היום גובים שם דמי ניהול יפים (בדרך כלל מדובר בשיעורים של 2% מהסכום שגויס ועוד 20% מהצלחה) ואילו קרן ההיי-טק החדשה תהיה יותר זולה. כמו כן, בלי שילוב של שותף חזק ומנהל קרן חזק, הקרן שתקום תהיה ליגה ב', ותתקשה להתחרות מול תעשיית ההון סיכון, וסטארט-אפים שתהיה להם אפשרות יעדיפו לגייס מקרנות הון סיכון בגלל הערך המוסף, כגון קשרים והכוונה".

אותו גורם אף מוסיף, כי "המוסדיים לבד לא יצליחו בהשקעות ישירות בסטארט-אפים, מאחר שהם לא מבינים בזה, קצת כמו בתחום ההשקעות הישירות בנדל"ן. מי עושה את עסקאות הנדל"ן הכי גרועות? חברות הביטוח. מי עושה טוב? מליסרון, גב ים וכו', הגופים שמתמחים בזה", הוא אומר.

מנהל השקעות מוסדי נוסף הרחיב ואמר: "הבסיס של התוכנית מוטעה. מדוע? נקודת ההנחה היא שחסר כסף להיי-טק הישראלי ולקרנות ההון סיכון, וממה שאני רואה זה ממש לא המצב. משיחות עם קרנות עולה שלא חסר כסף, שהטובות והממושמעות שבהן כבר עוצרות את הגיוסים ברמה מסוימת של גודל קרן, שתתאים לישראל, ושליזמים לא חסרות הזדמנויות לגיוסי כספים על-ידי יזמים, בשום שלב של חיי החברה שלהם. אין שיח על חוסר בכסף להשקעה, וגם המוסדיים נכנסים לא אחת להשקעות ישירות. כלומר, באים לתקן פה משהו שאינו שבור ושאינו מקולקל, ועובדה היא שקמות פה חברות רבות מדי שנה".

"שנית, בנוגע לחשיפה של הציבור בקרנות הללו יש להבין שהמוסדיים משקיעים בהון סיכון ובחברות היי-טק, והציבור של המשקיעים נחשף לתחום ההיי-טק דרך השקעות כאלה של המוסדיים. איני בטוח אם טוב שהציבור הרחב ייחשף ישירות להיי-טק", הוא הוסיף, וציין עוד כי "בכל מקרה, המודל המוצע אינו נושא בהכרח בשורה: ההגנה מפני הסיכון באופן יחסי אינה מספקת. ברמת הסיכון הרלוונטית זו לא הגנה גבוהה, כי חברות טכנולוגיה בשלב המו"פ יכולות להימחק לגמרי, ויש סיכון משמעותי לאובדן הקרן. לכן, אני חושש שההגנה אינה כה משמעותית עד שתהפוך את ההשקעה לכדאית.

"כמו כן, הקרנות הללו מחברות השקעות סחירות ולא סחירות, וזה דורש סט של כלים מאוד לא אחידים וברורים מאליהם". גם הוא האיר את הפוטנציאל לבעיה באופי הקבוצות שייבחרו לניהול הקרנות: "המנהלים הטובים, שניהלו בהצלחה קרנות הון סיכון, לא יעוטו על זה. מדוע? כי הם יכולים לגייס בקרן שלא תהיה חשופה לכל אחד, בעוד שקרן נאמנות חשופה לכל, ובמצב של תנודתיות כה גבוהה, אף אחד לא מעוניין בחשיפה כזו שבה על מחיקה של חברה תעשה כותרות, בעוד שגם רשימת ההשקעות בקרן תהיה חשופה לכל".

לכן, הוא סיכם את דבריו, "אני חושב שלמוסדיים זו לא בשורה, ושלציבור עדיף להשקיע בהון סיכון דרך המוסדיים, ולא ישירות".

"עדיף מנהל טוב מהגנות על השקעה גרועה"

מנהל בכיר נוסף בשוק ההון המקומי התייחס לסוגיות אלה, ואמר כי "מבחינת המוסדיים - הם מנהלים לבד השקעות במניות סחירות בארץ, ולא חסרה להן האופציה לגישה לקרנות הון סיכון עם טראק רקורד איכותי". כלומר, גם מבחינתו זה לא יעניין את המוסדיים, והוא מוסיף ש"קריאת כל הכסף מראש תפגע ב-IRR (התשואות של הקרנות שיקומו, ר' ש'), והשקעת כל הכסף מראש בניירות סחירים יכולה להביא למימוש לא אופטימלי. כלומר, לא יהיה בקרנות הללו ניהול אופטימלי, כמו שקרה לדעתי גם בקרנות המנוף, שם התאגדו קבוצות כדי לנצל ההזדמנות - ולראיה, אף קבוצה במנוף לא המשיכה לקרן שנייה. כמו כן, בדרך כלל בקרנות השקעה פרטיות יש מנגנונים להחלפת המנהל בהצבעה עם רוב, ואילו כאן, בגלל שלא יהיו מספר משקיעים גדולים אלא בעיקר ציבור רחב, לא סביר שזה יקרה - וזה טוב למנהלים שייבחרו.

"בשורה התחתונה, לדעתי עדיף להשקיע במנהל טוב בלי הגנות, מאשר לקבל הגנה על השקעה גרועה - מה שעלול לאפיין את הקרנות החדשות של האוצר. הרי חברות ניהול שיכולות לגייס שלא בתוכנית עושות זאת, וזה יוביל כנראה לסיכון של first time team בקרנות החדשות".

מנהל מוסדי בכיר אחר אמר, כי "מדובר בקרנות נאמנות סגורות, שבעבר התאפיינו כלא סחירות בפועל בגלל מסחר נמוך. אם זה יקרה גם בקרנות החדשות, וזה עלול לקרות, אז הקרנות לא באמת ישקפו את השווי של נכסיהן. כמו כן, על פניו, מחצית מהנכסים מצויים בבורסה, ולכן זה לא יעניין את המוסדיים, ונוסף על כך, מבחינתי ההיי-טק המקומי הוא הדובדבן שבקצפת בכלכלה הישראלית, אך ההון סיכון הישראלי, לעומת ההון סיכון בעולם, הוא כמו שאנו נוהגים בכביש - ממהרים מדי לעתים. ובכלל - אין למוסדיים בישראל אנטי להיי-טק בישראל, אלא הם רואים יתרון בהון סיכון בחו"ל". גם הוא דיבר על חשיבות הקבוצות שייבחרו בפועל לניהול, ואמר כי "כרגע נראה שיש לזה יותר חסרונות מיתרונות".

למה דווקא בהיי-טק?

האוצר נדרש, ולדעת רבים בשוק המוסדי אף נגרר, לטיפול בבעיה שאינה בעיה מרכזית בשוק ההון: הזרמת כספים מוסדיים לעולם ההון סיכון. הפתרון הנוכחי של האוצר ושל רשות ני"ע אינו מכתיב למוסדיים מה לעשות, אלא מנסה לספק להם תמריץ שיצדיק השקעה שלהם בקרנות החדשות - בדומה לקרנות המנוף שקמו לאחר המשבר הכלכלי הגדול של 2008 - וזאת מתוך רצון לקרב בין שוק ההון הישראלי לעולם ההיי-טק, ולשפר את הממשק בין המשקיעים הישראלים, ובעיקר הכסף הישראלי, לחלק המוביל של "אומת הסטארט-אפ".

מהרבה בחינות, אם כבר להתערב בשוק וליצור אינטרס להגדלת ההשקעה של המוסדיים בהון סיכון באמצעים חיצוניים, אז זוהי הדרך. בטח שהיא עדיפה על דרך אחרת, שבה מכריחים את המוסדיים להשקיע שיעור ברור וידוע מכספי הציבור שהם מנהלים - עבור ובשם הציבור - בתחום מסוכן שכזה, וזאת במטרה לענות על הצורך של סקטור מסוים - אפילו אם, על פניו, מדובר בסקטור "לגיטימי".

אבל למה דווקא בהיי-טק? יש תחומים חשובים לא פחות: למשל תשתיות. אפשר להקים קרנות להשקעה בתשתיות. במקרה כזה אפילו אין חובה לתת מעטפת של המדינה. מספיק ליצור מערכת סחירה שמשקיעה בתשתיות, גם עבור גופים ומשקיעים שאינם מהשורה המצומצמת של המוסדיים הגדולים ביותר, וזה - כמו הקרנות החדשות - גם יתרום למסחר בבורסה המקומית (מטרה נוספת שחשובה לאוצר ולרשות ני"ע).

ועוד נקודה: יש סיבה לכך שהמוסדיים לא רודפים אחר קרנות ההון סיכון. מדובר בתעשייה שלא ממש הניבה פירות יוצאי דופן למשקיעים, בישראל ולאורך שנים. הצלחה מטאורית של חברה אחת או אחרת היא אמנם דבר שקורה מעת לעת, אבל היא לא חזות הכול, ולא סתם קוראים לתחום "הון סיכון". ובכל זאת, חשוב שהמוסדיים ישקיעו יותר בתחום זה, כמו גם בתחומים תורמי צמיחה בת-קיימא וארוכת-טווח. הדבר יניב תשואה לאורך זמן, ובעיקר ישרת את המשק. אבל, לפחות לפי שעה, לא נראה שזה יגיע מהקרנות החדשות.

עיקרי המכרז להקמת קרנות ההשקעה

יוקמו 4 קרנות השקעה בהיי-טק וכל אחת תנהל 400 מיליון שקל

הקרנות ישקיעו 30% עד 50% מנכסיהן בחברות מו"פ, והן ייסחרו בבורסה

הקרנות יהיו פתוחות להשקעה גם בפני הציבור הרחב

הקרנות יהיו זכאיות מהמדינה ל"כרית הגנה" מפני הפסדים, עד סכום של 50 מיליון שקל, או 20% מסכום ההשקעות בחברות מו"פ (הנמוך מביניהם)

הקרנות יהיו זכאיות ל"אשראי מגובה בערבות המדינה"

המועד האחרון להגשת הצעות מתחרות במכרז לבחירת הקרנות הזוכות: 7 בספטמבר 2017

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד