גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל רשות החברות במהלך נוסף שמכעיס את הפוליטיקאים

אורי יוגב הוציא טיוטת חוזר המבקשת להדק את הפיקוח על מזכירי החברות, להכפיף אותם ליועמ"ש ולקצץ בשכרם ■ הטריגר: תפקודה של הגר שרן, מזכירת עמידר ורעייתו של ראש לשכת נתניהו בעבר ומנכ"ל קצא"א

אורי יוגב / צילום: איל יצהר
אורי יוגב / צילום: איל יצהר

חודשיים לפני שהוא מסיים את תפקידו, כשברקע יחסים עכורים במיוחד מול שר האוצר, משה כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, לוחץ חזק יותר על דוושת הגז ומוביל עוד מהלך שעשוי לייצר התנגשות נוספת מול המערכת הפוליטית. ל"גלובס" נודע, כי יוגב סימן את משרת ה"מזכיר" בחברות הממשלתיות ככזו שמשמשת כר פורה למינויים פוליטיים, בין היתר בזכות שכר גבוה יחסית ויכולת לטוות קשרים. כעת הוא מבקש להפוך את התפקיד, שמהווה גורם מקשר בין ההנהלה לדירקטוריון ומילא אותו בעבר (ברכבת ישראל) גם אחד מגיבורי פרשת בזק, מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, למקצועי יותר ונחשק פחות.

בטיוטת חוזר שהפיץ יוגב לפני מספר ימים אל ראשי החברות הממשלתיות ומועצות המנהלים שלהן, הוא מבקש לקבל את עמדתם בתוך 21 יום לרפורמה מקיפה בתפיסה של משרת המזכיר ואופן איושה. כך, למשל, החוזר מנחה את החברות שלא למנות יותר מזכיר למשרה ייעודית, אלא להטיל את התפקיד על נושא משרה קיים - עם עדיפות ליועץ המשפטי של החברה.

יוגב הצביע על כך שגם בניתוח רשימת החברות הנסחרות במדד ת"א 125 עולה כי ב-31% מהחברות תפקיד המזכיר מוטל על נושא משרה קיים. בחברות שבהן התפקיד לא ממולא על ידי היועמ"ש, הוא מוטל על עורך דין אחר. מסיבה זו, יוגב דורש כי בחברות שבהן תפקיד המזכיר לא יאויש על ידי היועמ"ש, המשרה בכל מקרה תהיה כפופה אליו. בכך, גם אם הדבר אינו כתוב בחוזר, יוגב מקווה להדק את הפיקוח על המשרה ולהרחיק אותה ככל הניתן מהשפעות פוליטיות. כצעד משלים, ולא פחות משמעותי, קובעת טיוטת החוזר של יוגב כי שכרו של מזכיר החברה לא יעלה על 50% משכרו של המנכ"ל.

יוגב הבהיר בטיוטת החוזר כי תחולת ההוראות החדשות יחולו אוטומטית רק בנוגע למינויים חדשים, אולם הוא מצפה בכל זאת מהדירקטוריונים בחברות הממשלתיות לדון בחוזר ולשקול באופן ענייני את החלת ההוראות גם על בעלי תפקידים קיימים - זאת בכפוף כמובן לדין ולהיתכנות של הדבר, לרבות סוגיית הפחתת השכר. יוגב חתם את טיוטת החוזר בכך שרשות החברות מתכוונת לבצע בקרה אחר יישום ההוראות, ושיגר העתקים מהטיוטה, בין היתר, אל שר האוצר ואל מבקר המדינה.

החוזר הזה של יוגב מהווה צעד משלים למה שמכנים ברשות החברות "הבראה וניקיון", כאשר המטרה היא לאתר ולצמצם מינויים פוליטיים ושכר מנופח גם ב"תפקידי לוויין" כדוגמת עוזרים אישיים ליו"ר הדירקטוריון. כל זאת, לאחר שהושלמו הצעדים הנוגעים לאיכות הדירקטורים, המנכ"לים, קציבת קדנציות ומניעת נפוטיזם.

הטריגר למהלך הזה של יוגב, לפחות על פי חלק מההערכות, נעוץ בסאגה סביב דרישת מנכ"ל עמידר, ראובן קפלן, לפטר את מזכירת החברה, הגר שרן קאופמן - רעייתו של איש הליכוד, דוד שרן, כיום מנכ"ל קצא"א ובעבר מנהל לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו. קפלן מאשים את שרן כמי שזייפה לכאורה פרוטוקולים והוסיפה את שמה לרשימה מצומצמת של נושאי משרה שעל פיטוריהם חלות מגבלות משמעותיות. מנגד, פרקליטיה של שרן טוענים כי הניסיון לפטרה וההאשמות שמיוחסים לה הם חלק מ"חיסול חשבונות", הנובעים ממניעים זרים לכאורה.

שרן, צריך לומר, דווקא משמשת בתפקיד נוסף מעבר לתפקידה כמזכירת החברה, והיא מוגדרת כסמנכ"לית לקשרי ממשל - הגדרה מכובסת לעתים ללוביסטית. בעבר היא שימשה כמנהלת לשכתו של השר לשעבר, סילבן שלום. בן זוגה, דוד שרן, ששימש בעבר גם כראש המטה של השר יובל שטייניץ כשכיהן כשר האוצר, כבר קיבל בשנה שעברה הבטחה מנתניהו לשמש כמזכיר הממשלה - אולם כחודשיים לאחר ההבטחה ההיא נתניהו חזר בו. במערכת הפוליטית משוכנעים כי הנסיגה של נתניהו הגיעה בעקבות מסיבת יום הולדת שחגגו לשרן-קאופמן בביתו של פעיל ליכוד מוכר, אשר נחזתה למפגן כוח פוליטי של דוד שרן לאור מצעד הפעילים והפוליטיקאים שפקדו את המקום. נתניהו, כך לימדה הפרקטיקה, אוהב את אנשיו נאמנים - לא חזקים.

סיבוב אחרון מול כחלון

יוגב כבר הצליח להרתיח את הדם של כחלון לאחר שסירב "להתגמש" במינוי דירקטורים לחברות ממשלתיות שלא באמצעות "נבחרת הדירקטורים" שהקים לפני ארבע שנים. כחלון, יחד עם שר התחבורה ישראל כ"ץ, ניסה בשנה שעברה למנות את ראש עיריית חדרה לשעבר ואיש הליכוד חיים אביטן לדירקטור בנמל אשדוד, על אף התנגדותו של יוגב. בשלב מסוים צלצל כחלון ישירות אל השופטת בדימוס בלהה גילאור שעמדה בראש ועדת המינויים, וביקש שתפעל לזרז מינוי דירקטורים בנמל - פנייה שלא ממש עזרה. גילאור קבעה כי לאביטן אין כישורים מיוחדים לתפקיד הגוברים על זיקתו הפוליטית, ופסלה את המינוי.

כחלון ניסה מאז להדיח את יוגב, אולם אז גילה כי אין לו סמכות משפטית בעניין. לאחרונה הביע יוגב התנגדות חריפה לפשרה שהוביל כחלון מול יו"ר הקואליציה דוד ביטן, ולפיה שרים לשעבר ומי שכיהנו כראשי ערים המונות לפחות 50 אלף תושבים (כמו חדרה) יוכלו לכהן כדירקטורים גם ללא כישורים מיוחדים הגוברים על הזיקה הפוליטית.

עוד כתבות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

המלחמה האפשרית באיראן מרחיקה את הורדת הריבית בישראל

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

זום גלובלי / צילום: Reuters

קים ג'ונג און מתכוון לחשוף "יעדים חדשים" לתקיפה פוטנציאלית

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת הסייבר סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית