גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוד השרון: 6 מתחמי התחדשות עירונית ממתינים לתוכניות

תוכנית המתאר בהוד השרון נמצאת בשלב ההתנגדויות, ובינתיים שישה מתחמים שהעירייה עצמה סימנה לפינוי-בינוי תקועים עד להודעה חדשה ■ הדיירים: "שכונה כזאת לא יכולה להתקיים במאה ה-20"

הבניין ברחוב בן גוריון /  צילום: איל יצהר
הבניין ברחוב בן גוריון / צילום: איל יצהר

לאחרונה עסקנו כאן במוסף הנדל"ן בתוכנית המתאר של הוד השרון, שנמצאת נכון להיום בוועדה המחוזית. התוכנית נמצאת בשלב ההתנגדויות, ולא פחות מ-1,800 התנגדויות שונות הוגשה לוועדה המחוזית.

בשל ההמתנה לתוכנית המתאר, מתחמי התחדשות עירונית לפינוי-בינוי וגם תמ"א 38 במסלול הריסה ובנייה אינם יכולים להתקדם. מדובר בשישה מתחמים שונים, בחלקים שונים של העיר, עם פוטנציאל בינוי של מאות יחידות דיור חדשות, ולא פחות חשוב מכך, בדירות ישנות בבניינים רעועים שכדאי לחזק או להרוס ולבנות מחדש.

ששת המתחמים פזורים באזורים שונים בעיר. שני מתחמים מקדמת חברת אשדר, מול הדיירים. מתחם אחד ברחוב משה שרת כולל היום 150 דירות, ומתחם שני, ברחוב בן גוריון, כולל 76 דירות ישנות. שני הפרויקטים יחד צפויים להניב כ-400 דירות חדשות על פי התוכניות המוצעות. מתחם נוסף שנמצא באותה רשימה הוא מתחם הרשות, ברחוב הרשות, שאותו מקדמת חברת אאורה. מתחם זה כולל נכון להיום 56 דירות ישנות ועל פי התוכנית צפוי לכלול כ-200 דירות חדשות. המתחם נוסף ממוקם ברחוב הבנים ורחוב סולד, מתחם אותו מקדמת קבוצת לוינשטיין וכולל היום 80 דירות ישנות עם פוטנציאל בינוי של כ-300 דירות חדשות. בשני מתחמים נוספים הדיירים קידמו בעצמם את התוכנית: האחד ברחוב יסוד המעלה, ובו 24 דירות ישנות, והשני מתחם התחייה ברחוב התחייה וברחוב הדרים, הכולל 68 דירות ישנות. במתחמים אלו מתקשים היום הדיירים להעריך מה תהיה התמורה הסופית.

בהוד השרון קיימת תוכנית שהכינה העירייה מכוח סעיף 23 לתמ"א 38. התוכנית מתייחסת להתחדשות העירונית בכלל העיר והעירייה סימנה מתחמים שבהם יינתנו זכויות בנייה. גם ששת המתחמים התקועים סומנו באותה תוכנית, אך מאוחר יותר התברר שהיא אינה תואמת את תוכנית המתאר שמקדמת העירייה.

"גרירת רגליים ומסמוס החלטות"

היזמים מתארים תקופה ארוכה שבה התנהל דו שיח עם העירייה: "הצגנו את הדברים בעירייה, וקיימנו פגישה והצגנו החלופות התכנוניות", אומר בכיר באחת החברות, "זה נכון לגבי כל ששת המתחמים. נוצרה הבנה בין היזמים לבין העירייה לאיזו חלופה הולכים. היה סיכום שזה מה שנגיש למקומית וזה יבוא לאישור ואז יהיה אפשר להתקדם. אבל בהמשך, חלק מהמתחמים הגישו תוכניות לוועדה לאישור, ונענו בשלילה. למרות ההבנות שהיו".

בחברה אחרת מספרים סיפור דומה: "במסגרת כל הדיונים שנערכו, כולל פגישות ראש העיר ויו"ר הוועדה המקומית עם נציגות רחבה מבעלי הדירות והבטחה מצדם לקידום הפרויקט, נתקלים בסופו של דבר בגרירת רגליים, מסמוס וקבלת החלטות הנוגדות את ההצהרות. היו כאן הוצאות של מאות אלפי שקלים על החתמות ועוד דברים לקידום הפרויקט. וכלום לא זז. נראה שהחליטו לא להחליט.

"המציאות עכשיו היא שתוכנית המתאר מתנגשת עם התוכנית שאושרה להתחדשות עירונית בעיר ואף אחד לא יודע מה לעשות. אנחנו לא יכולים ללכת לוועדה מחוזית כי תוכנית המתאר רצה, ויגידו לנו שם שהם לא יכולים לטפל".

לא רק היזמים שמקדמים את התוכניות נשמעים מיואשים, אלא גם בעלי הדירות במתחמים הללו. איתן ארם, מנציגות מתחם יסוד המעלה, מספר: "אנחנו אחד משישה מתחמים שנקבעו בתוכנית ההתחדשות העירונית שהעירייה אישרה וקידמה ביוזמתה. זה לא היה רעיון שלנו. זו תב"ע מאושרת. אבל עכשיו העירייה אומרת שלמרות התב"ע המאושרת הם לא יאשרו את התכנון הפרטני עד שתוכנית המתאר תאושר".

"אנחנו נאלצים להילחם בעירייה"

עוד מספר ארם כי בעלי הדירות שוקלים כעת להגיש ערר על ההחלטה של העירייה שלא להתייחס לתוכנית המאושרת: "האמירה שהם לא מוכנים להתייחס לתב"ע המאושרת היא אמירה שאין לה בסיס. אנחנו שוקלים ללכת עם זה לוועדת הערר. אני לא בטוח שהיא חוקית. תוכנית המתאר דורסת את הפרויקט שלנו. היא מטילה מגבלות שלא מאפשרות ליישם את התוכנית אצלנו. מגבלת גובה למשל. על זה גם הגשנו התנגדות לתוכנית המתאר. העירייה יצרה סחבת, לא אומרים כלום, מבחינתם הכל טוב ויפה והתוכנית מתאימה".

ארם, כמו בעלי דירות אחרים במתחמים השונים, מסביר שגם לעירייה צריך להיות אינטרס לחדש את הבניינים הישנים: "אנחנו גרים ב-24 דירות בבניין רכבת של שלוש קומות וארבע כניסות. מצב המבנה בכי רע, מתקלף ובטון שבור. בטון מסביב לעמודים נפל ורואים את הברזלים. גם זה צריך להיות שיקול של העירייה, לעזור לאוכלוסייה הקיימת. אבל אנחנו נאלצים להילחם בעירייה במקום שתהיה יחד איתנו. לאחרונה נוצר קשר עם הוועדים האחרים, תכננו אולי לנסות ולפעול בכל מיני דרכים. לפנות אולי למשרד הבינוי והשיכון כדי לנסות ולדבר איתם וגם מנסים לקבוע פגישה עם ראש העיר. הייתה אמורה להיות פגישה אבל היא בוטלה ברגע האחרון, אחרי שנמסר לנו שראש העיר לא יכול להיפגש איתנו בגלל שהגשנו התנגדות לתוכנית המתאר".

שלמה נווה מוביל יחד עם מוטי אקשטיין את התארגנות הדיירים במתחם בן גוריון משאבים, שבו חתמו בעלי הדירות על הסכם עם חברת אשדר לפני מספר שנים. "מדובר בבנייני רכבת משנת 1964 וחלקם פשוט מתפוררים. רואים את הברזלים בכל מיני מקומות. יש עכברים, המצב לא טוב", כך נווה, "אנחנו מארגנים את התושבים כבר הרבה שנים, והתושבים רוצים את הפרויקט. ברגע שמצאנו את אשדר שתקדם את הפרויקט, למעלה מ-80% מהדיירים חתמו תוך פחות משנה. הבעיה היא שעכשיו כולם מחכים לעירייה שלא מבינה ששכונה כזו לא יכולה להתקיים במאה ה-21. נפגשנו עם נציגי המתחמים האחרים, ושמענו את אותם הסיפורים. זה מאוד מרגיז ובעלי הדירות זועמים אבל לא יודעים מה לעשות".

נווה מספר כי לפני שנים פנו לחברות גדולות שיקדמו אפשרות להתחדשות עירונית במתחם וחלקן לא הצליחו להתקדם בגלל אי הוודאות: "פנינו לחברות הגדולות במשק, כי רצינו שהפרויקט באמת ייצא לפועל ושלא תגיע חברה קטנה שלא תצליח לקדם התוכנית. אבל חברות שהיינו איתן בקשר, חברות גדולות, ראו את היחס של העירייה ופשוט ברחו. באשדר הצלחנו להגיע להסכם חתום וכתוב ואנחנו חוששים שעכשיו זה יתפוצץ בגלל התנהלות העירייה".

"שיתוף ציבור יהרוג את התוכניות"

בנקודת הזמן הזו, בזמן שתוכנית המתאר לעיר נמצאת בשלב שמיעת ההתנגדויות בוועדה המחוזית, וחלק מהיזמים הגישו התנגדויות בעצמם, החליטו בינתיים בעירייה כי בגלל ההתנגדויות לתוכנית המתאר נוצר צורך לעשות שיתוף ציבור לגבי הפרויקטים.

בחברות הנדל"ן שמקדמות את התוכניות מתקשים להבין את התועלת בכך כעת. בכיר באחת מהחברות אמר לנו: "לעשות שיתוף ציבור אחרי שכבר יש תוכניות שהעירייה אישרה? יש פרויקט אחד עם תב"ע מאושרת. מה יעזור עכשיו שיתוף ציבור? היו צריכים לעשות את זה הרבה לפני כן". גורמים אחרים טוענים שעד כה לא נמסר מועד לשיתוף הציבור.

ארם: "עכשיו רוצים גם שיתוף ציבור וזה יהרוג את התוכניות לעוד שנתיים. השיתוף ציבור הזה נועד לדעתי למשוך זמן כי הם מבינים שיהיה להם קשה להעביר את תוכנית המתאר. אולי רוצים למשוך זמן עד הבחירות".

מעיריית הוד השרון נמסר בתגובה כי: "עיריית הוד השרון לא עצרה את קידום תוכנית פינוי-בינוי בעיר אלא להיפך. העירייה תומכת בתהליכי התחדשות עירונית ולגבי ששת המתחמים אף נערכת בימים אלו להליך שיתוף ציבור, שיכלול את הפרויקטים ומגמות התכנון בסביבתם. בהליך ישותפו דיירי המתחמים וכן תושבי הסביבה הסמוכה". לגבי מועד שיתוף הציבור, בעירייה השיבו כי הודעה על כך תתפרסם בקרוב.

עוד כתבות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין