גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלהיטות לשחיתות

ריבוי מעשי שחיתות עשוי לעורר מוטיבציה להצטרף לחגיגה

לפרסום הנרחב על ריבוי מעשי שחיתות יכול להיות אפקט מהופך לזה המצופה - הוא עשוי לעורר את המוטיבציה להצטרף לחגיגת השחיתות, מכיוון ש"אם לדגים הגדולים" מותר - מדוע לא יעשו גם הדגים הקטנים לביתם, במקום שבו הם מאתרים חורים ברשת. יתר על כן, אוזלת היד בהתמודדות עם מקרי שחיתות שכבר נתגלו, מעוררת הן את התקווה לחמוק מן העונש לכשיתגלה מקרה השחיתות, והן את הנטייה לערער על הלגיטימיות של המערכת המתאמצת לשים ידה על המושחתים.

המקרה הבולט של שחיתות המעסיק את האזרח הישראלי כרגע, "פרשת הצוללות", מעמת לא רק מערכת אחת שהושחתה, אלא שתיים - זו הישראלית וזו הגרמנית. מדובר בא-סימטריה מובהקת לכאורה: אין להשוות בין השחיתות בארץ האחת ובארץ האחרת. אך לצורך זה ראוי לעקוב אחרי "מדד השחיתות" העולמי המתפרסם מדי שנה. בין 176 מדינות שהשחיתות בהן נמדדת באופן משווה, מצויה ישראל בשנה האחרונה במקום ה-28, וגרמניה במקום 10.

רוצה לומר: ישראל, גם אם אינה מופת לניקיון כפיים, אינה נמצאת במקום גרוע במיוחד, שעה שגרמניה, ארץ ה"יקים" ההגונים, אף היא אינה צחה כשלג. את טבלת נקיי הכפיים מוליכות באופן לא מפתיע - דנמרק, ניו-זילנד, פינלנד, שבדיה ושווייץ; ואת התחתית מעטרות דרום-סודן, קוריאה-הצפונית וסוריה.

אמנם מדד השחיתות מיוסד על עיני המתבונן ואינו מוחלט, אך הוא עדיין אינדיקטיבי ומצביע על מצב השחיתות בעולם. ברור למדי למה אנו מתכוונים כשאנחנו משתמשים במונח שחיתות - שוחד, מעילה, פרוטקציה, עבודת לובי לא כשרה, נפוטיזם ועוד. גם ברור מה הם התנאים האידיאליים שבהם השחיתות יכולה לפרוח - כאשר המשטרה אינה פועלת או אינה מעוניינת לפעול, וכמוה מערכת המשפט - בשעה שהמערכת הפוליטית מתערבת כדי לקדם תוכנית אינטרסנטית.

ברור לא פחות הוא, ששחיתות אינה מתמצה בעבירה על קביעות מפורשות בספר החוקים, אלא גם במנעד רחב מאוד של פעולות שריח רע עולה מהן. שאלה מרכזית בנושא המלחמה בשחיתות היא, עד כמה גדול הוא מרחב הפעולה ללא קבלת אחריות, בשטח שבו אין החוק יכול להתערב אלא "רק" המצפון, המונחה על-ידי כללי הגינות בסיסיים. במילים אחרות - כמה גבוה הוא רף הבושה.

שאלה זו היא הרלבנטית למקרה המסעיר את הרוחות בישראל. ישנם חטאים שהחוק אינו מונה, ובכל זאת הם כבדים, לפחות עד כדי כך, שמי שחשוד בהם יפנה את מקומו בחזית הפוליטית. בתרבות האירופית ישנו סוג הדברים שעליהם נאמר ש"אין לעשותם", לא בגלל שהחוק פירש זאת, אלא בגלל שמובן מאליו שאין הם מעשים ראויים, ועל כן מי שעשה אותם נוטל את כובעו והולך.

דוגמה גרמנית: שר שעשה שימוש שלא לצורך תפקידו במטוס הרשמי של המדינה; שר שנתפס מתהדר בתואר דוקטור על עבודה שלא כתב לבדו; שר ביטחון שצולם משכשך בבריכה עם אהובתו, שעה שיחידות צבא יצאו למשימה מסוכנת - כל הבכירים האלה הסיקו את המסקנה, והתפטרו משהתפרסמו הדברים.

דוגמה ישראלית: רה"מ דאז, יצחק רבין, שהתפטר וקיבל אחריות לאחר שהתברר כי לאשתו חשבון מט"ח בבנק בחו"ל, בניגוד לתקנות. על-פי אמות-מידה כאלה אמור רה"מ הנוכחי, בנימין נתניהו, לפנות את כיסאו בין שבגלל "פרשת טיסנקרופ" ("הצוללות") ובין שבגלל הפרשות האחרות.

שאלה אחרת היא, האם או מדוע, גדלה תאוות הבצע עד כדי הידרדרות לשחיתות בשנים האחרונות. בצדק משווים את עניין חשבון הבנק של הגברת לאה רבין לפני 40 שנה, לעניין מעטפות הכסף של רה"מ בעבר אהוד אולמרט, ולסיגרים הניתנים במתנה (לנתניהו) או לעסקות השוות מיליונים בסביבתו של נתניהו.

חברה שמונחית על-ידי הערכים החומריים

נראה שהקשר למה שמכונה "הליברליזם החזירי" אכן מהווה הסבר של ממש: חברה שמונחית על-ידי הערכים החומריים המושגים בתחרות קשוחה, שקנה-המידה המוסרי שלה הוא "לא להיות פראייר", אינה מעריכה מנהיג שמבצע חרקירי בגלל מעשה "שאין לעשותו" (כמקרה השר אברהם עופר שהתאבד לפני 40 שנה).

במערכת גלובלית קל גם למי ששייך למערכות הפועלות על-פי כללי הגינות "מערביים", להיגרף לחגיגת השחיתות העולמית. אם נחזור לדוגמה הגרמנית: שערוריית המניפולציה של מנגנוני הפיקוח במכוניות על פליטת גזים רעילים, או שערוריות המניפולציות בכספי הבנקים הגדולים, מעידות על הדרך הקצרה מעיסוק בכסף הגדול אל השחיתות הגדולה.

ועדיין יכול הפוליטיקאי לטעון: לא אני עברתי על החוק, ולכן איני חייב לשלם מחיר. אולם מפוליטיקאי מצפים גם שיקבל אחריות על שלא פקח עיניים לראות את מה שקורה סביבו. הקנצלר הגרמני וילי ברנדט (המנוח) התפטר אחרי שהתגלה שיועצו הקרוב הוא מרגל סובייטי. די היה בידיעה על כך כדי לחתום את גורלו. נוסף לצד המוסרי של אירוע כזה, מדובר גם בצד המעשי שלו: איך נסמוך על מנהיג שטחו עיניו מראות את הקורה סביבו?

וראוי היה שראש-ממשלה ישראלית יהיה רגיש גם להקשר המיוחד של הפרשה שבה אנו עוסקים: שחיתות מול פירמה גרמנית? ועוד פירמה שהיא מיזוג של שתי הפירמות שהיו ידועות בעבר כעמודי התווך של הרייך השלישי - טיסן ו-קרופ? גם ההתעלמות מערכים סמליים היא עליית מדרגה בסולם השחיתויות שראוי לשלם עליה מחיר.

עוד כתבות

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקי; קיריאקוס מיצוטאקיס, ראש ממשלת יוון / צילומים: AP-Khalil Hamra, קובי גדעון-לע''מ

יוון מתכננת להרחיב את הטריטוריה הימית, ומסתכנת במלחמה עם טורקיה

אתונה תומכת את שאיפותיה להרחיב את המים הטריטוריאליים בחוק הבינלאומי, ובגיבוי עסקאות נשק במיליארדים עם ישראל ● אנקרה זועמת ומגיבה ב"הפגנת נוכחות" קבועה בים האגאי

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

תעשיית הביומד מתאוששת / אילוסטרציה: Shutterstock

משרות נפתחות, המדד בעלייה: זה השוק הישראלי שמתחיל להתעורר

בוול סטריט ההתאוששות של תעשיית הביומד ניכרת מאז הקיץ האחרון, ומה קורה בישראל? ● מתעסוקה ועד המדד המקומי - בחודשיים האחרונים נראה שהביומד המקומי לאט־לאט יוצא מהקיפאון

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מתחרה שלישית על אינמוד: קרן סטיל פרטנרס מציעה לרכוש 51% מהחברה

הקרן מציעה לרכוש 51% מהחברה ב-18 דולר למניה ● "פנינו להנהלה אבל לא זכינו לתגובה", נמסר מן הקרן, שמשקיעה בחברות תעשיה ונסחרת לפי שווי דומה לזה של אינמוד ● ההצעה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע נחשף כי שתי מתחרות מעוניינות לרכוש את החברה כולה ולהפוך אותה לפרטית

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

אילן רביב, גילעד אלטשולר ואיציק שנידובסקי / צילום: איל יצהר, רמי זרנגר

שוק הגמל מציג: מהפך בצמרת, מנהל הכספים הכי מבוקש וזה שאיכזב ב-2025

עם סיומה של 2025 הפך מיטב הפך למנהל הגמל וההשתלמות הגדול בשוק, על חשבון אלטשולר שחם, שממשיך לאבד לקוחות בקצב גבוה ● המגייס הגדול בענף היה מצטיין התשואות אנליסט, ואחריו מור השקעות ● מאוכזב נוסף לצד אלטשולר שחם בשנה החולפת – ילין לפידות

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק