גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משהו נינוח בממלכת דנמרק: חופשות שישראלים יידעו להעריך

לאחרונה החלו לשווק את דנמרק כיעד למשפחות, עם טיסות היישר לפארק לגולנד, עם כפרי נופש משפחתיים והעיר קופנהגן כבונוס לכל הגילים ■ אבל הנכס העיקרי של דנמרק הוא הנינוחות והשלווה

פסל בת הים / צילום: באדיבות חברת איסתא
פסל בת הים / צילום: באדיבות חברת איסתא

הפרסומים בתקשורת על אימאם במסגד באזור קופנהגן שקרא לרצח יהודים, יומיים לפני הביקור שלנו בדנמרק, בהחלט העלו את מפלס הלחץ לקראת הביקור. העובדה שלפי אותם דיווחים, הקריאה נעשתה במסגד שאותו פקד מי שעמד מאחורי כמה תקריות ירי בקופנהגן במהלך 2015 לא ממש עזרה לי להירגע.

אבל כל החששות והפחדים נעלמו מהרגע שהגענו. אולי בזכות האוויר הצח, ובטח בתמיכת הנוף השטוח והציורי - שכלל רגע לפני הקיץ מרבדי ענק צהובים של פרחי חרדל השזורים בשדות ירוקים שאינם נגמרים, והרחיק אותי מרחק שנות אור ממחשבות על רצח, טרור וכל מה שנוגע בעיקר לענייני המזרח התיכון.

הנסיעה הזו הייתה סיור עיתונאים ש■נועד להציג את דנמרק כיעד למשפחות, בעיקר משפחות עם ילדים קטנים, לכן הושם דגש רב על פארק לגולנד, פארק השעשועים טיבולי בקופנהגן ושאר אטרקציות לזאטוטים, לצד תענוגות בוגרים יותר.

פארק לגולנד נמצא בחצי האי יוטלנד (Jutland), וזו הסיבה שנחתנו בשדה התעופה של העיר בילונד (Billund) ולא בקופנהגן, שם נוחתות בדרך כלל הטיסות הבינלאומיות.

האומה שנתנה לעולם את הלגו

מיד כשנחתנו לקח אותנו פייר, המדריך הדני הנחמד והמפתיע שלנו, היישר לאטרקציה המרכזית שסביבה סובבת העיר - פארק לגולנד המפורסם. דנמרק מתגאה מאוד בכך שהיא מולדת הלגו. המשחק הומצא על-ידי נגר דני לפני כמעט 100 שנה, והוא זה שאחראי כיום באופן ישיר או עקיף לתעסוקה של תושבי בילונד.

הפארק מכוון את עיקר תשומת הלב לילדים, עד גיל 12, ולהם גם מיועדים מרבית המתקנים הנכללים בו. למרות זאת, ואף שבמסגרת סיור העיתונאים לא נכלל אף ילד בגיל המתאים, לא השתעממנו. גם בזכות יותר מ-60 מיליון קוביות הלגו המרכיבות שם מודלים עצומים ומרשימים, וגם הודות לאווירה הנעימה שהמקום משרה והשקט היחסי ששרר בו, למרות הנוכחות הדומיננטית של ילדים - שקט שלבטח יופר כשישראלים יתחילו לפקוד אותו במספרים משמעותיים.

מלגולנד המשכנו (מרחק הליכה) לכפר הנופש ללנדיה בילונד (Lalandia Billund), ובו בקתות מעוצבות נטועות בנוף כפרי קלאסי - הרבה ירוק, ברווזים שמסתובבים על השבילים ובעלי חיים נוספים באזורים מגודרים. בכפר הנופש גילינו שגם הילדים האירופיים הם בכל זאת ילדים. במרכז הכפר, בתוך קומפלקס סגור וגדול, מצאנו את המצב ההופכי לשלווה שמציעות הבקתות והמרחבים הסובבים אותן. שלל פעילויות המיועדות בעיקרן לילדים ולבני נוער - מהחלקה על הקרח, דרך באולינג, מיני גולף, פארק מים ואטרקציות נוספות היכולות לספק מקור להוצאת אנרגיה כמעט בלי סוף.

בדומה לכפרי נופש רבים ודומים ברחבי אירופה, גם הבקתות בללנדיה בילונד מאפשרות התנהלות עצמאית - עם מקרר, כיריים, כלים ואפילו מכונת כביסה ומייבש. אנחנו העדפנו לאכול במסעדה סמוכה לכפר הנופש, פתרון טוב למי שלא רוצה לבשל כשהוא בחופש.

לפני שעזבנו את המקום, זכינו בהדגמה נוספת של השלווה שאופפת את הדנים. ביציאה מכפר הנופש היינו מעורבים בתאונת פגוש. לא נעים. אבל להפתעתנו, העניין הסתכם במקום בצעקות והטחת האשמות כפי שאנחנו רגילים לראות במקומותינו - בדברי התנצלות זריזים, בהחלפת פרטים, וחזרה למסלול.

האי של אנדרסן

מבילונד המשכנו לכיוון מערב לאי פין (Fyn), האי השני בגודלו במדינה. דנמרק - שהיא מקום קטן למדי לכשעצמו (כ-5.6 מיליון תושבים) - מפוזרת על פני כמה איים מקושרים היטב ברשת של מסילות רכבת, גשרים ומעבורות. האי פין מכונה גם אי המוזיאונים, בגלל שפע המוזיאונים הממוקמים עליו, אבל עיקר תהילתו באה לו בשל העבודה ששם נולד הדני המפורסם כנראה בכל הזמנים - הסופר הנס כריסטיאן אנדרסן.

המוזיאון המוקדש לו בעיר אודנסה הוא הפופולרי ביותר משלל המוזיאונים של האי, ובו ניתן ללמוד הרבה על חייו של הסופר) שכתב, אגב, גם מחזות, רומנים וספרי מסע למבוגרים). לא במקרה יש הרבה כאב בסיפורים שלו, מהברווזון המכוער ועד חייל הבדיל, בת הים הקטנה, ואחרים: הוא נולד ב-1805 בשכונת עוני באודנסה, עיר הבירה של פין, ופילס את דרכו מעלה במאמצים רבים. אביו נפטר כשהיה צעיר, ואנדרסן הילד עבד כשוליה של חייט ובמפעל טבק. הוא לא למד בבית ספר עד גיל 17, אז קיבל מלגה לבית ספר יסודי ולמד עם ילדים בני 12. בסופו של דבר, הצליח להגיע גם לאוניברסיטה, אך גם כשהתפרסם והצליח חייו לא היו קלים, והיו לו הרבה קשיים חברתיים ורומנטיים. אמו מתה ב-1833, אחרי שהתמכרה לאלכוהול, ואחותו למחצה עבדה ככל הנראה כיצאנית, ויצרה קשר עם אחיה פעמים ספורות בלבד לפני מותה ב-1846.

העיר אודנסה עצמה מציעה מרכז עיר סולידי ונעים. משם נסענו לטירת אגסקוב (Egeskov) - טירה עתיקה בת כמה מאות שנים הממוקמת כשעה וחצי נסיעה מבילונד (כ-30 קילומטר) ונמצאת במרכזו של פארק מעוצב לתפארת, שמזכיר את חוות הברון בזיכרון יעקב אחרי שעברה שדרוג משמעותי. חוץ מביקור בטירה, מציע האתר עוד כמה פעילויות. בנקודה זו התגליתי כנועז מבין חבריי לביקור, כשהחלטתי ברגע לצעוד על מסלול של גשר חבלים בין עצים.

קופנהגן, עיר כיפית

התחנה האחרונה שלנו הייתה קופנהגן, בירה אירופית קלאסית, נינוחה ומזמינה. כיף ונוח לטייל ברגל במרכז העיר של קופנהגן, יש בו שלל אתרים מעניינים, מבנים יפים, פארקים מקסימים ועוד. לאווירה המיוחדת של קופנהגן תורמים גם רוכבי אופניים, בכמויות שבמקרים לא מעטים נראות דומיננטיות יותר מהתחבורה הממונעת בעיר.

הכי נהניתי פשוט לשוטט ברחובות (שרבים מהם יותר ידידותיים להולכי רגל ולרוכבי אופניים מאשר למכוניות), כמו למשל באזור הנמל המתויר ניהאון (Nyhavn) המעוטר בצידיו בבתים צבעוניים. בשוליו המתוירים קצת פחות שוכנים ארמון המלוכה הדנית ומבנים מרשימים נוספים.

דווקא פסל בת הים הקטנה המפורסם אכזב אותי. אולי בגלל שהוא קטן משציפיתי ואולי בגלל שהיא סמל מוכר כל-כך של העיר. גם משום כך מהווה הפסל יעד פופולרי להתנכלויות חוזרות ונשנות. הפעם האחרונה הייתה במאי השנה, אז שפכו עליה פעילים סביבתיים צבע אדום במחאה על כך שדנמרק אינה נוקטת צעדים כנגד טבח לווייתנים באיי פארו (המסופחים אליה). בעשרות השנים האחרונות כללו ההתנכלויות עריפת ראשה של המסכנה, ניסור ידה הימנית ועוד. ב-2004 כיסו אותה אלמונים בבורקה וב-2007 בחיג'אב, כמחאה על הכוונה לצרף את טורקיה לאיחוד האירופי וכמחאה אנטי-מוסלמית בכלל. במארס 2006, לעומת זאת, שפכו עליה צבע וחיברו לידה דילדו. בפעמים אחרות צוירו עליה סיסמאות שונות, שדיה החשופים כוסו בחזייה, ושיערה נצבע לג'ינג'י. מי אמר שקל להיות סמל לאומי, אפילו לא בדנמרק.

בערב האחרון לקח אותנו פייר לשכונת ההיפים כריסטיאניה, שהתפרסמה כל-כך עד שאפילו לא-מעשן שכמותי הספיק לשמוע עליה.

ב-1971, פינה צבא דנמרק בסיס צבאי בפאתי העיר, שטח לא קטן של כ-320 דונם. כחלק מאופנת הסקווטינג של אותן שנים פלשו לשטח המשוחרר קבוצות ויחידים. רובם היפים, קצת אנרכיסטים, חלקם אופנוענים, אחרים אמנים, והכריזו על השטח כ"עיר החופשית כריסטיאניה", גרסה סקנדינבית ל"מדינת אכזיב" של אלי אביבי.

על אף שנעשו ניסיונות לזרוק אותם משם ואף אל בית המשפט העליון של דנמרק הגיע העניין, בסופו של דבר, ממשלת דנמרק ועיריית קופנהגן גילו סובלנות רבה למה שהוגדר כ"ניסוי חברתי", סיפקו מים חשמל לתושבים ובאופן בלתי רשמי העלימו עין מהסחר הער בחשיש ובגראס שפרח (ועודנו מלבלב) במקום, בתנאי שלא תהיה כניסה לסמים קשים. הניסוי החברתי הזה די הצליח. לאורך השנים היו חריגות, אבל בגדול הסדר נשמר. עד כדי כך התמסד המקום, שב-2011 הציעה הממשלה לתושבים לקנות חלק מהשטח, ולהסדיר את מעמדם באופן רשמי. אני לא ממש התחברתי לאווירה, אבל חבריי לביקור נהנו לשתות שם בירה, ואני יכולתי להבין למה רבים רואים בה את אחד הסמלים של דנמרק בכלל וקופנהגן בפרט, המבטא במידה רבה את רוחה החופשית והסובלנית.

עוד כתבות

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מאחורי הסעיף הטכני מסתתרת אפשרות להגדיל את קצבת הפנסיה

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

טראמפ: ישראל הסכימה לתנאים להפסקת אש ל-60 יום בעזה

קטאר ומצרים יעבירו את ההסכם לחמאס; טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● שגריר ארה"ב מאיים: אולי מפציצי ה-B2 צריכים לבקר בתימן ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים