גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלת הספגטי תמשיך ליהנות תמשיך מהמדיניות של ה-ECB

עם צמיחה של 1.2% בשנה האחרונה, הכלכלה האיטלקית ממשיכה להיות אחת החוליות החלשות של גוש האירו ■ ללא יציבות פוליטית, איטליה תתקשה ליישם בעתיד הקרוב את הרפורמות המשמעותיות הנחוצות לה בתחומי העבודה, הפנסיה והרווחה

סניף של בנק אינטסה סאן פאולו במילאנו / צילום: בלומברג
סניף של בנק אינטסה סאן פאולו במילאנו / צילום: בלומברג

איטליה, הכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו, לא ממש אוהבת לצמוח ונחשבת זה זמן רב לאחת החוליות החלשות של גוש האירו. למעשה, אף שהכלכלה האיטלקית צמחה ב-1.2% בשנה האחרונה - הקצב המהיר מאז 2012 - עדיין מדובר בקצב נמוך משמעותית בהשוואה לשאר מדינות הגוש, שצמחו בממוצע ב-1.9%.

גם במבט לאחור נוכל להבחין במגמה דומה: מכינונו של גוש האירו ועד לסוף 2016, הצמיחה הממוצעת של איטליה עמדה על 0.2%, בעוד מדינות כמו גרמניה וצרפת צמחו ביותר מ-1% בממוצע בכל שנה. ואם ננעץ עוד מסמר בארון, אז ממבט על רמתו הנוכחית של התוצר האיטלקי, נראה כי הכלכלה האיטלקית לא צמחה כלל מאז 2005.

אז מה עבר על הכלכלה האיטלקית בשנה האחרונה? מדיניות מוניטרית ופיסקאלית אולטרה-מרחיבות; הצלת בנקים איטלקיים עמוסים בחובות "רעילים", שסיכנו וממשיכים לסכן את יציבות המערכת כולה, על ידי הממשלה; ניסיון כושל להעביר רפורמה חוקתית להגברת המשילות באמצעות משאל עם, שגרמה לראש הממשלה מת'או רנצי להודיע על התפטרותו בסוף 2016; אבל, גם סימנים שמעידים על התאוששות הכלכלה, הודות למאמצי הבנק המרכזי, הרפורמות הממשלתיות שכן עברו, והגידול ביצוא, שנתמך בשיפור בסחר העולמי במהלך השנה האחרונה. סימנים נוספים להתאוששות במדינה ניתן למצוא גם בנתונים ה"רכים", כמו מדדי מנהלי הרכש וביטחון העסקים, שנמצאים בשיא ומצביעים על פעילות כלכלית חזקה ואופטימיות של בעלי העסקים.

עם זאת, בפני הכלכלה האיטלקית עומדים כמה סיכונים שמאיימים על המשך ההתאוששות, והעיקריים שבהם נוגעים למערכת הבנקאות ולבחירות הקרבות.

הבנקים "הרעילים" ביותר באירופה

מערכת הבנקאות האיטלקית נמצאת תחת לחץ כבר זמן רב, כפי שבא לידי ביטוי באופן ברור בביצועי המניות של הבנקים בשנים האחרונות. למרות מאמצי הממשלה והבנק המרכזי, האתגרים העומדים בפני הבנקים המקומיים עדיין רבים מאוד.

הבנקים האיטלקיים, שהם הוותיקים ביותר באירופה, אבל גם "הרעילים" ביותר, סוחבים על גבם הלוואות "רעילות" בהיקף של יותר מ-360 מיליארד אירו - כ-17% מסך ההלוואות במערכת הבנקאות האיטלקית. לשם השוואה, בגרמניה נתון זה עומד על 2%, בצרפת, 3.9%, בישראל 1.6% ובארה"ב 1.3% בלבד.

מעבר לעובדה שההלוואות האלה מאיימות על יציבות הבנקים, הן גם עשויות לייצר מחנק אשראי. ואכן, כשבוחנים את זרימת האשראי מהבנקים לכלכלה הריאלית, איטליה נמצאת הרחק מאחור ביחס למדינות אחרות בגוש האירו. בעקבות החילוץ של הבנק הוותיק ביותר באירופה והשלישי בגודלו במדינה, מונטה פאשי דה סיינה, מגזר הבנקאות האיטלקי התחיל לנשום לרווחה, לאחר שהממשלה התחייבה להזרים עוד 17 מיליארד אירו להצלת שני בנקים גדולים נוספים במדינה - בנקו פופולאר ד'י ויצ'נזה (Banca Popolare di Vicenza) ובנקו ונטו (Veneto Banca). על פי הסכם החילוץ, נכסי שני הבנקים יפוצלו לנכסים טובים ורעים. הנכסים הטובים יירכשו על ידי הבנק הגדול במדינה, אינטסה סאן פאולו (Intesa Sanpaolo), בעוד הנכסים הרעים יולאמו על ידי הממשלה.

בהצלות אלה הציבה לה הממשלה כמטרה לצמצם את הסיכונים המערכתיים במגזר הבנקאי, להגדיל את הנזילות - וכך להניע את גלגלי הכלכלה. עם זאת, אי הוודאות הפוליטית במדינה, הביקורת הציבורית הרחבה על שימוש בכספי ציבור והלחץ שמפעיל הבנק המרכזי האירופי (ECB) על הבנקים לטפל במאזניהם, צפויים להמשיך ולהקשות על פתרון כלל-מערכתי.

תנועת חמשת הכוכבים נחלשת

תוצאות הבחירות בצרפת הפחיתו את הסיכונים בשווקים הפיננסיים, וגם ההתפתחויות באיטליה בשבועות האחרונים עזרו להפחית במעט את הסיכון הפוליטי במדינה. נזכיר כי החשש העיקרי בשווקים בכל הנוגע למצב הפוליטי באיטליה הוא הפופולריות הגואה של תנועת חמשת הכוכבים (Movimento 5 Stelle) - המפלגה היורו-סקפטית, שחרתה על דגלה את הדרישה לקיום משאל עם ליציאתה של איטליה מגוש האירו. מדובר במפלגה בעלת אידאולוגיה רדיקלית, השואפת לצמצם את הצריכה הפרטית וצמיחת המשק לטובת איכות הסביבה ושוללת את הגלובליזציה, מפלגה אנטי-ממסדית, אנטי-קפיטליסטית, התומכת ביציאה מהגוש האירופי, ובקיצור - כל מה שיכול לעשות רע לכלכלה האיטלקית.

במהלך השנים האחרונות מפלגת חמשת הכוכבים ניצחה בהרבה רשויות מקומיות על רקע הפופולריות הגואה שלה באיטליה, והחששות בשווקים התגברו בסוף 2016 לאחר התפטרותו של רנצי מראשות הממשלה עקב כישלונו במשאל העם לשינוי מבנה החוקה. אז הציפייה היתה שבבחירות מוקדמות המפלגה תתפוס את המושכות על הנהגת המדינה - מה שבאופן ברור היה יוצר הרבה מאוד אי ודאות בשווקים. ואולם מיד לאחר התפטרותו של רנצי, הטיל נשיא איטליה על מספר 2 במפלגה הדמוקרטית, פאולו ג'נטילוני, את מלאכת הרכבת הממשלה עד לבחירות, שייערכו לכל המאוחר במאי 2018.

קיומן של הבחירות בשנה הבאה צפוי לתת דחיפה לרנצי (שכבר הספיק להיבחר בשנית כמועמד המפלגה הדמוקרטית בבחירות הכלליות) לגבש את מפלגתו ולנסות לכבוש מחדש את השלטון.

ומה לגבי חמשת הכוכבים? נראה שאלה קצת דועכים בשבועות האחרונים, לאחר שנחלו הפסדים כבדים בבחירות המוניציפליות בתחילת יוני - מה שמטיל ספק רב ביכולתה של המפלגה לנצח בבחירות הכלליות שייערכו בשנה הבאה. על כך ניתן להוסיף את האכזבה מווירג'יניה ראג'י, ראשת העיר רומא ונציגת מפלגת חמשת הכוכבים, שהפכה לאשה הראשונה בתולדות הבירה האיטלקית שזוכה לכהן בתפקיד זה. ראג'י לא הצליחה לטפל בבעיות הכרוניות שמהן סובלת העיר, ולכן סביר להניח שהסיכוי של המפלגה לכבוש את השלטון ברמה הלאומית פוחת והולך. הדיפת המפלגה מבשרת על הפחתת הסיכונים בשווקים הפיננסיים מפני יציאתה של איטליה מהגוש.

לאן הכלכלה ממשיכה מכאן?

לצד הירידה בסיכונים מכיוון מערכת הבנקאות המקומית והתבהרות המצב הפוליטי, נראה כי ההתפתחויות האחרונות בכלכלה האיטלקית מעודדות מעט. התחזקות גוש האירו והשיפור המתמשך בכלכלה האמריקאית צפויים להמשיך ולתמוך ביצוא האיטלקי, אף שהתחזקותו המשמעותית של האירו מתחילת השנה מהווה סיכון להתאוששות היצוא בהמשך השנה.

נוסף על כך, למרות שיתוק יחסי בצד הפוליטי, הממשלה כן הצליחה להוציא לפועל כמה צעדים שזכו לתמיכה מהבנק המרכזי ושסייעו לייצב את החוב האיטלקי ונתנו שקט יחסי למערכת הבנקאות. בגזרת שוק העבודה, שיעור האבטלה ירד ל-11.3%, הרמה הנמוכה מאז ספטמבר 2012 - אבל חשוב להזכיר ששוק העבודה המקומי עדיין שברירי. 15% מכוח העבודה האיטלקי נשר מהנתונים הסטטיסטיים, מכיוון שהם לא חיפשו עבודה באופן פעיל כבר זמן רב. אילו קבוצות אלה היו נכללות בקרב המובטלים, שיעור האבטלה במדינה היה גבוה באופן משמעותי.

במבט קדימה, הכלכלה האיטלקית תמשיך ליהנות מהמדיניות המוניטרית המרחיבה של ה-ECB ומהשיפור בכלכלה העולמית, אבל להערכתנו, התחזקות האירו, הזדקנות האוכלוסייה והפריון הנמוך של המדינה - כולם יכבידו על סביבת הצמיחה האיטלקית, שזקוקה נואשות לרפורמות דרמטיות בתחומי שוק העבודה, הפנסיה והרווחה. כל אלה יוכלו להגיע רק כשתהיה באיטליה ודאות פוליטית. לצערנו, אי היציבות הפוליטית היא הדבר הכי יציב באיטליה - ואיננו מצפים שלאחר הבחירות הקרובות המצב ישתנה באופן מהותי.

■ הכותב הוא מנהל מחלקת מאקרו, מערך המחקר והאסטרטגיה בבית ההשקעות פסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

גוש האירו

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון