גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לה קבלות

הזווית הכלכלית על הקדנציה של נגידת הבנק המרכזי בישראל

קרנית פלוג / צילום: רויטרס
קרנית פלוג / צילום: רויטרס

במאמר שפורסם במדור זה בשבוע שעבר עסקנו בזווית הפוליטית של בחירת נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, לקדנציה נוספת. במאמר זה נעסוק בזווית הכלכלית של כהונת פלוג.

חודשים אחדים לפני שהנגידה פלוג נכנסת לשנתה האחרונה בקדנציה, כלכלת ישראל מצויה במצב טוב ותחזית הצמיחה העדכנית של מחלקת המחקר של בנק ישראל היא כי הכלכלה המקומית תצמח השנה בשיעור של 3.4%.

הצמיחה הכלכלית מהירה יחסית, האבטלה בשפל, ומשבר כלכלי גדול לא התרחש במשמרת של הנגידה פלוג. נכון, הסיטואציה הכלכלית המשופרת אינה הישג בלעדי של בנק ישראל, אולם הבנק המרכזי הוא שותף בכיר להצלחה הכלכלית, בשל המדיניות המוניטרית שלו ההולמת את התנאים הכלכליים.

היעד המרכזי של בנק ישראל הוא עמידה ביעד האינפלציה של ממשלת ישראל, העומד בטווח רחב של 1% עד 3% לשנה. האבסורד הוא, שבמשך שלוש שנות הכהונה של פלוג בתפקידה כנגידה, החמיץ הבנק המרכזי את הטווח התחתון של יעד האינפלציה השנתי, ועדיין ניתן לומר כי הבנק המרכזי עשה את תפקידו בזירה זו באופן סביר.

בשנים האחרונות צנחו מחירי כמה וכמה מוצרים סחירים, ובראשם מחירי האנרגיה. ממשלות ישראל נרתמו למאמץ אפקטיבי ושיטתי להפחתת יוקר המחיה ולהגברת התחרות, השקל המשיך להתחזק ועוד.

במציאות זו, עמידה ביעד האינפלציה השנתי הייתה משימה כמעט בלתי אפשרית, ולכן המפתח של הבנק המרכזי המקומי בזירת המחירים המקומית היה ונותר עיגון ציפיות האינפלציה הבינוניות והארוכות בטווח יעד האינפלציה הממשלתי, על-מנת למנוע סחרור מסוכן לסביבה דפלציונית.

בנקודת הזמן הנוכחית, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים בישראל מגרדת את הרף התחתון של התחזיות, וציפיות האינפלציה לטווחי הזמן הבינוניים והארוכים אכן עומדים בטווח היעד הממשלתי. לכן, ניתן לומר שהבנק המרכזי מצליח לפי שעה לנווט את המשק בדרך סבירה בתנאים האינפלציוניים שהבשילו במשמרת של פלוג.

עם זאת נציין, כי לאחרונה נרשמה צניחה מחודשת בציפיות האינפלציה לטווחים הבינוניים והארוכים, כך שהאצה של הקריסה בציפיות האינפלציה בשנה הקרובה, תאיים על ההישגים של בנק ישראל בזירת האינפלציה, ותטיל צל על הישגיה של הנגידה.

לאחרונה נשמעות ביקורות מוצדקות על תפקודו וטיפולו של בנק ישראל במתן האשראים הבנקאיים בעלי הביטחונות החסרים, שניתנו לטייקונים הכושלים. ייתכן כי בנק ישראל יכול וצריך היה, במשמרת של פלוג, לפעול בדרך מהירה ונחרצת יותר בטיפול בנושא. אולם באותה הנשימה נאמר, כי מרבית הטייקונים שקרסו קיבלו את האשראי האמור במשמרתו של הנגיד המהולל פרופ' סטנלי פישר, ולא בתקופתה של פלוג. כך גם השערוריות של השלוחות הבנקאיות הזרות קרמו עור וגידים במשמרת של קודמיה בתפקיד, ומטופלות כיום.

הוגן לומר גם, כי פלוג והמפקחת על הבנקים, חדווה בר, קוצרות פירות באושים של מחדלי העבר בפיקוח על הבנקים. במשמרת של פלוג, חוזק חוסנה הפיננסי של המערכת הבנקאית, חל שיפור בתיק האשראי הבנקאי, וכן השתפרה שקיפותה של המערכת הבנקאית מול לקוחותיה; ובמקביל, העלויות הבנקאיות הוזלו. אמנם הביקורת על הבנק המרכזי על המכשולים שהוא מערים על הגברת התחרות במערכת הפיננסית היא לגיטימית, אולם טבעי הוא שעבור הבנק המרכזי, חוסנה של המערכת הבנקאית יעמוד בסדר עדיפות גבוה יותר מהגברת התחרות.

ההחלטה האסטרטגית של בנק ישראל בהובלת פלוג - להמשיך בריבית משק אפסית (0.1%) ובמדיניות שקבע קודמה פישר בנוגע לצבירת יתרות מטבע-החוץ (המט"ח), במטרה להחליש את המטבע המקומי ולתמוך ביצוא - היא החלטה כלכלית שנויה במחלוקת. ההתחזקות המאסיבית של השקל בחודשים האחרונים יחסית למטבעות הסחר המרכזיים, מלמדת כי האתגרים של בנק ישראל בזירת מטבע-החוץ רק גדלו בשנים האחרונות.

בנק ישראל לא רושם הצלחות ניכרות בזירת שער-החליפין; ולראיה, שער השיא של השקל ביחס לסל המטבעות. אולם לולא היה בנק ישראל פועל באגרסיביות בזירת המט"ח, היה מצבו של היצוא הישראלי קשה עוד יותר. בראייה קדימה, איננו רואים כי לרשות בנק ישראל עומדים שפנים שמסוגלים להפוך את תנאי הבסיס - שתומכים בשקל חזק - בשוק המטבע. לכן, כל מה שמסוגל לעשות הבנק המרכזי, בעבר וגם בעתיד, זה למתן ייסוף השקל, ולקנות זמן עבור היצואנים לבצע התאמות חיוניות.

תרומה מסוימת לצינון קצב עליית מחירי הדיור

בשנה האחרונה חלה האצה בולטת ומדאיגה בקצב ייסוף השקל. אם מגמה זו תקצין בשנה הקרובה, תהיה בכך פגיעה במוניטין המקצועי של הבנק המרכזי ושל העומדת בראשו; ואתגר כלכלי אמיתי עבור המשק הישראלי. לפיכך, בנק ישראל יידרש לנהל את "מלחמת המטבעות" (העולמית) הקשה, בתחבולות ובשילוב ידיים הדוק עם משרד האוצר. עם זאת, בסביבה הכלכלית הנוכחית איננו צופים מהפך חד במגמת המסחר במטבע.

ההחלטה ההיסטורית של בנק ישראל מימיו של פישר, שאותה אימצה פלוג, להתמקד בעידוד היצוא, תרמה תרומה משמעותית להתנפחות בועת הדיור במדינת ישראל. אולם אם הממשלה הייתה מגדילה מבעוד מועד את היצע הדיור במדינה, המחיר הכלכלי היה נמוך יותר, והאוויר החם היה יוצא מבועת מחירי הדיור. הצעדים המאקרו יציבותיים אשר הנהיג בנק ישראל בזירת מחירי הדיור בשנים האחרונות, תרמו תרומה מסוימת לצינון קצב עליית מחירי הדיור; וחשוב לא פחות - הם הקטינו את הסיכון ללווים ולמערכת הפיננסית.

גם בזירות אחרות פועל הבנק - לאחרונה החל בנק ישראל להקדיש תשומת-לב מרובה גם לאשראי הצרכני הצומח במהירות, בדגש על האשראי לשוק הרכב. כך שגם במקרה זה נראה שהבנק המרכזי לא מנותק מן האיומים הכלכליים המרכזיים המתפתחים אל מול עינינו.

בשורה התחתונה, נראה כי בנק ישראל מתמודד בדרך טובה עם מרבית האתגרים הניצבים לפתחו, גם אם הישגיו שבריריים, ותמיד יימצא ה"מומחה" או ה"איש מהרחוב" שימצא נימוקים טובים לחלוק על הערכה זו.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון

עוד כתבות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

העליות בת"א מתחזקות; מדד הבנקים עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-7%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למרוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה דומה

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות