גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הדיור הקנדי ולמה אין בועת נדל"ן בישראל

בעוד סקירה של קרן המטבע הבינלאומית ציינה את "חוסר האיזון בתחום הדיור" בקנדה, הבנק המרכזי הקנדי הכריז על העלאת ריבית ראשונה מאז 2010 וליווה אותה בתחזית אופטימית

פרויקט בנייה למגורים בטורונטו, קנדה / צילום: בלומברג
פרויקט בנייה למגורים בטורונטו, קנדה / צילום: בלומברג

עד לא מזמן קנדה נחשבה למדינה בעלת משק חזק, מערכת פיננסית יציבה ועתיד ורוד. זאת בנוסף למצבה הפוליטי הרגוע ולתרבותה החברתית המצטיינת בליברליות - תכונות מעוררות קנאה בלתי מוסתרת אצל השכנה הענקית מדרום - ארה"ב, וגם במדינה האם שמעבר לאוקיינוס האטלנטי - בריטניה.

אולם עכשיו מתלהט דיון בחוגים כלכליים ופיננסיים סביב השאלה אם כלכלת קנדה נמצאת על סף משבר בתחום הדיור, שעלול למוטט את כל המשק שלה, בדומה למשבר הדיור בארה"ב לפני עשור.

לפני קצת יותר משבוע פרסמה קרן המטבע הבינלאומית סקירה מעודכנת על כלכלת קנדה, ובה הזהירה כי למרות סימנים מעודדים, רמת ההשקעות במשק הקנדי עדיין חלשה והיצוא (להוציא אנרגיה) מדשדש, בעוד ש"חוסר האיזון בתחום הדיור" מחריף. לאור נקודות מדאיגות אלה, אמרה קרן המטבע, המדיניות המוניטרית הנוכחית, המרחיבה מאוד, הנהוגה בקנדה "מתאימה", ויש להתמיד בה - ולא להעלות את הריבית בשלב זה.

אולם בין כתיבת הדוח לבין פרסומו, הכריז סטיבן פולוז, נגיד הבנק אוף קנדה, על העלאת הריבית ברבע אחוז - מ-0.5% ל-0.75%. ההעלאה הזו - הראשונה בקנדה מאז 2010 - אמנם הייתה צפויה ואף נרמזה כמה פעמים על ידי בכירי הבנק בשבועות שקדמו לה, אבל די בסתירה משתמעת בין נימת הדאגה של קרן המטבע לבין הנימה הרגועה שעלתה מהודעת הבנק המרכזי של קנדה ומהאופטימיות שאפיינה את התחזית הכלכלית שצורפה לה, כדי לאותת על משהו פגום בגן העדן הקנדי.

- האם השפויים השתגעו?

יש לציין שקנדה הייתה בין המדינות המפותחות הבודדות שצלחו את המשבר הפיננסי הגדול ללא נזק רציני, בעיקר הודות לאיתנותה של מערכת הבנקאית הקנדית. זו מרוכזת בארבעה מוסדות גדולים, ואלה נמנעו מלהשתתף בטירוף המערכות הפיננסי שהשתולל מעבר לגבול, בארה"ב.

בקנדה, בדומה לשאר המדינות המפותחות, שוררת לאורך העשור הנוכחי סביבה של ריבית נמוכה מאוד. מדיניות זו מיועדת לתמרץ השקעות מצד פירמות וצריכה מצד משקי בית. אולם בפועל, מסיבות שונות, פירמות אינן רוצות להשקיע - אבל גם הן וגם משקי בית מעוניינים ללוות הרבה כסף במחיר (קרי, ריבית) נמוך ביותר.

התוצאה היא שרמת החוב של משקי בית קנדיים מרקיעה שחקים, הן אבסולוטית והן ביחס למדינות אחרות.

רמת החוב לא הייתה נמוכה מלכתחילה - די לציין שב-2007, בעת פרוץ המשבר בארה"ב ובעולם, עמד היחס בין החוב של משקי בית להכנסה שלהם על 125% (כלומר, גבוה מאוד מבחינה היסטורית), זהה לזה שהיה בארה"ב. אך במהלך העשור מאז, נפרדו דרכיהן של שתי המדינות. בעוד משקי הבית בארה"ב עסקו בהפחתת רמת החוב שלהם, שירדה בשנים האחרונות מתחת לרמת ה-100%, הקנדים המשיכו את חגיגת ההלוואות ביתר שאת, והיחס אצלם טיפס אל מעבר ל-150% (!).

החוב הזה מורכב מסעיפים שונים, ביניהם כרטיסי אשראי והלוואות לרכב וכדומה. אבל נתח מרכזי הוא משכנתאות. במונחים ריאליים, המחירים עלו בעשור האחרון ביותר מ-80%. בניגוד גמור להתפתחויות בארה"ב, הירידה במחירי הדיור בקנדה בעטיו של המשבר העולמי הייתה מוגבלת וקצרת טווח, והיא נעלמה במהירות כשמגמת העלייה התחדשה ב-2010.

כל זה נשמע מוכר היטב לאוזניים ישראליות, לפחות בכל הקשור לגידול בחוב לדיור ולעלייה במחירי הדיור. אבל בקנדה, בשונה מישראל, הגאות בדיור לא מוגבלת לצד הפיננסי ולמחירים. שם יש גאות גם בענף הדיור הפיזי, כלומר בענף הבנייה, וביטוי מובהק לכך הוא הגידול במשקלו של ענף הבנייה בשוק התעסוקה, שהגיע לשיא היסטורי של יותר מ-7%.

- מישהו אמר בועה?

נתונים אלה כמו גם אחרים משמשים נורות אזהרה ומאותתים על סיבה לדאגה. אבל מה בדיוק גורם לדאגה והאם צריך לדאוג הרבה או אולי רק מעט?

על כך חלוקים המומחים. כפי שכבר ראינו, קרן המטבע די מודאגת, בעוד שהבנק המרכזי של קנדה מפגין ביטחון ורוגע עד כדי כך שהוא מוכן להעלות את הריבית, על אף שצעד כזה מגביר את הסיכונים בכל תחום הדיור: עבור לווים (משקי בית), שהפירעון החודשי שלהם יעלה; עבור בנקים, ששיעור החובות בפיגור שלהם עלול לגדול; ולקבלנים ולעובדיהם, שהביקוש לדירות עלול לקטון.

כבר לפני כמה שנים הניף טורסטן סלוק, הכלכלן הראשי לנושאים בינלאומיים בדויטשה בנק, דגל אדום ביחס לשוק הדיור בקנדה. כאשר סלוק טען - עוד בדצמבר 2013 - שמחירי הדיור בקנדה עמדו על כ-60% מעל שוויים הכלכלי, הוא ספג קיתונות של בוז ולעג מעמיתיו, לא כל שכן מגורמים קנדיים אינטרסנטיים.

אבל סלוק לא הרפה. לפני שנתיים הוא פרסם ניתוח מקיף תחת הכותרת "קנדה נמצאת בצרה רצינית", ובו הצביע על שורה ארוכה של נתונים שמגמתם שלילית ושעל כן הם מעוררים דאגה, ואף ניבא סוף מר למה שהוא כינה "בועה".

אולם לא רק שהחגיגה לא הסתיימה, היא התעצמה עוד יותר, בין השאר הודות לזרמי כסף אדירים ממשקיעים מסין, שעיקר עניינם היה להבריח את כספם מסין, ושגרמו לסחרור מחירים מטורף בערים קנדיות כגון ונקובר וטורונטו.

על אף שנבואות הזעם של סלוק טרם התגשמו - או אולי בגלל שהמגמות השליליות שעליהן הצביע ממשיכות להחריף - הצטרפו אליו לאחרונה פרשנים ומנתחים רבים, בתוך קנדה ומחוצה לה. בעצם, כפי שהסקירה של קרן המטבע מוכיחה, כולם מודאגים. אבל לא כולם צובעים את התמונה בשחור.

גולדמן זאקס הצטרף לדיון ממש בימים אלה, עם סקירה הנושאת כותרת תוקפנית ומדאיגה במיוחד: "האם קנדה 2017 - ארה"ב 2007?". אולם, כפי שניתן היה לנחש, התשובה יותר מרגיעה וניתנת לתמצות במשפט אחד: "יש מקום לדאגה, אבל לא יותר מדי, ובוודאי לא לפאניקה".

גולדמן מביא מגוון של נתונים המתייחסים להיבטים שונים של שוק הדיור - הלוואות, מחירים, יכולת פירעון, מצב הבנקים ועוד - המובילים אותו למסקנה שחזרה על התסריט של 2007, הפעם בקנדה, אינה עומדת על הפרק. הפרטים הם חשובים, אבל כפי שקורה לעתים קרובות, הוויכוח בין המומחים מתמקד במשקל שהם נותנים לכל סדרת נתונים ובאופן שבו הם מרכיבים את הפאזל המלא מתוך מכלול החלקים.

2 מסקנות שמכוונות לישראלים

בהקשר הישראלי ניתן להסיק שני דברים חשובים מהסיפור הקנדי, עוד לפני שאנחנו יודעים איך הוא יסתיים ומי יתברר כצודק. המסקנה הראשונה היא עבור כל העוסקים בהשקעות נדל"ן בחו"ל, או נמשכים להצטרף לכאלה, והיא פשוטה מאוד: מחקו את קנדה מרשימת היעדים האפשריים. במקרה הטוב לא יקרה שם אסון, אבל לפי הנתונים הקיימים הסבירות לגרוף רווחים של ממש נראית נמוכה למדי.

המסקנה השנייה רחבה בהרבה ונוגעת לשוק הדיור המקומי בכללותו. מי שטוען שיש בישראל "בועת דיור" או "בועת נדל"ן" מגזים מאוד או שאינו יודע על מה הוא מדבר. השוו את התמונה הישראלית, על כל מרכיביה, לזו של קנדה (או לשווקים מנופחים אחרים) היום, או לפלורידה, קליפורניה, אירלנד, ספרד ועוד מקומות ב-2006, ותראו איזה מרחק עדיין קיים בינינו לבין בועת נדל"ן אמיתית.

הכותב הוא יועץ כלכלי עצמאי

כמה קנדים עובדים בבנייה

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק