גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יד שנייה מעד מדינה: עסקיו של מיקי גנור לפני פרשת הצוללות

חברת אחזקות שוייצרית שפשטה רגל בגלל הונאת פירמידה בקפריסין ■ חברה קפריסאית עם קשרים באיי הבתולה ומשרד עו"ד באוקראינה - ועוד חברות וסימני שאלה ■ תחקיר G

מיקי גנור / צילום: תמר מצפי
מיקי גנור / צילום: תמר מצפי

נכון לשעה זו, לא ידוע איזה מידע כבר קיבלו חוקרי המשטרה מפיו של מיקי גנור, עד המדינה הטרי בחקירת הצוללות. ועדיין, ולאור ההסכם המיטיב שנחתם איתו בשבוע שעבר, אפשר להניח כי מבחינת גורמי האכיפה, מדובר בחומרים שיובילו למעורבים נוספים ויעוררו סערה ציבורית גדולה. בינתיים, ועד שיתגלה לאן ואיך מסתעפת הפרשה המפותלת הזו, כדאי גם להפנות את המבט לאחור, אל עסקי הנדל"ן של גנור, בניסיון לקבל הצצה אל התנהלותו.

ההתחקות אחר פעילותו של גנור באירופה בתחום הנדל"ן ובתחומי ההשקעות ב-10 השנים האחרונות מעלה לא מעט סימני שאלה. רוב החיצים סביב פעילות זו מצביעים לעבר מדינת אי אחת, לא רחוקה מישראל, שעד המדינה גנור היה עד לא מזמן קונסול הכבוד שלה - קפריסין.

פרק א' | וינה

החברים של ד"ר טומאנק

את החברה שדרכה פעל באירופה, הולמרק פרופרטיז שמה, הקים גנור יחד עם שותף אוסטרי. החברה עוסקת בעיקר בנדל"ן מסחרי במרכז אירופה והיא עדיין פעילה. הטלפון במשרדיה בישראל מצלצל ללא מענה, אבל במשרדי החברה בווינה דווקא עונים אחרי הצלצול הראשון. ד"ר הלמוט טומאנק, שותפו של גנור בעשור האחרון, מסרב בנחישות לדבר: "אני לא רואה שום סיבה לדבר איתכם עכשיו, תודה ושלום", הוא אומר לפני שטורק את הטלפון.

לא תמיד סירב ד"ר טומאנק, בן 55, בעל תואר שלישי במשפטים, לדבר עם "גלובס". בראיון לעיתון בשנת 2009 הוא הציג בפירוט את פעילות החברה שהקים עם גנור שלוש שנים קודם לכן, ושיבח את שותפו, וכן את אנשי העסקים הישראלים, שאליהם פנה בניסיון לגייס משקיעים בנדל"ן מניב במרכז אירופה ובמזרח אירופה (רובו נכסים בבנייני משרדים ובמרכזי קניות).

לשניים הייתה היסטוריה משותפת ענפה: לפי דבריו של גנור עצמו באותו ראיון, הוא נכנס לתחום הנדל"ן וההשקעות במחצית שנות ה-90, לאחר שחברת תדיראן, שאותה ייצג באוסטריה, התפרקה. ב-1996 מונה גנור לנציג הישראלי של הבנק האוסטרי אוסטרייכישה פולקסבנקן (Osterreichische Volksbanken AG) ושם הכיר מקרוב את ד"ר טומאנק, שכיהן כמנהל ההשקעות המיוחדות בבנק ולאחר מכן כמנכ"ל חברה-בת של הבנק, אימוקונסולט ((Immoconsult, העוסקת בהשקעות בנדל"ן מסחרי.

בכמה ראיונות שונים, השניים סיפרו כי בשנות העבודה המשותפת ליווה הבנק האוסטרי פרויקטים של יזמים ישראלים מוכרים, שרצו להשקיע במרכזים מסחריים ובבנייני משרדים במרכז אירופה ובמזרח אירופה, בסכום כולל של כ-2.5 מיליארד אירו. הסכום הזה מוזכר שוב ושוב בקורות חייו של גנור (למשל, כאשר מציגים אותו בהרצאה לפני שהוא עולה לבמה, או בפרסומים של הולמרק פרופרטיז עצמה).

"זו הייתה תקופת הזהב", אישר גנור בראיון לדה-מרקר בפברואר 2009, "היזמים היו מביאים הון עצמי ואנחנו את המינוף. מוטי זיסר, לב לבייב, קבוצת בסר, אליעזר פישמן, קבוצת שרם-פודים, משפחת דנקנר, יעקב אנגל - כל היזמים הישראלים שפעלו באירופה עברו דרכנו".

בשלב מסוים, ד"ר טומאנק פרש מהבנק וגנור הפסיק את פעילותו כנציג הישראלי שלו, והשניים הקימו, בנובמבר 2006, את הולמרק פרופרטיז (Hallmark Properties GmbH). החברה רשומה באוסטריה ומשרדיה במדינה שוכנים בכתובת יוקרתית בווינה (בישראל הם ממוקמים במגדל המוזיאון שליד הקריה בתל-אביב).

בראיון שהעניקו לגלובס ביוני 2009, אמר ד"ר טומאנק כי השניים הקימו את החברה עם הון עצמי של 10 מיליון אירו, ובשנתיים הראשונות לפעילותה היא כבר רכשה נכסים בשווי כולל של כ-100 מיליון אירו, ביניהם "מגדל משרדים בבודפשט ב-20 מיליון אירו, מרכז מסחרי בוורשה ב-15 מיליון אירו, מגרש בבודפשט ב-15 מיליון אירו, מגדל משרדים בוורשה ב-7 מיליון אירו, מגרש בבודפשט ב-4 מיליון יורו וארבעה נכסים בגרמניה ובשווייץ בסכום כולל של 25 מיליון אירו". כמו כן, ציינו, בשלוש שנות הפעילות של החברה עד למועד הראיון הם הספיקו "לרכוש נכסים אחרים ב-200 מיליון אירו, שאותם מכרו בהיקף כולל של כ-300 מיליון אירו". כתוצאה מכך וממהלכים נוספים, אמרו השניים, ב-2009 היו להולמרק פרופרטיז כ-200 מיליון אירו שיועדו לרכישות נדל"ן באירופה. לדבריהם, "החברה מעוניינת לרכוש חברות אירופיות, ציבוריות ופרטיות, עם תזרים מזומנים יציב והלוואות בנקאיות של עד 1,000 אירו למ"ר". גנור אף הצהיר בראיון אחר כי הוא מעוניין להקים "קרן או חברת השקעות עם אג'נדה של השקעות באירופה".

בחינת מצבה של החברה, לפי הדוח הכספי שהיא נדרשת להגיש מדי שנה לרשויות האוסטריות, מגלה תמונה קצת שונה: הדוח של 2009, אז הצהיר ד"ר טומאנק כי יש בידי החברה כ-200 מיליון אירו, אינו מצייר תמונה של חברת נדל"ן המגלגלת עסקאות ענק ברחבי אירופה: ההון העצמי שלה בסוף אותה שנה, למשל, עמד על 81 אלף אירו, ובתחילת אותה השנה - על 4,000 אירו בלבד.

קפיצה ל-2016 מעלה כי ההון העצמי אומנם גדל, אך הוא עדיין רחוק מהמקובל בחברות נדל"ן משמעותיות, ועמד על כ-629 אלף אירו (והיה זהה למצב בסוף שנת 2015); גם נתונים כספיים אחרים בדוחות, לגבי נכסים והתחייבויות, לא משקפים עסקאות נדל"ן גדולות או משמעותיות. הרווח המצטבר של החברה מ-2009 ועד 2016, שמונה שנות פעילות, הסתכם בחצי מיליון אירו. היא רשומה כמעסיקה של ארבעה עובדים קבועים בלבד.

התחקות אחרי פעילותה הגלויה של הולמרק פרופרטיז בימים אלה מראה בעיקר פעילות של החברה הבת הגרמנית שלה, שאותה מנהל רואה החשבון אלפרד קלריקי (Alfred Clerici), שסירב גם הוא לדבר עם "גלובס". החברה מציעה כמה נכסים עסקיים להשכרה ברחבי גרמניה וכן שימשה מלווה, לפי דיווח בודד בעיתונות הכלכלית, בתהליך מכירת בניין משרדים גדול בעיר מיינץ, שבה שוכן המטה שלה. בשנים האחרונות החברה פרסמה נכסים משרדיים להשכרה גם בפולין, בצ'כיה ובאוסטריה, לפי בדיקה אינטרנטית באתרי נדל"ן אירופיים. אגב, באופן רשמי, הולמרק פרופרטיז מוגדרת במקומות שונים כ"חברת ייעוץ וניהול נדל"ן".

בשל העובדה כי המסמכים הזמינים לציבור ברשם החברות האוסטרי מוגבלים מבחינת הפירוט שלהם, קשה לדעת בדיוק מהי התמונה האמיתית, אולם שתי אפשרויות מרכזיות מצטיירות: או שהשניים הגזימו באופן כללי לגבי היקף הפעילות בחברה שהקימו, או שהם מנהלים את עסקיהם דרך חברות אחרות שאינן בהכרח רשומות באוסטריה. לאפשרות זאת תורם פרסום של החברה ולפיו היא מנהלת בחמש השנים האחרונות חברת אחזקות בשם "Keystone Holdings Ltd", שלה נכסים באירופה בשווי חצי מיליארד שקל. לא ברור היכן רשומה חברה זו ומי הם בעליה.

פרק ב' | קפריסין

כמה חברות, כתובת אחת

בחינת מסמכי הרישום של החברה האוסטרית של גנור וד"ר טומאנק מעלה עוד נקודה מעניינת: שניהם רשומים כמנהלי החברה, אולם הבעלות עליה מתחלקת שווה בשווה בין שתי חברות. האחת היא חברת HT Helmut Tomanec Management Gmbh הרשומה באותה הכתובת שבה רשום ד"ר טומאנק עצמו, בכפר קטן ליד וינה; השנייה היא חברת אווסטון לימיטיד (Evaston Limited), הרשומה בכתובת של בניין משרדים בעיר ניקוסיה שבקפריסין. כיוון שהשניים הצהירו בעבר באופן פומבי כי הם חולקים שווה-בשווה את הבעלות על הולמרק פרופרטיז, וכיוון שטומאנק מחזיק 100% מהחברה הרשומה בכתובתו הפרטית, ייתכן שאווסטון לימיטד מייצגת למעשה את חלקו של גנור בחברה.

אין פרטים רבים על החברה הקפריסאית מלבד נתונים המופיעים ברשם החברות של האי. למעשה, התוצאה היחידה שעולה מחיפוש אינטרנטי אחר הכתובת שלה, מופיעה במאגר המתעד את שלל החברות המוזכרות ב"מסמכי פנמה" המפורסמים - מיליוני המסמכים של חברת עורכי הדין מוסאק-פונסקה מפנמה המתעדים עשרות אלפי חברות הקשורות למקלטי מס, הלבנות הון, ושאר תרגילים פיננסיים שבהם משתמשים אנשי עסקים ברחבי העולם כדי לנתב את כספם באופן שיסתיר אותו מהרשויות (המסמכים הודלפו על-ידי גורם אנונימי ועובדו על-ידי ארגון העיתונאים החוקרים, ICIJ , שאף זכה בפוליצר על החשיפה).

לפי אתר מסמכי פנמה, שמפעיל ICIJ, אווסטון לימיטד חולקת כתובת זהה (וכן שני דירקטורים) עם חברה עלומה בשם RBC Investments. בנוסף, לפי מסמכי רשם החברות הקפריסאי, לאווסטון לימיטד יש שני דירקטורים בלבד - ארלין הניקיאן ואנדראס לויזוי. הראשון משמש כדירקטור בלא פחות מ-883 חברות, השני ב-176 חברות. אם מתקשרים למספר הטלפון של החברה, מגיעים למשרד עורכי דין המספק שירותי משרד וניהול לחברות זרות. אם בודקים למי שייכת חברת אווסטון, מגלים חברה קפריסאית אחרת (Cymanco Services Limited), שבתורה מחזיקה (לפי מאגר מסמכי פנמה) גם בחברה מאיי הבתולה, המיוצגת על-ידי משרד עורכי דין באוקראינה. תמונת הבעלויות של החברה האם של אווסטון, כפי שהיא משורטטת באתר, מדלגת בין מקלטי מס ברחבי העולם - מקפריסין לקריביים, ומשם למזרח אירופה ולאי גרנזי וכן הלאה.

עובד לשעבר בהולמרק פרופרטיז סיפר ל-G כי רוב עבודתו הייתה לנסוע ברחבי אוסטריה וגרמניה ולפקח על חוזי שכירות מול שוכרים פוטנציאליים במרכזים מסחריים מחוץ לערים ובשטחים חקלאיים. הוא אומר כי במהלך שלוש שנות עבודתו בחברה, פגש את מיקי גנור רק פעם אחת, במסיבת חג המולד שאליה הגיע איש העסקים הישראלי בליווי נציג ישראלי נוסף, שאת שמו לא זכר. "הוא לא היה מעורב בעסקים היומיומיים, שאותם ניהל למעשה ד"ר טומאנק", סיפר. לגבי קפריסין, הוסיף, היו פעמים שבהן היה צורך להמתין לאישורי נוטריון שיגיעו מהמדינה.

הקשר של הולמרק פרופרטיז לקפריסין אינו מתמצה בחברת אווסטון. במאזן של 2009 ובמאזנים נוספים מוזכרות שתי חברות שבעלי העניין בחברה, לפי הדיווח במסמכים, מחזיקים בהן 100% מהמניות - האחת היא הולמרק פרופרטיז בישראל, והשנייה היא Frencorto Limited, הרשומה גם היא בקפריסין. ההון של שתי החברות הסתכם בשנת 2009 ב-25 אלף אירו. החברה הראשונה הפכה לחלק מהפעילות של גנור בישראל, לצד חברות רבות אחרות שפתח ושעסקו בתחומים שונים - מייעוץ ימי ועד יזמות - ואילו החברה השנייה קשורה לחברת הולמרק פרופרטיז שנפתחה בפולין. הדירקטורים של החברה הקפריסאית הנוספת, אגב, הם אותם דירקטורים כמו אלה של חברת אווסטון לימיטד. גם שירותי הניהול והבעלות הם זהים. גם הכתובת, שמאז פרסום מסמכי פנמה הוחלפה, עדיין זהה לכתובת החדשה של שורת החברות העלומות, ביניהן גם RBC Investments. זוהי גם אותה הכתובת של המשרד שעונה לטלפון - ששמו CPM - Corporate Administration Services.

פרק ג' | שווייץ

נא להכיר: טוביה גנור

במארס 2005 נרשמה בקנטון צוג שבשווייץ חברת אחזקות בשם מאגמה הולדינג (Magma Holding AG). "מטרת החברה", נכתב במסמכים הרשמיים, "היא לרכוש, להחזיק, לנהל ולמכור אחזקות בחברות בשווייץ ומחוץ לה". לתפקיד נשיא חבר המנהלים של החברה החדשה, לפי מסמכי רישום שווייצריים המופיעים באתר MoneyHouse, מונה איש העסקים "מיכאל טוביה גנור, בעל אזרחות גרמנית, המתגורר בווינה שבאוסטריה". חמש שנים לאחר מכן, החברה פשטה רגל בעקבות תרמית פירמידה בקפריסין, לפי דיווח של בתי המשפט בגרמניה, והובילה לפשיטת רגל של קרן נאמנות גרמנית גדולה.

מעורבותו של גנור בחברה השווייצרית לא דווחה עד כה. גם לא ברור מתי החלה ההשקעה הכושלת שגרמה לפשיטת הרגל של שתי החברות - או מה היא הייתה. באתר רשם החברות של שווייץ רשום גנור (Ganor) בכמה מהשנים בטעות כ"קנור" (Canor), ככל הנראה בשל טעות בקריאת המסמכים. במהלך השנים שלאחר היווסדה, הודעות החברה לרשויות הסתכמו בהחלפת מורשי חתימה, מעבר בין קנטונים שונים ועדכון כי חברת ארנסט ויאנג מספקת לה שירותי ביקורת חשבונאית. מתישהו ב-2007 דווח כי גנור כבר אינו הנשיא, אך תפקידו בחברה מאז נותר לא ברור.

לפי הדיווחים ברשם החברות השווייצרי, בקיץ 2011 החלו הליכי פשיטת רגל נגד החברה ובמקביל החלו הליכי פשיטת רגל של קרן הנאמנות הגרמנית, ששמה היה CT Curator Treuhand GmbH. בנימוקי פשיטת הרגל שהופיעו באתר גרמני נכתב: "קרן הנאמנות העבירה חלק גדול מהכספים שהועברו אליה על-ידי משקיעים לחברת מאגמה הולדינג השווייצרית, אשר השקיעה את הכספים בתרמית פירמידה כושלת בקפריסין". הדיווח מוסיף, כי המנהל של החברה הגרמנית, הלמוט שולצה, הורשע במרמה על-ידי בית דין בשטוטגארט בפרשה.

לפני שפשטה את הרגל, קרן הנאמנות CT Curator Treuhand GmbH דיווחה כי היא מייצגת 50 עמותות עם הון כולל של ארבעה מיליון אירו, וכי היא מסייעת לתורמים פוטנציאליים לעמותות הללו (שאחת מהן, פרינץ-בוקפה-שטיפטונג, עסקה למשל בסיוע לנוער במצוקה באפריקה) לבצע תרומה חלקה ומוכרת לצורכי מס, בלי סיבוכים מיותרים. היא גם קראה לעמותות להשקיע את התרומות בצורה אחראית, אך עדיין כזו שתייצר תשואה, כדי לסייע למטרותיהן ההומניטריות. ביוני 2012 נסגרה החברה סופית בהחלטת שופט, לאחר שלא נמצאו נכסים נוספים. נושים של החברה נשלחו לתבוע אותה או את החברה השווייצרית ששיתפה איתה פעולה.

פרק ד' | תל-אביב, אשדוד

קונסול הכבוד הראשון

בספטמבר 2011 מונה גנור לקונסול הכבוד של קפריסין בישראל. תפקיד זה, שהיה למעשה קונסול הכבוד הראשון שמינתה המדינה בארץ, לא היה לגמרי ברור. בהודעה על המינוי נכתב כי גנור יקדם את האינטרסים המשותפים לקפריסין ולישראל, בעיקר בתחומי הגז והנפט. לפי הודעה לעיתונות מיום המינוי, אמר גנור לאחר הטקס (שבו השתתף גם שר החוץ דאז, והיום שר הביטחון, אביגדור ליברמן): "הקשר עם קפריסין הוא בגדר נכס יקר עבור ישראל... ואני משוכנע שאנשי העסקים בשתי המדינות יידעו להעמיק קשר זה לטובת כל הצדדים".

עם היוודע פרטי פרשת הצוללות, העיתון "ידיעות אחרונות" חשף כי משרדי הקונסול של גנור באשדוד הם למעשה כתובת פיקטיבית, והטלפונים הרשומים בהם עוברים היישר למשרדו של גנור בהולמרק פרופרטיז במגדל המוזיאון. גנור, בכל מקרה, הרבה להשתתף באירועים הקשורים לקפריסין, בין שמדובר בחגיגות יום העצמאות של המדינה שמארגן השגריר, או בארוחת ערב עם בכירים ישראלים שפורסמה בעמוד הפייסבוק של השגרירות, כחלק מביקור של שר החינוך הקפריסאי בישראל.

ביום שלישי השבוע דווח כי ממשלת קפריסין שללה מגנור את התואר.

אפילוג

45 מיליון שקל בכיס

ביום שישי שעבר חתם גנור (66) על הסכם עד מדינה. לפי הדיווחים, הוא אמר כי "הוקל לו" לאחר החתימה. ההסכם קובע כי ירצה שנת מאסר וישלם קנס של 10 מיליון שקל. בהסכם כתוב כי הוא חשוד בכך ששיחד בכירים כדי לקבל לידיו את ייצוג חברת טיסנקרופ בישראל. לפי הדיווחים בגרמניה, ייצוג החברה מאז 2009 כבר הניב לו עמלה של כ-11 מיליון יורו (45 מיליון שקל).

מטבע הדברים, רוב השאלות לגבי עסקיו של מיכאל גנור, וקשריו הענפים עם קפריסין, המועלות בכתבה זו, עדיין פתוחות. אולי חקירתו תצליח לענות עליהן ולשרטט את השיטה שבה הצליח להפוך ממתווך נדל"ן במרכז אירופה למתווך בצוללות אסטרטגיות שנועדו להבטיח את קיומה של מדינת ישראל.

"גלובס" העביר שורת שאלות לעורכי דינו של מיקי גנור בנוגע למעורבותו בחברות האוסטריות, הקפריסאיות והשווייצריות המוזכרות בכתבה, כמו גם לגובה העמלה שקיבל מטיסנקרופ. פרקליטיו של גנור סירבו להתייחס לשאלות שהוצגו.

גלובוס

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס - AMIR COHEN AP, LIBKOS Patrick Downs

"התיקון יגיע מהר": אחרי הירידות בוול סטריט - מה צפוי?

ערב המתקפה האיראנית המדדים המובילים בשוק ההון האמריקאי נצבעו אדום בוהק ● האם גם הימים הקרובים יתאפיינו בירידות? מבט לאירועי העבר מגלה כי התגובה של וול סטריט למשברים גאו־פוליטיים, גדולים וקטנים כאחד, היא בדרך־כלל נקודתית, ונמשכת בקושי שבועות

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

המתכון של אלטשולר שחם חזרה לצמרת: בנקים באירופה, אנרגיה ונחושת

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

תוכנית הכשרת הסייבר למפוני כפר עזה / צילום: CyberProof

החברה שמסייעת למפוני קיבוץ כפר עזה לעבור הסבה מקצועית לתחום הסייבר

בנק דיסקונט ועמותת אלו"ט חברו למיזם משותף בו ילדי המפונים במלונות ים המלח לקחו חלק בסדנאות ציור שבהן התבקשו לצייר בהשראת המילים "חופש" ו"תקווה" ● סטארט-אפ ההכשרות להייטק, Elevation, יאפשר למפונים לעבור הכשרות במטרה לספק להם עבודה והכנסה בתחום בניית האתרים ● ישראל מתגייסת

חדשות טובות לאוקראינה: ההתקפה האיראנית עשויה להזיק לרוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תשפיע המתקפה האיראנית על המלחמה בעזה ועל המלחמה באוקראינה, והאיראנים לא מתרשמים מהצהרות הניצחון של משמרות המהפכה ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאיים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקניות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה שלילית ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה וגם בשאר העולם אי הודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע לרעה והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יירוטי כיפת ברזל מעל שמי אשקלון, ערב מתקפת הכטב''מים מאיראן / צילום: Reuters, Amir Cohen

ישראל החליטה: תקיפה ברורה ונחרצת נגד איראן; נשלמה היערכות חיל האוויר

דיווח: סעודיה ואיחוד האמירויות חלקו מידע מסווג עם ארה"ב כדי לסכל את המתקפה האיראנית ● קבינט המלחמה התכנס ב-14:00 לדיון נוסף על תגובת ישראל מול איראן ● נשיא צרפת מקרון הודיע שישוחח היום עם נתניהו, שר החוץ הבריטי: "שוקלים להטיל סנקציות נוספות על איראן" שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח עם שרי החוץ של ערב הסעודית, ירדן ומצרים עדכונים שוטפים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בית המשפט קבע: למי שייכת החצר האחורית של הבניין המשותף?

אדם הלך לעולמו לאחר שערך שנתיים קודם לכן שתי צוואות מנוגדות בהפרש של חצי שנה. איך הכריע השופט? ● אישה ביקשה להכיר בזכותה להשתמש בלעדית בחצר המשותפת. מה קבע המפקח? ● וגם: אם לשניים התראיינה לעבודה וטענה כי נשאלה איך תסתדר בעבודה כאם לילדים. זה הפיצוי שהיא קיבלה ● 3 פסקי דין בשבוע 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

פלסטינים עוברים ליד בניין שנהרס בתקיפה ישראלית ברפיח / צילום: Associated Press, Hatem Ali

דיווחים פלסטיניים: ארבעה הרוגים בתקיפת צה"ל מערבית לרפיח

שר החוץ הסיני: איראן מימשה את זכויות ההגנה העצמית שלה • רב-אלוף הרצי הלוי אמר אחרי המתקפה האיראנית כי "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • דובר צה"ל: המתקפה שהייתה בדרכה לישראל סוכלה כמעט במלואה • גלנט הנחה להיערך לפינוי האוכלוסייה מרפיח • ביידן: ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

הנתונים שחשפו: הניצחון של סמסונג, הנפילה של אייפון

המתחרות הסיניות נוגסות מנתח השוק של אפל, שירד השנה בכ-15% ● סמסונג, למרות ירידה קטנה, מוכרת הכי הרבה סמארטפונים בעולם ● ריאן ריית', סגן נשיא ב-IDC: "סביר להניח ששתי היצרניות יחפשו אזורים נוספים כדי להתרחב"

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כך פעלה הברית האזורית להדיפת המתקפה של איראן ברגעי האמת

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"