גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקצוע שייעלם: האם אלגוריתמים יחליפו בקרוב את השמאים?

התוכנות הופכות יותר מתוחכמות ולומדות לזהות אפילו רעש של מטוס בחוץ ■ גם בנקי המשכנתאות החלו להשתמש בשמאי אוטומטי בחלק מהעסקאות

דירה בניו יורק / צילום: בלומברג
דירה בניו יורק / צילום: בלומברג

לפני 25 שנה, שמע בריאן וויבר באחד הסמינרים שמקצוע שמאות הנדל"ן יובס וייעלם על ידי הטכנולוגיה בתוך חמש שנים. זה לא קרה, אבל כעת הוא חושב שהתחזית לא היתה לא נכונה, אלא רק מוקדמת.

וויבר עובד כיום במועצת רישוי השמאים במדינת אילינוי בארצות הברית. הוא אומר שיום הדין הגיע לתחום העיסוק שלו, שמקיף כ-73 אלף שמאים, רובם בוגרי מכללות, בארה"ב. "שמאים שמתמחים במשכנתאות לדיור הם בסכנת הכחדה", הוא כתב לאחרונה בעלון מקצועי לעמיתיו. "זה לא יהיה מפץ גדול, אפילו לא לחישה".

החמרת דרישות הסף

פריצת הדרך שנחזתה בסמינר במכללה לפני 25 שנה מתרחשת סוף סוף. ההתקדמות בתחום ה"ביג דאטה" והמחשוב עוזרת לאוטומציה לזחול למקצועות מבוססי ידע, ומאיימת לחסל מקומות עבודה, כפי שהרובוטים מחסלים פועלי ייצור במפעלים.

בסוכנות הנדל"ן הארצית זילו (Zillow) אומרים שהאלגוריתמים לומדים לא רק עובדות בסיסיות על שווי, אלא גם אינדיקטורים מתוחכמים יותר של מחירים, כמו אם לסלון יש רצפת עץ, או למטבח יש דלפקי גרניט במקום שיש רגיל. התוכנה אמנם אינה משמשת כרגע לשמאות - היא מוצגת חינם באתר החברה - אבל מוסדות ההלוואה משתמשים כבר זמן רב במודלים ממוחשבים מתוצרת בית או של צד שלישי, לשערך בתים ודירות.

כעת מתחילות גם חברות מימון המשכנתאות הענקיות, כמו פרדי מק, להרגיש בנוח עם עסקאות שלא כוללות שמאי אנושי.

השמאים הם כבר עתה זן במצוקה. הצרות החלו בקריסת שוק הדיור בארה"ב ב-2007, ובמשבר הפיננסי שהגיע אחריו. בשנות השפע, מתווכים וחברות משכנתאות לחצו לעתים על השמאים להגיע לשערוך שהיה נחוץ לסגירת הלוואה. אי היענות לבקשה כזו היתה גוררת אובדן של הלקוחות בעתיד. כאשר השוק קרס, שמאים היו בין אלו שהואשמו בכך שסיפקו את הרקע להלוואות חסרות אחריות.

המפקחים הגיבו על ידי החמרת דרישות הסף של המקצוע (תואר של ארבע שנים, הכשרה של מאות שעות נוספות, התמחות של שנתיים-שלוש, בחינה של המדינה). ובינתיים, דמי השמאות נשארו ללא שינוי. חברות משכנתאות רבות שוכרות חברות שמאות שעובדות ישירות עם שמאים. זה אמור להגן על שמאים מלחצים לא ראויים, אבל החברות גם לוקחות חלק מדמי השמאות.

בשיא תעשיית השמאות ב-2007, מדינות ארה"ב העניקו 121,407 אישורים לביצוע שמאות לנכסי דיור. בשנה שעברה ניתנו 96,856 תעודות הסמכה, חלקן לשמאים שעובדים במקביל בכמה מדינות. צנרת הצעירים שנכנסים למקצוע כמעט ריקה, אומר ג'ים אמורין, נשיא מכון השמאות הארצי. באילינוי, היכן שוויבר עובד, הגיל הממוצע של שמאי הוא 58, וכמעט אף אחד לא מגיע להחליף את הפורשים לפנסיה. ב-2006 פנו יותר מ-1,200 בני אדם להתמחות בשמאות. בשנה שעברה עשו זאת כ-100 איש ואשה בלבד.

פרדי מק, הסוכנות הממשלתית-למחצה שמממנת משכנתאות רבות, החלה בחודש שעבר להכיר בשמאות אוטומטית בחלק מתיקי החלפת המשכנתאות שלה. היא אומרת שהיא מתכוונת להרחיב את התוכנית הזו להלוואות לקניית בתים, בכפוף לאישור הגוף המפקח עליה, הסוכנות הפדרלית למימון דיור (FHFA).

זהו שינוי גדול ביחס לעבודת המשכנתאות. פרדי מק והסוכנות האחות שלה, פאני מיי, דורשות בדרך כלל הערכת שמאי כדי לוודא שהקונה לא משלם יותר מדי, מה שיגדיל את ההפסד הפוטנציאלי שלהן במידה שהדירה תועבר לאחר מכן לעיקול.

מסתבר שחברות ובנקי משכנתאות מגלים ששערוך שמתבסס על תוכנת מחשב מעניק להם כמעט אותה הגנה של שמאות אנושית. והאלגוריתמים מידיים וזולים הרבה יותר. ועדיין, אנדי היגנבותם, סגן נשיא בכיר בפרדי, אומר שהתוכנה של הסוכנות שמחליפה שמאות אנושית היא מצומצמת וממוקדת בנכסים שקל לשערך. לדבריו, היא לעולם לא תתרחב עד כדי כך שהשמאים יהפכו ללא רלבנטיים.

מי גנב את אביזרי האמבטיה

תעשיית השמאות לא לוקחת סיכונים. בספטמבר שעבר, כאשר מכון השמאות קיבל מידע על כוונת פרדי מק להרחיב את השימוש בשערוך ממוחשב, הוא הגיב במכתב מהיר לגוף הפיקוח, FHFA. "החלטת פרדי מק לסטות מפרקטיקת ניהול סיכונים בסיסית נראית כמו חזרה אל ימי ההלוואות שהובילו אל המשבר הפיננסי של 2007-2008", נאמר שם.

השמאים מנחמים את עצמם במחשבה שכמה דברים מחייבים בן אנוש. מחשב לא יוכל לדעת אם הבעלים קודמים של הנכס גנב את כל הציוד והאביזרים בחדר האמבטיה, אומר אמורין.

זילו וכמה סוכנויות נדל"ן אחרות מנסות להוכיח שהמחשבים כן יודעים ורואים הכול. סטן המפריז, האנליסט הראשי של זילו, אומר שמהנדסי התוכנה שלו בודקים את כל התצלומים של הנכסים שמספקים מתווכי הדירות והבתים, ומחפשים תוספות פנימיות שיכולות לגרום לדירה אחת להיות שווה יותר מדירה אחרת. הם עובדים גם על המראה החיצוני של הבית, ומנסים ללמד את האלגוריתמים שלהם לזהות צל של עץ בוגר על המדשאה הקדמית, למשל, שידוע שגורם לקונים להסכים לשלם יותר. החברה מתכננת להשיק את האלגוריתם הזה, כלומר את השמאי הרובוטי שלה, כבר השנה.

יש כל מיני נתונים שיכולים לגרום למודלים ממוחשבים לעבוד טוב יותר, אומר המפריז, כולל נתונים שזילו אפילו עוד לא מכירה. "זה יכול להיות הרעש ברחוב שמקיף את הנכס, או מסלולי ההמראה של מטוסים מנמל התעופה הסמוך", הוא אומר.

החברה אומרת ששיעור הטעות - הפער בין השערוך שלה ומחיר המכירה בפועל של הנכס - הוא 5%, לעומת 14% כשהחלה לפעול ב-2006. מתווכים ובעלי נכסים אומרים שלשערוכים של זילו יש את הכוח להרוס מכירה של בית, והם חולקים לעתים קרובות על הערכות השווי שלה. באילינוי הוגשה נגד זילו תביעה שטוענת שהיא מבצעת הערכות שמאות ללא רישיון, טענה שזילו מכחישה.

גם אלו שעוזרים לבנות כלי שערוך אוטומטיים יודעים את המגבלות שלהם. כדי שהמודלים יעבדו, הם זקוקים לבתים דומים שנמכרו לאחרונה להשוואה. ככל שהנכס מרוחק או ייחודי, כך האלגוריתמים יהיו גרועים בשמאות שלו. "הם לא יצליחו להפיק הערכת שווי נכונה של כיפה גיאודזית במרכז מונטנה", אומרת סוזאן אלן, סגנית נשיאה בכירה לפתרונות שערוך בחברת המחקר CoreLogic.

הבעיה של השמאים בני האנוש היא שרוב האמריקנים לא מתכננים להתגורר בכיפות גיאודזיות.

גם לישראלים יש נוסחה אוטומטית

הנוסחה האוטומטית לחישוב שווי דירה הגיעה בשנה שעברה גם לישראל, והיא בהחלט מאיימת על כ-2,000 שמאי מקרקעין שפועלים בארץ. באוגוסט הודיע שר האוצר כחלון על מס חדש, מס ריבוי דירות, במסגרתו ישלמו בעלי 2.5 דירות ויותר מס שנתי בגובה 1% משווי דירה (עד 18 אלף שקל). ולצורך חישוב השווי, במטרה מוצהרת לחסוך ביורוקרטיה ושימוש באלפי שמאים, שלפו באוצר נוסחה אקונומטרית מורכבת, שאמורה לחשב בצורה אוטומטית שווי כל דירה בישראל.

מחשבון רשות המסים מאפשר לכל בעל דירה לחשב בקלות את גובה המס, אולם הנוסחה עצמה מורכבת (ושנויה במחלוקת) מאין כמותה: לפי לשון החוק, שיעור המס עומד על 1% מסכום של 15,148 שקל (כ-151 שקל), והוא מוכפל בשטח הדירה לפי הארנונה. וכדי להבדיל בין אזור לאזור, גובה התשלום מוכפל "במקדם" - נוסחה המורכבת מכמה פרמטרים שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטסטיקה ומייצגים את האזור הסוציואקונומי. כך זה מופיע בחוק: "מקדם 1.49 - בהפחתת מדד פריפריה בשיעור 23.62% ומדד חברתי-כלכלי בשיעור 1.037%, בתוספת 2.38% ממדד פריפריאליות בחזקת 2 ו-0.66% ממדד חברתי-כלכלי בחזקת 2 ובתוספת 0.42% ממדד הפריפריאליות, שהוא מוכפל במדד חברתי-כלכלי".

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים