גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כוונות טובות לא יספיקו

למה החלטת שר התקשורת איוב קרא להקל על יבוא טלפונים היא כנראה חסרת משמעות?

משרד התקשורת הודיע אתמול (א') כי הוא פועל על-מנת להקל על יבוא טלפונים סלולריים "ממוחדשים" - מכשירים משומשים אשר עברו חידוש. להערכתנו ההודעה הזו נולדה בעיקר על-מנת לדאוג ליחסי ציבור עבור שר התקשורת החדש איוב קרא.

קרא העניק אתמול את הראיון הראשון, מאז שמונה לתפקיד, לאורן וייגנפלד בערוץ 2 והראיון נראה בעייתי. הרושם שמתקבל הוא שקרא אינו בקיא דיו בחומר, מובל על-ידי יועצים שכוונתיהם לא ברורות וייתכן אפילו שהשר אינו מבין את גודל האחריות המוטלת עליו. קרא הופיע בערוץ 2 על-מנת לדקלם סיסמאות על הוזלת יוקר המחיה וכדי לרכב על גל פופוליסטי. אפשר לשער שאחת המטרות שלו הייתה גם להשיג דקות מסך לטובת הפריימריז.

זה חבל. לקרא יש הזדמנות לעשות דברים חשובים יותר בקדנציה הקצרה שנותרה לו ולא להתמקד ברפורמה שלטעמנו נראית תפלה. הוא יכול לקדם מינוי של ראש מטה בכיר לצידו, לבנות צוות אפקטיבי של יועצים לתחומים השונים במשרד, לקדם איוש הנהלה רצינית למשרד התקשורת ועוד.

מתמיה איך שר בקדנציה הראשונה שלו לא אוחז בקרני הפר ובמקום להוכיח עצמאות ונכונות לקדם את עצמו ואת התחום עליו הוא מופקד, מבזבז את עצמו לדעת על שטויות כאלה. מה שמדאיג הוא שאף אחד לא מזהיר את קרא ומציע לו לנקוט בדרך אחרת.

נחזור להודעת המשרד מאתמול: "במטרה להקל בנטל הביורוקרטי המוטל על יבואנים וסוחרים המייבאים ציוד סלולרי, להגביר את התחרות בתחום, ולהפחית את המחירים לצרכן ולדאוג לרווחתו בכוונת שר התקשורת איוב קרא להרחיב את הפטור גם על מכשירי טלפון סלולרי שאינם חדשים ולפטור מחובת רישיון סוחרים ובעלי חנויות בישראל".

"להגביר את התחרות בתחום"

קרא הוסיף כי "עם כניסתי לתפקיד זיהיתי את הקשיים הקיימים בתחום ובכוונתי לפעול לטובת הצרכנים גם בעניין זה. האפשרות לייבא מכשירים סלולריים שאינם חדשים תביא לירידה משמעותית במחירי מכשירי הסלולר ותוריד כפועל יוצא את יוקר המחיה בצורה שעולה בקנה אחד עם מדיניות הממשלה".

עוד נכתב כי "שר התקשורת איוב קרא פנה אל ועדת הכלכלה של הכנסת על-מנת לקבל אישורה למהלך של תיקון צו המסדיר את היבוא והסחר של מכשירי טלפון סלולריים.

"תיקון הצו והרחבת היקף הפטור יקלו על הנטל הביורוקרטי המוטל על יבואנים וסוחרים בציוד תקשורת, יקדמו את האינטרס הציבורי ואת התחרות בתחום, לטובת הצרכנים.

"הדבר עולה בקנה אחד עם הרציונל של החלטת הממשלה שעניינה הגברת התחרות וייעול תהליכי האסדרה בתחום היבוא (החלטה מספר 2318 מחודש דצמבר 2014)".

"עיקרי השינויים הם: א. יבואנים יורשו לייבא גם מכשירים סלולריים שאינם חדשים ובכך למעשה צפויה ירידה משמעותית במחירי מכשירי הסלולר.

"ב. מתן פטור מלא מרישיון סחר לסוחרים ובעלי חנויות בישראל, וצמצום חובת הרישום כך שתחול על יבואנים מסחריים בלבד של ציוד תקשורת ועוד". עד כאן לשון ההודעה.

בואו נתחיל עם מה שנראה לנו כמו החדשות הטובות יחסית. הנזק של ההחלטה לא יהיה גדול מדי. החדשות הרעות הן שהמהלך כמעט ולא ישפיע על מה שקורה בשוק. כידוע בוודאי לקרא, רק לפני כמה חודשים החליט שר האוצר משה כחלון לבטל את מס הקנייה על יבוא טלפונים סלולריים ובכך הוזיל את מחיריהם לרמות כה נמוכות, עד שבאילת ניתן לרכוש מכשירי אייפון במחירים זולים יותר מאשר בארה"ב.

המהלך של כחלון הביא בשורה אמיתית שהוזילה מוצר שהמדינה גבתה עבורו מסי קנייה כבדים ללא שום מטרה ייעודית. כלומר לא מדובר במוצר שהגנה עליו מסייעת לתעשייה המקומית. הוא פשוט העשיר את קופת המדינה במס מיותר והקשה על הרוכשים שחיפשו כל דרך לרכוש טלפונים בחו"ל או נאלצו לשלם מחיר מופקע.

המהלך של כחלון השפיע על כל שוק ציוד הקצה והוזיל את המחירים של כל הטלפונים בצורה משמעותית. מאות שקלים נחסכו בכל רכישה של מכשיר סלולרי והתוצאה היא שגם מכשירים יקרים וגם מכשירים זולים הוזלו, וכך הפך הטלפון הסלולרי למוצר נגיש גם למי שידו אינו משגת. לא כולם חייבים לקנות מכשירי גלקסי ואייפון הכי חדישים.

ישראל היא אחת המדינות הבודדות בעולם שבה נתח השוק של המכשירים הכי יקרים הוא גדול יחסית. במרבית מדינות העולם הצרכנים קונים מכשירי ביניים מצוינים וההורים אינם מרגישים רגשי נחיתות כשהילד שלהם מסתובב עם מכשיר שאינו גלקסי 8 או אייפון 7.

"היבואן יידרש לתת אחריות"

משיחות עם סוחרים ויבואנים עולה תמונה ברורה. לדבריהם ההחלטה לא תייצר שינוי, מכיוון שהעלויות של חידוש המכשיר הישן בין אם מדובר בשליחתו למדינת עולם שלישית לצורך מיחדוש, ובין אם מדובר בחידוש כאן בארץ, יהפכו את הרכישה שלו לבלתי כלכלית.

גורמים בשוק אמרו לנו כי "עלות המשלוח, החלפת חלקים תקולים שלעולם אינך יודע באיזה חלקי חילוף השתמשו בהם, החזרתם לארץ ואריזתם מחדש, כולל אביזרים נלווים, אינם מצדיקים את העלות כאשר הלקוח יכול לקנות טלפון חדש ב-1,500 שקל של יצרנים סינים איכותיים".

לדברי אותם גורמים, "אחת הבעיות הגדולות ביותר היא שאלת הסוללה. המקצוענים יודעים שהסוללה היא מרכיב רגיש ביותר ואם היא תקולה או חלשה, אין סיכוי שהמחדש ייגע בה. אם הוא ינסה לשים סוללה חלופית זולה הוא כנראה יפגע באיכות הביצועים של המכשיר. בנוסף, היום המכשירים מגיעים מובנים עם הסוללה שלא ניתנת לשליפה לטובת תקני עמידות לאבק ומים.

"כל פתיחה של המכשיר מבטלת את העמידות ולכן מעלה את הסיכון לאיכות המכשיר. אחרי כל זאת היבואן יידרש גם לתת אחריות, כך שהסיכוי שמהלך כזה יהיה רווחי הוא נמוך מאוד".

מה קורה היום? המפעילים והסוחרים מוכרים את המכשירים למיחדוש במדינות עולם שלישי. זה יותר משתלם להם מאשר לייבא מכשירים ממוחדשים בגלל העלות שהופכת את הצעד הזה ללא כלכלי.

קשה לדעת האם ההקלות שינהיג משרד התקשורת אכן יורידו את העלות לצרכנים ואם בעקבות המהלך ייווצר כאן שוק חדש של מכשירים שתוקנו. מה שבטוח הוא שמי שירכוש מכשיר כזה ויחסוך כמה שקלים, עלול לקחת על עצמו סיכון גדול מאחר שהוא לעולם לא יוכל לדעת מי טיפל במכשיר, איזו סוללה שמו לו, והאם חלקי החילוף מקוריים או לא. כל זה, כמובן, בתנאי שהמוכר לא יספק לקונה אחריות.

תכליתו של הצו הייתה להסיר חסמי יבוא ומסחר בציוד קצה כאמור, אשר מיוצר על-פי תקנים בינלאומיים, להקל מהנטל הביורוקרטי על יבואנים, ובכך לקדם את התחרות בתחום הציוד הסלולרי, לרווחת הצרכנים. עכשיו אפשר רק לחכות ולראות מה יקרה בשטח.

עוד כתבות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד