גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אפשר להוזיל את הטיפול בסרטן ולקבל תוצאה טובה יותר"

פאונדיישן נחשבת לחברה המובילה בתחום של התאמה אישית של טיפול בסרטן ■ מנכ"ל החברה: "כשחברת תרופות תתוגמל על הישגים, היא תרצה שהתרופה שלה תינתן רק למי שעבורם היא יעילה"

רשת הול פודס / צילום: רויטרס
רשת הול פודס / צילום: רויטרס

בשנת 2000 הושלם פרויקט 'הגנום האנושי' שבמסגרתו הצליחו מדענים לקרוא את הרצף הגנטי של תא אחד של אדם בודד, והעולם ציפה לפריצות דרך רפואיות מלהיבות. בדיעבד ניתן לקבוע שפריצת הדרך הזו הייתה רק שלב ראשוני בחקר הגנום. בשנים שחלפו מאז גילו חוקרים שונים כי מחלות פורצות בעקבות אינטראקציות מורכבות בין מגוון רחב של גנים. עוד התגלה כי מחלות דומות יכולות להיווצר כתוצאה מתופעות גנטיות שונות ושגם אותו גן יכול להשפיע בצורה שונות. בנוסף הסתבר שמחלות מסוימות, למשל מחלת הסרטן, משנות את הגנום בתא חולה ביחס לתא רגיל של אותו האדם.

השינוי הגנטי שעובר התא הסרטני גורם לו להתחלק באופן מואץ, לפתח עמידות בפני טיפולים ולשנות את סביבתו כך שתתמוך בהתפתחותו. הרפואה האנטי-סרטנית פועלת בשנים האחרונות, בין היתר, כדי לזהות את המוטציות המבדלות את התא הסרטני אצל כל חולה ספציפי מן התא הרגיל שלו, וכך להבין איך לתקוף את התא החולה.

חברת פאונדיישן מדיסין היא אחת השחקניות הבולטות בשוק של זיהוי המוטציות האלה. תאגיד רוש הבין לאומי, שבסיסו בשוויץ, רכש 56% מפאונדיישן בשנת 2015 תמורת 1.05 מיליארד דולר, סכום גבוה יחסית עבור חברת אבחון. פאונדיישן נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר כאשר בשנה האחרונה עלתה מניית החברה כמעט פי 2.

רוש אמנם רכשה את השליטה בפאונדיישן אך הותירה אותה עצמאית. רוש משווקת את מוצרי פאונדיישן מחוץ לארה"ב ומבצעת איתה שיתופי פעולה, אך פאונדיישן ממשיכה למכור את המוצר שלה בארה"ב וכן להוביל את כל פעילות המו"פ של החברה. בתחילת השנה, הקשר בין החברות זכה לחיזוק נוסף אחרי שבכיר ברוש מונה למנכ"ל פאונדיישן.

טרוי קוקס היה סמנכ"ל שיווק ומכירות בכיר בתחום הסרטן ברוש. הוא מדגיש כי לא הוצנח לפאונדיישן על ידי רוש. "כבר בתפקידי הקודם, התרשמתי מהיכולות של החברה בתחום הרפואה המותאמת אישית באונקולוגיה. הם חיפשו מנכ"ל עם הבנה עמוקה בתחום הסרטן ועם יכולות מסחור, כי השנתיים הבאות הן בסימן מסחור עבור פאונדיישן".

- מה הוביל את פאונדיישן להצלחה שלה?

"אחד היתרונות שלנו היה שהיינו ראשונים - זה מאוד חשוב בתחום האונקולוגיה. הדבר השני הוא שקשה לעשות את מה שאנחנו עושים. טעות בתחום הזה היא בהכרח משנה חיים. אין תחום בעולם שבו בקרת האיכות חשובה יותר. מלבד הדיוק, הבדיקה שלנו רחבה מאוד מבחינת מספר הגנים שאנחנו בודקים ומספר המוטציות שאנחנו בודקים על גבי כל גן. יש לנו היום שיתוף פעולה עם 36 חברות שמשתמשות במוצר שלנו בניסויים הקליניים שלהם".

- איך אתם מנהלים את מערכות היחסים עם הלקוחות שלכם? מתי אתם מחליטים לתת בלעדיות לגבי בדיקה מסוימת?

"כאשר רוש רכשה את השליטה בפאונדיישן, אנליסטים שאלו אותי, 'איך בכוונתך להגביל את הפעילות של פאונדיישן?'. אחרי שישה חודשים הם ראו שמספר השותפויות אפילו גדל. ההחזקה של רוש לא הפחידה את השותפות הפוטנציאליות שלנו מתחום הפארמה - הן אפילו האמינו בנו יותר. עד כה שילשנו את מספר השותפויות שלנו, והיום האנליסטים מצד פאונדיישן מאוד אוהבים את העסקה, כי רוש תורמת יציבות.

"אנחנו חייבים לעבוד עם כל הקשת של חברות התרופות כדי להישאר מהותיים, ובמקביל לשתף פעולה עם האקדמיה ועם רופאים-חוקרים. לכן אנחנו משתדלים לא לתת בלעדיות נרחבת וגם רוש מבינה את זה. רוש רוצה לדחוף קדימה את המדע של האונקולוגיה המותאמת אישית".

כשהרפואה המותאמת אישית יצאה לדרך נשמעה הטענה שחברות התרופות יתנגדו לה. במקום למכור את אותה תרופה לכולם, הן יצטרכו להשקיע יותר בפיתוח תרופות לקהלים הולכים וקטנים.

"מעולם לא היה לחץ גדול יותר מצד הציבור, הממשלה וחברות הביטוח על חברות התרופות להוריד את העלות של תרופות וספציפית תרופות לסרטן. העלייה בכמות חולי הסרטן ותוחלת חייהם המתארכת, כפול מחירי התרופות שווה פיצוץ שאי אפשר היה להימנע ממנו.

"כבר 30 שנה מדברים על הצורך לשלם לחברות התרופות לפי הביצועים שלהן, ונראה כי העידן הזה סוף סוף מגיע. עד כה הקושי היה בדאטה, במדידה של ההשפעה של תרופה ספציפית על חולה ספציפי. היום המדידה אפשרית, ופאונדיישן היא חלק מהפתרון הזה. אנחנו אומרים באיזו תרופה כדאי להשתמש ראשונה וגם במה לא כדאי להשתמש בהתחלה.

"כשחברת תרופות תתוגמל על הישגים, היא תרצה שהתרופה שלה תינתן רק למי שעבורם היא יעילה. אבל לא רק זה. גם כשבית החולים יעבוד לפי שיטת הקפיטציה שאומרת שהוא מתוגמל עבור שיפור מצבו של חולה סרטן אך לא עבור כל טיפול בו - הוא ירצה להגיע במהרה לתרופה הנכונה".

דגימה מהגידול

מה בעצם עושה פאונדיישן? כאשר מתגלה כי אדם חולה בסרטן, נוטלים דגימה מהגידול ומעבירים אותה במערכת לסריקה גנטית, כדי לזהות את המקומות בהם התא שונה מהתא הבריא, וכך בוחרים את הטיפול האופטימלי. הדוגמא הפשוטה יחסית היא שגידול סרטני עם כמות גדולה יותר של מוטציות, מתאים יותר לטיפולים אימונותרפיים (למשל קיטרודה של מרק או Opdivo של בריסטול מיירס) מאשר גידול שיש לו פחות מוטציות. "היה לנו בהחלט חלק משמעותי בגילוי הקשר הזה, בשותפות, כמו כמעט כל דבר שאנחנו עושים", אומר קוקס.

במקרה המורכב והנפוץ יותר מגלים כי על פי הגנטיקה של המטופל, ניתן להפנות אותו לתרופה מסוימת ייעודית לגידול שלו, שעד כה לא נוסתה. מחקר חיצוני לחברה שנערך במרכז הסרטן ממוריאל סלואן קייטרינג, מצא כי 25% מהחולים שיכולים להגיב בצורה מוצלחת לטיפולים ביולוגיים מסוימים, לא ילמדו על התאמתם לתרופות הללו ללא בדיקה גנומית. עבודה נוספת נערכה בישראל בקרב חולי סרטן ריאה שלא הגיבו היטב לטיפולים שניתנו להם. נמצא כי מתוך 100 החולים הללו, אצל 50% השתנה הטיפול התרופתי בעקבות הבדיקה, לרוב לכיוון טיפול ביולוגי ממוקד כאשר קודם ניתן טיפול כימותרפי. 70% מהחולים שקיבלו טיפול חדש, אותו לא היו חושבים הרופאים לתת להם ללא הבדיקה, הגיבו היטב לטיפול. מספר חולים נהנו מהיעלמות מוחלטת של הגידול, לפחות בזמן הניסוי.

כדאי לסייג את הדברים ולציין כי הריצוף הגנטי לא תמיד מחולל פלאים. במקרים מסוימים המטופל יכול לקבל נתונים אבל אין לו מה לעשות איתם משום שאין בשוק תרופה שרלוונטית למוטציות שאותרו.

"אנחנו מעריכים כי שני שליש מהחולים שעושים בדיקה מקבלים ממנה תועלת כלשהי", אומר קוקס. "יש 14-15 תרופות שקשורות ישירות לגן שאנחנו מגלים. בנוסף יש מאות ניסויים קליניים שהבדיקות שלנו מכוונות אליהן".

ראוי לציין כי המוטציות על הגידול משתנות כל הזמן. באופן אידיאלי, בדיקות גנטיות של גידולים יבוצעו מעת לעת, במשך תקופת הטיפול בחולה. "הייתה לנו חולה שעשתה את הבדיקה פעם בחודש", אומר צביקה בקלצ'וק, ראש תחום האונקולוגיה ברוש ישראל, "בכל פעם היה שינוי במוטציות שלה והיא עברה מטיפול לטיפול בזכות הבדיקה". נציין כי הבדיקה עולה כ-20 אלף שקל ואינה כלולה בסל הבריאות, אך מופיעה במספר ביטוחים פרטיים ומשלימים.

- מי הפציינט הממוצע שעובר בדיקה של פאונדיישן?

אבי דנציגר, מנכ"ל רוש ישראל: "חולי סרטן ריאה הם המועמדים המובילים, משום שההחלטה על הטיפול במחלה זו מושפעת מהמוטציות הספציפיות שיש לכל חולה. בנוסף הבדיקה מתאימה לחולים עם סרטן ממקור לא ידוע, וכן לחולים שהטיפול הקיים שלהם הפסיק לעבוד ואנחנו רוצים לדעת מה השתנה. כמו כן היא מתאימה לאלה שלא הוצעו להם עוד פתרונות, והם מחפשים טיפול של המוצא האחרון". לדברי דנציגר מדובר באלפי חולים בשנה בישראל והוא מקווה שסל הבריאות יכלול את הבדיקה.

אורלי סהר, ראש תחום פאונדיישן ברוש ישראל: "פאונדיישן בוחרת בקפידה באילו גנים למקד את הבדיקה: כאלה שכבר קשורים לתרופה מאושרת, אלה שקשורים לתרופה שבניסוי קליני ואלה שהספרות המחקרית אומרת שיש להם קשר לסוג סרטן מסוים, ואז אף אם עדיין לא מפתחים עבור תרופה, סביר כי יעסקו בכך בעתיד".

מתנה לאובמה

לפעמים החברה לא יודעת להצביע על תרופה שמתאימה על בסיס המידע הגנטי, אולם היא יכולה להצביע על "חולה כמוך", וחולים יכולים לנסות ללמוד זה מזה פרוטוקולי טיפול שהצליחו יותר ופחות.

ציינו כי הבדיקות של פאונדיישן משמשות גם לצורך מחקר. "כיום כל מחקר בסרטן של חברת נוברטיס, מחייב גם בבדיקה של פאונדיישן בכניסה למחקר", אומר בקלצ'וק, "אם חברת תרופות משתמשת בבדיקה כדי לברור חולים בעת הניסויים לצורך רישום התרופה, היא תצטרך להשתמש בבדיקה לשם הטיפול באמצעות אותה התרופה".

מאגר המידע הגנטי לתחום הסרטן שיש בידיה של פאונדיישן הוא, אם כך, עצום. "יש לנו היום את מאגר המידע על גנטיקה אונקולוגית הגדול ביותר בעולם, יותר מפרויקט הגנום הסרטני של הממשל האמריקאי", אומר קוקס. המידע הזה הוא פרטי ופאונדיישן מודעת לאי הנוחות שהעובדה הזו עלולה לעורר. "הממשל האמריקאי ביקש שנשחרר אליהם פרופילים גנטיים ואכן נתנו מתנה לנשיא לשעבר ברק אובאמה, 1,200 פרופילים גנטיים של סרטן אצל ילדים, ללא תמורה, עם תחילת פרויקט הגנום הסרטני הממשלתי. לאחרונה תרמנו ל-NCI, מכון חקר הסרטן הלאומי האמריקאי, עוד 18 אלף פרופילים. המטרה היא לעודד את חברות הפארמה להשתמש במידע הזה כדי לחפש תרופה", מוסיף בקלצ'וק.

קוקס: "זה באמת איזון עדין כי אנחנו חברה למטרות רווח, אבל אנחנו מפרסמים פי 2-3 מאמרים מן המתחרים המובילים שלנו".

- מי המתחרים שלכם?

בקלצ'וק: "יש הרבה מאוד מתחרים. כל מעבדה בארץ יכולה לרכוש מכשיר ריצוף גנטי ולהתחיל לבדוק תאים. הייחודיות שלנו היא באופן קריאת המידע".

כפיר: "יש חברות שבודקות יותר גנים מאיתנו אבל אנחנו מפצים על כך בעומק הריצוף. הטכניקה של בניין ספריית הגנים שאותם בוחנים היא נקודת בידול משמעותית. הבדל נוסף הוא האלגוריתם באמצעותו מבינים אילו מוטציות הן משמעותיות".

- הראיתם למערכת הבריאות שיש ערך כלכלי לבדיקה?

קוקס: "כשאנחנו בוחנים מידע לאחור, אנחנו יכולים להראות שלו היו מכניסים בדיקה בשלב מוקדם יותר של טיפול בחולה מסוים, היה ניתן להשיג תוצאה טובה יותר בעלות נמוכה יותר. הצעד הבא הוא מחקרים פרוספקטיביים, שבהם אנחנו בודקים קבוצת ניסוי ומשווים את איכות חייה ואריכות ימיה ואת עלות הטיפול בה לעומת קבוצה שלא עברה את הבדיקה. הצגנו תוצאות מוצלחות מכמה ניסויים בכנס הסרטן השנתי ASCO".

- יש להניח כי אם תצליחו במיוחד, רוש תרכוש אתכם.

קוקס: "אין תגובה. כרגע רוש לא מפריעה לנו בשום צורה".

פאונדיישן

איך עובדת הבדיקה של פאונדיישן

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

החברה הפסידה 9 סנט למניה, לעומת צפי לרווח של 14 סנט למניה ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק