גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיפוץ בשוק הכרמל: "אם זה יהיה כמו קניון, מי ירצה לבוא?"

שוק הכרמל, שבמשך שנים היה סמל לאותנטיות מחוספסת, צפוי לעבור שיפוץ מאסיבי, הכולל חידוש תשתיות וקירוי ■ העירייה טוענת כי הצביון יישמר, אבל הסוחרים חוששים שהוק יהפוך לאזור רפאים ■ דוח G

שוק הכרמל / צילום: כפיר זיו
שוק הכרמל / צילום: כפיר זיו

על השיפוץ הענק המתוכנן בשוק הכרמל יש הסכמה אחת ומחלוקת אחת: כולם מסכימים, גם הסוחרים, שהשיפוץ נדרש. השאלה הגדולה היא בכמה זמן ובאיזה מחיר. בעירייה מבטיחים שהמטרה היא "לפגוע כמה שפחות בפרנסה של הסוחרים", כלשונה של חנה רומנו, מנהלת מחלקת פיקוח ורישום באגף נכסי עיריית תל-אביב, המרכזת את הליך השיפוץ. "את עיקר העבודה של התשתיות הם בכלל לא ירגישו והעבודה למעלה תיעשה במקטעים. בזמן הזה הם יעברו לשוק זמני שייבנה במיוחד".

אלא שהסוחרים לא ממהרים להאמין: "הלך הרוח הוא שכמעט כולם בעד השיפוץ, אבל כמעט כולם גם נגד", אומר חזי (52), בעל שני דוכני בגדים. "התחושה היא שבעירייה צריכים לעשות את זה באופן שיפגע בנו במינימום, ושהם לא יודעים איך".

"הם אומרים שיעשו את העבודות במקטעים של שלושה חודשים, אבל אין סיכוי שזה יקרה", מוסיף ברוך (72) בעל חנות נעליים בשוק מ-1978. "רק להוציא את הבאסטות מהמקום זו עבודת חמורים, ייקח להם עד 2031 לסיים את זה".

אחרים, שבאופן טבעי לא ממהרים להיחשף בשמם, אומרים דברים חמורים יותר: "אני מאמין שהשיפוץ ייצא לדרך, אנחנו לא יכולים עליהם, השאלה אם זה יקרה בדרך נעימה או בדרך מכוערת", אומר ש', בעל דוכן בגדים: "אם אני אפגע, אני אפגע בהם בחזרה, וזה יכול להגיע מכל כיוון במלוא מובן המילה. אני סבא, אם הנכד שלי יצביע על משהו שלא אוכל לקנות לו, אני אקח את זה מהבית של ראש העיר".

"השיפוץ ייצא לדרך, אבל רק בהסכמה, ואם הוא יהיה בכוח, יש כוח לאנשים לעצור את זה", מוסיף אחר. "אנשים פה עברו הכול, הם לא מפחדים לשבת במעצר. אם זה יפגע לנו בפרנסה, לא יהיה שיפוץ. אני לא מתנגד, אני יזמתי ושכנעתי אנשים לחתום, אבל שהעירייה תעמוד במה שהבטיחה".

אחת הסיבות לחששות הסוחרים נובעת מכך שהתוכניות המדויקות של השיפוץ עדיין אינן ברורות, וקשה מאוד להתמודד עם אי-הוודאות האופפת את השלכותיו. "אין לנו עדיין את התכנון הסופי", מודה חנה רומנו מהעירייה.

"יש כל מיני רעיונות, אנחנו יושבים כל יום עם האדריכלים והסוחרים והמהנדסים. השטח של השוק היה שטח של דרך, לכן קידמנו תוכנית שתשנה את הייעוד שלה לשוק, תב"ע 3888. שוק הכרמל זקוק לשיפוץ מבחינת התשתיות: מעברים, תברואה, שירותים, טיפול בענייני האשפה, ניקוז, הקמת תשתיות למרכז לוגיסטי - וקירוי. אין לנו שום כוונה להפוך את זה למשהו אחר. החזון שלנו הוא להשאיר את השוק כפי שהוא".

ג'נטריפיקציה היא מילה שתל-אביבים, גם ה"צפונבונים" ביותר שבהם, אוהבים לשנוא: מבחינה מילונית, משמעותה הגעתה של אוכלוסייה חזקה למיקום המאכלס אוכלוסייה חלשה, וכתוצאה מכך שינוי של אופי השכונה; בשטח, המילה הזו הפכה שם קוד ל"הנה באים כל העשירים האלה להרוס כל טיפה של אותנטיות שנשארה לנו". בחלק ניכר מהמקרים, המילה "אותנטיות" עצמה היא שם קוד לריח של ביוב והזנחה. האמנות העדינה היא כמובן באמצע: לשפר את מה שטעון שיפור מבחינת תשתיות, אך להיזהר לא לשפוך את התינוק עם מי הביוב.

לא יהיה מופרך להסיק, שההכרזה החגיגית על שיפוץ מגיעה רק אחרי כמה שנים שבהן החספוס והרעש התקשטו בפנינים קולינריות משגשגות, שמשכו קהל חדש, אנין יותר, אך גם כזה שמגיע בזכות, ולא למרות, "האותנטיות". לאור זאת, בעירייה טוענים בתוקף שהעבודות יתרכזו בעיקר בתשתית ובקירוי, אבל ישנה "תשתית" נוספת, חזקה יותר: כשהוקם השוק, לפני כמאה שנים על-ידי קבוצת עולים מרוסיה, אישר להם ראש העיר דאז מאיר דיזנגוף לעסוק במסחר לאורך רחוב הכרמל. מאז, הועברה הבעלות על הדוכנים מיד ליד, ולאחר הקמת מנהל מקרקעי ישראל הופקעו אדמות השוק, וזכויותיהם של הסוחרים טרם הוסדרו, אף שהמשיכו לאחוז בקרקע.

השיפוץ מהווה הזדמנות עבור הסוחרים להסדיר את הזכויות ונראה שהם שמחים לעשות זאת, אבל ההסדר המשפטי נראה מורכב: הפתרון המוצע כרגע הוא תשלום של 200 אלף שקל תמורת חכירת הקרקע לתקופה של 49 שנים עבור דוכן שגודלו 7 מטרים. התשלום המדובר הוא לעירייה, וכרגע הסוחרים זועמים על מה שהם רואים כתוספות מיסוי.

"בתחתית השוק", אומר ברוך, "יש לעירייה עסק עם עבריינים שלקחו הכול בחינם, השתלטו על שטחים, בנו שם מה שהם רוצים ואף אחד לא דיבר איתם, מי יכול לדבר איתם בכלל? להם לא אכפת לשלם כמה לירות כדי שהכול יהיה חוקי. הם לא מתפרנסים מהבאסטות אלא מדברים אחרים".

"אני בת 60, נולדתי בבית חולים הדסה שהיה ברחוב בלפור, מבית התינוקות הביאו אותי לכאן, לשוק, ופה גדלתי", אומרת י', המחזיקה בחנות ובדוכן בגדים. "את לא יכולה 60 שנה לא להתייחס למקום ולתת לכל אחד לעשות מה שבא לו, איך שבא לו - לגדול ימינה, שמאלה, אחורה, קדימה, ואז לבוא ולהגיד 'עכשיו יש פה חוק'".

"העירייה הכירה באבא שלי שישב כאן 40 שנה וכבר נמצא בפנסיה 20 שנה, אבל היום, לצורך השיפוץ, הוא נחשב פולש", מוסיף סוחר אחר. "יש לנו זכות, אין לנו טאבו, והתשלום שהם רוצים מאיתנו בתמורה לטאבו הוא מוגזם. יש פה אנשים מבוגרים, מאיפה יביאו כל-כך הרבה כסף? ועל מה? גם לא תהיה לנו עבודה וגם 200 אלף? 50 שנה הוא פה ופתאום הפך להיות עבריין?".

"מי שלא מופיע ברשומות שלהם לא קיים", אומר חזי משוק הבגדים. "אני רשום שם עם שני דוכנים, אבל מאיפה אביא להם 400 אלף שקל? אני לא עני, אבל לא מעניין אותם מאיפה תביא סכום כזה. השיטה של העירייה היא הפרד ומשול כי אחרת אנחנו כוח חזק מאוד. יש בתחתית השוק אנשים שהבאסטה שלהם בגודל 3-2 מטר ופתאום הפכה ל-15 מטר. הבטיחו להם שלא יגעו בזה, אבל זו הבטחה מילולית בלבד".

"אנחנו בעד השיפוץ, אבל לא בתנאים שהעירייה רוצה לעשות", אומר רפי, הסוחר בשוק כבר 35 שנים (אביו סוחר בשוק כבר 70 שנים) ושכיהן כיו"ר ועד הסוחרים. "אני הבאתי את המצב הקיים שהשיפוץ ייצא לפועל, אבל ברגע שראיתי שכל אחד מהצדדים מושך לאינטרס שלו - עזבתי. יש פה אנשים שמתנגדים כי הפרנסה קשה. שכנענו את עצמנו שנסתדר ואנחנו יודעים שאין ברירה, אבל בינתיים העירייה לא עומדת בהתחייבויות שלה וכל פעם זה מתפוצץ על משהו אחר. למשל, הדוכנים במעברים: עכשיו זה בלתי אפשרי להשאיר אותם שם בגלל משטרה ומכבי האש. בעניין התשלום, נוסף עכשיו מס שבח ורכישה למדינה, בלי קשר ל-200 אלף שצריך לשלם לעירייה. אם עכשיו הם לא עומדים במה שהם אומרים, מה יהיה בשיפוץ?

"וגם בעניין התכנון הם לא הולכים נכון. שילמו מיליונים לאדריכלים ולמהנדסים. תשתיות להחליף זה בסדר, אני לא רוצה לעמוד בתוך חושך, אבל קירוי? מקום סגור עושה לי לא טוב. אני רוצה לראות שמש. תעשו סיבוב בתקווה, האווירה עכורה אחרי השיפוץ. השוק סגור, הרעש של המאווררים באוזניים.

"אני זוכר בתור ילד, אין מדריך תיירים שכיבד את עצמו ולא הביא לפה חמישה-שישה אוטובוסים ביום. אבל אם זה יהיה כמו קניון, מי ירצה לבוא לפה? אנשים באים בשביל הצעקות והסירחון. 90% מהשיפוץ שרוצים לעשות פה זה לא בשבילנו, זה בשביל הבוחרים של ראש העיר. כבר לא גר פה מסביב לשוק הדור הקודם של פעם. עכשיו גרים פה רופאים, עורכי דין, אנשים שמתלוננים על רעש, על ריח, וראש העיר צריך לתת להם תשובות. יחידות דיור, משרדים, חניונים. מי ירוויח מזה, אנחנו? לא. העירייה".

בניגוד לקודמו, יו"ר ועד הסוחרים הנוכחי, יעקב יחזקאל, טוען דווקא כי "השיפוץ הוא קודם כול לטובת הסוחרים. מי שמגיע לשוק לשעה של קניות לא רואה את זה, אבל כל התשתיות פה קורסות. השוק בכלל לא מואר כי בעלי הדוכנים יצרו לעצמם גגות שמסתירים את האור מעמודי החשמל. הביוב קורס אחת לשבועיים. חייבים שיפוץ, הכול כאן פיראטי.

"אני מבין את החששות של הסוחרים, אף על פי שחלקם ניזונים מכל מיני שמועות. אנשים מפחדים על מקום העבודה ויש להם את החשש ובגלל זה הם מתנגדים, כי הם מעדיפים להישאר במצב הקיים. אבל אנחנו נעשה אספות הסברה ואני מקווה מאוד שהחשש יתפוגג. נעבור אחד-אחד, נתפור לכולם את הבעיות".

- מה לגבי בעלי החנויות?

"החנויות בבעלות פרטית. אין אפשרות לגעת בהן והעירייה לא מתעסקת איתן. בעלי החנויות לא חייבים לחתום, אבל לחלק מהסוחרים, כמוני, יש גם חנות וגם דוכן והאינטרס שלי הוא לחתום".

- יש טענות על תחושה של "הפרד ומשול".

"זה מגיע מצד הסוחרים של הבגדים. הזמנו אותם, ועד היום הם לא הגיעו, כי לא האמינו שזה יקרה וחלקם ניזונו מכל מיני שמועות לגמרי לא נכונות. לא נוגעים לאף אחד בגודל של הדוכן, כולם יחזרו למיקום המקורי שלהם והכול יהיה בסדר - למעט המעברים. אם תהיה בעיה, נסגור את זה מול העירייה או בפיצוי כספי. אני מאמין שבסך הכול אף אחד לא ייצא מקופח".

- חלקם חושש שהשיפוץ ידלל את תנועת הקהל, כפי שלטענתם קרה אחרי השיפוץ בשוק התקווה.

"זה לא בר השוואה. שוק התקווה הוא שוק קטן ומקומי, ולא ממוקם באזור תיירות ומסחר כמו שוק הכרמל. גם התמהיל של שוק הכרמל הוא יותר מגוון: סופרמרקטים, פירות, ירקות, בגדים, מיצים, בשר, מסעדות, חומרי ניקוי - כמות החנויות היא פי עשרה יותר גדולה. אבל גם שם, אחרי השיפוץ, הרבה יותר נעים".

- מה לגבי הטענות שהקירוי עלול לשנות את אופיו של השוק?

"יש כרגע שתיים-שלוש תוכניות. הקירוי האחרון שהראו לנו הוא קירוי מחומר שמבודד חום וקור. את לא מתארת לך כמה אנחנו סובלים מתחת לשמיים. בקיץ השמש קופחת על הראש ובחורף זה גשם וחול עם כל הפחים שמתעופפים עלינו, זה נס שעוד לא קרה פה שום דבר לאף אחד. הקירוי של השוק בסך הכול בא למנוע מאיתנו ומהקהל שמש, גשם ורוחות בהתאם לעונת השנה".

- האם תגיעו להבנה גם על גובה התשלום?

"אני מאמין שב-80% נגיע להסכמה גם על גובה התשלום, זה עדיין במשא ומתן. יש כאן אוכלוסייה של בעלי עסקים שמצבם הכלכלי לא שפיר ואפילו גרוע, ולקראתם נבוא עם הסדר של פריסת תשלומים רחבה בליווי של הבנק. אם יהיו בעיות לאנשים בודדים, העלינו רעיון שאולי דרך העירייה ישלמו את זה במסגרת הארנונה, אבל זה עדיין לא סגור".

- ולוחות הזמנים?

"אני מקווה ששיפוץ המקטעים יימשך כשלושה חודשים, אבל יכולות להיות הפתעות. אני מבין את הפאניקה. בחלק מהמקטעים נעביר את הדוכנים לסוף השוק, בגן הכובשים, נתחבר לתשתיות של חשמל ונשתדל לעזור כמה שאפשר לכולם. אי אפשר לעשות את השיפוץ ולהשאיר את הדוכנים. עם כל הצער, נסגור לתקופה קצרה ככל האפשר ונעזור לכל מי שצריך".

גם חנה רומנו מהעירייה ממהרת להרגיע את הרוחות: "אני לא רואה את זה כהתלהמות, אלא כפחד משינוי", היא אומרת. "מבחינתם, נפל עליהם דבר חדש, וטבעי שיגיבו כך. ברגע שתהיה ודאות זה יעבור. אני רוצה שהפרנסה שלהם תגדל ותעזור בפיתוח העיר ושהשוק ישגשג. בינתיים דיברתי איתם פעמיים, בקבוצות, כי לכל אחד יש צרכים משלו והם לא רצו להתערבב. אז לשוק הבגדים זה חדש - הם לא רגילים שהממסד איתם, לא מאמינים שאני איתם - אבל רוב הסוחרים איתנו. יש להם שמאי מטעמם (זאב כהן) ועורך דין (אמנון זכרוני) ואנחנו מנהלים משא ומתן. עד נובמבר אני מאמינה שכבר נהיה מאוחדים".

- הסוחרים מדברים על מדיניות מכוונת של "הפרד ומשול" בין השוק הצפוני לשוק הדרומי.

"אני לא עושה אבחנה בין צפון לדרום. מבחינתי, שוק הכרמל הוא שוק אחד ואני מתייחסת לכולם אותו הדבר. חלק מהסוחרים היו איתנו בקשר מתחילת הדרך וחלקם לא האמין שיהיה שיפוץ. ברגע שהחלה להתגבש התוכנית, הרגשתי שהחובה שלי היא להגיע אל כולם. ערכנו כנסים בבניין העירייה, לפי הרשומות השמיות של הסוחרים, צלצלתי אליהם באופן אישי והזמנתי אותם לבוא. פתאום ירד להם האסימון שעומד להיות שיפוץ. השינוי הוא תמיד קשה, אבל זה היה ביוזמתי, כדי שלא תהיה אי ודאות. ועד הסוחרים היה איתנו בקשר כל השלוש שנים האחרונות, לכן הם גם יודעים מה קורה. החדשים קצת חוששים, עד שיתרגלו אליי ויאמינו בי. מבחינתי, זו שליחות היסטורית: שוק הכרמל הוא לא רק הפנינה של העיר אלא של המדינה. אנחנו ניגשים לזה בהמון רגישות וכבוד כדי שהשוק ימשיך להיות כמו שהוא".

- מה לגבי הטענות כלפי אלה בחלק הדרומי שהרחיבו על דעת עצמם את הדוכנים שלהם?

"כדי לא להיכנס לזה, אנחנו מתבססים על המדידות שעשינו ב-2009 וב-2011, עוד לפני שידעו שהולכים לשפץ. לפי המדידות האלה, נחזיר את אותו הדוכן, באותו הגודל, באותו המיקום, אחרי השיפוץ. מי שמאז הרחיב באופן לא חוקי, הפיקוח העירוני מטפל בו - לא ניתן פרסים לאף אחד".

- והדוכנים הממוקמים במעברים?

"ישנן כמה אופציות שונות של תכנון, לצורך בטיחות וביטחון, מכבי אש וחלילה פיגועים. האחת היא שנציע לדוכנים במעברים מקום חלופי, השנייה היא שנמצא שיטת תכנון שלא תזיז אף אחד והשלישית היא שניתן פיצוי כספי. כרגע אנחנו בודקים איתם את כל האלטרנטיבות".

- מה בעניין המיסוי שצפוי להתווסף לתשלום על החכירה?

"לא נעשה חוזה וננטוש. צריך לפתור את העניין גם מבחינת המיסוי למדינה ואנחנו פועלים גם שם. אנחנו מטפלים בזה כדי לא לפגוע בסוחרים".

- איך התוכנית של העירייה להקים 320 יחידות דיור מסביב לשוק צפויה להשפיע על הסוחרים?

"במסגרת ההתחדשות העירונית של כל סביבת השוק, הרעיון הוא גם לשמור על הצביון של כרם התימנים, אבל אני לא מתעסקת בזה. מדובר בשטחים פרטיים של אנשים מסביב לשוק ובבינוי שימשיך את האופי של כרם התימנים.מאפשרת שם בנייה של שלוש קומות עם גג חלקי. כל אחד יחליט, בזמן שלו, אם הוא משלים את זה לשלוש קומות או לא. אין שום קשר לשיפוץ השוק".

עוד כתבות

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

מנכ"ל ג'יי.פי מורגן בטוח: כולם טועים לגבי כיוון האינפלציה

ג'יימי דיימון לא מאמין שהריבית תרד, יותר מזה - הוא אומר שהיא עלולה לעלות ● בנוסף הוא לא שולל נחיתה קשה לכלכלה האמריקאית, ואומר השוק טעה בקרוב ל-100% מהתחזיות שלו

אחרי ההכרזה על מדינה פלסטינית: המכה החדשה שעשויה להגיע מכיוון נורבגיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: קרן העושר הנורבגית מתמודדת עם לחץ להפסיק להשקיע בישראל, למה כרים חאן החליט להודיע על הצווים בראיון ל-CNN, מפגינים פרו-פלסטינים השתלטו על אוניברסיטה בברלין ובאירלנד מסקרים איך מדווחים בישראל על המדינה ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר לוינשטיין, מנכ''ל אלטשולר שחם פיננסים / צילום: סם יצחקוב

הנכסים הצטמצמו ולקוחות עזבו: הרווח של אלטשולר שחם פיננסים עמד על 28 מיליון שקל

חברת הגמל והפנסיה של בית ההשקעות פרסמה את תוצאות הרבעון הראשון מהם עולה כי למרות השיפור בתשואות, הרווח ירד ב-24% לעומת הרבעון המקביל אשתקד • החברה תחלק דיבידנד של 21 מיליון שקל • מנכ"ל החברה הציבורית יאיר לוינשטיין: "רואים פוטנציאל במנועי צמיחה נוספים דוגמת ההשקעות האלטרנטיביות"

עו''ד בת אור כהנוביץ', מנהלת המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה / איור: גיל ג'יבלי

מחלקה קטנה במשרד המשפטים תורמת לחגיגת עבירות בנייה ברשויות מקומיות

רשויות מקומיות מעסיקות תובעים חיצוניים על מנת לטפל באכיפת חוקי עזר עירוניים, בהם חריגות בנייה ועבירות חניה ● תחקיר גלובס מעלה כי חלקן מוצאות את עצמן ללא תובע פלילי, בשל טענות למדיניות נוקשה של המחלקה האמונה על מינויים בפרקליטות ● כתוצאה, האכיפה נפגעת, נאשמים מזוכים, ודיונים מתבטלים ● משרד המשפטים: "רוב בקשות ההסמכה בהן חל עיכוב אושרו זה מכבר, וברשויות מכהן תובע"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטריאון וריטיילורס ירדו ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.2% ות"א 90 ירד ב-1% ● בסיכום שבועי עלה מדד ת"א 35 ב-0.45%, מדד ת"א 90 ב-2.9% ● שותפות לוויתן חתמו על הסכם גז גדול עם קבוצת דליה ● בדיסקונט רואים התאוששות בשוק הנדל"ן המקומי ● בהראל צופים צמיחה שלילית לנפש בשנת 2024 ● ביוליוס בר ממשיכים להיות אופטימיים לגבי הביקוש לנחושת

העבודות על הגשר בנתיבי איילון / צילום: אסף זגריזק

למה לא בשבת? איילון ייחסם בשבוע הבא. כל הפרטים

נתיבי איילון הודיעו על חסימה הרמטית של הכבישים לצפון ולדרום, החל מערב יום חמישי ה-30 במאי ועד הערב שלמחרת, בשל עבודות להנפת גשר בראשון לציון ● גם תנועת הרכבות באזור תופסק ● בדיקת גלובס העלתה כי לא הוגשה בקשה לקיום העבודות במהלך סוף השבוע - על אף שמדובר בכביש העמוס ביותר במדינה

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

מחר ב-16:00: ביה"ד הבינלאומי לצדק בהאג ימסור את החלטתו בבקשה לעצור את הלחימה בעזה

הבקשה הוגשה ע"י דרום אפריקה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח, ובמסגרת התביעה היא האשימה את ישראל ברצח עם ברצועת עזה ● המשלחת הישראלית טענה ביום שישי האחרון וביקשה לדחות את הבקשה ● בין השופטים בהאג - נשיא העליון לשעבר אהרן ברק

מתחם ההשלמה, כפר שלם / צילום: יח''צ

אחרי 6 שנים: החברה שוויתרה על פרויקט נדל"ן גדול בתל אביב

אזורים פרשה מפרויקט התחדשות עירונית באחד המתחמים בשכונת כפר שלם לאחר שלא הגיעה להסכמות עם הדיירים ● בכך ויתרה על הכנסות של כ־889 מיליון שקל ● השבוע נחשף בגלובס כי אקרו ותדהר נטשו מיזם דומה בעיר

דוח המשפחות העשירות השנתי / צילום: Shutterstock, Tyler Olson

עושר עד: כיצד משקיעות המשפחות ששוות 600 מיליארד דולר

דוח הפאמלי אופיס החדש של UBS מבוסס על תיקי השקעות של משפחות בעלות שווי נקי ממוצע של 2.6 מיליארד דולר ● גם הן לא פוסחות על השקעה בתחום הבינה המלאכותית ולמעלה מ-78% מהן מדווחות שסביר שהוא יהיה אחד מאפיקי ההשקעה הבולטים שלהן בשנים הקרובות

האם הזינוק בחשיפה לחו''ל מסוכן? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

אלטשולר שחם הגזים? החשיפה של כספי הישראלים לחו"ל בשיא כל הזמנים

גלובס חשף כי בית ההשקעות הגדול בישראל מתכוון לחתוך בחצי את החשיפה של לקוחותיו למניות בישראל ונתקל בביקורת ● כעת נתוני בנק ישראל מגלים כי חשיפת הגופים המוסדיים, מנהלי חסכונות הציבור, למט"ח, זינקה תוך עשור ב־76% לסכום של 154 מיליארד דולר ● הסיבה המרכזית: הוצאת כספים להשקעות בחו"ל במטרה להשיג תשואה גבוהה, בין היתר בשל חולשת השוק המקומי ● המומחים מסכימים כי התהליך הוא כורח המציאות אך חלוקים בשאלה האם מדובר במגמה חיובית או מסוכנת

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

רווח של 1.3 מיליארד שקל למזרחי טפחות גם כשהכנסות המימון ירדו והאשראי האט

מזרחי טפחות הציג ברבעון הראשון רווח נקי של 1.27 מיליארד שקל, פחות מהרבעון המקביל אך יותר מאשר ברבעון האחרון של 2023 שהושפע לרעה בעקבות המלחמה • הכנסות המימון ירדו למרות גידול של 6% בתיק האשראי • ההוצאות להפסדי אשראי נותרו גבוהות, על אף שלא הורגשה הרעה משמעותית מצד הלווים ● הבנק יחלק 40% מהרווח כדיבידנד

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

מחיר למשתכן: חברה תקבל מחצית מהאגרות ששילמה

ביהמ"ש המחוזי קבע כי תוכנית מחיר למשתכן נועדה לסיוע לשכבות סוציו־אקונומיות נמוכות ● סכום המחלוקת היה 118,886 שקל בלבד, אך לפסק הדין, שיגיע בקרוב לבית המשפט העליון, עשויות להיות השלכות רוחב

בנייה חדשה. יש חשש ליציבות המון שחקנים בשוק / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

אוהד טל, הציונות הדתית / צילום: שחר כהן

האם איחוד האמירויות מתנגד רשמית לשליטה של הרש"פ בעזה?

מה חושבים באיחוד האמירויות על סוגיית "היום שאחרי"? זה תחום אפור ● המשרוקית של גלובס

רוני גל (מימין) וד''ר ירון דניאלי / צילום: כדיה לוי

הבכיר שמכריע אילו תרופות נוברטיס תפתח: "השאיפה היא כחצי מהמוצרים החדשניים יגיעו מבחוץ"

ד"ר רוני גל, שבמשך 17 שנה היה אנליסט בכיר של תעשיית הביומד, הפתיע את השוק כשחצה את הקווים והצטרף לנוברטיס כמנהל אסטרטגיה וצמיחה ראשי וחבר הנהלת נוברטיס העולמית ● בכנס חדשנות בבריאות שערכה השבוע נוברטיס ישראל בשיתוף קרן aMoon וסטארט-אפ ניישן סנטרל, הוא סימן את התחומים שבהם החברה מחפשת שיתופי פעולה. גם תרופות נגד השמנה באג'נדה

מפגינים להחזרת החטופים הערב (ד') בתל אביב / צילום: דפי כהן

אחרי פרסום הסרטון: הפגנה למען שחרור החטופים

הורי חמש החיילות, שעדיין נמצאות בשבי חמאס, אישרו לחשוף את התיעוד הקשה מבסיס נחל עוז ● שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו ודרש לנקוט צעדים מיידים נגד הרשות הפלסטינית ●תיעוד: מחבל מחוסל - רגע אחרי שילד שהיה לצידו התרחק ממנו ● דוח של המודיעין האמריקני: 65% מהמנהרות של ארגון הטרור עדיין פעילות ● עדכונים שוטפים

לראשונה יוגרלו דירות בהנחה באכסאל, באפרתה, בבת ים, בדיר אל-אסד ובצור הדסה / צילום: Shutterstock

אחרי ארבע שנים, תוכנית "דניה החדשה" יוצאת לדרך

אחרי ששופטי ביהמ"ש המחוזי בירושלים ביטלו את תוכנית "דניה החדשה" בחיפה, שופטי העליון הפכו את החלטתם ● ההרשמה להגרלת מחיר למשתכן תיפתח בשבוע הבא, ובמסגרתה יוגרלו 4,633 דירות בהנחה ב-19 יישובים ברחבי הארץ ● וגם: הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית הכריזה על עשרה מתחמים חדשים לפינוי בינוי ● חדשות הנדל"ן 

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

ת"א ננעלה בירידות; אלארום זינקה ב-13%, מיטרוניקס צללה ב-30%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל נחלש קלות מול הדולר ● אי.בי.אי: הגירעון צפוי לגדול עד 8% תוצר ב-2024 ● מידרוג העלתה אופק הדירוג לאפי נכסים: "מאזן בהיקף משמעותי" ● אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב לאחר המסחר ● בבלקרוק אופטימיים לגבי המניות היפניות

מחירי השכירות חזרו לעלות / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

אחרי שנה של קיפאון: איפה הערים שבהן עלו מחירי השכירות

בתחילת המלחמה נראה היה ששוק השכירות נעצר כמו כל המשק, ושירידות המחירים יצברו תאוצה, אך הנתונים מראים כיום מגמה הפוכה ● מספר הדירות שהמשקיעים מוכרים נמצא בירידה מסוימת, כי עליות המחירים מוסיפות לתשואות שלהם

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

שכר הדירה טיפס, הוצאות המימון ירדו והרווח הנקי של עזריאלי זינק ב-23% ברבעון

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עזריאלי הציגה דוח רבעוני חזק עם גידול ברווח ובהכנסות ● גם דלתא גליל הציגה זינוק חד בשיעור הרווחיות הגולמית ● חברת הביטוח איילון הציגה גידול מרשים ברווח הנקי הרבעון שיותר מהוכפל לעומת התקופה המקבילה ● פנינסולה: גידול בהפרשות להפסדי אשראי הביא לירידה ברווח ● מדור חדש