גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חשבנו שבתוך 10 שנים נכפיל את ההון העצמי - אבל קרה הפוך"

השבוע הודיעה אדרי-אל כי לא תעמוד בפירעון חוב של 100 מיליון שקל למחזיקי האג"ח ■ כעת מעריך אדרי: "בתוך 90 יום נשלם את הכסף"

בתחילת השבוע הבא צפויים להתכנס מחזיקי האג"ח של חברת הנדל"ן אדרי-אל לצורך דיון והתייעצות, לאחר שהחברה עדכנה מוקדם יותר השבוע כי לא תעמוד במועד פירעון החוב הסופי בסוף החודש, בהיקף כולל של כ-100 מיליון שקל. בעקבות כך הורידה חברת S&P מעלות את דירוג החברה מ-CCC ל-D. באדרי-אל הסבירו כי הסיבה לאי-הפירעון "נובעת בין היתר מהתמשכות המו"מ למכירת נכס, שתמורתו מיועדת לביצוע הפירעון".

מדובר בנכס המרכזי שנותר בידי החברה - קניון שמונה סנטר שבקרית שמונה. אף שעל המשא ומתן למימושו עדכנה אדרי-אל כבר לפני כמה חודשים, עסקה סופית למכירתו - ככל הידוע, לחברת הכשרה ביטוח - טרם נחתמה.

למרות חוסר הוודאות לגבי תשלום החוב, גבי אדרי, מנכ"ל ובעלי השליטה באדרי-אל, משדר אופטימיות ואומר כי "לחברה יש מספיק נכסים, והיא מסוגלת לשלם את החוב. היא תעשה זאת בשלושת החודשים הקרובים ותעבור גם את המשוכה הזו, כמו הרבה משוכות שאתן התמודדה בשנים האחרונות".

"אנו יכולים לסיים את העסקה"

אדרי תולה את אי-סגירת העסקה בתקלה שהתעוררה באישור סופי של חוזה המכירה, ואומר: "כבר גיבשנו טיוטת הסכם והגענו לישורת האחרונה, אבל לא לקחנו בחשבון שנדרשת הסכמה רגולטורית לגבי אחד משוכרי העוגן בקניון, שהתקבלה רק בימים האחרונים. כעת, כשעניין זה סודר, אנחנו יכולים לסיים את העסקה, ומעריכים שבטווח של 60-90 יום נשלם את הכסף. התשלום הזה הוא החוב האחרון של החברה לכל גוף פיננסי ומוסדי, ולאחריו היא מסיימת את מסכת ההתחייבויות שלה ותצא לדרך חדשה".

אדרי הוא יזם נדל"ן ותיק, שהתחיל את פעילות היזמות של אדרי-אל ב-1989 והנפיק את החברה בבורסה במאי 2007 - אז גייס כ-25 מיליון שקל, לפי שווי חברה של כ-135 מיליון שקל (כיום החברה נסחרת בשווי של כ-35 מיליון שקל בלבד). זאת, נוסף על גיוס של כ-100 מיליון שקל באג"ח. בהמשך, ב-2010 גייסה אדרי-אל כ-270 מיליון שקל נוספים באג"ח.

הוא מספר כי "לאחר הגיוס השני, גם השוק השתנה וגם המצב בבורסה, וב-2013 הגענו לסיטואציה שבה אנחנו צריכים להחליט אם ללכת להסדר או לבצע מימושים מהירים כדי לעמוד בתשלומי החוב ביום ובשעה שלהם התחייבנו". הנכס הבולט של אדרי-אל אז היתה החזקה בחלקים מקניון דיזנגוף סנטר שבמרכז תל אביב, שנרכשו על ידה בכמה עסקאות, בהשקעה של כ-150 מיליון שקל (שכללה גם שיפוץ ושדרוג של אותם חלקים). אחרי שאדרי-אל כבר חתמה ב-2013 על הסכם למכירת חלקה בנכס לקרן ההשקעות בנדל"ן ריט 1, העסקה בוטלה - ובהמשך, במהלך 2014 נמכר חלקה לאחים נקש תמורת כ-300 מיליון שקל.

"מחזיקי האג"ח היו מיליטנטיים"

"אחרי מכירת השטחים בדיזנגוף סנטר, נוצר מצב שבו היו לנו בקופה כ-260 מיליון שקל בתקופה של ריבית אפסית, מול ריבית של כ-5% שלפיה גייסנו את האג"ח", אומר אדרי. "פנינו למחזיקים בבקשה לפירעון מוקדם של החוב, אבל הם היו מאוד מיליטנטים ורצו להוכיח לכל העולם שהם לא פראיירים - אז תמורת ההסכמה להקדמת התשלום הם דרשו קנס של 50 מיליון שקל.

"בשלב הזה התחילו מאבקים אתם, ומאז אנחנו נלחמים לעמוד בהתחייבויות שלנו ולהחזיר את כל החובות. החברה פעלה ימים כלילות לממש את הנכסים שלה בזמן, וגם כשהיה צריך לממש נכסים בלחץ, הצלחנו לעשות זאת ללא הפחתות. בסך הכל, בשלוש השנים האחרונות מכרנו נכסים תמורת כ-500 מיליון שקל ופרענו קרוב ל-300 מיליון שקל קרן ועוד כ-100 מיליון שקל ריביות. כיום אני מבין שהטעות שלנו היתה שאת מירב הכסף לקחנו באג"ח ולא מהבנקים, שהיוו כ-10% מסך החובות שלנו. אם המצב היה הפוך, כנראה היינו נשארים עם רוב הנכסים".

לדבריו, "במקביל למימוש הנכסים ביצענו גם תהליכי התייעלות והבראה משמעותיים, שצמצמו הוצאות הנהלה וכלליות מ-30 מיליון שקל ב-2014 ל-8 מיליון שקל השנה. עד היום לא הפרנו אף פעם את ההתחייבויות שלנו, גם כשנדרשה הזרמת הון עצמי מהבעלים, ועמדנו בכל התשלומים בזמן. לא קיבלנו יום אחד של חסד, וגם כשהיה צריך לממש נכסים בלחץ, הם נמכרו מעל השווי בספרים".

"בתור חברה ציבורית לא הספקנו ליהנות מהבורסה, ובתוך כמה חודשים מרגע ההנפקה הגיעה קריסת הנדל"ן העולמית", אומר אדרי. "לפי התחזיות, חשבנו שבתוך עשר שנים מההצטרפות לבורסה נכפיל את ההון העצמי שלנו, אבל קרה תהליך הפוך, שבו הטיפול באג"ח הכניס אותנו למערבולת שכמעט עלתה לנו בחברה. מישהו אחר היה נותן את המפתחות והולך הביתה במקום להילחם להחזיר מאות מיליוני שקלים. אבל אנחנו החלטנו שבשום מצב אנחנו לא הולכים להסדר, אלא משלמים את כל החובות שלנו".

"העסקה עם ריט 1 בוטלה בגלל תרגיל שעשו מחזיקי האג"ח"

על רקע הרצון שלה להתחמש במזומנים, סיכמה אדרי-אל ב-2013 עם קרן הנדל"ן ריט 1 על מכירת 50% מזכויותיה במרכז המסחרי דיזנגוף סנטר בתל אביב תמורת 145 מיליון שקל, ומכירת נתח (25%) מקניון שמונה סנטר בקרית שמונה וזכויות במגרש הסמוך לו, תמורת כ-30 מיליון שקל נוספים.

ואולם, כמה חודשים לאחר שהצדדים חתמו על הסכם, העסקה בוטלה, ולאחר תביעה שהגישה ריט 1 נגד אדרי-אל בעניין, בשנה שעברה נודע כי אדרי-אל תשלם לה כ-8 מיליון שקל במסגרת הסכם פשרה שגובש בין הצדדים.

גבי אדרי מספר כיום כי "העסקה בוטלה בגלל תרגיל שעשו מחזיקי האג"ח, בהובלת ילין-לפידות, כחלק מהניסיון שלהם להפעיל עלינו לחץ לתשלום הקנס שביקשו (50 מיליון שקל; א"ל) על הפירעון המוקדם של האג"ח שרצינו לעשות".

לדבריו, "לפני שחתמנו על הסכם, ביקשנו את אישור נאמן האג"ח לחתום עליו, והוא נתן לנו את האישור לאחר התייעצויות משפטיות. אבל אחרי החתימה מול ריט 1, פנינו אליו לקבלת שחרור של הנכסים המשועבדים למחזיקים, והוא סירב לתת אותו, ובגלל זה העסקה התפוצצה. אני הייתי בטוח שהוא לא יחזור בו, ולכן הסכמתי להכניס בחוזה סעיף של פיצוי בגין ביטול העסקה, כי לא האמנתי שזה יקרה. ועל זה, בסופו של דבר, הגענו להסכם פשרה מול ריט 1".

עוד כתבות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר