גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לה קבלות

הזווית הכלכלית על הקדנציה של נגידת הבנק המרכזי בישראל

קרנית פלוג / צילום: רויטרס
קרנית פלוג / צילום: רויטרס

במאמר שפורסם במדור זה בשבוע שעבר עסקנו בזווית הפוליטית של בחירת נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, לקדנציה נוספת. במאמר זה נעסוק בזווית הכלכלית של כהונת פלוג.

חודשים אחדים לפני שהנגידה פלוג נכנסת לשנתה האחרונה בקדנציה, כלכלת ישראל מצויה במצב טוב ותחזית הצמיחה העדכנית של מחלקת המחקר של בנק ישראל היא כי הכלכלה המקומית תצמח השנה בשיעור של 3.4%.

הצמיחה הכלכלית מהירה יחסית, האבטלה בשפל, ומשבר כלכלי גדול לא התרחש במשמרת של הנגידה פלוג. נכון, הסיטואציה הכלכלית המשופרת אינה הישג בלעדי של בנק ישראל, אולם הבנק המרכזי הוא שותף בכיר להצלחה הכלכלית, בשל המדיניות המוניטרית שלו ההולמת את התנאים הכלכליים.

היעד המרכזי של בנק ישראל הוא עמידה ביעד האינפלציה של ממשלת ישראל, העומד בטווח רחב של 1% עד 3% לשנה. האבסורד הוא, שבמשך שלוש שנות הכהונה של פלוג בתפקידה כנגידה, החמיץ הבנק המרכזי את הטווח התחתון של יעד האינפלציה השנתי, ועדיין ניתן לומר כי הבנק המרכזי עשה את תפקידו בזירה זו באופן סביר.

בשנים האחרונות צנחו מחירי כמה וכמה מוצרים סחירים, ובראשם מחירי האנרגיה. ממשלות ישראל נרתמו למאמץ אפקטיבי ושיטתי להפחתת יוקר המחיה ולהגברת התחרות, השקל המשיך להתחזק ועוד.

במציאות זו, עמידה ביעד האינפלציה השנתי הייתה משימה כמעט בלתי אפשרית, ולכן המפתח של הבנק המרכזי המקומי בזירת המחירים המקומית היה ונותר עיגון ציפיות האינפלציה הבינוניות והארוכות בטווח יעד האינפלציה הממשלתי, על-מנת למנוע סחרור מסוכן לסביבה דפלציונית.

בנקודת הזמן הנוכחית, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים בישראל מגרדת את הרף התחתון של התחזיות, וציפיות האינפלציה לטווחי הזמן הבינוניים והארוכים אכן עומדים בטווח היעד הממשלתי. לכן, ניתן לומר שהבנק המרכזי מצליח לפי שעה לנווט את המשק בדרך סבירה בתנאים האינפלציוניים שהבשילו במשמרת של פלוג.

עם זאת נציין, כי לאחרונה נרשמה צניחה מחודשת בציפיות האינפלציה לטווחים הבינוניים והארוכים, כך שהאצה של הקריסה בציפיות האינפלציה בשנה הקרובה, תאיים על ההישגים של בנק ישראל בזירת האינפלציה, ותטיל צל על הישגיה של הנגידה.

לאחרונה נשמעות ביקורות מוצדקות על תפקודו וטיפולו של בנק ישראל במתן האשראים הבנקאיים בעלי הביטחונות החסרים, שניתנו לטייקונים הכושלים. ייתכן כי בנק ישראל יכול וצריך היה, במשמרת של פלוג, לפעול בדרך מהירה ונחרצת יותר בטיפול בנושא. אולם באותה הנשימה נאמר, כי מרבית הטייקונים שקרסו קיבלו את האשראי האמור במשמרתו של הנגיד המהולל פרופ' סטנלי פישר, ולא בתקופתה של פלוג. כך גם השערוריות של השלוחות הבנקאיות הזרות קרמו עור וגידים במשמרת של קודמיה בתפקיד, ומטופלות כיום.

הוגן לומר גם, כי פלוג והמפקחת על הבנקים, חדווה בר, קוצרות פירות באושים של מחדלי העבר בפיקוח על הבנקים. במשמרת של פלוג, חוזק חוסנה הפיננסי של המערכת הבנקאית, חל שיפור בתיק האשראי הבנקאי, וכן השתפרה שקיפותה של המערכת הבנקאית מול לקוחותיה; ובמקביל, העלויות הבנקאיות הוזלו. אמנם הביקורת על הבנק המרכזי על המכשולים שהוא מערים על הגברת התחרות במערכת הפיננסית היא לגיטימית, אולם טבעי הוא שעבור הבנק המרכזי, חוסנה של המערכת הבנקאית יעמוד בסדר עדיפות גבוה יותר מהגברת התחרות.

ההחלטה האסטרטגית של בנק ישראל בהובלת פלוג - להמשיך בריבית משק אפסית (0.1%) ובמדיניות שקבע קודמה פישר בנוגע לצבירת יתרות מטבע-החוץ (המט"ח), במטרה להחליש את המטבע המקומי ולתמוך ביצוא - היא החלטה כלכלית שנויה במחלוקת. ההתחזקות המאסיבית של השקל בחודשים האחרונים יחסית למטבעות הסחר המרכזיים, מלמדת כי האתגרים של בנק ישראל בזירת מטבע-החוץ רק גדלו בשנים האחרונות.

בנק ישראל לא רושם הצלחות ניכרות בזירת שער-החליפין; ולראיה, שער השיא של השקל ביחס לסל המטבעות. אולם לולא היה בנק ישראל פועל באגרסיביות בזירת המט"ח, היה מצבו של היצוא הישראלי קשה עוד יותר. בראייה קדימה, איננו רואים כי לרשות בנק ישראל עומדים שפנים שמסוגלים להפוך את תנאי הבסיס - שתומכים בשקל חזק - בשוק המטבע. לכן, כל מה שמסוגל לעשות הבנק המרכזי, בעבר וגם בעתיד, זה למתן ייסוף השקל, ולקנות זמן עבור היצואנים לבצע התאמות חיוניות.

תרומה מסוימת לצינון קצב עליית מחירי הדיור

בשנה האחרונה חלה האצה בולטת ומדאיגה בקצב ייסוף השקל. אם מגמה זו תקצין בשנה הקרובה, תהיה בכך פגיעה במוניטין המקצועי של הבנק המרכזי ושל העומדת בראשו; ואתגר כלכלי אמיתי עבור המשק הישראלי. לפיכך, בנק ישראל יידרש לנהל את "מלחמת המטבעות" (העולמית) הקשה, בתחבולות ובשילוב ידיים הדוק עם משרד האוצר. עם זאת, בסביבה הכלכלית הנוכחית איננו צופים מהפך חד במגמת המסחר במטבע.

ההחלטה ההיסטורית של בנק ישראל מימיו של פישר, שאותה אימצה פלוג, להתמקד בעידוד היצוא, תרמה תרומה משמעותית להתנפחות בועת הדיור במדינת ישראל. אולם אם הממשלה הייתה מגדילה מבעוד מועד את היצע הדיור במדינה, המחיר הכלכלי היה נמוך יותר, והאוויר החם היה יוצא מבועת מחירי הדיור. הצעדים המאקרו יציבותיים אשר הנהיג בנק ישראל בזירת מחירי הדיור בשנים האחרונות, תרמו תרומה מסוימת לצינון קצב עליית מחירי הדיור; וחשוב לא פחות - הם הקטינו את הסיכון ללווים ולמערכת הפיננסית.

גם בזירות אחרות פועל הבנק - לאחרונה החל בנק ישראל להקדיש תשומת-לב מרובה גם לאשראי הצרכני הצומח במהירות, בדגש על האשראי לשוק הרכב. כך שגם במקרה זה נראה שהבנק המרכזי לא מנותק מן האיומים הכלכליים המרכזיים המתפתחים אל מול עינינו.

בשורה התחתונה, נראה כי בנק ישראל מתמודד בדרך טובה עם מרבית האתגרים הניצבים לפתחו, גם אם הישגיו שבריריים, ותמיד יימצא ה"מומחה" או ה"איש מהרחוב" שימצא נימוקים טובים לחלוק על הערכה זו.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הביטחוניות ירדו ב-5%, מניות הביטוח עלו ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% ● השקל נחלש לקראת הנעילה, 3.095 שקלים לדולר אחד● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ חשף כי שוחח עם איראן: "אמרתי להם - בלי גרעין, ותפסיקו להרוג מפגינים"

הנשיא אישר כי בכוונתו להמשיך להיות בקשר עם גורמים באיראן • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו יוצא לדרך ומפת התחבורה של ת"א נכנסת לכאוס

בשנה הקרובה יחלו עבודות להקמת תחנות המטרו בצמתים מרכזיים בתל אביב כמו דרך השלום־נמיר, הבימה ושוק הכרמל ● מה מתוכנן ואיך צריך להתארגן לקראת התחלת הפרויקט התחברותי הגדול ביותר שנעשה בישראל? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

דיווח: טראמפ הכריע - זה האיש שיעמוד בראש הפד

הנשיא דונלנד טראמפ אמר כי יודיע היום רשמית מי יעמוד בראשות הבנק המרכזי ● בוול סטריט ג׳ורנל מדווחים כי הוא בחר בקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

"יכולות קטלניות": הנשק האיראני שכבר מוכן למקרה של מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

תעריף הדלק עודכן / צילום: ap, Marta Lavandier

אחרי ההוזלה בינואר: מיום ראשון מחיר הדלק יעלה ב-3 אגורות לליטר

משרד האנרגיה הודיע כי מחירו המרבי של ליטר בנזין 95 יתעדכן בחצות הלילה שבין יום שבת לראשון ויעמוד בחודש פברואר 2026 על 6.88 שקלים בתדלוק בשירות עצמי ● מדובר בעלייה של 3 אגורות לעומת המחיר בינואר, שעמד על 6.85 שקלים לליטר אחרי הוזלה ניכרת של 26 אגורות